GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svagheter med nämndemän

Opinion • Publicerad 30 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är partierna som utser nämndemän till de olika domstolarna, ett system som då och då ifrågasätts men alla system har sina för- och nackdelar. På grund av att förhandlingarna tar lång tid - flera dagar, ibland veckor - innan domen kan falla borde det vara svårt att rekrytera nämndemän, inte minst eftersom det också är relativt lågt arvoderat.

Ofta känner sig äldre partimedlemmar manade, men domstolarna ser gärna att den övre gränsen går vid 70 år. Trots att partierna utser nämndemän får nämndemännen inte ta hänsyn till sina politiska åsikter när man dömer, något som kan vara lättare sagt än gjort. Ibland förefaller partierna använda nämndemansposterna som någon sorts tröstposition för partiaktiva som inte kan erbjudas något annat uppdrag. Det är farligt och riskerar att undergräva systemet med opartiska bedömningar i domstolarna.

En vänsterpartist i Hörby blev nyligen avstängd från sitt uppdrag som nämndeman. Hon är åtalad för brott mot ordningslagen efter en demonstration, men överklagandenämnden tog tillbaka avstängningen på grund av det relativt lindriga brottet. Självklart ska en nämndeman helst vara oförvitlig, men eftersom alla är människor kan förstås fel och lagbrott begås. Därför kan det vara rimligt att låta nämndemän behålla uppdraget såvida brottet inte är så allvarligt. Samtidigt måste förstås domstolen se över sammansättningen av nämndemän i aktuella fall; kanske ska en dömd fortkörare inte döma i trafikbrott för att ta ett exempel.

Domarna har också haft klagomål på vänsterpartisten då hon uttryckt politiska åsikter under interna överläggningar. Att nämndemän inte ska göra det i öppna förhandlingar är förstås självklart, men i interna överläggningar kan vara ett gränsfall. Samtidigt ska en nämndeman utgå från de befintliga lagarna och då får man föra den politiska debatten inom det partipolitiska systemet. Vissa kan inte ha egna regler, hur behjärtansvärda de än är.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.