GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En annorlunda Almedalsvecka

Opinion • Publicerad 4 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
STOCKHOLM 20210704Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) talar under Almedalsveckan.Foto: Ali Lorestani/ TT / kod 11950
STOCKHOLM 20210704Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) talar under Almedalsveckan.Foto: Ali Lorestani/ TT / kod 11950
Foto: Ali Lorestani/ TT

Almedalsveckan har under årens lopp varit en höjdpunkt för många politiskt intresserade. Arrangemanget har vuxit enormt och Visby har översvämmats av beslutsfattare som enligt nidbilden dricker rosévin. Förra året tvingade pandemin arrangörerna att ställa in, men i år har man i stället ställt om. Det blir en digital Almedalsvecka, men bara fyra dagar. I stället får partierna dela på dagarna, så det blir två partiledartal per dag. Utöver det tar många mötesarrangörer chansen att ordna seminarier med olika teman.

Nooshi Dadgostar (V) fick äran att inleda och KD:s Ebba Busch pratar som partiledare nummer två under söndagskvällen. Utöver partiledarnas tal finns det förstås möjlighet för partierna att ordna digitala seminarier, men det är det glest med i år. Det är bara Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna som ansträngt sig för att kalla samman några intressanta talare till ett seminarium vardera. Kanske tror de andra partierna att intresset är för lågt för digitala arrangemang efter ett år fullt av Teams- och Zoommöten.

I år är förstås partiledarnas tal fulla av referenser till regeringskrisen, något annat vore konstigt. Dadgostars tal tydliggjorde att det knappast blir en lätt match för Stefan Löfven att komma med en lösning till talmannen under måndagen.

Almedalsveckan har historiskt varit en möjlighet för de politiska partierna att under sommaren få uppmärksamhet i media och man har passat på att komma med olika utspel. Det är olyckligt att årets vecka krockar med regeringskrisen, då störst fokus förstås kommer att ligga på denna. Några innovativa och spännande utspel är därför inte att vänta.

Väljarna behöver snart höra något annat än om det politiska spelet. Det som Almedalsveckan brukar lyckas med, att sätta fokus på sakfrågorna, är i år i princip borta. Måtte det nästa år gå att samlas till en ”riktig” Almedalsvecka igen, inte minst eftersom det är ett valår.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.