GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Puttrigt quiz i stället för helaftonsopera

Tidningens musik- och operakritiker Lars-Erik Larsson besökte Skånska Operans Operaquiz på Bäckaskogs slott under lördagen.
Teaterrecension • Publicerad 4 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

Det blev ingen helaftonsopera för Skånska Operan i år, det blev ett operaquiz. Ett pärlband av utsnitt ur kända och populära operor, frågor kring dessa och ett formulär att fylla i och rätta efter eget samvete. I coronans spår är publiken begränsad till 50 personer per föreställning men i gengäld är antalet föreställningar desto större, spridda över Skåne med en avstickare till Kalmar slott och avslutning på Palladium i Malmö.

Fullsatt – men i välordnade grupper.
Fullsatt – men i välordnade grupper.
Foto: Lars-Erik Larsson

Naturligtvis var det fullsatt vid premiären i den gamla ladan på Bäckaskogs slott. Alla satt snällt och prydligt i sina grupper med rejält avstånd, dessutom verkade de flesta vara i den åldersgrupp som tidigt fått samtliga vaccinsprutor så risken för smitta var minst sagt försumbar. Och frågorna var inte så svåra att någon behövde slita sitt hår i förtvivlan (i den mån de hade något att slita i). Allt var således upplagt för en trivsam halvannan timme långt från den nutida populärmusikens maskinmässiga dunkande.

Julia Andersson och Helena Magnusson.
Julia Andersson och Helena Magnusson.
Foto: Lars-Erik Larsson

Skånska Operan har länge haft för vana att fånga upp unga operaartister i början av sin karriär, så även i årets förenklade upplaga, Sångarlaget vid premiären (besättningen skiftar från föreställning till föreställning) visade samtliga upp stor sångarglädje, mycket entusiasm och goda grundkunskaper. Visst fanns det mistor i väven men inte värre än att de förmodligen slätas över av kommande rutin. Dessutom var akustiken i den gamla ladan skarp och oförlåtande: varenda liten miss, särskilt i höjdlägena förstärktes nästan in absurdum.

Julia Ojansivu.
Julia Ojansivu.
Foto: Lars-Erik Larsson

Och visst visade de fyra sångarna ämnen till kommande stordåd. Joel Forsström serverade en mycket bra tolkning i en lång aria ur Tjajkovskijs Eugen Onegin, Helena Magnusson visade att hon behärskade sin Händel, Julia Andersson kombinerade fint sin mezzosopran med eleganta komiska talanger och Julia Ojansivu glittrade för fullt med sin koloratursopran.

Joel Forsström
Joel Forsström
Foto: Lars-Erik Larsson

En särskild eloge förtjänar den lilla orkesterensemblen, en stråkkvartett med violin, två altfioler och cello, förstärkt med tvärflöjt och piano, välspelande och välbalanserad med utmärkt följsamhet med sångarna.

Ordspråket säger att i brist på bröd får man äta limpa. Den här lilla quizlimpan blev en mycket trevlig och underhållande ersättning till den opera som pandemin lurade oss på. Men om inte nya olyckor ställer till det så blir det full ersättning nästa år: då sätter Skånska Operan upp Mozarts Trollflöjten.

Skånska Operans Operaquiz

Kapellmästare: Albert van Pham

Regi Ola Hörling

Sångare: Joel Forsström, Julia Ojansivu, Julia Andersson & Helena Magnusson

Orkesterensemble: Maria Wernberg, Paul Slawik, Sebastian Flögel, Henning Fredriksson, Marianne T Clement

Premiär på Bäckaskogs slott 3 juli 2021

Lars-Erik Larsson

Lars-Erik Larsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.