GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fördjupat nordiskt försvarssamarbete visar vägen

Publicerad 11 juli 2021 • Uppdaterad torsdag 17:19

Sverige och Finland har under senare tid fördjupat samarbetet på försvarsområdet. Numera genomförs omfattande övningar inom såväl flyg som marin. Ännu viktigare är att kontakterna mellan försvars- och utrikesdepartementen utvecklas. Ett särskilt krisberedskapssamarbete har inletts med kulturcentret Hanaholmen utanför Helsingfors som utgångspunkt.

Det är naturligt att de två alliansfria länderna Sverige och Finland har utvecklat samarbetet på säkerhetsområdet, men målsättningen är att hela Norden ska omfattas. Visionen är att de nordiska länderna ska kunna samarbeta i fred, kris och konflikt. Ett steg i denna riktning togs förra året när ett avtal om operativt försvarssamarbete gjordes mellan Sverige, Finland och Norge inom ramen för det nordiska försvarssamarbetet Nordefco.

En slutsats av den fortfarande pågående pandemin är att det nordiska samarbetet måste stärkas på många plan. Det gäller försvar och säkerhet, men också allmän krisberedskap. Vid nästa pandemi eller annan kris är det viktigt att Norden agerar samordnat och vidtar gemensamma åtgärder. Ett starkt Norden är bra för oss själva, men också för övriga Europa och omvärlden i övrigt. Förutom försvar och säkerhet finns det många samarbetsområden att utveckla i vår region.

Håkan Larsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.