Annons

Jakt på bildskön miljö styr vägval

Med över 30 år i motorjournalistikens tjänst är fotografen Peter Gunnars ständigt på jakt efter nya fotomiljöer. Hans bästa tips för att hitta nya vägar är att studera kartboken, aldrig ha för bråttom och att undvika motorvägarna.
Reportage • Publicerad 11 juli 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Stekenjokk är ett måste för alla som älskar att köra bil, vägen är endast öppen under sommarhalvåret när snön smält undan.
Stekenjokk är ett måste för alla som älskar att köra bil, vägen är endast öppen under sommarhalvåret när snön smält undan.Foto: Peter Gunnars

Mellan Göteborg och Stockholm väljer PG, som han kallas, alltid att köra "bakvägen" från Alingsås via Falköping.

–  I Falköping kan man stanna vid ostfabriken för att sedan köra vidare mot Skövde, Karlsborg och Askersund. Det tar lite längre tid men är mycket trevligare eftersom det är omväxlande miljöer och hastighet.

Annons

PG berättar att han gillar att resa på det ”gamla sättet” och att han föredrar att gå in på ett fik på en liten ort och äta en köttbullemacka framför att äta på de stora restaurangkedjorna längs motorvägarna.

Kartböcker

Alla som någon gång har arbetat med Peter Gunnars vet att han avskyr störande elledningar och stolpar på bild och därför gärna tar bilder i Sörmland, där många av ledningarna är nedgrävda. Det handlar också om att hitta det perfekta ljuset, utsikten och kurviga partier som är härliga att köra på. När han arbetade som mest kunde det bli 12 000-15 000 mil bakom ratten varje år.

–  Vad som definierar en bra väg beror på vilken bil man har. Sitter jag i min fotobil, en Citroën Berlingo, handlar det mest om transport. Men plåtar jag en sportigare bil vill jag ha kurviga vägar. Väg 2221 från Dals Långed till Håverud är som att åka berg-och-dalbana på Gröna Lund eller Liseberg. Den kör man inte för utsiktens skull utan för att svänga och växla.

Peter Gunnars favoritvägar

+ Boxholm väg 580: Kör från Boxholm via Malexander ner mot Kisa.

+ Brudfjällsvägen: Väg 2221 från Dals Långed till Håverud – grym väg där körningen är i fokus.

+ Östgötaslätten: Triangeln Linköping, Motala och Ödeshög är värd ett besök med bilen.

+ En fin körväg går mellan Hällestad och Vingåker via Igelfors.

+ På väg till Västervik eller Kalmar är det fint att ta av vid Jönåker eller Nyköpingsbro och gena över Bråviken med båtfärjan som går mellan Skenäs och Säter.

+ Väg 205 mellan Laxå och Askersund: Är bitvis en skön och vacker väg.

+ Väg 296: Söderut från Jämtland eller Härjedalen svänger jag av vid Kårböle och kör väg 296 via Los, Furudal och Rättvik i stället för att slita på E4:an.

+ Vildmarksvägen i Stekenjokk är en riktig klassiker.

+ Väg 243 mellan Nora och Karlskoga.

Bra överblick

PG tillhör den generation som växte upp med kartböcker. Han är fortfarande övertygad om att en bra kartbok är nyckeln till att hitta nya vägar eftersom det ger en överblick som inte går att få med mobilen eller med en gps.

–  Med en karta får man ett begrepp om hur man kan ta sig härifrån till dit – vilket gör det lättare att vara spontan när man sitter bakom ratten.

Väg 2221 från Dals Långed till Håverud kör man inte för utsiktens skull, utan den kör man för att svänga och växla.

Hans bästa tips för att hitta nya vägar är att ge sjutton i riksvägar och motorvägar och att våga svänga av på mindre vägar.

–  Det underlättar nog att jag är kroniskt nyfiken, men faktum är att de flesta vägar ju leder någonstans. Visst blir det lite galet ibland men det är ju samtidigt det som är det roliga.

Det är viktigt att ha en bil man trivs med, tycker PG. Under sina år som bilfotograf har han fotograferat tusentals modeller.
Det är viktigt att ha en bil man trivs med, tycker PG. Under sina år som bilfotograf har han fotograferat tusentals modeller.Foto: Peter Gunnars

Hur förbereder du dig inför en långresa?

–  Så här på sommaren gillar jag att sticka ut vid fyra på morgonen och möta ljuset. Då är man dessutom rätt ensam. Jag brukar ta med kaffe i termos och vatten. Men det viktigaste är att ha en bekväm bil som man trivs med annars spelar det ingen roll hur vägarna ser ut.

Annons

Hur hittar man bra matställen på resan?

–  Tyvärr är många mindre samhällen avfolkade i dag, men undviker man de stora vägarna slipper man åtminstone äta på de stora restaurangkedjorna. Jag söker mig till golfrestaurangerna, där får man alltid bra mat!

Julia Brzezinska/TT

Vägskyltarna på Brudfjällsvägen mellan Dals Långed och Håverud skvallrar om kuperade partier.
Vägskyltarna på Brudfjällsvägen mellan Dals Långed och Håverud skvallrar om kuperade partier.Foto: Peter Gunnars
PG tipsar om hur du hittar fina vägar

+ Ha inte för bråttom.

+ Undvik motorvägar och länsvägar - våga testa de mindre vägarna.

+ Skaffa dig en överblick om vart du ska, då är det lättare att improvisera.

+ Skaffa en bra kartbok.

+ Golfklubbar ligger ofta vackert och har även bra mat.

+ Försök få tag på motorcykelklubbarnas böcker, de har bra körvägar.

+ Starta gärna tidigt på morgonen för bästa ljuset och för att få vägarna för dig själv.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons