Annons

"Det är luft som egentligen inte hör hemma här"

Temperaturen ligger redan över 30 grader på Gotland och väntas klättra uppåt på flera håll. Vissa kustområden har just haft sin första tropiska natt. Beror på värmeböljan på klimatförändringarna?
Publicerad 14 juli 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Enligt meteorologiprofessorn Michael Tjernström kan vi förvänta oss fler och varmare värmeböljor som en följd av ett varmare klimat. för att hjälpa människor att få svalka kan städer anlägga fontäner och sprutande vatten .Arkivbild.
Enligt meteorologiprofessorn Michael Tjernström kan vi förvänta oss fler och varmare värmeböljor som en följd av ett varmare klimat. för att hjälpa människor att få svalka kan städer anlägga fontäner och sprutande vatten .Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Svaret på frågan är både ja och nej. Värmeböljor har alltid funnits, men klimatförändringarna gör dem vanligare och starkare. Om den Sverige upplever just nu beror på att jordens medeltemperatur stiger går inte att avgöra i dagsläget.

– Varje gång det händer är det slumpen som säger att det sker just här och just nu, men tittar vi på hela jorden över tid så kan man se om det blir vanligare, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi, vid Stockholms universitet.

Värre värmeböljor

Annons

Att den kraftiga värmen parkerat över oss beror på att varm luft kommer någonstans ifrån där det vanligtvis är varmt och tillsammans med ett högtryck skapar ett statiskt läge.

– Man kan säga att det är luft som egentligen inte hör hemma här, säger han.

Just nu sticker nordöstra Kanada ut med extrem hetta och temperaturrekord på 49,6 grader i samhället Lytton för två veckor sedan.

– Två typer av extremväder kan vi se hänger samman med klimatförändringarna och det är värmebölja och kraftigt regn. Det verkar som att de blir kraftigare i ett varmare klimat, säger Michael Tjernström.

Värme blir vanligare

Enligt meteorologiprofessorn är de kraftigare värmeböljorna och hårdare regnen som sker oftare precis vad klimatforskare såg för tio år sedan i sina modellberäkningar och teorier. Då saknades de verkliga observationerna. I dag sker det i verkligheten och kan sammanställas i statistik.

– Det man kan säga är att det här är en vädertyp på sommaren som vi kan förvänta oss blir vanligare, så det är lika bra att förbereda sig, säger han.

För var och en av oss gäller klassiska råd för att undvika oönskad värme: Håll dig i skuggan, stäng fönster och dörrar när det är varmare ute än inne och vädra när förhållandet är omvänt, duscha kallt innan sänggång och drick ordentligt.

Plaskdamm för vuxna

På samhällsnivå kan fontäner och sprutande vatten bidra till lägre temperatur på en viss plats och ge människor möjlighet att svalka sig.

TT: Plaskdamm för vuxna?

– Ja, det är ingen dum idé, säger Michael Tjernström.

Annons

Sista åtgärden är luftkonditionering. I flera länder är det problematiskt ur energisynpunkt om elen produceras i kolkraftverk, menar meteorologiprofessorn.

– Då spär man på det problemet man redan har, säger han.

Helena Björk/TT

Michael Tjernström, professor i meteorologi, vid Stockholms universitet.
Michael Tjernström, professor i meteorologi, vid Stockholms universitet.Foto: Eva Dalin / Stockholms universitet
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons