GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Han kreerar med färg, detaljer och humor

Fantasi är något som Lars Ransheim besitter i överflöd. Han har inte tråkigt i någons sällskap, inte sitt eget heller. På vintrarna bygger han tågmodeller och om somrarna sitter han på verandan och målar akvareller. I höst ska han återigen producera ett lustspel för Beredskapsteatern, det sjunde i ordningen.
Personligt • Publicerad 14 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Lars Ransheim, hemma i huset där han har modelljärnvägar och sitter och målar på terassen som vetter mot en rosträdgård.
Lars Ransheim, hemma i huset där han har modelljärnvägar och sitter och målar på terassen som vetter mot en rosträdgård.
Foto: Catharina Nilsson

Kreativiteten upptäckte Lars Ransheim tidigt i livet. Han tecknade och målade i grundskoleåldern och var van vid att det var han som vann olika teckningstävlingar. Trots att hans far var reklamtecknare och Lars hade ärvt anlaget för att gestalta tänkte han sig inte att gå i pappas fotspår. Han hade arbetat på Asea en sommar och funderade på att bli elingenjör.

– De tjänade ganska bra, förklarar Lars sina tankebanor som ung.

Det var inte förrän en bekant frågade rakt ut om han verkligen inte skulle söka till, ”Akademiet for fri og merkantil kunst” i Köpenhamn, motsvarigheten till Konstfack i Sverige, som vaknade till. Han sökte, kom in och utbildade sig till AD, art director, till formgivare inom reklambranschen.

– Det var höjden av all lycka att gå där, tycker Lars som stortrivdes med sitt val.

Profilen

Namn: Lars Ransheim

Ålder: 77 år

Bor: I villa i Ystad

Familj: Hustrun Monica och tre söner, Andreas, Mathias och Marcus.

Gör: Är pensionerad AD, art director, det vill säga, visuell formgivare.

Fritidsintressen:Teckna, måla, fotografera, filma, teater, skriva, bygga modelltåg, bygga modeller som skepp och stridsvagnar och liknande, och skriva teatermanus.

Aktuell: Förbereder inför Beredskapsteaterns planerade föreställning av lustspelet ”Tama flugor och vilda elefanter”, med premiär i månadsskiftet oktober/ november inför en publik om 40 personer. Lars Ransheim är producent och manusförfattare till Beredskapsteatern och gör även teatergruppens affischer.

Motto: - Jobba på så länge du kan!

När han var färdigutbildad tog han jobb på Hemmets Journal där han både formgav och skrev, framför allt var han layoutchef under de 16 åt han arbetade på tidningen. Det var viktiga år i hans liv eftersom han träffade sin blivande fru där när han började jobba på tidningen, 24 år fyllda. Monica var 16 år och jobbade på annonsavdelningen och de blev ett par.

– Hon var snygg, snäll och rar, och vi hade det trevligt tillsammans.

Paret ingick äktenskap två år senare, skaffade en vespa och bodde i en enrummare i Malmö.

– Vi sparade Monicas lön i två års tid för att lägga undan till en insats för ett radhus.

Med tiden köpte de ett radhus i Husie och fick sitt första barn. Monica var hemmafru i många år och tog hand om de tre sönerna och Lars bytte arbetsgivare till RHR reklambyrå och uppgraderade radhuset till en villa i Skanör.

Lars Ransheim, hemma i huset där han har modelljärnvägar och sitter och målar på terassen som vetter mot en rosträdgård.
Lars Ransheim, hemma i huset där han har modelljärnvägar och sitter och målar på terassen som vetter mot en rosträdgård.
Foto: Catharina Nilsson

På filmgala i Cannes

Innan Lars träffade Monica och förälskade sig i henne hade han förälskat sig i Frankrike. När han var 16 år gammal fick han följa med sin mor och bror, morbror och moster, till franska rivieran under sommaren. Den unge entusiastiske resenären hade sparat pengar till en exklusiv filmkamera av märket Bolex Paillard, och på plats i Cannes mumlade han något om, ”Nous sommes suédois.” Vi är svenskar, vilket var sant, men sen drog han till med att han och brodern jobbade på Sveriges Television också. De fick röra sig inne på filmområdet och det var spännande tyckte ynglingen. Många år senare fick han i uppdrag av RHR reklambyrå att dokumentera festivalen i Cannes, avlönad denna gång, och det var lika roligt då.

– Jag bodde på Carlton hotell med väldigt mycket kändisar. Det var en spännande vecka, minns Lars som alltid varit foto-, film- och teaterintresserad.

Han kom att resa tillbaka till franska rivieran med Monica och barnen varje år under 20 års tid och på en av resorna hittade han italienska Rivarossi-tåg i en liten butik. De var så realistiskt återgivna och vackert formgivna att Lars inte kunde låta bli att köpa på sig flera stycken modelltåg. Hemma låg de i sina lådor och kom inte till användning. Inte förrän långt senare, när Monica gav Lars en fin julklapp 2008, då började Lars intresse för att bygga tågmodeller att utvecklas.

– Det var väldigt snällt. Det var en fantastisk julklapp. Det var digitala Märklintåg och ångloken lät som riktiga ånglok och dieseltågen lät som dieseltåg. Nu plötsligt var det mycket roligare att bygga, berättar han.

Ytterligare några år senare hittade han andra modellbyggare och 2014 blev några av dem ombedda att bygga ett beredskapsläger i en glasmonter på Ystads militärhistoriska museum. Sedan dess har han konstruerat många modeller på museet, bland annat stationshuset i hamnmiljön och klostret, en kopia på Ystads centrala kyrkobyggnad. Så snart han klev in i museet och såg en scen i lokalerna utbrast han:

– Här borde man spela teater.

En styrelsemedlem i stiftelsen hörde honom och svarade helt sonika:

– Gör det!

Lars Ransheim gick hem och skrev ett manus, ”Majorens dotter.” Därefter drog han ihop ett gäng människor han kände som blev Beredskapsteatern som nu har gett sex olika lustspel på museet.

Ny föreställning till hösten

Under pandemiåret 2020 blev det ingen föreställning men nu ligger ett nytt manus, ”Tama flugor och vilda elefanter”, och väntar på att få liv. Om allt går som planerat ska skådespelarna börja repetera när alla kommit tillbaka från sina semesterledigheter.

Lars ser fram emot det. Han är lite rastlös och vill gärna var aktiv hela tiden, riktigt gott om tålamod har han i princip bara när han bygger modeller.

– Vi är många som ser fram emot lustspelet, både skådespelare och publik, konstaterar han.

På skrivbordet ligger även ett filmmanus och väntar på att hitta sin översättare, ”Röd granit”. Det bygger på verkliga händelser under andra världskriget då röd granit hämtades från Mont Louise till arbetslägren i Tyskland.

– Jag förstår inte att inte den här historien redan är berättad, säger han och varvar upp och berättar hur en engelsman får tag i en tysk uniform och lyckas fly.

Fantasi har aldrig varit en bristvara hos Lars Ransheim. Nu önskar han bara att få skriva ytterligare några manus.

7 bilder
Lars Ransheim, hemma hos sig i huset i Ystad där han har modelljärnvägar och sitter och målar på terassen som vetter mot en rosträdgård.
Lars Ransheim, hemma hos sig i huset i Ystad där han har modelljärnvägar och sitter och målar på terassen som vetter mot en rosträdgård.
Lars Ransheim, hemma hos sig i huset i Ystad där han har modelljärnvägar och sitter och målar på terassen som vetter mot en rosträdgård.
Lars Ransheim, hemma hos sig i huset i Ystad där han har modelljärnvägar och sitter och målar på terassen som vetter mot en rosträdgård.
Lars Ransheim, hemma hos sig i huset i Ystad där han har modelljärnvägar och sitter och målar på terassen som vetter mot en rosträdgård.
Lars Ransheim, hemma hos sig i huset i Ystad där han har modelljärnvägar och sitter och målar på terassen som vetter mot en rosträdgård.
Lars Ransheim, hemma hos sig i huset i Ystad där han har modelljärnvägar och sitter och målar på terassen som vetter mot en rosträdgård.
Lars Ransheim, hemma hos sig i huset i Ystad där han har modelljärnvägar och sitter och målar på terassen som vetter mot en rosträdgård.
Lars Ransheim, hemma hos sig i huset i Ystad där han har modelljärnvägar och sitter och målar på terassen som vetter mot en rosträdgård.

Catharina NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.