Annons

Kom du in? Rekordmånga antagna till högskolan

309 000 personer har antagits till en högskoleutbildning i höst. Distansutbildningar ökar rejält och lockar framför allt äldre studenter.
Nu kan alla 453 000 personer som har ansökt logga in och se om de har kommit in.
Publicerad 16 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Hundratusentals sökande får besked om de kommit in på sina utbildningar. Arkivbild.
Hundratusentals sökande får besked om de kommit in på sina utbildningar. Arkivbild.Foto: Tor Johnsson/SvD/TT

2 000 fler har antagits till en universitets- eller högskoleutbildning inför hösten jämfört med förra året. En ökning med 0,7 procent, enligt Universitets- och högskolerådet (UHR). Antalet sökande landade på rekordsiffran 453 000.

En nyhet är att antalet distansutbildningar har ökat rejält och att många söker dem. 4 900 utbildningar kan i höst läsas på distans, en ökning med 14 procent jämfört med förra året.

Vården lockar

Annons

204 000 behöriga har sökt en utbildning på distans, knappt nio procent fler än förra året.

– Vi ser en stor ökning bland äldre sökande. Det tror vi beror på att de inte är lika benägna att flytta – då är den här möjligheten att fortbilda sig på distans ett väldigt bra alternativ, säger Andreas Sandberg, avdelningschef på UHR.

Traditionellt sett populära utbildningar – psykolog, jurist och arkitekt, exempelvis – fortsätter att ha ett högt söktryck. Men efter ett och ett halvt års pandemi sticker ett nytt område ut.

– Det är väldigt populärt med vårdutbildningar. Sjuksköterska främst, men även läkarprogrammet har ett ökat söktryck, säger Andreas Sandberg.

Däremot har inte fler än förut antagits till sjuksköterskeutbildningen eftersom antalet utbildningsplatser är detsamma som tidigare.

Svara snabbt

Intresset för högskolestudier ökar i alla åldersgrupper utom en.

– Vi har sett en minskning i kategorin 25–34 år som vi inte vet vad den beror på. Eftersom det ökar i alla andra kategorier är det lite intressant, säger Andreas Sandberg.

Vad det beror på ska nu undersökas.

För den som fått ett positivt antagningsbesked gäller nu att bestämma sig snabbt – redan den 23 juli ska man ha tackat ja eller nej. Svarstiden är kortare än vanligt eftersom det första antagningsbeskedet senarelagts, då många gymnasieelever har haft det svårt i skolan under pandemin och givits extra tid att komplettera sina betyg.

Coronaviruset ser ut att ha påverkat hur antagningsmönstret ser ut på åtminstone två sätt. På grund av en trög arbetsmarknad passar fler på att skaffa sig en högre utbildning. Dessutom har vården fått stor uppmärksamhet under pandemin, vilket tros vara anledningen till det ökade intresset för att utbilda sig till sjuksköterska.

Fler platser

Annons

Regeringen har utökat antalet utbildningsplatser för att dämpa pandemins effekter på arbetsmarknaden. Inför hösten 2020 fanns 16 172 utbildningar att söka, ett antal som i år har ökat med fem procent till 16 912. Antalet program har under samma tid ökat med tre procent, från 3 023 i fjol till 3 118 i år.

De yngsta sökande, kategorin 19 år och yngre, hade vid sista ansökningsdag ökat med drygt åtta procent sedan förra året medan sökande mellan 20 och 24 år ökade med tre procent. Personer över 35 år ökade med knappt elva procent inför höstterminen.

För den som drömmer om högre studier men inte har lämnat in en ansökan för årets hösttermin behöver det inte vara för sent. Det finns tusentals kurser och program som har platser kvar och står öppna för sen anmälan.

Kristin Groth/TT

Helena Björk/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons