GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ännu ett integritets-problem

Opinion • Publicerad 17 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, har starka reservationer mot Region Skånes försenade amerikanska journalsystem Millennium. Det kan och bör innebära ytterligare förseningar, eftersom regionen måste veta vad man ger sig in på och hur det ska fungera juridiskt och praktiskt, innan man börjar mata in patientuppgifter i systemet.

Cerner, som står bakom journalsystemet, har support baserad i Indien och i USA, vilket gör det oklart om patientuppgifterna omfattas av svensk lagstiftning. Tystnadsplikten enligt dataskyddsförordningen uppfylls förmodligen inte och Sverige har nog inte möjlighet att lagföra någon för eventuellt brott mot tystnadsplikten i USA eller Indien.

I mars uttalade sig regionrådet Annette Linander (C) om dröjsmålet och menade att det är såpass viktigt att det blir rätt att det får ta den tid det tar. Regionen kan så klart inte chansa på att patientuppgifterna skyddas, det måste man veta säkert. Det är svårt att se hur man skulle kunna använda journalsystemet utan att kunna använda det utlandsbaserade supportsystemet. Frågan har varit på agendan länge, det är ett stort bekymmer att den diskuteras gång på gång utan att Cerner verkar komma med svar på hur de menar att de ska kunna följa svensk och europeisk lag genom en verksamhet förlagd till Indien eller USA. Detta fortsätter att vara en surdeg för Region Skåne.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.