Annons

Hundratals saknas fortfarande i Tyskland

Vattenmassorna som orsakat död och förödelse i Tyskland, Belgien och Nederländerna har börjat dra sig tillbaka. Uppemot 170 personer har konstaterats omkomna och hundratals saknas fortfarande.
Publicerad 17 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Frivilliga söker efter överlevande och nödställda i tyska Erftstadt.
Frivilliga söker efter överlevande och nödställda i tyska Erftstadt.Foto: Michael Probst/AP/TT

Minst 140 av dödsoffren har förolyckats i Tyskland, medan Belgien har uppemot 30 döda.

I Ahrweilerdistriktet i den tyska delstaten Rheinland-Pfalz har ett hundratal personer omkommit i översvämningarna och hundratals har skadats, och i Nordrhein-Westfalen har fler än 40 omkommit, enligt tyska myndigheter.

Annons

Enligt president Frank-Walter Steinmeier kommer det att ta veckor att bedöma den totala omfattningen av ödeläggelse, men kostnaden för skadorna uppskattas till flera miljarder euro. Steinmeier besökte under dagen Erftstadt i Nordrhein-Westfalen.

Förbundskansler Angela Merkel kommer på söndag att besöka det hårt drabbade distriktet Ahrweiler tillsammans med Malu Dreyer, regional regeringschef i Rheinland-Pfalz.

En mardröm

I både i Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen har invånarna nu börjat kunna återvända i takt med att vattenmassorna börjat sjunka undan. Det som möter många är stor förödelse.

– Det har varit en 48 timmar lång mardröm, säger bagaren Cornelia Schloesser som står och betraktar förvriden metall, krossat glas och högar med träd framför det som ända till i onsdags var ingången till hennes butik i staden Schuld.

– Vi går runt i cirklar här men vi kan inte göra någonting.

I andra drabbade områden har räddningstjänst och militär inlett uppröjningsarbetet och försöker få bort högarna med bråte som blockerar gatorna.

– Uppgiften är enorm, säger Tim Kurzbach som är borgmästare i staden Solingen i södra Ruhrområdet.

I Tyskland evakuerades under natten och morgonen 700 boende i staden Wassenberg undan översvämningar, efter att Rurdammen i distriktet Kreis Heinsberg i Nordrhein-Westfalen skadats, rapporterar Der Tagesspiegel.

I västra Tyskland är Steinbachtal-dammen i riskzonen, enligt delstatsregeringen i Köln. Över 4 000 människor har evakuerats, och nya evakueringar planeras.

Dödstal väntas stiga

Myndigheterna befarar att dödstalen efter översvämningarna kommer att stiga ytterligare. I takt med att vattenmassorna sjunker undan hittas fler dödsoffer.

Annons

Fortfarande saknas hundratals människor. Översvämmade vägar, förstörda broar och avbrott i mobilnäten försvårar sök- och räddningsinsatserna.

– Delar av byggnader ligger på vägen, människor sitter och gråter. Det är så sorgligt. Människor har förlorat sina hem, deras bilar ligger översvämmade på åkrarna. Det ser ut som att ett krig drabbat min stad, säger Gregor Jericho i staden Rheinbach till BBC.

Här saknas innehåll

Räddningsarbetet har också försvårats av nyfikna som rest till området för att titta på förödelsen. Polisen i Rheinland-Pfalz vädjar på Twitter till nyfikna att hålla sig borta: "Det är inte läge att besöka katastrofområdena".

Bilden klarnar i Belgien

I södra Belgien sjunker vattenmassorna sakta undan och bilden av av skadorna och förödelsen klarnar. Ett trettiotal människor bekräftas ha omkommit, och drygt 100 saknas.

Många saknar rent vatten och fick hjälp av myndigheterna med vattenförsörjningen under lördagen. Först i slutet av augusti kan järnvägstrafiken i området komma i gång, befarar det statliga tågbolaget.

Belgiens premiärminister Alexander de Croo besökte, tillsammans med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, östra Belgien där flera tätbefolkade områden drabbats hårt av översvämningarna.

En nationell sorgedag har utlysts på tisdag, dagen före Belgiens nationaldag.

I Nederländerna, som klarat sig lindrigare, har tiotusentals evakuerats under de senaste två dagarna och myndigheterna varnar för att överfulla vattendrag fortfarande hotar byar och städer i sydost.

Bråte som vattenmassorna fört med sig ligger på gatorna i staden Schuld.
Bråte som vattenmassorna fört med sig ligger på gatorna i staden Schuld.Foto: Michael Probst/TT
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i belgiska Pepinster på lördagen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i belgiska Pepinster på lördagen.Foto: Virginia Mayo/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons