Annons

Salta havsstänk på västkusten

Bohuslän ska upplevas från havssidan när öborna bjuder upp till sommarens skaldjursfest och salta bad. Det är lätt att ta sig mellan öarna via broar, bilfärjor eller mindre taxibåtar.
Publicerad 18 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Käringön utanför Orust är en lisa för både kropp och själ. Här är det bilfritt – de enda ljud som hörs är sjöfåglars läten och puttrande båtmotorer.
Käringön utanför Orust är en lisa för både kropp och själ. Här är det bilfritt – de enda ljud som hörs är sjöfåglars läten och puttrande båtmotorer.Foto: Jörgen Ulvsgärd

Det är tidigt på morgonen denna försommardag i juni när jag möter tvillingbröderna Patrik och Rikard Berendtzen som just lägger till med sin fiskebåt i Smögens hamn. En del av nattens fångst av havskräftor har de redan på kokning ombord, resten ska till Smögens Fiskauktion.

–  Det är ett tufft och hårt jobb att vara fiskare, men jag vill ändå inte byta bort det här livet, det sitter i vårt dna sedan generationer tillbaka. Varje dag är ett spännande äventyr, säger Patrik och garvar medan han slevar upp ett par rosaskimrande nykokta havskräftor som smakprov.

Fiskaren Rikard Berendtzen har ”trålat räk” och havskräftor i hela sitt liv, här med morgonens fångst av havskräftor. En del kokas ombord, resten levereras till Smögens Fiskauktion.
Fiskaren Rikard Berendtzen har ”trålat räk” och havskräftor i hela sitt liv, här med morgonens fångst av havskräftor. En del kokas ombord, resten levereras till Smögens Fiskauktion.Foto: Jörgen Ulvsgärd
Annons

Den tredje brodern, Martin, står på kajen och tittar på. Efter många år till sjöss tvingades han lämna fiskaryrket i förtid på grund av utslitna axlar och en trasig rygg. I dag kör han i stället turister till den närliggande ön och fyrplatsen Hållö med sin båt Hållöexpressen som utgår från Kungshamn dit vi strax ska bege oss.

Mycket i Smögen kretsar kring fisk och skaldjur, men staden har mycket mer att erbjuda. Att bara vandra runt på klipporna längs de charmiga bryggorna pepprade med sjöbodar, kaféer och restauranger är ett tillräckligt spännande nöje.

Smögens hamninlopp där fiskebåtar, nöjesbåtar, fiskebodar och restauranger samsas vägg i vägg på hamnbryggan.
Smögens hamninlopp där fiskebåtar, nöjesbåtar, fiskebodar och restauranger samsas vägg i vägg på hamnbryggan.Foto: Jörgen Ulvsgärd

Den lilla flacka ön Hållö, 15 minuter med båt från Smögen, har släta rödskimrande granitklippor och en intressant historia som sträcker sig tillbaka till istiden. Den blå lagunen, eller marmorbassängen som den också kallas, lockar badgäster från hela landet. Bebyggelsen på ön är sparsam, några fyrvaktarbostäder, ett kapell och ett vandrarhem som är öppet från april till november är allt av bebyggelse på ön. Fyren ritades av den välkände fyrkonstruktören Nils Gustav von Heidenstam och var i drift mellan 1872 till 1969. Här var Evert Taubes morbror fyrmästare 1897–1917, men det var hans föregångare, fyrmästare Frisk, som gav Taube inspiration till visan om ”Briggen Bluebird av Hull”, som gick i kvav vid Hållö fyr på julaftonen 1872.

Hållö fyr utanför Smögen är en upplevelse som man inte ska missa. Med båten Hållöexpressen är det bara en tur på omkring 15 minuter från Smögen till detta säregna naturreservat med utsökta klippbad.
Hållö fyr utanför Smögen är en upplevelse som man inte ska missa. Med båten Hållöexpressen är det bara en tur på omkring 15 minuter från Smögen till detta säregna naturreservat med utsökta klippbad.Foto: Jörgen Ulvsgärd

Efter Hållö fortsätter vi längre söderut längs Bohuskusten till Lysekil. Här kan man än i dag uppleva sekelskiftsatmosfären präglad av dåtidens nöjen ”att dricka brunn”, inta hälsobringande salta bad och andas in den friska luften. Curmanska villan mitt i stan är ett av landets främsta monument över den nationalromantiska epoken, byggd av Carl Peter Curman som forskade kring vattnets, havsflorans och salternas betydelse för kroppens välbefinnande. Till Lysekil kom de välbärgade stockholmarna runt förra sekelskiftet för att roa sig.

Efter en natt hos Strandflickorna tar vi oss till västkustens största ö, Orust, med en rikt dokumenterad båttradition som går ända tillbaka till vikingatiden. En av dåtidens namnkunniga båtbyggare, Thorberg Skavhugg, lär ha kommit från trakterna och för inte så länge sedan hittade arkeologer resterna efter en båt på Orust som visade sig vara 10 000 år gammal.

bild 1/6
"Spring" av konstnären Tony Craggs syns i förgrunden. I bakgrunden skymtar det 14 meter höga huvudet "Anna" av Jaume Plensa, ett av de mest uppmärksammade konstverken i Pilane Skulpturpark på Tjörn.
Sommarens läckerheter på västkusten är Smögenräkorna och havskräftorna, i september väntar hummerfisket.
Kvällsvy över klippor och hav vid Edshultshall bort mot Mollösund på Orust.
Uppdukad brunch på Björholmens Marinas brygga på Tjörn.
Ön Hållö utanför Smögen bjuder på fantasieggande klippformationer från istiden. På ön finns ett vandrarhem och utsökta klippbad.
Larssons fisk i Mollösund är vida känd på Orust. Härifrån levereras färsk fisk och skaldjur dagligen till både privatpersoner och restauranger. På bilden Janne Larsson.
"Spring" av konstnären Tony Craggs syns i förgrunden. I bakgrunden skymtar det 14 meter höga huvudet "Anna" av Jaume Plensa, ett av de mest uppmärksammade konstverken i Pilane Skulpturpark på Tjörn.
Sommarens läckerheter på västkusten är Smögenräkorna och havskräftorna, i september väntar hummerfisket.

Vägen slingrar sig mellan svarta granitklippor och hav, genom små samhällen som Morlanda, Ellös och Hälleviksstrand. Mellan bergsskrevorna breder ängar och bördiga åkrar ut sig. Gömd i en sådan bergsskreva i Edshultshall, med utsikt över havet, ligger en liten ”hotellpärla” på bara fyra rum och ruvar. Här har hemmasonen Johan Buskqvist och holländaren Marcel van der Eng förvandlat en gammal fisklådefabrik till ett kreativt centrum med stor kärlek för konst, men framför allt för god mat och ett inkluderande värdskap.

Johan Buskqvist i sin farfars sjöbod i Edshultshall på Orust där hummertinorna väntar in höstens fiske.
Johan Buskqvist i sin farfars sjöbod i Edshultshall på Orust där hummertinorna väntar in höstens fiske.Foto: Jörgen Ulvsgärd

En kort bit därifrån är det inte långt med färjan från Tuvesvik över till Käringön. Doften av tjära och tång slår emot oss när vi går iland och tar in hos paret Clas och Milla Wimmerstedt, som sedan sex år tillbaka driver det lilla Lotshotellet ovanför hamnbryggan.

–  Det bästa med Käringön är att det är bilfritt. Här behöver vi inte låsa dörrarna, den sociala gemenskapen är stor och kriminaliteten lyser med sin frånvaro, säger Milla.

Hotellägaren Clas Wimmerstedt på Lotshotellet på Käringön lånar gärna ut sina kajaker till hotellgästerna för en paddeltur runt ön.
Hotellägaren Clas Wimmerstedt på Lotshotellet på Käringön lånar gärna ut sina kajaker till hotellgästerna för en paddeltur runt ön.Foto: Jörgen Ulvsgärd

Det är inte ofta havet ligger kav lugnt på västkusten, men denna morgon efter en bastu, ett dopp i havet och frukost på bryggan låter jag kajaken glida ner i vattnet och paddlar ut på en tur runt ön. Det råder en tystnad och ett lugn som bara bryts av sjöfåglarnas skriande och dunket från någon båtmotor. Kvällen avslutas som sig bör hos grannen Petersons Krog där fisk & skaldjur står på menyn.

Smögens havssiluett med de karaktäristiska rödskimrande granitklipporna.
Smögens havssiluett med de karaktäristiska rödskimrande granitklipporna.Foto: Jörgen Ulvsgärd
Annons

–  Efter midsommar vimlar det av folk på bryggans uteservering och båtar kommer från när och fjärran för att lägga till för en måltid, säger den jäktade men entusiastiske krögaren Lars Olsson.

Han har i 22 år har drivit restaurangen, som nu öppnat för ännu en säsong. Att Bohuslän ska upplevas från havssidan blir här en underdrift.

Jörgen Ulvsgärd/TT

Upptäck Bohuslän

+ Smögens Hafvsbad

Natten tillbringas med nöje på Smögens Hafvsbad. Middagen kan intas på fiskrestaurangen Göstas i Smögens hamn.

+ Petersons Krog, Käringön

Efter midsommar vimlar det av folk på bryggans uteservering och båtar kommer från när och fjärran för att lägga till för en måltid.

+ Strandflickorna i Lysekil

Längst ut i havsbandet ligger naturreservatet Stångehuvud och Pinneviksbaden med sina släta granitklippor. Vill man uppleva sekelskiftsatmosfär präglad av dåtidens nöjen ska man ta in hos Strandflickorna. De har vandrarhem, hotell samt havsstudion byggd på pålar i havet.

+ Lådfabriken, Edshultshall

Ett bed and breakfast, där den gamla fisklådefabriken har förvandlats till ett mysigt och ombonat ställe.

+ Missa inte

Långevikspromenaden i Lysekil är en nybyggd 300 meter lång brygga som slingar sig utmed havet och granitklipporna. Det är inte långt till Grundsund för en bryggmiddag i solnedgången, antingen i Pellas Rökeri eller på restaurang Smultron & Tång.

+ Pilane, Tjörn

Bland betande får och tusenåriga fornlämningar får den moderna konsten av världsberömda skulptörer en annorlunda inramning. Skulpturparken Pilane på Tjörn har tidigare blivit utsedd till en av Europas bästa skulpturparker av tidningen The Guardian, och det är lätt att förstå varför.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons