GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Risker för översvämning kartläggs

Den senaste tidens översvämningar i Rhenlandet och kringliggande regioner har hittills skördat uppemot 200 liv och fler tros saknas.
Oväder och översvämningar likt denna tros bli allt vanligare i framtiden. Med bakgrund i detta arbetar bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med förebyggande kartläggning.
Skåne • Publicerad 19 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
MSB kartlägger riskområden som är extra utsatta vid översvämningar.
MSB kartlägger riskområden som är extra utsatta vid översvämningar.Foto: Översvämningsportalen MSB, Bakgrundskarta: Lantmäteriet

För att ge en bild över hur flödena kan komma att se ut har MSB utvecklat Översvämningsportalen. Ett kartläggningsverktyg som hjälper till att se vilka områden som är i risk att svämmas över.

Man använder sig bland annat av så kallade 100- och 200-årsflöden där man då utgår ifrån samtida statistik av flödena vid ett visst område samt olika klimatscenarion för att kunna göra en prognos för slutet av seklet. I 100- och 200-årsflödena tar man hänsyn till hur stor del av ett område som översvämmas en gång på 100 respektive 200 år.

Utöver detta använder man sig även av ett beräknat högsta flöde. Det vill säga så mycket vattendragen kan svämma över ifall alla förutsättningar erbjuder det.

Utöver vattendragen finns sju skånska städer med bland de totalt trettio man hittills kartlagt.

Den mörkblå linjen visar Kävlingeån, den ljusblåa markeringen visar 100-årsflödet och det streckade området visar hur stor yta som kan svämmas över i ett värsta scenario.
Den mörkblå linjen visar Kävlingeån, den ljusblåa markeringen visar 100-årsflödet och det streckade området visar hur stor yta som kan svämmas över i ett värsta scenario.Foto: Översvämningsportalen MSB, Bakgrundskarta: Lantmäteriet

Skånska vattendrag

Två av de vattendrag i Skåne som pekas ut som extra känsliga är Kävlingeån och Höje å. I ett potentiellt värsta läge kan Kävlingeån svämma över så pass mycket att hela Revingebyområdet, mellan Vombsjön och Södra Sandby står under vatten.

Men redan vid det som beskrivs som 100-årsflöde, en översvämning som statistiskt sett sker en gång på 100 år, kan Vombsjön och Kävlingeån svämma över så pass mycket att Klingavälsåns naturreservat helt översköljs.

Följer man sedan ån mot Öresund finns en del byggnation i riskzonen men störst risk för översvämning ser man längs åkrar och naturområden.

Lomma ligger dåligt till när det kommer till potentiella flödesnivåer längs Höje å. Pråmlyckan riskerar att svämmas över liksom delar av hamnen.

I Hässleholmstrakten är det främst områdena kring Finjasjöns kust som riskerar översvämningar. Särskilt utsatt enligt Översvämningsportalen är Björkviken, Åmanäs och Guldkusten.

Men störst översvämningar vid skånska vattendrag riskerar det att bli längs Helge å. Både längs ån själv och de sjöar som finns i anslutning. I Knislinge befinner sig folkparken såväl som Helgevallen i riskzonen.

Runt Osby och ner mot västra Kristianstad finns möjliga faror för vattennära fastigheter samt skogs- och åkermark.

Kustnära områden

Utöver scenarion för vattendragen finns även beräkningar på vad förändringar i havsnivåer kan innebära för översvämningsrisker vid kustnära områden. Detta i form av simuleringar som visar hur stor del av städer och marker som hamnar under vatten vid en översvämning i olika scenarion.

Nästintill alla större kuststäder i Skåne befinner sig i riskzon för översvämningar vid höjda havsnivåer.

Simuleringskarta över Falsterbonäset som visar beräknade 100-årsflöden i slutet av seklet. Ljusast blå färg motsvarar 0-0,5 meter, mörkast är 1,5 meter eller mer.
Simuleringskarta över Falsterbonäset som visar beräknade 100-årsflöden i slutet av seklet. Ljusast blå färg motsvarar 0-0,5 meter, mörkast är 1,5 meter eller mer.Foto: Översvämningsportalen MSB, Bakgrundskarta: Lantmäteriet

Andreas PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.