Annons

IOK-chefen: Aldrig skådade utmaningar

IOK-ordföranden Thomas Bach hade inte förutsett hur komplicerat det skulle bli att arrangera ett OS under en pandemi.
Publicerad 20 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Thomas Bach IOK:s ordförande.
Thomas Bach IOK:s ordförande.Foto: Shinji Kita/AP/TT

– Jag måste erkänna att vi inte visste hur komplicerat detta skulle bli. Det enda som vi visste säkert var att i stället för att förlita oss på garantier så vi var tvungna att investera en hel del för att få till detta OS, säger Thomas Bach.

Bach, som talade under tisdagens möte med Internationella olympiska kommittén (IOK), passade även på att berömma de hälso- och sjukvårdspersonal samt volontärer som gör spelen möjliga – inte bara i Japan, utan världen över.

Annons

– När Japan för tio år sedan drog i gång arbetet med att ta tillbaka den olympiska andan till Tokyo (...) kunde ingen av oss någonsin ha föreställt oss de aldrig tidigare skådade utmaningarna som vi skulle möta, sade Bach.

Med bara tre dagar kvar till fredagens invigning av de uppskjutna spelen har spridningen av covid-19 i Tokyo ökat och allmänheten oroas över att ökningen kan eskalera med tiotusentals utländska idrottare, journalister och funktionärer på plats.

Sedan deltagare och personer med koppling till spelen börjat anlända till Japan har hittills 58 av dem testat positivt.

Enligt en undersökning i dagstidningen Asahi Shimbun uttryckte 68 procent av de tillfrågade tveksamhet kring arrangörernas möjlighet att kontrollera smittspridningen. 55 procent sade att de inte tyckte att OS skulle genomföras alls.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons