Annons

"Nya" Sverige ska sänka OS-favoriten i premiären

Samma gamla USA. Men ett nytt Sverige.
Senaste mötet visade att den här blågula upplagan på allvar kan hota världens bästa fotbollslandslag.
– Under alla mina år som vi mött USA har vi aldrig skapat så mycket som vi gjorde då, säger lagkapten Caroline Seger inför OS-premiären i Tokyo.
Publicerad 20 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Caroline Seger under tisdagens träning på Yumenoshimastadion inför onsdagens OS-premiär mot USA.
Caroline Seger under tisdagens träning på Yumenoshimastadion inför onsdagens OS-premiär mot USA.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Sverige vet precis vad som väntar i onsdagens OS-premiär på Tokyostadion. USA är en välbekant motståndare, länderna brukar ställas mot varandra i nästan varje stor turnering, och de bärande spelarna har varit samma i många år.

I den amerikanska OS-truppen finns nio spelare som har gjort fler än 100 A-landskamper, och hur man än vrider och vänder på tänkbara startelvor mot Sverige lär den innehålla spelare som tillsammans når en bra bit över 1 000 A-landskamper. Det gäller även om 39-åriga Carli Lloyd, med sanslösa 306 landskamper, börjar på bänken.

44 raka utan förlust

Annons

Amerikanskornas spelsätt har inte heller förändrats nämnvärt de senaste åren, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

– De har kanske blivit lite mer spelskickliga för de har fått in spelare som behärskar den delen. Annars är det samma. De är fysiskt starka, har en jättestor tro på sig själva och de vet att de har otroligt många vinster i ryggen, säger Seger.

USA har vunnit fyra av sex OS-guld på damsidan. Trots misslyckandet i Rio 2016, då Sverige vann en dramatisk kvartsfinal efter straffläggning, vilar favoritskapet åter på amerikanskorna.

Det är naturligt för ett landslag som har spelat 44 raka matcher utan att förlora. Förbundskaptenen Vlatko Andonovski, som tog över efter VM-guldet 2019, är obesegrad i 23 raka matcher och har bara sett sitt lag ligga under en enda gång.

Men det är där Sverige kommer in i bilden.

"Mer modern fotboll"

På Friends arena i april gjorde Lina Hurtig det svenska ledningsmålet, och även om USA kvitterade i slutminuterna var 1–1-matchen ett bevis på hur bra Sverige kan stå upp mot världsettan. Det var också ett tecken på att det spelsätt som förbundskapten Peter Gerhardsson försökt implementera de senaste fyra åren, börjat sätta sig.

– Det är framför allt en annan form av struktur i vårt sätt att spela. Vi ska hitta vinklar, hitta spelare på rätt fot, komma ur svåra lägen och bygga upp våra anfall, säger Seger.

– Det känns som att vi spelar en mer modern fotboll i dag än tidigare. Det är en väldigt framåtriktad fotboll, en mer passningsorienterad fotboll.

Det svenska OS-silvret 2016 byggde på betongförsvar och blixtrande kontringar (samt kyla i straffläggningar). Vägen till ett svenskt OS-guld i Tokyo ser annorlunda ut.

– Sättet vi spelar på nu är något som jag definitivt föredrar, även om sättet vi spelade på under förra OS tog oss till final. Nu har vi en spelidé som handlar om att spela oss ur situationer och våga spela vårt spel. Och vi har otroligt många skickliga fotbollsspelare som kan göra det, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

Kontringar består

Annons

Den solida defensiven består ändå, liksom de vägvinnande omställningarna. Det gör att löpstarka anfallare som Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius med glädje kunnat anpassa sig till det nya sättet att spela.

– Det blir kanske en del ändringar i min roll, men det är också otroligt utvecklande att vara i en sådan här miljö, och den här passningsorienterade fotbollen är väldigt rolig, säger Blackstenius.

– Vi är fortfarande ett bra kontringslag, så vi har båda delarna, vilket känns som en förbättring. Det syntes senast mot USA, att vi har tagit kliv närmare dem, säger Jakobsson.

Caroline Seger har varit med i A-landslaget sedan 2005. Hon säger att aprilmatchen var en av de bästa som Sverige presterat mot USA.

– Under alla mina år som vi har mött USA så tror jag aldrig vi har lyckats skapa så mycket och faktiskt ha bollen så mycket som vi hade. Kan vi lösa det i morgon och vara trygga i det och tro på det vi gör så är det klart att det kan bli en väldigt bra match för vår del.

Lasse Mannheimer/TT

Fakta: Sveriges mot USA i mästerskap

Fakta: Sveriges mot USA i mästerskap

Sverige och USA har mötts åtta gånger i seniormästerskap på damsidan. USA har fem segrar, Sverige två (inklusive en seger på straffar) och en har slutat oavgjort. Här är alla möten, med Sveriges siffror först.

VM i Kina 1991, gruppspel: 2–3.

USA:s första seger mot Sverige kom i den fjärde landskampen länderna emellan, i VM-premiären 1991. USA gick upp i en 3–0-ledning innan Lena Videkull och Ingrid Johansson putsade siffrorna i andra halvlek. USA tog sedermera hem VM-guldet medan Sverige åkte hem med ett brons.

OS i Atlanta 1996, gruppspel: 1–2.

Efter 0–2 i premiären mot Kina behövde Sverige minst en poäng för att gå vidare. Men Tisha Venturini och Shannon Macmillan sänkte Bengt Simonssons lag. USA vann hela turneringen, och tog därmed det första OS-guldet i fotboll på damsidan.

VM i USA 2003, gruppspel: 1–3.

Victoria Svensson (numera Sandell Svensson) gjorde mål, men det var USA som lämnade VM-premiären med tre poäng. I slutändan drog dock svenskorna det längre strået, genom att ta VM-silver efter finalförlust mot Tyskland. USA blev trea.

VM i Kina 2007, gruppspel: 0–2.

Sveriges fjärde raka mästerskapsförlust mot USA kom i Kina 2007. Abby Wambach gjorde båda målen i segern som i förlängningen innebar att Sverige missade avancemang från gruppen. USA tog VM-brons.

VM i Tyskland 2011: 2–1.

Den dystra mästerskapstrenden mot USA bröts i Wolfsburg när Lisa Dahlkvist och ett självmål från Amy LePeilbet gav tre svenska poäng i den avslutande gruppspelsmatchen. Sverige vann gruppen, men USA vann VM. Sverige fick nöja sig med brons efter semifinalförlust mot Japan.

VM i Kanada 2015: 0–0.

Sverige tog visserligen poäng av blivande världsmästaren USA, men mycket roligare än så blev det inte i Kanada. Tre raka oavgjorda matcher gav bara en tredjeplats i gruppen, och i åttondelsfinalen mot Tyskland blev det klar förlust, 1–4.

OS i Brasilien 2016: 5–4 efter straffar (1–1 vid full tid).

En klassisk svensk fotbollskväll i Brasiliens huvudstad Brasilia där USA anföll och anföll, men där Sverige stod emot och tvingade matchen till förlängning och straffar. Där blev målvakten Hedvig Lindahl och den iskalla straffavslutaren Lisa Dahlkvist stora hjältar för Sverige, som till slut lämnade OS som silvermedaljörer.

VM i Frankrike 2019: 0–2.

Sverige var redan klart för avancemang och inför gruppfinalen mot USA valde förbundskapten Peter Gerhardsson därför att byta ut hela sju spelare i startelvan. Det blev förlust, men var ändå ett smart drag. Ett utvilat Sverige slog Kanada i åttondelsfinalen, besegrade sedan Tyskland i kvartsfinal och lämnade till slut Frankrike med ett oväntat VM-brons.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons