Annons

Överlevare twittrar om dagen för Utøya

Twitterkontot @aldriglemme ("Glöm aldrig") markerar att det är tio år sedan 77 personer dödades av terroristen Anders Behring Breivik.
Publicerad 20 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Vegard Grøslie Wennesland överlevde massakern på Utøya den 22 juli 2011. Nu har han och andra överlevare startat ett Twitterkonto som ska ta läsarna genom händelsen genom personliga vittnesmål. Arkivbild.
Vegard Grøslie Wennesland överlevde massakern på Utøya den 22 juli 2011. Nu har han och andra överlevare startat ett Twitterkonto som ska ta läsarna genom händelsen genom personliga vittnesmål. Arkivbild.Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Tanken är att ge läsarna en inblick i massakern och efterspelet genom att citera tweets från de som var på plats eller berördes av tragedin, rapporterar NTB.

Kontot har startats av Vegard Grøslie Wennesland tillsammans med Torunn Kanutte Husvik och Marthe Scharning Lund.

Annons

Wennesland och Husvik överlevde massakern på Utøya, medan Lund arbetade i Oslo för Arbeiderpartiet och kände många som var på sommarlägret.

– Det (Twitterkontot) kommer att hjälpa att aldrig glömma den 22 juli genom att människor tar till sig det på ett mycket närmare sätt än med traditionella medier, säger Vegard Grøslie Wennesland till NTB.

Planen är att ge en minut för minut-beskrivning av dagen genom att citera tweets från människor som var närvarande i Oslo och på Utøya, liksom personer som observerade händelserna utifrån.

– Vi vill också påminna om hur hemskt det var för oss. Det finns många som säger att de sällan eller aldrig tänker på 22 juli, och jag förstår det, men jag tycker också att det är lättare att säga att någon drar Utøya-kortet när du har händelsen på avstånd, säger Wennesland.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons