Annons

Tokyo – ett OS mot alla odds

Coronavirus med tuffa restriktioner och tomma läktare – sommarspelen i Tokyo invigs på fredag mot alla odds.
Här är den snåriga vägen till ett av tidernas mest ifrågasatta och kritiserade OS.
Publicerad 20 juli 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Tokyo är folktomt och ödsligt på grund av nödläget i staden.
Tokyo är folktomt och ödsligt på grund av nödläget i staden.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Pandemin stoppade det mesta under 2020 – även världens största idrottsevenemang. 24 mars, på dagen fyra månader före den planerade invigningen, stod det klart att OS i Tokyo flyttas fram ett år.

Ett historiskt beslut. Aldrig tidigare har ett OS skjutits upp utan att det varit krig.

Annons

När pandemin tog ny fart under hösten och vintern var OS hotat igen. Men i början av året slog Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach fast:

– Vi slösar varken tid eller energi på spekulationer huruvida spelen ska äga rum. Vi arbetar med hur spelen ska kunna genomföras.

OS blir av – med rigorösa säkerhetsåtgärder och en eskalerande nota som nu överstiger 130 miljarder. Kostnaden har fördubblats jämfört med den beräkning som ursprungligen gjordes 2013.

Kritiken har haglat och tusentals läkare protesterar, samtidigt som opinionsmätningar visar att över 80 procent av japanerna vill att OS ställs in eller flyttas fram.

Till och med Japans kejsare Naruhito, hedersbeskyddare för OS i Tokyo, har uttryckt sin oro för ökad smittspridning. Men trots ett rigoröst motstånd genomförs sommarspelen enligt plan.

Sponsorerna har även de börjat skruva på sig – i veckan kom besked om att huvudsponsorn Toyota väljer att stoppa all tv-reklam som anspelar på ett evenemang som är allt svårare att få stöd för.

Thomas Bach har tidigare uttryckt förhoppningar om att sportsliga framgångar kan vända opinionen i värdlandet.

– Vi är säkra på att när det japanska folket får se japanska idrottare framgångsrikt prestera i OS kommer inställningen bli mindre emotionell, för att inte säga mindre aggressiv.

Skateboardarenan Ariakeparken kommer att vara ödslig under OS. Ingen publik släpps in på tävlingarna.
Skateboardarenan Ariakeparken kommer att vara ödslig under OS. Ingen publik släpps in på tävlingarna.Foto: Charlie Riedel/AP/TT
Annons

Idrottare och journalister GPS-övervakas under OS. Ett sätt att förenkla smittspårningen, lyder förklaringen. Men åtgärden riskerar att mänskliga rättigheter inskränks, enligt kritikerna.

Evenemanget omgärdas av ett hårt regelverk – alltifrån regler för distans och en inskränkning av sociala kontakter till regelbunden provtagning.

Många oroar sig nu för att vi har ett superspridarevent framför oss.

Minst 58 fall av coronasmitta med koppling till OS har konstaterats hittills, varav en handfull inne i OS-byn. Fler är säkerligen att vänta även om en stor andel av de runt 80 000 besökarna – tävlande och andra OS-deltagare samt medier – redan är vaccinerade.

Förbudet mot publik har inneburit ett hårt slag. Inledningsvis skulle inhemska åskådare släppas in på arenorna, men efter att Tokyo utlyste virusnödläge gäller inte ens det.

Stämningen ska i stället garanteras med hjälp av att publikljud från tidigare OS spelas upp under tävlingarna, hälsar IOK. På bildskärmar ute på arenorna kommer även virtuella applåder från tittarnas tv-soffor visas upp.

Idrottarna ska inte behöva känna sig ensamma, lyder förklaringen bakom beslutet.

Annons

Allt hejande och hyllande sker således på distans. De som faktiskt närvarar fysiskt på själva evenemanget omgärdas av en rigorös kontroll. Upp till 80 procent av tillresta – aktiva, ledare samt medierepresentanter – uppges vara fullvaccinerade och behöver ta dubbla covid-19-test före avresa till Japan.

Dessutom råder munskyddstvång, och på plats testas alla regelbundet. För de aktiva gäller testningen varje dag.

En polis i presscentret i Tokyo.
En polis i presscentret i Tokyo.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Tidigare i veckan blev det även känt att den japanska musikern Keigo Oyamada, som komponerat musik till OS-invigningen, drar sig ur efter att det blivit känt att han mobbat några klasskamrater som ung.

OS-chefen Yoshiro Mori avgick i februari efter att ha fällt opassande kommentarer om kvinnor.

Hiroshi Sasaki, kreativ chef för ceremonierna under OS, kände inte heller att han kunde vara kvar sedan han fått kritik för att ha föreslagit att en japansk komiker skulle uppträda under invigningen utklädd till gris.

Framför allt tennisturneringen har drabbats av en rad tunga återbud. Roger Federer, Serena Williams, Rafael Nadal och Dominic Thiem har alla hoppat av för att de är skadade eller för att turneringen inte passar in i schemat.

Dessutom har Alex de Minaur och Coco Gauff testats positivt för covid-19.

Annons

Bland golfarna saknas bland annat världstvåan Dustin Johnson som vill fokusera på USA-touren.

Anna Karolina Eriksson/TT

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons