Sport

Tokyo – ett OS mot alla odds

Tokyo är folktomt och ödsligt på grund av nödläget i staden.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Coronavirus med tuffa restriktioner och tomma läktare – sommarspelen i Tokyo invigs på fredag mot alla odds.
Här är den snåriga vägen till ett av tidernas mest ifrågasatta och kritiserade OS.

Pandemin stoppade det mesta under 2020 – även världens största idrottsevenemang. 24 mars, på dagen fyra månader före den planerade invigningen, stod det klart att OS i Tokyo flyttas fram ett år.

Ett historiskt beslut. Aldrig tidigare har ett OS skjutits upp utan att det varit krig.

När pandemin tog ny fart under hösten och vintern var OS hotat igen. Men i början av året slog Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach fast:

– Vi slösar varken tid eller energi på spekulationer huruvida spelen ska äga rum. Vi arbetar med hur spelen ska kunna genomföras.

OS blir av – med rigorösa säkerhetsåtgärder och en eskalerande nota som nu överstiger 130 miljarder. Kostnaden har fördubblats jämfört med den beräkning som ursprungligen gjordes 2013.

Kritiken har haglat och tusentals läkare protesterar, samtidigt som opinionsmätningar visar att över 80 procent av japanerna vill att OS ställs in eller flyttas fram.

Till och med Japans kejsare Naruhito, hedersbeskyddare för OS i Tokyo, har uttryckt sin oro för ökad smittspridning. Men trots ett rigoröst motstånd genomförs sommarspelen enligt plan.

Sponsorerna har även de börjat skruva på sig – i veckan kom besked om att huvudsponsorn Toyota väljer att stoppa all tv-reklam som anspelar på ett evenemang som är allt svårare att få stöd för.

Thomas Bach har tidigare uttryckt förhoppningar om att sportsliga framgångar kan vända opinionen i värdlandet.

– Vi är säkra på att när det japanska folket får se japanska idrottare framgångsrikt prestera i OS kommer inställningen bli mindre emotionell, för att inte säga mindre aggressiv.

Skateboardarenan Ariakeparken kommer att vara ödslig under OS. Ingen publik släpps in på tävlingarna.
Skateboardarenan Ariakeparken kommer att vara ödslig under OS. Ingen publik släpps in på tävlingarna.
Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Idrottare och journalister GPS-övervakas under OS. Ett sätt att förenkla smittspårningen, lyder förklaringen. Men åtgärden riskerar att mänskliga rättigheter inskränks, enligt kritikerna.

Evenemanget omgärdas av ett hårt regelverk – alltifrån regler för distans och en inskränkning av sociala kontakter till regelbunden provtagning.

Många oroar sig nu för att vi har ett superspridarevent framför oss.

Minst 58 fall av coronasmitta med koppling till OS har konstaterats hittills, varav en handfull inne i OS-byn. Fler är säkerligen att vänta även om en stor andel av de runt 80 000 besökarna – tävlande och andra OS-deltagare samt medier – redan är vaccinerade.

Förbudet mot publik har inneburit ett hårt slag. Inledningsvis skulle inhemska åskådare släppas in på arenorna, men efter att Tokyo utlyste virusnödläge gäller inte ens det.

Stämningen ska i stället garanteras med hjälp av att publikljud från tidigare OS spelas upp under tävlingarna, hälsar IOK. På bildskärmar ute på arenorna kommer även virtuella applåder från tittarnas tv-soffor visas upp.

Idrottarna ska inte behöva känna sig ensamma, lyder förklaringen bakom beslutet.

Allt hejande och hyllande sker således på distans. De som faktiskt närvarar fysiskt på själva evenemanget omgärdas av en rigorös kontroll. Upp till 80 procent av tillresta – aktiva, ledare samt medierepresentanter – uppges vara fullvaccinerade och behöver ta dubbla covid-19-test före avresa till Japan.

Dessutom råder munskyddstvång, och på plats testas alla regelbundet. För de aktiva gäller testningen varje dag.

En polis i presscentret i Tokyo.
En polis i presscentret i Tokyo.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Tidigare i veckan blev det även känt att den japanska musikern Keigo Oyamada, som komponerat musik till OS-invigningen, drar sig ur efter att det blivit känt att han mobbat några klasskamrater som ung.

OS-chefen Yoshiro Mori avgick i februari efter att ha fällt opassande kommentarer om kvinnor.

Hiroshi Sasaki, kreativ chef för ceremonierna under OS, kände inte heller att han kunde vara kvar sedan han fått kritik för att ha föreslagit att en japansk komiker skulle uppträda under invigningen utklädd till gris.

Framför allt tennisturneringen har drabbats av en rad tunga återbud. Roger Federer, Serena Williams, Rafael Nadal och Dominic Thiem har alla hoppat av för att de är skadade eller för att turneringen inte passar in i schemat.

Dessutom har Alex de Minaur och Coco Gauff testats positivt för covid-19.

Bland golfarna saknas bland annat världstvåan Dustin Johnson som vill fokusera på USA-touren.

Anna Karolina Eriksson/TT

OS i Tokyo 2021

Matchguide: Sverige–USA

Magdalena Eriksson är given i en svensk backlinje i OS-premiären mot USA.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

Vad: OS-premiär, fotboll, damer.

Var: Tokyostadion, Tokyo.

När: Onsdag, klockan 10.30 svensk tid (17.30 lokal tid).

Tv/radio: Kanal 5 och Discovery Plus samt P4 Radiosporten.

Har OS ens börjat: Nej, egentligen inte. Den officiella invigningen är inte förrän på fredag, den 23 augusti, men vissa lagsporter, som fotboll och softboll, tjuvstartar redan nu.

OS-stämningen: Dämpad. Coronapandemin ligger som en våt filt över spelen och det utlysta nödläget i Tokyo har förlängts till den 22 augusti. Som det ser ut nu innebär det att det inte blir någon fysisk publik på några OS-evenemang.

Motståndet: Sverige får tuffast möjliga premiär på OS-turneringen när regerande världsmästaren USA väntar på Tokyostadion. USA har spelat 44 raka landskamper utan förlust, och Vlatko Andonovski, som tog över som förbundskapten hösten 2019, vet fortfarande inte hur det känns att åka på torsk.

Svensk optimism: USA är svårslaget, men inte oslagbart. Det visade Sverige så sent som i april när det blev 1–1 i en träningslandskamp på Friends arena. Det såg länge ut att bli svensk seger efter Lina Hurtigs ledningsmål – enda gången som USA legat under sedan Andonovski tog över hösten 2019 – men en tveksamt dömd straff i slutminuterna räddade amerikanskornas förlustfria svit.

Goda OS-minnen: USA har tagit hem alla OS-guld utom ett, och missen i Rio 2016 svider fortfarande. Då var det Pia Sundhage som ledde ett försvarsinriktat Sverige till silver efter bland annat en skrällseger mot USA i kvartsfinalen. Den förlusten bär amerikanskorna med sig än i dag.

– Det som hände 2016 var att vi gjorde ett av våra sämsta resultat i en stor turnering någonsin, och vi var extremt besvikna efteråt. Det där tände en eld inom mig som jag fortfarande bär med mig, sade USA:s lagkapten Becky Sauerbrunn på tisdagens pressträff på matcharenan.

Skadeläget i Sverige: Oförskämt bra. Samtliga 22 spelare i truppen har tränat för fullt och är redo för spel i premiären., säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Sverige, tänkbar elva (3–4–3): Hedvig Lindahl – Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson – Hanna Glas, Kosovare Asllani, Caroline Seger, Jonna Andersson – Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö.

Övriga truppen: Jennifer Falk (mv), Zecira Musovic (mv), Emma Kullberg, Julia Roddar, Filippa Angeldahl, Hanna Bennison, Lina Hurtig, Olivia Schough, Madelen Janogy, Anna Anvegård, Rebecka Blomqvist.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson.

USA, tänkbar elva (4–3–3): Alyssa Naeher – Kelley O'Hara, Abby Dahlkemper, Becky Sauerbrunn, Crystal Dunn – Rose Lavelle, Lindsey Horan, Samantha Mewis – Tobin Heath, Christen Press, Megan Rapinoe.

Övriga truppen: Jane Campbell (mv), Adrianna Franch (mv), Tierna Davidson, Casey Krueger, Emily Sonnett, Julie Ertz, Catarina Macario, Kristie Mewis, Alex Morgan, Carli Lloyd, Lynn Williams.

Förbundskapten: Vlatko Andonovski.

Lasse Mannheimer/TT

OS i Tokyo 2021

Polsk tabbe – sex simmare tvingas åka hem

Simarenan i Tokyo. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP
Sport
Sport Sex polska simmare som rest till Japan och OS har tvingats vända hem igen. Orsaken är en administrativ miss – det visade sig att simmarna inte haft behörighet att tävla.
"Jag är djupt chockad", skriver Mateusz Chowaniec, som är en av de drabbade, på Instagram.

Simmarna Aleksandra Polańska, Dominika Kossakowska, Alicja Tchórz, Bartosz Piszczorowicz, Jan Hołub samt Mateusz Chowaniec har lämnat Japan, och hotar med att vidta rättsliga åtgärder.

"Föreställ dig att du vigt fem år av ditt liv och strävar efter en ny start i den viktigaste tävlingen.. du ger upp dig privatliv och arbete, försakar din familj... och allt slutar med ett totalt fiasko", skriver Tchórz, som tävlade i OS både 2012 och 2016, på Facebook.

"Ofattbara mardröm"

Mateusz Chowaniec rasar mot det polska simförbundet på sitt Instagramkonto.

"Jag är djupt chockad över denna absurda situation som aldrig borde ha inträffat. Det enda jag vill är att vakna ur denna ofattbara mardröm. Men tack vare de inkompetenta människorna på simförbundet är jag nu tillbaka i Polen i stället för i Japan", skriver han.

Polska simförbundets ordförande Pawel Slominski ber sina simmare om ursäkt:

"Jag känner stor ånger, sorg och bitterhet kring våra simmarens kvalificering till OS i Tokyo", säger han i ett uttalande.

"Det här ska inte kunna hända, simmarnas reaktioner är förståeliga".

"Saknar motstycke"

Samtidigt har flera polska OS-simmare skrivit under ett öppet brev som kräver förbundsstyrelsens avgång efter incidenten, rapporterar simsajten Swimswam.

"Förbundets handlingar har lett till en situation som saknar motstycke i polsk idrottshistoria", står det i brevet.

"Dessutom har polsk simning – både i allmänhetens ögon och för potentiella sponsorer – avslöjats som ett stort skämt"

Ursprungligen skickade det polska simförbundet 23 simmare till OS.

Anna Karolina Eriksson/TT

OS i Tokyo 2021

Mexikanska basebollspelare smittade inför OS

Två mexikanska basebollspelare har testat positivt för covid-19. Arkivbild.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Sport
Sport

Det mexikanska förbundet meddelar att två basebollspelare har testat positivt för coronaviruset.

Testerna gjordes på hotellet inför avresan till Tokyo och de smittade spelarna – Hector Velázquez och Sammy Solís – isolerades från resten av OS-truppen.

"Det beslutades att omedelbart isolera de två spelarna i sina rum på landslagshotellet, liksom övriga spelare samt tränarstaben, tills vi får det medicinska laboratoriets resultat från PCR-testerna", heter det i ett uttalande.

Mexiko spelar sin första match i basebollturneringen mot Dominikanska republiken den 30 juli.

Petter Nilsson/TT

OS i Tokyo 2021

Expert fruktar klustersmitta i OS-byn

Franska och italienska delen av OS-byn.
Foto: Charlie Riedel/AP/TT
Sport
Sport Den så kallade bubblan i OS-byn i Tokyo har redan spräckts och innebär att det finns en risk att covid-19 sprids från OS-deltagare till allmänheten, menar en folkhälsoexpert.

– Min största oro är naturligtvis att det kommer att bli ett kluster av smittade i byn eller i något annat boende och dessutom interaktion med lokalbefolkningen, säger Kenji Shibuya, tidigare chef för institutionen för folkhälsa vid King's College London.

Otillräcklig testning vid gränsen och omöjligheten att kontrollera människors rörelser gör att spelen kan förvärra spridningen av den smittsamma deltavarianten, lägger han till.

Thomas Bach, ordförande för Internationella olympiska kommittén, sade i förra veckan att testning och karantänrutiner innebär "noll risk" för att deltagare ska kunna smitta invånarna i Japan.

Sådana uttalanden förvirrar bara och gör människor arga säger, säger Shibuya, som menar att de faktiska förhållandena är "helt motsatta".

I april skrev Shibuya i British Medical Journal att beslutet att genomföra OS måste omprövas då Japan inte kan begränsa spridningen av covid-19 tillräckligt.

I lördags, mindre än en vecka före OS-invigningen, registrerades 1 410 nya covidfall i Tokyo, den högsta dygnssiffran på nära ett halvår.

Hittills har minst 58 personer med koppling till OS konstaterats smittade i Japan.

Experter har varnat för att säsongsfaktorer, ökad rörlighet och spridningen av deltavarianten kan leda till en kraftig ökning till över 2 000 fall per dag i Tokyo nästa månad.

Bara 33 procent av befolkningen i Japan har fått minst en vaccindos.

OS i Tokyo 2021

IOK-chefen: Aldrig skådade utmaningar

Thomas Bach IOK:s ordförande.
Foto: Shinji Kita/AP/TT
Sport
Sport IOK-ordföranden Thomas Bach hade inte förutsett hur komplicerat det skulle bli att arrangera ett OS under en pandemi.

– Jag måste erkänna att vi inte visste hur komplicerat detta skulle bli. Det enda som vi visste säkert var att i stället för att förlita oss på garantier så vi var tvungna att investera en hel del för att få till detta OS, säger Thomas Bach.

Bach, som talade under tisdagens möte med Internationella olympiska kommittén (IOK), passade även på att berömma de hälso- och sjukvårdspersonal samt volontärer som gör spelen möjliga – inte bara i Japan, utan världen över.

– När Japan för tio år sedan drog i gång arbetet med att ta tillbaka den olympiska andan till Tokyo (...) kunde ingen av oss någonsin ha föreställt oss de aldrig tidigare skådade utmaningarna som vi skulle möta, sade Bach.

Med bara tre dagar kvar till fredagens invigning av de uppskjutna spelen har spridningen av covid-19 i Tokyo ökat och allmänheten oroas över att ökningen kan eskalera med tiotusentals utländska idrottare, journalister och funktionärer på plats.

Sedan deltagare och personer med koppling till spelen börjat anlända till Japan har hittills 58 av dem testat positivt.

Enligt en undersökning i dagstidningen Asahi Shimbun uttryckte 68 procent av de tillfrågade tveksamhet kring arrangörernas möjlighet att kontrollera smittspridningen. 55 procent sade att de inte tyckte att OS skulle genomföras alls.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Sport

Här är hela OS-programmet för vecka 29

Det svenska fotbollslandslaget, som här tränar i Tokyo, spelar mot USA under den första OS-dagen på onsdag.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Sport
Sport Sommar-OS i Tokyo inleds med fotboll och softboll.
Här är hela tävlingsprogrammet under vecka 29 med svenska starttider.

Onsdag 21 juli

SOFTBOLL: Gruppspel: Australien-Japan (02.00), Italien-USA (05.00), Mexiko-Kanada (08.00).

FOTBOLL: Damer, grupp G: Sverige-USA (10.30).

+ Övriga matcher: Australien-Nya Zeeland (13.30). Grupp E: Storbritannien-Chile (09.30), Japan-Kanada (12.30). Grupp F: Kina-Brasilien (10.00), Zambia-Nederländerna (13.00).

.

Torsdag 22 juli

SOFTBOLL: Grundserien: USA-Kanada (02.00), Mexiko-Japan (05.00), Italien-Australien (08.00).

FOTBOLL: Herrar, grupp A: Mexiko-Frankrike (10.00), Japan-Sydafrika (13.00). Grupp B: Nya Zeeland-Sydkorea (10.00), Honduras-Rumänien (13.00). Grupp C: Egypten-Spanien (09.30), Argentina-Australien (12.30). Grupp D: Elfenbenskusten-Saudiarabien (10.30), Brasilien-Tyskland (13.30).

.

Fredag 23 juli

RODD: Damer och herrar, singelsculler, dubbelsculler, fyrsculler, försöksheat (01.30-05.10).

+ Svensk deltagare: Lovisa Claesson, singelsculler.

BÅGSKYTTE: Damer, recurve, rankningsomg (02.00-04.00), herrar, recurve, rankningsomg (06.00-08.00, 31/7).

+ Svensk deltagare: Christine Bjerendal.

ALLMÄNT: Invigning (13.00-16.30).

.

Lördag 24 juli

RODD: Damer och herrar, singelsculler, återkval, par, försöksheat, dubbelsculler, återkval, dubbelsculler, lättvikt, fyra utan styrman, försöksheat (01.30-05.30).

+ Svensk deltagare: Lovisa Claesson, singelsculler.

SKYTTE: Herrar, luftpistol, 10 m, damer, luftgevär, 10 m, kval och final (01.30-09.30).

FÄKTNING: Herrar, sabel, kval, kvartsfinal. Damer, värja, kval, kvartsfinal (02.00-09.20), herrar, sabel, semifinal och medaljmatcher. Damer, värja, semifinal och medaljmatcher (11.00-15.10).

VOLLEYBOLL: Herrar, grupp A: Italien-Kanada (02.00), Japan-Venezuela (09.25), Polen-Iran (12.40). Grupp B: Brasilien-Tunisien (04.05), Ryska olympiska kommitténs lag-Argentina (07.20), USA-Frankrike (14.45).

BORDTENNIS: Damer och herrar, singel, kvalomgång, mixeddubbel, första omgången (02.00-05.45), damer och herrar, singel, första omgången (07.15-10.15), damer och herrar, singel, första omgången (12.30-15.30).

+ Svenska deltagare: Linda Bergström och Christina Källberg, damsingel, Mattias Falck och Anton Källberg, herrsingel.

BADMINTON: Herrsingel, damsingel, herrdubbel, damdubbel, mixeddubbel, gruppspel (02.00-07.30 och 11.00-15.00).

BEACHVOLLEY: Grundomgång, herrar (tom 7/8), damer (02.00-15.50).

LANDHOCKEY: Herrar, grupp A: Japan-Australien (02.30), Nya Zeeland-Indien (03.00), Argentina-Spanien (05.15). Grupp B: Nederländerna-Belgien (04.45), Storbritannien-Sydafrika (11.30), Kanada-Tyskland (12.00). Damer, grupp A: Nederländerna-Indien (13.45), Irland-Sydafrika (14.15).

BÅGSKYTTE: Lagtävling, mixed, recurve, första omgången (02.30-05.05), utslagsrunda och medaljmatcher (07.15-10.25).

TYNGDLYFTNING: damer, 49 kg (02.50-05.00, 06.50-10.00).

SOFTBOLL: Grundserien: Australien-Kanada (03.00), USA-Mexiko (07.30), Japan-Italien (13.00).

GYMNASTIK: Artistisk gymnastik, herrar, mångkamp, fristående, barr, räck, bygelhäst, ringar och hopp, kval (03.00-05.30, 07.30-10.00, 12.30-15.00).

+ Svensk deltagare: David Rumbutis.

TAEKWONDO: Damer, 49 kg, herrar, 58 kg, första omgången, kvartsfinal, semifinal (03.00-10.00), damer, 49 kg, herrar, 58 kg, återkval, bronsmatch och final (12.00-15.30).

BASKET, streetbasket: grundserien, damer: Ryska olympiska kommitténs lag-Japan, Kina-Rumänien, herrar: Polen-Lettland, Kina-Serbien (03.15-05.25). Damer, Ryska olympiska kommitténs lag-Kina, Rumänien-Japan, herrar: Ryska olympiska kommitténs lag-Kina, Serbien-Nederländerna (07.00-08.50). Damer: Italien-Mongoliet, USA-Frankrike, herrar: Lettland-Belgien, Japan-Polen (10.30-12.30). Damer: Mongoliet-USA, Frankrike-Italien, herrar: Nederländerna-Ryska olympiska kommitténs lag, Belgien-Japan (14.00-15.50).

HANDBOLL: Herrar, grupp B: Sverige-Bahrain (07.15).

+ Övriga matcher, grupp B: Portugal-Egypten (12.30), Danmark-Japan (14.30). Grupp A: Norge-Brasilien (02.00), Frankrike-Argentina (04.00), Tyskland-Spanien (09.15).

BOXNING: Herrar, 54-57 kg, 63-69 kg, 81-91 kg, första omgången. Damer, 54-57 kg, 64-69 kg, första omgången (04.00-07.30), herrar, 54-57 kg, 63-69 kg, +91 kg, första omgången. Damer, 57 kg, första omgången (10.00-13.30).

JUDO: Herrar, 60 kg, damer 48 kg, första omgången och kvartsfinal (04.00-07.30), herrar, 60 kg, damer 48 kg, återkval, semifinal, bronsmatch, final (10.00-12.50).

CYKEL: Herrar, linjelopp (04.00-11.15).

TENNIS: Damsingel, herrsingel, damdubbel, herrdubbel, första omgången (04.00-13.00).

+ Svensk deltagare: Rebecca Peterson, singel.

VATTENPOLO: Damer, grupp A: Kanada-Australien. Grupp B: Japan-USA (07.00-09.50). Grupp A: Sydafrika-Spanien. Grupp B: Kina-Ryska olympiska kommitténs lag (11.20-14.10).

FOTBOLL: Damer, grupp E: Chile-Kanada (09.30), Japan-Storbritannien (12.30). Grupp F: Kina-Zambia (10.00), Nederländerna-Brasilien (13.00). Grupp G: Sverige-Australien (10.30), Nya Zeeland-USA (13.30).

RIDSPORT: Dressyr, individuellt och lagtävling, grand prix, första dagen (10.00-15.15).

+ Svenska deltagare: Antonia Ramel, Juliette Ramel, Therese Nilshagen och Patrik Kittel.

SIMNING: Eftermiddagspasset: herrar, 400 m fritt, 100 m bröst, 400 m medley, damer, 100 m fjäril, 400 m medley, 4x100 m fritt, försöksheat (12.00-14.30).

+ Svenska deltagare: Louise Hansson, 100 m fjäril. Damlaget, 4x100 m fritt. Ev svensk deltagare: Sarah Sjöström, 100 m fjäril.

.

Söndag 25 juli

SURFING: Damer och herrar, första och andra omgången (00.00-09.20).

RODD: Damer och herrar, singelsculler, semifinal E/F, par, dubbelsculler, lättvikt, fyrsculler, återkval, åtta utan styrman, försöksheat (01.30-03.40, tom 30/7).

+ Ev svensk deltagare: Lovisa Claesson, singelsculler.

VOLLEYBOLL: Damer, grupp A: Serbien-Dominikanska republiken (07.20), Japan-Kenya (12.40), Brasilien-Sydkorea (14.45). Grupp B: Ryska olympiska kommitténs lag-Italien (02.00), USA-Argentina (04.05), Kina-Turkiet (09.25, tom 8/8).

HANDBOLL: Damer, Grupp B: Spanien-Sverige (12.30).

+ Övriga matcher, grupp B: Ryska olympiska kommitténs lag-Brasilien (04.00, Ungern-Frankrike (14.30). Grupp A: Nederländerna-Japan (02.00), Montenegro-Angola (07.15), Norge-Sydkorea (09.15).

BEACHVOLLEY: Grundomgång, herrar (tom 7/8), damer (02.00-04.30).

SKATEBOARD: Herrar, street, kval och final (02.00-06.55).

FÄKTNING: Herrar, värja, kval, kvartsfinal. Damer, florett, kval, kvartsfinal (02.00-09.20), herrar, värja, semifinal och medaljmatcher. Damer, florett, semifinal och medaljmatcher (11.00-15.10).

SKYTTE: Herrar, luftgevär 10 m, skeet, damer, luftpistol, 10 m, skeet, kval (02.00-09.00), damer, luftpistol, 10 m, herrar, luftgevär, 10 m, kval och final (02.00-09.30).

+ Svensk deltagare: Stefan Nilsson, skeet.

BÅGSKYTTE: Damer, lagtävl, recurve, första omgången (02.30-04.05), utslagsrunda och medaljmatcher (06.45-10.25, tom 31/7).

VATTENPOLO: Herrar, grupp A: Sydafrika-Italien, Ungern-Grekland (03.00-05.50). Grupp A: USA-Japan. Grupp B: Australien-Montenegro (07.00-09.50), Serbien-Spanien, Kroatien-Kazakstan (11.20-14.10).

SOFTBOLL: Grundserien: Australien-USA (03.00), Kanada-Japan (07.30), Italien-Mexiko (13.00).

BASKET: Herrar, grupp A: Iran-Tjeckien (03.00), Frankrike-USA (14.00). Grupp B: Tyskland-Italien (06.40), Australien-Nigeria (10.20).

+ Streetbasket: Grundserien, damer: Japan-Mongoliet, Rumänien-Italien, herrar: Ryska olympiska kommitténs lag-Belgien, Polen-Serbien (03.15-05.25). Damer: Mongoliet-Ryska olympiska kommitténs lag, Kina-Italien, herrar: Kina-Lettland, Serbien-Belgien (07.00-08.50). Damer: Rumänien-USA, Japan-Frankrike, herrar: Ryska olympiska kommitténs lag-Polen, Japan-Nederländerna (10.30-12.30). Damer: Kina-Frankrike, Ryska olympiska kommitténs lag-USA, herrar: Nederländerna-Kina, Lettland-Japan (14.00-15.50).

LANDHOCKEY: Herrar, grupp A: Indien-Australien (11.30), Japan-Argentina (12.00), Spanien-Nya Zeeland (13.45). Grupp B: Sydafrika-Nederländerna (14.15). Damer, grupp A: Storbritannien-Tyskland (02.30). Grupp B: Australien-Spanien (03.00), Japan-Kina (04.45), Nya Zeeland-Argentina (05.15).

GYMNASTIK: Artistisk gymnastik, damer, mångkamp, fristående, barr, bom och hopp, kval (03.00-06.35, 08.10-11.45, 13.20-15.00).

+ Svensk deltagare: Jonna Adlerteg.

BORDTENNIS: Mixedubbel, kvartsfinal (03.00-05.00), damer och herrar, singel, andra omgången (07.00-10.45), mixeddubbel, semifinal (13.00-15.00).

+ Ev svenska deltagare: Linda Bergström och Christina Källberg, damsingel, Mattias Falck och Anton Källberg, herrsingel.

TAEKWONDO: Damer, 57 kg, herrar, 68 kg, första omgången, kvartsfinal, semifinal (03.00-10.00), damer, 57 kg, herrar, 68 kg, återkval, bronsmatch och final (12.00-15.30).

BADMINTON: Herrsingel, damsingel, herrdubbel, damdubbel, mixeddubbel, gruppspel (03.00-08.30 och 11.00-14.30).

+ Grupp P: Chou Tien-Chien, Taiwan-Felix Burestedt, Sverige (03.00).

SIMNING: Förmiddagspasset: herrar, 400 m fritt, final, 100 m bröst, semifinal, 400 m medley, final. Damer, 100 m fjäril, semifinal 400 m medley, 4x100 m fritt, final (03.30-15.20). Eftermiddagspasset: herrar, 200 m fritt, 100 m rygg, 4x100 m . Damer, 400 m fritt, 100 m rygg, 100 m bröst, försöksheat (12.00-14.30).

+ Svenska deltagare: Sophie Hansson och Emelie Fast, 100 m bröst. Robin Hansson, 200 m fritt. Ev svenska deltagare: Louise Hansson och Sarah Sjöström, 100 m fjäril. Damlaget, 4x100 m fritt.

TENNIS: Damsingel, herrsingel, damdubbel, herrdubbel, första omg (04.00-13.00).

+ Ev svensk deltagare: Rebecca Peterson, singel.

JUDO: Herrar, 66 kg, damer 52 kg, första omgången och kvartsfinal (04.00-07.30), herrar, 66 kg, damer 52 kg, återkval, semifinal, bronsmatch, final (10.00-12.50).

TYNGDLYFTNING: Herrar, 61 kg, 67 kg (04.50-07.00, 08.50-11.00, 12.50-15.00).

BOXNING: Herrar, 57-63 kg, 75-81 kg, första omgången. Damer, 48-51 kg, 69-75 kg, första omgången (04.00-07.45), herrar, 57-63 kg, 75-81 kg, första omgången. Damer, 48-51 kg, första omgången (10.00-14.00).

+ Svensk deltagare: Adam Chartoi, 75 kg.

SEGLING: Herrar, RS-X, laser, damer, RS-X, laser radial, grundomgång (05.00-11.00).

+ Svenska deltagare: Josefin Olsson, laser radial. Jesper Stålheim, laser.

KANOTSLALOM: Herrar, C1, kvalheat. Damer, K1, kvalheat (06.00-09.45).

+ Svensk deltagare: Erik Holmer, C1.

CYKEL: Damer, linjelopp (06.00-10.35).

+ Svensk deltagare: Emilia Fahlin.

SIMHOPP: Damer, synkro, 3 m, final (08.00-09.00).

FOTBOLL: Herrar, grupp A: Frankrike-Sydafrika (10.00), Japan-Mexiko (13.00). Grupp B: Nya Zeeland-Honduras (10.00), Rumänien-Sydkorea (13.00). Grupp C: Egypten-Argentina (09.30), Australien-Spanien (12.30). Grupp D: Brasilien-Elfenbenskusten (10.30), Saudiarabien-Tyskland (13.30).

RIDSPORT: Dressyr, individuellt och lagtävling, grand prix, andra dagen (10.00-15.15).

+ Svenska deltagare: Antonia Ramel, Juliette Ramel, Therese Nilshagen och Patrik Kittel.

Stefan Wikström/TT

OS i Tokyo 2021

Belarusiska OS-sprintern framme i Warszawa

Kristina Timanovskaja när hon lämnade Japan på onsdagsmorgonen, lokal tid.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Sport
Sport Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja är framme i Polen.
"Kristina Timanovskaja har landat säkert i Warszawa", skriver landets biträdande utrikesminister Marcin Przydacz på Twitter.
Hon får skydd i landet efter att ha uppgett att hon fruktar för sitt liv om hon återvänder till Belarus.

– Hon är orolig för sin familj. Hon är trött och naturligtvis är hon spänd efter det som har hänt de senaste dagarna, säger den österrikiske ministern Magnus Brunner som mötte Timanovskaja när hon mellanlandade i Wien.

Han bekräftar att hennes resplaner – det var från början tänkt att hon skulle flyga direkt till Warszawa – ändrades i sista stund på grund av "säkerhetsskäl".

24-åriga Timanovskaja sökte i söndags skydd under Tokyo-OS. Hon sade att man försökte tvinga henne hem till Belarus då hon hade kritiserat sina tränare.

I Tokyo fördes hon till Polens ambassad och landet beviljade henne humanitärt visum.

På plats i Polen har hon träffat en belarusisk oppositionspolitiker i exil, Pavel Latusjko. "Vi hoppas att regimens plågor snart är över och att Kristina kommer att kunna nå nya sportframgångar i Nya Belarus", skriver han på Twitter tillsammans med en bild på de båda.

Kritiserade tränare

Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenkos regering har sedan förra årets omtvistade presidentval med kraft tryckt ned alla former av opposition.

Timanovskaja är en av tvåtusen belarusiska idrottare som undertecknat ett öppet brev med krav på nyval och frisläppandet av politiska fångar. Det som föranledde den senaste händelseutvecklingen var en inlägg på Instagram där Timanovskaja kritiserar sina tränare och säger att de anmält henne till ett OS-lopp utan hennes vetskap.

Även hennes make Arsenij Zdanevitj har lämnat Belarus och ska åka till Polen från Ukraina.

– Jag har framgångsrikt fått visum och är mycket tacksam mot den polska ambassadören för att han hjälpte mig så snabbt, säger Zdanevitj till AFP.

Lukasjenko portad

Internationella olympiska kommittén säger att man utreder Belarus olympiska organisation.

President Aleksandr Lukasjenko och hans son Viktor är båda portade från OS-evenemang. Strax före Tokyo-spelen satte Lukasjenko press på landets idrottare.

– Tänk på det här innan ni åker. Om ni kommer hem utan någonting är det bättre att inte komma tillbaka alls, har Lukasjenko sagt enligt AFP.

Emma Gyllestad/TT

Kristina Timanovskaja tillsammans med den belarusiske oppositionspolitikern Pavel Latusjko.
Kristina Timanovskaja tillsammans med den belarusiske oppositionspolitikern Pavel Latusjko.
Foto: National Anti-crisis Management/AP/TT
Kristina Timanovskaja under 100-metersförsöken i Tokyo-OS förra veckan.
Kristina Timanovskaja under 100-metersförsöken i Tokyo-OS förra veckan.
Foto: Martin Meissner/AP/TT

Sport

Uttåg för Ymer i Washington

Elias Ymer. Arkivbild.
Foto: Andy Brownbill/AP/TT
Sport
Sport

Elias Ymers äventyr i ATP 500-turneringen i Washington är över. 43-rankade australiern John Millman blev en för svår nöt att knäcka för den 168-rankade svensken.

Millman vann matchen i två raka set. Ymer bjöd dock upp till en riktig kamp i det andra, setsiffrorna skrevs till 6–2, 7–6.

Ymer tog sig till den andra rundan genom att först besegra två amerikaner i kvalet och sedan även 62-rankade australiern Jordan Thompson med 3–6, 7–5, 6–3 i den första omgången.

I tredje omgången väntar vinnaren mellan amerikanen Reilly Opelka och Daniel Elahi Galan Riveros från Colombia för Millman.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL