Annons

USA:s värsta fiende: Stina Blackstenius

Stina Blackstenius, OS och USA är en bra kombo.
Eller ja, inte om man är amerikan förstås.
– Det är alltid kul att få göra mål, och mot USA – det är kanske lite extra roligt, säger tvåmålsskytten efter 3–0-segern i OS-premiären i fotboll.
Publicerad 21 juli 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Stina Blackstenius (11) efter att hon utökat Sveriges ledning till 2–0.
Stina Blackstenius (11) efter att hon utökat Sveriges ledning till 2–0.Foto: Ricardo Mazalan/AP/TT

I Rio 2016 gjorde Stina Blackstenius målet som tog OS-kvartsfinalen mot USA till förlängning och straffar – och där Sverige sedan gick vinnande ur striden.

I onsdagens OS-premiär mot samma nation visade Blackstenius att hon fortfarande trivs mot amerikanskt olympiskt motstånd, och att hon dessutom blivit fem år bättre.

"Otrolig stolthet"

Annons

Sverige gjorde en glimrande insats mot den stora guldfavoriten och skapade mängder av målchanser. Blackstenius fick merparten av dem, hittade rätt två gånger och var en av nycklarna till den skrällartade 3–0-segern.

– Jag står här med glädje och känner en otrolig stolthet över det vi har presterat. Det är en väldigt, väldigt bra prestation från hela laget och det var väldigt kul att spela i dag, säger den 25-åriga Häckenanfallaren.

– Och det är alltid kul att få göra mål, och mot USA – det är kanske lite extra roligt.

1–0-målet kom i den 25:e minuten när Blackstenius mötte Sofia Jakobssons inlägg med pannan och nickade in 1–0. Direkt efter pausvilan smällde det igen när hon tog hand om en stolpretur, efter Amanda Ilestedts nick på hörna, och satte 2–0 från nära håll.

Oroväckande smäll

Nu har hon gjort tre mål på två OS-matcher mot de senaste årens bästa fotbollslandslag. Men Stina Blackstenius väljer, som hon brukar, att prata om laget före jaget.

– Det är klart att vi är nöjda med den här inledningen, och det är väldigt stort att vi kan vinna mot USA på det sättet som vi gör i dag. Det visar vilken kvalitet vi har i laget. Vi har haft en bra känsla hela tiden. Jag hoppas att vi ska kunna fortsätta på det här spåret och ta med oss mycket från den här matchen vidare in i mästerskapet.

Förutom Blackstenius egen lycka mot USA var det ändå inte mycket som påminde om mötet i Rio 2016. Då var ett hyperdefensivt Sverige mest inriktat på att inte släppa in mål. Nu dominerade det blågula landslaget matchbilden.

– Det är en jättepositiv utveckling och jag tycker att det finns en trygghet i vårt spel som har utvecklats hela tiden och blivit bättre. Det är en väldigt rolig fotboll och det tror jag att de flesta spelarna i laget tycker. Det är också väldigt varierat och offensivt, vi vill framåt. Men vi är samtidigt väldigt starka i vårt försvarsspel.

Lasse Mannheimer/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons