OS i Tokyo 2021

Svensk drömstart: "Här för att gå hela vägen"

Lina Hurtig, till höger, firar sitt 3–0-mål mot USA tillsammans med Hanna Glas och Olivia Schough.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Fotbollsdamerna går för guld i Tokyo.
Något annat är inte att tänka på efter onsdagens magnifika OS-premiär på Tokyostadion.
Sverige spelade ut världsettan USA och vann med 3–0 – amerikanskornas första förlust på två och ett halvt år.
– Vi är här för att gå hela vägen, säger Kosovare Asllani.

När USA tog VM-guld 2019 låg de inte under en enda gång under turneringen, och vann samtliga matcher på vägen mot titeln.

Att OS i Tokyo blir något helt annat, det såg Sverige till redan i OS-premiären.

USA är världens bästa landslag de senaste åren. Men när OS sparkades i gång på Tokyostadion på onsdagen var det Sverige som såg ut att ha åkt till Japan med 44 raka landskamper utan förlust i bagaget.

– Ett otroligt bra resultat. Jag sade inför matchen att det är en drömmig match att spela. OS-premiär mot USA, världsmästarna. Vi gör jobbet i 95 minuter och slappnar aldrig av. Att vinna med 3–0 är en stor självförtroendeboost, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

TT: Hur långt kan det här svenska laget gå?

– Vi har sagt att vi är här för att gå hela vägen och nu har vi visat det på planen också. Speciellt i första halvlek där vi äger matchbilden. Vi visar vilket lag vi är, säger hon.

Lagkaptenen Caroline Seger delar känslan. När slutsignalen ljöd var det trots den prestigefyllda segern ett samlat svenskt landslag som firade försiktigt, och det säger något.

– Det hoppas jag. Vårt mål är större än att bara vinna första matchen. Det är en lång resa men den har definitivt börjat bra, säger Seger.

36-åringen har samlat ihop en väldig massa medaljer genom åren. Men ett mästerskapsguld med landslaget suktar hon fortfarande efter.

– Det gör jag. Det är den enda medaljen som jag saknar. Jag har sagt till alla att de får lösa det åt mig här.

Blackstenius-dubbel

De svenska anfallsvågorna började skölja mot USA:s straffområde från första bolltouch, och de amerikanska världsstjärnorna såg vilsna ut. Efter en kvart hade de blågula redan skrapat fram fem hörnor och flera farliga ”nästan”-lägen. Tio minuter senare kom det rättvisa 1–0-målet.

Det mesta skedde på Hanna Glas och Sofia Jakobssons högerkant i första halvlek, och så också ledningsmålet. Det nyblivna Bayern München-proffset Jakobsson hade kalibrerat sina inlägg i 25 minuter och till slut satte hon bollen perfekt på en framrusande Stina Blackstenius som skarvade in 1–0 förbi Alyssa Naeher i det amerikanska målet.

Det var blott det andra målet som USA släppt in det här året. Tidigare hade amerikanskorna spelat tolv landskamper 2021 och bara sett Lina Hurtigs nick i 1–1-matchen på Friends arena i april passera den egna mållinjen.

Underläget fick USA att vakna en kort stund, och direkt i nästa anfall hade Tobin Heath – ett av få orosmoln kring det svenska straffområdet – en bra chans att kvittera, utan att lyckas.

Stjärnbyten hjälpte föga

I slutet av halvleken träffade också Alex Morgan stolpen med en nick från nära håll, men sanningen är att Sverige däremellan hade kunnat göra både 2–0 och 3–0 och kanske 4–0; Jonna Andersson hade bland annat en skruvad yttersida från distans som sånär slank under Naeher, och Stina Blackstenius var en slarvig bolltouch från att göra sitt andra mål efter att ha blivit frispelad av Filippa Angeldahl, 24-åringen som stod för en fin OS-debut.

När halvleken blåstes av slog förbundskapten Peter Gerhardsson ihop händerna i en hård klapp som nog lättast kan översättas med ”fasiken vad bra vi spelar!”.

Inte blev andra halvlek mycket sämre. USA försökte med allt och bytte in sina tyngsta kanoner: veteranen Carli Lloyd, mittfältsankaret Julie Ertz och superstjärnan Megan Rapinoe.

Inget bet.

Trots att Sverige saknade småskadade Chelseastjärnan Magdalena Eriksson i försvaret hade USA extremt svårt att skapa något av värde. Ersättarna på mittbackspositionerna, Amanda Ilestedt och Nathalie Björn, var liksom hela det svenska laget strålande i den varma Tokyokvällen.

"Sårade dem enormt"

Förbundskapten Peter Gerhardsson kunde bara njuta av uppvisningen.

– Man hoppas ibland att man ska kunna spela den här typen av fotboll. Sedan visste vi kanske inte att vi kunde göra det mot den här typen av motstånd. Vårt passningsspel med många diagonala passningar, det sårade dem enormt och vi hade ett kontringsspel som var exemplariskt. Och vår attityd i vårt försvarsspel gör det väldigt svårt för dem, säger Gerhardsson.

2–0 kom i den 54:e minuten och var lika logiskt som det första. Jonna Andersson slog hörnan, Amanda Ilestedt nickade bollen i stolpen och Stina Blackstenius klippte upp returen i nättaket.

USA kom nära en reducering när Christen Press träffade stolpen, men en amerikansk upphämtning hade inte varit rättvis.

I stället satte inbytta Lina Hurtig 3–0 i den 72:a minuten, när hon på Hanna Glas fina inlägg från höger nickade in bollen och satte punkt för USA:s makalösa förlustfria svit.

Lasse Mannheimer/TT

Stina Blackstenius jublar tillsammans med sina lagkamrater efter sitt 1–0-mål i OS-premiären mot USA.
Stina Blackstenius jublar tillsammans med sina lagkamrater efter sitt 1–0-mål i OS-premiären mot USA.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Så fortsätter OS-fotbollen

24 juli 10.30 Sverige–Australien.

27 juli 10.00 Sverige-Nya Zeeland.

30 juli: 10.00/11.00/12.00/13.00 Kvartsfinal.

2 augusti: 10.00/13.00 Semifinal.

5 augusti: 10.00 Match om tredje pris.

6 augusti: 04.00 Final

OS i Tokyo 2021

Lugnande besked efter skadorna

Sveriges tvåmålsskytt Stina Blackstenius byts ut efter att ha fått en smäll i matchen Sverige-USA på Tokyo Stadium i den olympiska fotbollsturneringen för damer.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Vadproblem och en huvudsmäll – men skadeläget i svenska truppen är under kontroll, försäkrar förbundskapten Peter Gerhardsson.
– Magda (Magdalena Eriksson) har tränat fullt hela tiden och tränade fullt igår också.

Dagen innan mötet med USA sa förbundskapten Peter Gerhardsson att alla spelare var tillgängliga för spel. Några timmar innan avspark lät det annorlunda – Eriksson fick stå över OS-premiären på grund av en känning i en vad som uppkom efter OS-genrepet mot Australien i mitten av juni.

Ett sent beslut. Men läget är under kontroll, försäkrar Gerhardsson.

– Magda är inte skadad, men frågan är hur mycket hon ska spela. 45 min – eller se till att hon får de här träningarna, säger han efter matchen och understryker att träningarna har gått bra.

– De sista tre-fyra har hon gjort fulla pass, så vi är på rätt väg.

Under matchen mot USA fick Stina Blackstenius dessutom en rejäl smäll som fick henne gå av planen.

– Det var bara en smäll mot bakhuvudet. Det var kanske mer oro och rädsla, men mer smärta än något annat. Jag har pratat med läkaren så det känns lugnt, säger Stina Blackstenius efteråt.

Anna Karolina Eriksson/TT

Sport

USA:s värsta fiende: Stina Blackstenius

Stina Blackstenius (11) efter att hon utökat Sveriges ledning till 2–0.
Foto: Ricardo Mazalan/AP/TT
Sport
Sport Stina Blackstenius, OS och USA är en bra kombo.
Eller ja, inte om man är amerikan förstås.
– Det är alltid kul att få göra mål, och mot USA – det är kanske lite extra roligt, säger tvåmålsskytten efter 3–0-segern i OS-premiären i fotboll.

I Rio 2016 gjorde Stina Blackstenius målet som tog OS-kvartsfinalen mot USA till förlängning och straffar – och där Sverige sedan gick vinnande ur striden.

I onsdagens OS-premiär mot samma nation visade Blackstenius att hon fortfarande trivs mot amerikanskt olympiskt motstånd, och att hon dessutom blivit fem år bättre.

"Otrolig stolthet"

Sverige gjorde en glimrande insats mot den stora guldfavoriten och skapade mängder av målchanser. Blackstenius fick merparten av dem, hittade rätt två gånger och var en av nycklarna till den skrällartade 3–0-segern.

– Jag står här med glädje och känner en otrolig stolthet över det vi har presterat. Det är en väldigt, väldigt bra prestation från hela laget och det var väldigt kul att spela i dag, säger den 25-åriga Häckenanfallaren.

– Och det är alltid kul att få göra mål, och mot USA – det är kanske lite extra roligt.

1–0-målet kom i den 25:e minuten när Blackstenius mötte Sofia Jakobssons inlägg med pannan och nickade in 1–0. Direkt efter pausvilan smällde det igen när hon tog hand om en stolpretur, efter Amanda Ilestedts nick på hörna, och satte 2–0 från nära håll.

Oroväckande smäll

Nu har hon gjort tre mål på två OS-matcher mot de senaste årens bästa fotbollslandslag. Men Stina Blackstenius väljer, som hon brukar, att prata om laget före jaget.

– Det är klart att vi är nöjda med den här inledningen, och det är väldigt stort att vi kan vinna mot USA på det sättet som vi gör i dag. Det visar vilken kvalitet vi har i laget. Vi har haft en bra känsla hela tiden. Jag hoppas att vi ska kunna fortsätta på det här spåret och ta med oss mycket från den här matchen vidare in i mästerskapet.

Förutom Blackstenius egen lycka mot USA var det ändå inte mycket som påminde om mötet i Rio 2016. Då var ett hyperdefensivt Sverige mest inriktat på att inte släppa in mål. Nu dominerade det blågula landslaget matchbilden.

– Det är en jättepositiv utveckling och jag tycker att det finns en trygghet i vårt spel som har utvecklats hela tiden och blivit bättre. Det är en väldigt rolig fotboll och det tror jag att de flesta spelarna i laget tycker. Det är också väldigt varierat och offensivt, vi vill framåt. Men vi är samtidigt väldigt starka i vårt försvarsspel.

Lasse Mannheimer/TT

OS i Tokyo 2021

Marta historisk i Brasiliens kross

Marta gav Brasilien ledningen redan efter nio minuter.
Foto: Andre Penner/AP/TT
Sport
Sport Pia Sundhages Brasilien verkar bli ett lag att se upp med i OS-turneringen i Japan. I premiären mot Kina tog laget en imponerande 5–0-seger där storstjärnan Marta briljerade med två mål – och samtidigt skrev in sig i historieböckerna.

Håller formen ännu på den nu 35-åriga Marta – utsedd till världens bästa fotbollsspelare sex gånger? I allra högsta grad.

I premiären mot Kina i grupp F i damernas fotbollsturnering dröjde det bara nio minuten innan Marta gett Brasilien ledningen. Stjärnan höll sig framme i straffområdet dit bollen till slut hamnade efter ett inlägg från vänster och en nick från Debinha som gick i ribban.

Därmed blev Marta den första fotbollsspelaren, manlig som kvinnlig, som lyckats göra mål i fem raka OS, uppger Eurosport Som att det inte var nog med historiska prestationer så stod det även klart att den 43-åriga lagkamraten Formiga skrev in sitt namn i rekordböckerna som den första kvinnliga fotbollsspelaren att delta i sju olympiska spel.

I den 22:a minuten utökade Debinha till 2–0 och den brasilianska dominansen fortsatte i den andra halvleken.

Med kvarten kvar att spela satte Marta 3–0 från distans och innan slutsignalen ljöd hann Andressa göra 4–0 från straffpunkten och Beatriz sätta femman efter en omställning.

Vid sidlinjen hoppade en jublande glad Pia Sundhage vid varje mål. Som förbundskapten för Brasilien sedan 2019 fick hon nu se sitt lag få en smakstart på turneringen. Sundhage har ett fint facit som förbundskapten under olympiska spel. Hon ledde USA till guld både 2008 och 2012 – och Sverige till silver under Rio-OS 2016.

I grupp E tog Storbritannien en säker seger mot Chile med 2–0 efter två mål av Manchester City-anfallaren Ellen White.

Marie Carlsson/TT

OS i Tokyo 2021

Björn efter USA-krossen: "Helt fantastiskt"

Nathalie Björn och Amanda Ilestedt jublar efter slutsignalen mot USA.
Foto: Ricardo Mazalan/AP/TT
Sport
Sport 3–0 mot regerande världsmästaren USA.
En bättre start på OS-fotbollen i Tokyo hade Sverige inte kunnat drömma om.
– Tre poäng, håller nollan och tre mål. Det är helt fantastiskt, säger Nathalie Björn.

Det var aldrig något snack om saken. Redan i inledningen av matchen på Tokyostadion tog Sverige kommandot och skapade de farligaste chanserna.

Och på den vägen fortsatte det. 1–0 i paus förvandlades till 3–0 vid slutsignal. Därmed var USA:s ofattbara svit på 44 raka landskamper utan förlust bruten.

– Det känns jättebra, bollen är rund och allt kan hända, och det känns bra att vi kan bryta den sviten, säger Nathalie Björn.

Tre mål framåt mot ett försvarsstarkt USA är en stor bedrift, men det saknades inte chanser att göra ännu fler.

– I dag var det mycket som satt på plats, säger Björn.

– Vi får en bra start med många chanser och trycker ner dem första delen av första halvlek. Sen har vi chansen att göra fler mål, men tre mål är väldigt bra ändå, säger Björn.

Landslagskollegan Sofia Jakobsson är också stolt över lagets insats.

– Det kan vara en av våra absolut bästa landskamper. Tre poäng i första matchen mot världens bästa lag känns fantastiskt, säger hon.

Bayern München-spelaren lyfter fram att det är viktigt att ta en match i taget, men hymlar inte om att den här upplagan av Blågult har stor potential.

– Jag vet att den här truppen besitter otroliga kvaliteter och att vi kan gå långt. Jag vill vinna alla matcher och det betyder att vi går till finalen, och förhoppningsvis vinner där också, säger Jakobsson.

Lasse Mannheimer/TT

Ola Palmström/TT

OS i Tokyo 2021

Rapinoe: "Sverige ett av världens bästa lag"

Hanna Glas i duell med USA:s Megan Rapinoe.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport 44 matcher utan förlust. Och bara ett enda insläppt mål i år före OS-premiären.
Så kom Sverige, och krossade guldfavoriten med 3–0 i Tokyo – och Megan Rapinoe kunde bara konstatera att de precis mött ett av världens bästa lag.
– Sverige gjorde en fantastisk match, säger stjärnan till TT.

Sverige besegrade den regerande världsmästaren USA med sensationella 3–0 och efteråt säger såväl förbundskaptenen Vlatko Andonovski och stjärnan Megan Rapinoe att det absolut inte var ett resultat de förväntade sig.

– Vi gjorde inte en speciellt bra match, utan att ta något från Sverige – de gjorde en fantastisk match och hittade många ytor. De tog tillvara på sina chanser, säger Megan Rapinoe till TT efter matchen.

– Sverige är ett av de bästa lagen i världen, och om vi inte spelar bra kommer vi inte vinna dessa matcher. Vi vill spela mycket bättre än så här, fortsätter hon.

Förbundskaptenen Andonovski:

– Det är ett tufft resultat, jag tror aldrig att det här laget har varit i den här situationen tidigare, att förlora med 0–3 är lite av en chock. Men det är bara att studsa tillbaka. Det är klart att det inte var något vi förväntade oss, men vi spelade inte tillräckligt bra och Sverige gjorde en otrolig match.

TT: Hur kommer resultatet att påverka er under fortsättningen?

– Vi är de enda som kan ta oss ur den här situationen, det finns fortfarande en chans och jag vet att det här laget inte kommer att ge upp, säger Andonovski.

Marie Carlsson/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awisee

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Sport

OS-guiden 22 juli

Sport
Sport

+ Tv/radio: Discovery Plus (alla evenemang och matcher)

+ Dagens OS-höjdpunkter:

Herrarnas fotbollsturnering drar igång. Landslagen får använda spelare som är max 24 år samt tre överåriga. Flera storstjärnor är med i turneringen. I Spaniens trupp återfinns flera EM-spelare som Unai Simon, Pedri och Dani Olmo. Sverige slogs ut i kvalet, som även var kval till U21-EM 2019. Första dagen bjuder direkt på toppmatchen Brasilien–Tyskland, repris på OS-finalen 2016.

+ Så gick det senast:

OS 2016: 1 Brasilien, 2 Tyskland, 3 Nigeria... Sverige slogs ut i gruppspelet.

+ Tidsprogrammet:

09.30 Fotboll, herrar, grupp C: Egypten–Spanien.

10.00 Fotboll, herrar, grupp B: Nya Zeeland–Sydkorea.

10.00 Fotboll, herrar, grupp A: Mexiko–Frankrike.

10.30 Fotboll, herrar, grupp D: Elfenbenskusten–Saudiarabien.

12.30 Fotboll, herrar, grupp C: Argentina–Australien.

13.00 Fotboll, herrar, grupp B: Honduras–Rumänien.

13.00 Fotboll, herrar, grupp A: Japan–Sydafrika.

13.30 Fotboll, herrar, grupp D: Brasilien–Tyskland.

+ I NATT

02.00 Bågskytte, damer, individuellt, rankningsomgång.

+ Sv deltagare: Christine Bjerendal.

+ Så gick det senast:

OS 2016: 1 Chang Hye Jin, Sydkorea, 2 Lisa Unruh, Tyskland, 3 Ki Bo Bae, Sydkorea... Christine Bjerendal, Sverige, utslagen i andra omg.

VM 2019: 1 Lei Chien Ying, Taiwan, 2 Kang Chae Young, Sydkorea, 3 Choi Misun, Sydkorea... Christine Bjerendal, Sverige, utslagen i åttondelsfinal.

02.30 Rodd, damer, singelsculler, försök.

+ Sv deltagare: Lovisa Claesson.

+ Så gick det senast:

OS 2016: 1 Kim Brennan, Australien, 2 Genevra Stone, USA, 3 Duang Jiangli, Kina... Anna Malvina Svennung, Sverige, utslagen i kvartsfinal.

VM 2019: 1 Sanita Puspure, Irland, 2 Emma Twigg, Nya Zeeland, 3 Kara Kohler, USA... Lovisa Claesson, Sverige, utslagen i kvartsfinal.

Sport

Uttåg för Ymer i Washington

Elias Ymer. Arkivbild.
Foto: Andy Brownbill/AP/TT
Sport
Sport

Elias Ymers äventyr i ATP 500-turneringen i Washington är över. 43-rankade australiern John Millman blev en för svår nöt att knäcka för den 168-rankade svensken.

Millman vann matchen i två raka set. Ymer bjöd dock upp till en riktig kamp i det andra, setsiffrorna skrevs till 6–2, 7–6.

Ymer tog sig till den andra rundan genom att först besegra två amerikaner i kvalet och sedan även 62-rankade australiern Jordan Thompson med 3–6, 7–5, 6–3 i den första omgången.

I tredje omgången väntar vinnaren mellan amerikanen Reilly Opelka och Daniel Elahi Galan Riveros från Colombia för Millman.

Sport

Spelarna: Det var en liten bomb

Mjällby sparkade Christian Järdler. Arkivbild.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Att Mjällby sparkade Christian Järdler från tränarjobbet kom som en chock, både för spelare och Järdler själv.
– Jag blev absolut överraskad, säger han till Sportbladet.

På tisdagen sparkades Järdler sedan resultaten uteblivit för Mjällby efter det allsvenska uppehållet. Det verkar ha kommit som en överraskning för såväl Järdler och spelarna.

– Det var en liten bomb. Vi spelare var inte förberedda på det, säger lagkapten David Löfquist till BLT och konstaterar att spelarna också har en del i att det gått trögt för nästjumbon.

Järdler säger själv till Sportbladet att han vet hur branschen fungerar men att han inte var beredd på att få gå.

– Det är ett väldigt osäkert jobb att vara tränare. Sen har vi en dålig form. Men med det sagt har jag inte fått några signaler innan, jag har känt stöd hela vägen så jag blev absolut överraskad i går, säger han till tidningen.

Mjällby ligger just nu på 15:e plats i Allsvenskan, med bara tio inspelade poäng på 13 matcher.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL