Svensk drömstart: "Här för att gå hela vägen"

Fotbollsdamerna går för guld i Tokyo.
Något annat är inte att tänka på efter onsdagens magnifika OS-premiär på Tokyostadion.
Sverige spelade ut världsettan USA och vann med 3–0 – amerikanskornas första förlust på två och ett halvt år.
– Vi är här för att gå hela vägen, säger Kosovare Asllani.
Publicerad 21 juli 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Lina Hurtig, till höger, firar sitt 3–0-mål mot USA tillsammans med Hanna Glas och Olivia Schough.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

När USA tog VM-guld 2019 låg de inte under en enda gång under turneringen, och vann samtliga matcher på vägen mot titeln.

Att OS i Tokyo blir något helt annat, det såg Sverige till redan i OS-premiären.

USA är världens bästa landslag de senaste åren. Men när OS sparkades i gång på Tokyostadion på onsdagen var det Sverige som såg ut att ha åkt till Japan med 44 raka landskamper utan förlust i bagaget.

– Ett otroligt bra resultat. Jag sade inför matchen att det är en drömmig match att spela. OS-premiär mot USA, världsmästarna. Vi gör jobbet i 95 minuter och slappnar aldrig av. Att vinna med 3–0 är en stor självförtroendeboost, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

TT: Hur långt kan det här svenska laget gå?

– Vi har sagt att vi är här för att gå hela vägen och nu har vi visat det på planen också. Speciellt i första halvlek där vi äger matchbilden. Vi visar vilket lag vi är, säger hon.

Lagkaptenen Caroline Seger delar känslan. När slutsignalen ljöd var det trots den prestigefyllda segern ett samlat svenskt landslag som firade försiktigt, och det säger något.

– Det hoppas jag. Vårt mål är större än att bara vinna första matchen. Det är en lång resa men den har definitivt börjat bra, säger Seger.

36-åringen har samlat ihop en väldig massa medaljer genom åren. Men ett mästerskapsguld med landslaget suktar hon fortfarande efter.

– Det gör jag. Det är den enda medaljen som jag saknar. Jag har sagt till alla att de får lösa det åt mig här.

Blackstenius-dubbel

De svenska anfallsvågorna började skölja mot USA:s straffområde från första bolltouch, och de amerikanska världsstjärnorna såg vilsna ut. Efter en kvart hade de blågula redan skrapat fram fem hörnor och flera farliga ”nästan”-lägen. Tio minuter senare kom det rättvisa 1–0-målet.

Det mesta skedde på Hanna Glas och Sofia Jakobssons högerkant i första halvlek, och så också ledningsmålet. Det nyblivna Bayern München-proffset Jakobsson hade kalibrerat sina inlägg i 25 minuter och till slut satte hon bollen perfekt på en framrusande Stina Blackstenius som skarvade in 1–0 förbi Alyssa Naeher i det amerikanska målet.

Det var blott det andra målet som USA släppt in det här året. Tidigare hade amerikanskorna spelat tolv landskamper 2021 och bara sett Lina Hurtigs nick i 1–1-matchen på Friends arena i april passera den egna mållinjen.

Underläget fick USA att vakna en kort stund, och direkt i nästa anfall hade Tobin Heath – ett av få orosmoln kring det svenska straffområdet – en bra chans att kvittera, utan att lyckas.

Stjärnbyten hjälpte föga

I slutet av halvleken träffade också Alex Morgan stolpen med en nick från nära håll, men sanningen är att Sverige däremellan hade kunnat göra både 2–0 och 3–0 och kanske 4–0; Jonna Andersson hade bland annat en skruvad yttersida från distans som sånär slank under Naeher, och Stina Blackstenius var en slarvig bolltouch från att göra sitt andra mål efter att ha blivit frispelad av Filippa Angeldahl, 24-åringen som stod för en fin OS-debut.

När halvleken blåstes av slog förbundskapten Peter Gerhardsson ihop händerna i en hård klapp som nog lättast kan översättas med ”fasiken vad bra vi spelar!”.

Inte blev andra halvlek mycket sämre. USA försökte med allt och bytte in sina tyngsta kanoner: veteranen Carli Lloyd, mittfältsankaret Julie Ertz och superstjärnan Megan Rapinoe.

Inget bet.

Trots att Sverige saknade småskadade Chelseastjärnan Magdalena Eriksson i försvaret hade USA extremt svårt att skapa något av värde. Ersättarna på mittbackspositionerna, Amanda Ilestedt och Nathalie Björn, var liksom hela det svenska laget strålande i den varma Tokyokvällen.

"Sårade dem enormt"

Förbundskapten Peter Gerhardsson kunde bara njuta av uppvisningen.

– Man hoppas ibland att man ska kunna spela den här typen av fotboll. Sedan visste vi kanske inte att vi kunde göra det mot den här typen av motstånd. Vårt passningsspel med många diagonala passningar, det sårade dem enormt och vi hade ett kontringsspel som var exemplariskt. Och vår attityd i vårt försvarsspel gör det väldigt svårt för dem, säger Gerhardsson.

2–0 kom i den 54:e minuten och var lika logiskt som det första. Jonna Andersson slog hörnan, Amanda Ilestedt nickade bollen i stolpen och Stina Blackstenius klippte upp returen i nättaket.

USA kom nära en reducering när Christen Press träffade stolpen, men en amerikansk upphämtning hade inte varit rättvis.

I stället satte inbytta Lina Hurtig 3–0 i den 72:a minuten, när hon på Hanna Glas fina inlägg från höger nickade in bollen och satte punkt för USA:s makalösa förlustfria svit.

Lasse Mannheimer/TT

Stina Blackstenius jublar tillsammans med sina lagkamrater efter sitt 1–0-mål i OS-premiären mot USA.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Fakta: Så fortsätter OS-fotbollen