OS i Tokyo 2021

Klart: Ostholt och Salminen historiska fanbärare

Sara Algotsson Ostholt inför OS i Rio 2016. Arkivbild.
Foto: Björn Lindgren/TT
Sport
Sport Fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och seglaren Max Salminen – det är Sveriges fanbärare på OS-invigningen i Tokyo på fredag.
Det blir första gången en kvinna och en man delar på det prestigefyllda uppdraget.

Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK), presenterade fanbärarna på en pressträff i OS-byn.

Bredvid stod en stolt Algotsson Ostholt.

– Jag kände direkt "wow vilken ära att få vara med på detta". Det var ingen tvekan, säger Algotsson Ostholt, OS-silvermedaljör i London 2012.

Det var länge osäkert om 46-åringen skulle nå sitt fjärde OS. Satsningen fick en tuff smäll när två av hennes hästar dog i en lastbilsbrand när hon var på väg hem från en tävling i Polen 2019.

Nu är hon med som reserv i Japan.

"Mest förvånad"

Salminen, OS-guldmedaljör i starbåt 2012 tillsammans med Fredrik Lööf, var med på pressträffen via telefonlänk från seglarnas OS-uppladdning i Enoshima. Han fick frågan från Reinebo bara några timmar innan fanbärarna skulle presenteras.

– Jag blev nog mest förvånad – och glad. Nu när det har börjat sjunka in ger det en otrolig energiboost, säger finnjolleseglaren.

– Det är kanske något av det största man kan uppleva som olympier, nästan att jämföra med medalj. Jag fick frågan när jag stod i frukostbuffén.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har som ett led i sitt jämställdhetsarbete ändrat reglerna och uppmanat de trupper som kan att utse en kvinnlig och en manlig fanbärare i Tokyo.

– Det är historiskt, konstaterar Peter Reinebo.

Seglaren Max Salminen är en av Sveriges två fanbärare på OS-invigningen i Tokyo.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Två kriterier

SOK:s ena kriterium är att man ska vara en framgångsrik olympier. Det uppfyller både Algotsson Ostholt och Salminen med sina OS-medaljer.

– Det andra kriteriet handlar om hur man representerar sig själv, sin idrott, svenska truppen och Sverige. Det var roligt att de hade möjligheten – och att de tackade ja direkt, säger Reinebo.

– De kommer att bära en fana tillsammans. Vi kommer att ha en liten men stark följarskara som består av både aktiva och ledare.

TT: Var det svårt att hitta fanbärare under de här speciella omständigheterna med en coronabubbla?

– Det var inte svårt och de var i toppen på vår lista. Och jag hade respekterat om någon av dem tackat nej, om de inte var ikapp med sin acklimatisering eller kanske hade tävlingar på lördag, säger Reinebo.

Ingen publik

Det blir en ovanlig invigning på Tokyos olympiastadion med plats för 68 000 åskådare. Under pandemin tillåts ingen publik, annars har få detaljer om ceremonin läckt ut.

Även för den svenska truppen är mycket oklart.

– Vi ska få den informationen i morgon. Jag tror att man håller på att monitorera in i det sista. Men totalt sett blir vi färre. Kanske blir vi någonstans mellan 60–70 procent av de som brukar gå, säger Peter Reinebo.

I Rio-OS för fem år sedan var simmaren Therese Alshammar svensk fanbärare.

Petter Nilsson/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

FAKTA

Tio senaste svenska fanbärarna i sommar-OS

1984: Hans Svensson, rodd

1988: Agneta Andersson, kanot

1992: Stefan Edberg, tennis

1996: Jan-Ove Waldner, bordtennis.

2000: Anna Olsson, kanot

2004: Lars Frölander, simning

2008: Christian Olsson (tävlade inte), friidrott

2012: Rolf-Göran Bengtsson, ridsport

2016: Therese Alshammar, simning

2021: Sara Algotsson Ostholt, ridsport, Max Salminen, segling

OS i Tokyo 2021

Talang knäskadad – Westberg flygs in till OS

Johanna Westberg. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Johanna Westberg kallas in till den svenska OS-truppen i handboll då Isabelle Anderssons korsband gått av.

H65 Höör-talangen skadade främre korsbandet i tisdagens inofficiella landskamp mot Norge i Fukuoka. Westberg ersätter och flygs in till Tokyo förutsatt att hon lämnar negativa covidtester, uppger handbollslandslaget på sin hemsida.

Förbundskapten Tomas Axnér lider med 21-åriga Isabelle Andersson.

"Det är ett förstås fruktansvärt besked för henne att få dagarna innan hon ska kliva in i ett OS och jag lider verkligen med henne. 'Bellen' är framtidsspelare och jag är övertygad om att hon kommer att att komma tillbaka starkare och kunna spela framtida mästerskap för Sverige", säger Axnér.

Westberg, som spelar i Nykøbing Falster i Danmark, tackade i våras nej till en satsning mot OS av familjeskäl. Nu är läget annorlunda, konstaterar storskytten.

"Jag är peppad att komma till Japan och är glad för den uppbackning jag kunnat få på hemmaplan som möjliggör att jag kan åka. Men jag tycker jättesynd om Isabelle som åkt på den här skadan så nära OS", säger hon.

Westberg mästerskapsdebuterade i EM 2012, och hon spelade även EM 2016 och VM 2017. Med 71 A-landskamper bakom sig gör hon nu sitt första OS.

"Det har alltid varit en dröm och ett mål att få uppleva ett OS och det här är nog min sista chans. För fem år sedan var jag med på alla läger inför men missade OS, nu blir det tvärtom."

Sverige möter Spanien i OS-premiären på söndag.

Rättad version: Westberg spelade VM 2017.

Anna Karolina Eriksson/TT

OS i Tokyo 2021

OS-ryttare har testat positivt för kokain

En knarkskandal skakar den australiska truppen. Arkivbild.
Foto: ROLAND THUNHOLM/TT
Sport
Sport

Australiens Jamie Kermond har stängs av tillfälligt från OS i Tokyo efter att ha testat positivt för kokain.

Den 36-årige ryttaren skulle göra sin OS-debut i Tokyo för Australiens hopparlag, men landets ryttarförbund uppger att han testat positivt för drogen i ett test som utfördes den 26 juni, enligt ABC News. Han kan nu begära att få sitt så kallade B-prov analyserat.

Ryttarförbundet uppger enligt The Sydney Morning Herald att man pratat med Kermond och erbjudit honom stöd.

OS i Tokyo 2021

Smakstart för Japan när OS drog igång

Japans Minori Naito, till höger, och Australiens Taylah Tsitsikronis i OS-premiären i softball i Fukushima.
Foto: Jae C. Hong/AP/TT
Sport
Sport

Ett år försenat och efter mycket covidoro – nu är de olympiska spelen i Tokyo igång. Och hemmanationen Japan fick en bra start.

Inför tomma läktare kastade en skolflicka från Fukushima en ceremoniell boll innan Japans Yukiko Ueno på allvar kastade igång softbollmatchen mellan Japan och Australien och därmed de officiella tävlingarna.

Australien tog den allra första poängen, men Japan vände och vann med klara 8–1. Sporten är tillbaka på OS-programmet för första gången sedan 2008 och Japan är regerande mästare och tillsammans med USA favorit i turneringen – lagen har mötts i de senaste sju VM-finalerna.

Senare under onsdagen spelas ytterligare två matcher i softboll och sex matcher i damernas fotbollsturnering, bland annat möter Sverige USA i Tokyo.

OS i Tokyo 2021

Nya OS-regler för ryttarna: "Väldigt spännande"

Patrik Kittel. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Omständigheterna i Tokyo är unika i olympiska sammanhang.
För dressyrryttarna stannar det inte vid stränga restriktioner och ritter inför tomma läktare.
Ett nytt tävlingsformat väntar också.
– Spännande kommer det att bli, säger Patrik Kittel.

Kittel gör sitt fjärde OS och är den i särklass mest rutinerade i det svenska laget. I Tryon 2018 var Sverige ytterst nära att ta ett VM-brons, ett år senare kom ett EM-brons i Rotterdam.

Kittel ledde laget både i USA och i Nederländerna, men han saknar den där fullträffen i ett OS, både individuellt och i lag.

TT: Höjer du ribban den här gången?

– Självklart! Det är världsklass som gäller, som vanligt, säger Kittel och skrattar.

– Nej, men Well Done har gått väldigt, väldigt bra. Man ska vara stolt över vad man gjort men också vara ödmjuk inför vad som kommer. Varje tävling är en ny upplevelse. Vi har ett taggat, bra lag. Individuellt är vi starka och som lag är vi bra.

Tänker på Bradbury

Det som spetsar till det hela i OS är att lagen bantats från fyra till tre ryttare, det gäller även i fälttävlan och hoppning. Tidigare ströks det sämsta resultatet. Nu räknas samtliga.

– Gör en ryttare i (favoriten) Tyskland bort sig – då är det laget borta. Det gäller även Sverige och alla andra länder. Det gör att sporten blir väldigt spännande. Alla måste verkligen prestera på topp. Ingenting får hända om du ska ta medalj, säger Kittel och fortsätter:

– Jag tänker alltid på skridskoåkaren från Australien. Han ligger sist, alla framför honom ramlar, han åker förbi och vinner OS-guld. Man skrattar år det, men det kan vara nära så små marginaler i dressyren. Ett felsteg kan vara skillnaden mellan medalj eller femma eller sexa eller åtta.

Skridskoåkaren Kittel refererar till är Steven Bradbury. I Salt Lake City 2002 tog han, som 18-åring, ett av tidernas mest sensationella OS-guld, i short track. Efter en diskning nådde han semifinal, väl där föll två konkurrenter i sista kurvan och australiern var i final. I den var Bradbury rejält distanserad av sina medtävlare när samtliga tre föll i slutet – och australiern skrinnade över mållinjen som vinnare.

Får gilla läget

Patrik Kittel älskar att rida inför fullsatta läktare. Han säger att det händer något i honom då, att det ger ett energipåslag.

TT: Hur ska du få fram det i Baji Koen-parken, inför ett gäng funktionärer och journalister?

– Ska man vara krass har vi tävlat utan publik de senaste två åren och vant oss. Jag hoppas innerligt och av hela mitt hjärta att vi en dag kan återgå till det normala livet där vi kan ha folk som står upp och gråter glädjetårar, allt det som vår underbara sport bjuder på.

– Men innan dess får vi vara tacksamma för att vi kan rida OS och för att vi kan göra det vi alla önskar mest: Göra vår sport.

Inget slår OS

TT: Är det rätt att arrangera de här spelen sett till alla omständigheter?

– Det är inget jag kan svara på. IOK (Internationella olympiska kommittén) och den japanska regeringen har gjort sina bedömningar och bedömt att det är säkert att genomföra.

– Jag älskar OS. Jag kommer fortfarande ihåg när vi stod i den tomma tunneln vid invigningen i Peking (2008) och de skriker "Sweden" och det är tusentals kameror som blixtrar när vi går ut. Det var stor gåshudsvarning.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges dressyrlag

Patrik Kittel

Född: 10 juni 1976.

Bor: Dülmen, Tyskland.

Klubb: Tranås Ridklubb.

Rider i OS: Well Done (född 2008).

Främsta mästerskapsmeriter: EM-brons lag 2019, EM-brons lag 2017, EM-brons individuellt Grand prix kür 2011.

Tidigare OS: 2008, 2012, 2016.

Therese Nilshagen

Född: 24 januari 1983.

Bor: Löningen, Tyskland.

Klubb: Hogsta Dressyrryttare.

Häst: Dante Weltino (född 2007).

Främsta mästerskapsmeriter: EM-brons lag 2019, EM-brons lag 2017.

Tidigare OS: Uttagen och på plats i Rio de Janeiro 2016, men hästen ströks vid besiktningen på grund av en skada.

Juliette Ramel

Född: 12 april 1987.

Bor: Åkerö, Bettna.

Klubb: Lejondals Ryttarförening.

Häst: Buriel (född 2006).

Främsta mästerskapsmeriter: EM-brons lag 2019.

Tidigare OS: 2016.

Antonia Ramel (reserv)

Född: 2 juli 1985.

Bor: Bettna.

Klubb: Flyinge Hästsportklubb.

Häst: Brother de Jeu (född 2006).

Främsta mästerskapsmeriter: EM-brons lag 2019.

Tidigare OS: Debutant.

Förbundskapten: Bo Jenå.

FAKTA

Fakta: Så avgörs dressyren

Fredag 23 juli: Hästbesiktning.

Lördag 24 juli: Grand prix (lag och individuellt, 30 startande).

Söndag 25 juli: Grand prix (lag och individuellt, 30 startande).

Tisdag 27 juli: Grand prix special (lagfinal, 24 startande). Lagtävlingen avgörs.

Onsdag 28 juli: Hästbesiktning 2, Grand prix kür (individuell final, 18 startande).

OS i Tokyo 2021

Bennison inspireras av Kulusevski inför debuten

Hanna Bennison under träning i Tokyo inför Sveriges OS-premiär i fotboll mot USA.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Fotbollslandslagets näst yngsta OS-spelare genom tiderna vill lämna avtryck direkt i sin mästerskapsdebut.
Det har hon sett andra klara av. Som Dejan Kulusevski.
– Han är modig och tar för sig, och det inspireras jag verkligen av, säger 18-åriga Hanna Bennison.

Hanna Ljungberg var 17 år när hon fick chansen i Atlanta-OS 1996. Bakom henne är Hanna Bennison den yngsta spelaren som tagits ut i en svensk fotbollstrupp till OS.

Den 18-åriga mittfältstalangen har alla möjligheter att bli en framtida stjärna, men redan i Tokyo hoppas hon kunna bidra till svensk framgång.

– Det är en speciell känsla att vara iväg på sitt första mästerskap. Det är mäktigt att vara här, säger Bennison.

– Jag vill hjälpa laget så mycket med det jag kan, att bidra så mycket som möjligt. Det är klart att man vill spela, men det är väldigt tuff konkurrens. Jag hoppas att jag får spela lite, men vi får se.

Hanna Ljungberg blev sedermera en världsstjärna men hade ingen bärande roll i sitt första OS, där hon fick totalt 53 minuters speltid. Men det saknas inte exempel på svenska mästerskapsdebutanter som slagit igenom direkt.

Dubbel målskytt i Rio

Sofia Jakobsson var 21 år och näst yngst i OS-truppen 2012 när hon knep en plats i den svenska startelvan och gjorde ett mål. Stina Blackstenius, med sina 20 år klart yngst i truppen till Rio för fem år sedan, gjorde ännu större succé. Hon inledde turneringen som avbytare, men avslutade genom att göra mål både i kvartsfinalsegern mot USA och i OS-finalen mot Tyskland, som Sverige förlorade.

Blackstenius vet vad Hanna Bennison har att vänta som OS-debutant:

– Allting är väldigt spännande. Jag minns att OS var mitt första seniormästerskap, och man vet inte riktigt vad man ska vänta sig. Det är mycket som är nytt och just OS är väldigt speciellt på det sättet att man bor i en OS-by och är här med många andra idrottare. Det är många intryck, säger Blackstenius.

TT: Du lyckades bra i ditt första OS, vad har du för råd till Hanna?

– Jag tror att det handlar mycket om att bara försöka vara här och nu. Hon är här av anledningen att hon är otroligt duktig. Hon ska försöka njuta av det här mästerskapet och ta till vara på de här veckorna som ges. För det är något otroligt häftigt att få vara med om.

"Våga vara modig"

Sofia Jakobsson är precis som Blackstenius säker på att Bennison är redo uppgiften.

– Hanna är en fantastiskt bra fotbollsspelare, hon har bevisat det både i klubblaget och i landslaget. Hon ska lita fullt ut på det spel som hon besitter, säger Jakobsson.

Och Bennison inspireras i sin tur av sina äldre landslagskamrater, som visat att även debutanter kan göra skillnad. Men när hon ska välja ut en mästerskapsdebutant som hon tagit extra mycket intryck av, går tankarna i stället till en herrspelare.

– Kanske (Dejan) Kulusevski nu i herr-EM. Jag tycker att han är modig och tar för sig, och det inspireras jag verkligen av. Det är väl något som jag tycker är väldigt viktigt, man ska våga vara modig på planen oavsett vem man spelar med eller vilka man spelar mot. Så det lägger jag väldigt stor vikt vid.

Lasse Mannheimer/TT

Dejan Kulusevski under EM-matchen mot Polen tidigare i sommar. Arkivbild.
Dejan Kulusevski under EM-matchen mot Polen tidigare i sommar. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT

FAKTA

Fakta: Yngsta spelarna i svenska OS-trupper

Tokyo 2021: Hanna Bennison, 18.

Rio 2016: Stina Blackstenius, 20.

Kommentar: Fick knappt någon speltid i gruppspelet, men byttes in tidigt i kvartsfinalen mot USA efter att Fridolina Rolfö skadat sig, och gjorde succé. Satte målet som gav 1–1 och sedan avancemang efter straffar. Spelade från start i semifinalsegern mot Brasilien och gjorde som inhoppare Sveriges enda mål i finalförlusten, 1–2, mot Tyskland.

London 2012: Antonia Göransson, 21.

Kommentar: Fick ingen stor roll i mästerskapet. Gjorde tre korta inhopp, och spelade runt 40 minuter totalt.

Peking 2008: Lisa Dahlkvist, 21.

Kommnetar: Med som reserv, fick inte plats i någon matchtrupp.

Aten 2004: Lotta Schelin, 20.

Kommentar: Gjorde tre inhopp, men inga mål. Fick knappt 80 minuters speltid.

Sydney 2000: Sara Johansson, 20.

Kommentar: Fick mindre än tio minuter på planen.

Atlanta 1996: Hanna Ljungberg, 17.

Kommentar: Fortfarande Sveriges yngsta OS-spelare på damsidan. Fick totalt 53 minuters speltid.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Kommer nya iPhone 13 att vinna över skeptiska företagare?

www.mariacasino.se

Apple tog världen med storm 2007 med lanseringen av iPhone, som kallades "en iPod med mobilanslutning och internet" Den första iPhone-versionen följdes av ett flertal framgångsrika modeller som fortfarande är populära i dag.

Vi kan dock inte påstå att hela världen är övertygad när det gäller iPhone, då en stor del av befolkningen världen över fortfarande fortfarande Android-smartphones, till exempel Apples största konkurrent Samsung. Efter den enorma framgången med iPhone 12-serien säger ryktena att en ny iPhone 13 dock är på gång.

Varje gång Apple arbetar inför lanseringen av en ny iPhone-modell är världen fylld av spekulationer om den nya telefonens funktioner och teknik. Smartphone-användare världen över håller öronen öppna för nyheterna, och alla undrar om den nya iPhone kommer att kunna övertyga även skeptikerna till telefonen.

Den har tillräckligt snabb internet för att du ska kunna slå vem som helst i onlinespel

Om du älskar att spela onlinespel och vinna har du ytterligare en anledning att älska den nya iPhone. Den ska vara otroligt snabb med helt överlägsen internethastighet, vilket är perfekt för dig som gillar onlinespel.

Vi är många som säkert kan relatera till hur vi har fastnat eller hur vår telefon har hängt sig när vi spelar spel online på olika underhållningssajter. En av orsakerna till detta är internethastigheten hos telefonen, och det kan vara frustrerande. Med ökad hastighet och en bättre telefon har du en ökad möjlighet att vinna, eftersom du har fördelen av en snabbare och bättre anslutning. Nu kan du definitivt njuta av fördelarna med snabbt internet genom att öppna dina favoritunderhållningssajter, till exempel mariacasino.se, njuta av spel, dela dina erfarenheter och inte ens komma ihåg hur komplicerat det var på din gamla telefon.

Det ryktas också att telefonen ska ha 5G-kapacitet för användare över hela världen. För närvarande har iPhone 12 5G-internet, men det är bara tillgängligt för användare som bor i USA. 5G blir dock mer populärt världen över, även i Sverige. Det har därför spekulerats om att Apple kan komma att göra detta mer allmänt tillgängligt i nästa modell, så oavsett var du befinner dig kan du förvänta dig mobila internethastigheter på en iPhone som slår allt du sett tidigare!

Displayen är tydligare - bra för onlinespel

Den nya displyen sägs integrera ProMotion-skärmteknik. ProMotion-tekniken gör skärmen ännu tydligare än den redan är. Även om kritiker har påpekat att en ProMotion-skärm belastar batteriet ytterligare, blir det enkelt att fixa om Apple använder LTPO-teknik i kombination med ProMotion-skärmen!

Ny kamerateknik

För närvarande har den dyraste iPhone 12-versionen, iPhone 12 Pro Max, tre kameror i kombination med LiDAR (Light Detection and Ranging). Fans har dock spekulerat att iPhone 13 kommer att ha fyra kameror och LiDAR-teknik. Även om detta rykte anses av de flesta skeptiker vara osannolikt, antas det att Apple kommer att förbättra vidvinkelkamerorna och utvidga ProRAW-funktionen till alla modeller av iPhone 13, inte bara Pro-modellerna.

Ändringar i utformningen

Enligt rykten kan Apple komma att introducera nya iPhone-färger, bland annat brons och en matt svart färg. Dessutom har man förbättrat den vattenresistenta tekniken och till och med gått så långt som att ta bort laddningsporten och ersätta den med trådlös laddning.

Viktigast att ta med sig

Den nya iPhone 13 kommer troligen att väcka intresse inte bara hos hardcore-fans utan även hos skeptiker. Kamerafunktionerna, den snabba internethastigheten och den trådlösa laddningstekniken kan kanske få en del Android-användare att byta sida.

OS i Tokyo 2021

OS-chefen: Kan ställa in i sista minuten

Toshiro Muto och Seiko Hashimoto från OS-arrangöran i Tokyo vid en pressträff i juni.
Foto: Yuichi Yamazaki/AP/TT
Sport
Sport OS-basen Toshiro Muto utesluter inte att sommarspelen i Tokyo, som tjuvstartar i morgon och invigs på fredag, kan komma att ställas in i sista minuten.
– Vi ser över vad vi ska göra om coronasituationen förvärras, säger han.

På en fråga, vid en pressträff i Tokyo, om det fanns någon risk för att OS måste ställas in svarade Muto, vd för Tokyo-OS, diplomatiskt:

– Vi kan inte förutspå vad som händer med antalet coronavirusfall. Så vi fortsätter diskussionerna och tittar på vad vi ska göra om situationen förvärras, säger han.

En talesperson för OS-arrangören säger dock att man koncentrerar sig till hundra procent på att göra ett framgångsrikt OS.

"Överger aldrig de aktiva"

Och ordföranden i Internationella olympiska kommittén, Thomas Bach, säger:

– Vi kan äntligen se ljuset i tunneln. Att ställa in har aldrig varit ett alternativ för oss. IOK överger aldrig sina aktiva, vi gör det här för dem, säger han under IOK:s session, enligt AFP.

OS i Tokyo skulle ha genomförts i fjol, men flyttades fram ett år på grund av pandemin. Antalet smittade bland japanerna har ökat den senaste tiden och därför beslutades nyligen att OS ska genomföras utan publik. Sedan tidigare var det beslutat att inga tillresande åskådare skulle tillåtas.

Minskat stöd

Trots det är den japanska allmänheten orolig för att alla deltagare i spelen – aktiva, ledare, officiella och journalister – ska föra med sig viruset till Japan. Att det upptäckts ett antal fall bland de tillresta OS-aktiva och deras ledare har inte lugnat opinionen.

Ordföranden i organisationskommittén, Seiko Hashimoto, är medveten om det minskade stödet. Hon säger att de rigorösa säkerhetsbestämmelserna, för att undvika smittspridning, inte gett den japanska allmänheten en ökad tro på att smittan inte ska nå dem.

Sport

Belarusiska OS-sprintern framme i Warszawa

Kristina Timanovskaja när hon lämnade Japan på onsdagsmorgonen, lokal tid.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Sport
Sport Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja är framme i Polen.
"Kristina Timanovskaja har landat säkert i Warszawa", skriver landets biträdande utrikesminister Marcin Przydacz på Twitter.
Hon får skydd i landet efter att ha uppgett att hon fruktar för sitt liv om hon återvänder till Belarus.

– Hon är orolig för sin familj. Hon är trött och naturligtvis är hon spänd efter det som har hänt de senaste dagarna, säger den österrikiske ministern Magnus Brunner som mötte Timanovskaja när hon mellanlandade i Wien.

Han bekräftar att hennes resplaner – det var från början tänkt att hon skulle flyga direkt till Warszawa – ändrades i sista stund på grund av "säkerhetsskäl".

24-åriga Timanovskaja sökte i söndags skydd under Tokyo-OS. Hon sade att man försökte tvinga henne hem till Belarus då hon hade kritiserat sina tränare.

I Tokyo fördes hon till Polens ambassad och landet beviljade henne humanitärt visum.

På plats i Polen har hon träffat en belarusisk oppositionspolitiker i exil, Pavel Latusjko. "Vi hoppas att regimens plågor snart är över och att Kristina kommer att kunna nå nya sportframgångar i Nya Belarus", skriver han på Twitter tillsammans med en bild på de båda.

Kritiserade tränare

Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenkos regering har sedan förra årets omtvistade presidentval med kraft tryckt ned alla former av opposition.

Timanovskaja är en av tvåtusen belarusiska idrottare som undertecknat ett öppet brev med krav på nyval och frisläppandet av politiska fångar. Det som föranledde den senaste händelseutvecklingen var en inlägg på Instagram där Timanovskaja kritiserar sina tränare och säger att de anmält henne till ett OS-lopp utan hennes vetskap.

Även hennes make Arsenij Zdanevitj har lämnat Belarus och ska åka till Polen från Ukraina.

– Jag har framgångsrikt fått visum och är mycket tacksam mot den polska ambassadören för att han hjälpte mig så snabbt, säger Zdanevitj till AFP.

Lukasjenko portad

Internationella olympiska kommittén säger att man utreder Belarus olympiska organisation.

President Aleksandr Lukasjenko och hans son Viktor är båda portade från OS-evenemang. Strax före Tokyo-spelen satte Lukasjenko press på landets idrottare.

– Tänk på det här innan ni åker. Om ni kommer hem utan någonting är det bättre att inte komma tillbaka alls, har Lukasjenko sagt enligt AFP.

Emma Gyllestad/TT

Kristina Timanovskaja tillsammans med den belarusiske oppositionspolitikern Pavel Latusjko.
Kristina Timanovskaja tillsammans med den belarusiske oppositionspolitikern Pavel Latusjko.
Foto: National Anti-crisis Management/AP/TT
Kristina Timanovskaja under 100-metersförsöken i Tokyo-OS förra veckan.
Kristina Timanovskaja under 100-metersförsöken i Tokyo-OS förra veckan.
Foto: Martin Meissner/AP/TT

Sport

Uttåg för Ymer i Washington

Elias Ymer. Arkivbild.
Foto: Andy Brownbill/AP/TT
Sport
Sport

Elias Ymers äventyr i ATP 500-turneringen i Washington är över. 43-rankade australiern John Millman blev en för svår nöt att knäcka för den 168-rankade svensken.

Millman vann matchen i två raka set. Ymer bjöd dock upp till en riktig kamp i det andra, setsiffrorna skrevs till 6–2, 7–6.

Ymer tog sig till den andra rundan genom att först besegra två amerikaner i kvalet och sedan även 62-rankade australiern Jordan Thompson med 3–6, 7–5, 6–3 i den första omgången.

I tredje omgången väntar vinnaren mellan amerikanen Reilly Opelka och Daniel Elahi Galan Riveros från Colombia för Millman.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL