Ekonomi

Netflix bekräftar spelsatsning

Netflix satsar på spel – men tappar prenumeranter i USA och Kanada.
Foto: Jenny Kane/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Netflix bekräftar att man satsar på spel. Det kan vara ett sätt att locka nya prenumeranter, när ökningen planat ut.
PREMIUM

Till att börja med kommer den amerikanska strömningsjätten satsa främst på mobilspel.

Bolaget ska skapa egna titlar, dra nytta av befintliga varumärken och licensera spel för att fylla ut biblioteket.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Byggbranschen: Ännu inga svar från regeringen

Catharina Elmsäter Svärd, vd på branschorganisationen Byggföretagen. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Byggbranschen är inte mindre orolig över Cementas framtid efter mötet med regeringen.
– Vi har än så länge inte något svar på vad som händer efter den 31 oktober, säger Catharina Elmsäter Svärd, vd för Byggföretagen.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och bostads- och jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) mötte på onsdagen flera representanter från berörda fack- och arbetsgivarorganisationer. Inför mötet krävde alla handling och en tidsplan av regeringen, med åtgärder för att hejda ett stopp i Cementas produktion i Slite på Gotland.

Tidigare har byggbranschen varnat för att tusentals arbeten hotas om regeringen inte kommer fram till en lösning. Men på mötet kom inga tydliga svar.

– Det går inte att ta miste på att regeringen ser allvarligt på frågan. Men realiteten är att vi än så länge inte har något svar på vad som händer efter den 31 oktober, säger Catharina Elmsäter Svärd, vd för byggbranschens samlade organ Byggföretagen, efter mötet.

Ytterligare information

Byggföretagen lämnade för tre veckor in sina prognoser över vad som riskerar att hända om verksamheten på Gotland stoppas.

Som komplettering har regeringen begärt ytterligare information från berörda myndigheter och en oberoende konsultfirma. Svaren från dem väntas under nästa vecka.

– Man pratade om hur konsekvenserna skulle minimera riskerna men vi vill att riskerna elimineras. Vi vill inte ha ett stopp den 31 oktober, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Förutom Byggföretagen deltog i mötet arbetsgivarorganisationen Svensk betong och Industriarbetsgivarna samt LO-facken IF Metall och Byggnads.

"Jag var tydlig med att en lösning behöver presenteras så fort som möjligt. Det är oacceptabelt att Sveriges betongförsörjning är så här känslig. Med allt samhällsbyggande som nu behövs, kommer vi i stället göra oss beroende av utlandet om vi stoppar verksamheten med så kort varsel", skriver Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, i en kommentar på organisationens hemsida.

Inväntar underlag

Ingen plan presenterades under onsdagens möte utan regeringen inväntar de nya underlagen. Efter det ska en väg väljas och regeringen ska återigen träffa byggbranschen. Ett nytt möte väntas genomföras nästa vecka.

– När man lyssnar på ministern handlar det mer om att de ska bedöma vilka handlingsvägar de ska ta efter att de har sett konsekvensbeskrivningarna nästa vecka. Det regeringen säger är att det finns ett antal legala vägar att gå för att minimera konsekvenserna, vi fick dock inte reda på vilka de var. Det tycker jag är synd, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

TT: När behöver ni ett svar från regeringen?

– Egentligen senast i går. Det pågår redan förhandlingar och diskussioner om varsel mellan den fackliga sidan och de enskilda bolagen. Hade vi kunnat få något lugnande besked hade det underlättat. Ingen vill varsla i onödan, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Sophie Wichmann/TT

Ekonomi

Börsen på rekordnivå – Kinnevik vinnare

Stockholmsbörsen ligger på plus. Arkivbild.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen ligger tydligt på plus inför de sista timmarnas handel. Under förmiddagen nådde börsens breda OMXS-index för första gången över 1 000-nivån.

Strax före 15 låg OMXS på 1 001,08, vilket innebär en ökning med 0,7 procent jämfört med stängningen dagen före. Det smalare OMXS30, som speglar utvecklingen för de allra mest omsatta aktierna, hade samtidigt gått upp med 0,4 procent.

Vinnare på OMXS30-listan är investmentbolaget Kinnevik, upp 3,0 procent. Även branschkollegan Investor, upp 1,4 procent, har gått starkt under dagen. Evolution, leverantör till nätkasinon, har stigit 1,0 procent och därmed återhämtat en del av det tunga kursfallet dagen före. Detsamma gäller flera aktier inom spelutveckling som på tisdagen påverkades av ett politiskt utspel i Kina.

För bankerna går det sämre, samtliga fyra storbanker låg på eftermiddagen nära nollstrecket. Största förlorare bland tungviktarna är dock Boliden och Autoliv, båda ner 1,2 procent.

Parisbörsens CAC 40-index har hittills under dagen stigit med marginella 0,1 procent. Londonbörsens FTSE 100-index har klättrat 0,2 procent och i Frankfurt ligger Dax-index på plus 0,6 procent.

Ekonomi

Inbromsning för privatjobben i USA

Antalet sysselsatta i den privata sektorn ökar långsammare än tidigare, enligt ADP. Arkivbild.
Foto: Michael Conroy/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Antalet anställda i den privata sektorn i USA ökade långt mindre än förväntat under juli, enligt lönehanteringsföretaget ADP.

Under månaden tillkom 330 000 jobb, jämfört med nedreviderade 680 000 under juni. Ekonomer hade i genomsnitt räknar med en ökning med 695 000 jobb i juli, enligt Reuters enkät.

Siffrorna presenteras inför den officiella statistiken över sysselsättningen från USA:s arbetsmarknadsdepartement som publiceras på fredag.

Ekonomi

Speciallag övervägs för att undvika cementkris

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) krävs på en plan för att möta hot om brist på cement. Arkivbild.
Foto: Nils-Petter Nilsson / TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen väntar på en oberoende analys av effekterna på jobb och byggande om jätten Cementa tvingas upphöra med kalkbrytning och cementproduktion på Gotland i höst, erfar TT.
Även lagstiftning övervägs för att i ett krisläge kunna ge ett kort tillfälligt tillstånd.

Men vägen fram beskrivs, från en insatt källa i regeringskansliet, som oerhört juridiskt komplicerad. Analysen av vad som är möjligt pågår.

Regeringens vägval avgörs även av vad den oberoende konsultrapporten kommer fram till gällande samhällseffekterna på bostadsbyggande, stora väg- och järnvägsprojekt och gruvindustrin. Rapporten som beställts av regeringen ska preliminärt bli klar i nästa vecka, enligt vad som uppges för TT.

Näringslivet, byggbranschen och Cementa har varnat för att hundratusentals jobb står på spel om bolaget inte får fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland. Det är en anläggning som svarar för tre fjärdedelar av företagets produktion av cement för betong och lejonparten av den svenska förbrukningen.

Undantagslag

Regeringskansliets jurister undersöker om det skulle vara möjligt att ta fram en typ av undantagslag, om regeringens egen analys och konsultrapporten också visar på stora negativa effekter för samhället av ett stopp i Slite.

Tanken är att regeringen skulle kunna ges bemyndigande att utfärda ett kort och tillfälligt tillstånd i syfte att vinna tid för omställning.

Mark- och miljööverdomstolen avvisade den 6 juli bolagets ansökan om att få fortsätta och utöka brytningen i Slite efter den 31 oktober i år. Ansökan avvisades eftersom miljökonsekvensbeskrivningen, främst vad gäller påverkan på grundvattnet, enligt domstolen hade så stora brister att den inte ens var värd att ta upp till prövning.

Bolaget sade sig chockas av domstolens utslag, eftersom den tidigare instansen Mark- och miljödomstolen hade sagt ja.

Baylan möter branschen

På onsdagen hade näringsminister Ibrahim Baylan (S) möten inplanerade med både riksdagens näringsutskott och fack och arbetsgivare i bygg- och gruvnäringen. Alla kräver handling och en tidsplan av regeringen, med åtgärder för att hejda ett stopp.

– Det som krävs nu är att regeringen gör klar och offentliggör sin konsekvensanalys och presenterar en plan för att säkra cement i Sverige, säger Lars Hjälmered (M), ordförande i utskottet efter mötet med Baylan.

Han säger sig vara besviken över beskeden, eller snarare avsaknad av sådana, från ministern. Besvikelsen delas av Mattias Bäckström Johansson, ledamot för Sverigedemokraterna i utskottet och den som tog initiativ till att kalla ministern.

– Han hade inget konkret att leverera, det är en besvikelse med tanke på att det har gått ett antal veckor då man hade kunnat fundera över vad som kan göras, säger Bäckström Johansson.

Han noterar dock att miljödepartementet har skickat ett förslag som ska ge Cementa möjlighet att fortsätta leda bort vatten från brottet i Slite efter den 31 oktober. Syftet är att skydda maskiner och anläggningar eftersom de kan förstöras av vatten som snabbt kommer in i brottet om pumparna inte kan hållas i gång. Men det är ju inte svaret på huvudproblemet, understryker han.

Regeringen har också beställt utlåtanden av flera myndigheter om konsekvenserna av Mark- och miljööverdomstolens dom.

Ökat tryck

Trycket på regeringen att lägga fram en plan har ökat, med hänvisning att regeringen är den enda som möjligen skulle kunna agera på kort sikt, för att inte cementen till byggen ska sina i höst.

Cementa har begärt prövningstillstånd för en överprövning i Högsta domstolen. Bolaget har också begärt att HD ska ta sig an målet med förtur. Det sa dock HD nej till i förra veckan, enligt uppgift från domstolen till TT.

Normal handläggningstid för en ansökan om prövningstillstånd uppges till en till två månader men kan påverkas av semesterperioden. Cementa lämnade in sin begäran den 22 juli.

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Domen om Cementa

Den 6 juli avslog Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan.

Domstolen skriver: "Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön".

Beskedet innebär att tillståndet för brytning av kalk- och märgelsten till cement i Västra brottet och File hajdar-täkten nära Slite på östra Gotland löper ut den 31 oktober 2021.

Betong är cement blandad med vatten, grus, sand och sten. Cementas lager av råvaror räcker någon månad.

Den 22 juli begärde Cementa prövningstillstånd i Högsta domstolen för att överklaga domen. Bolaget begär att domen ska undanröjas och den tidigare instansens ja till brytning ska gälla.

HD har sagt nej till att hantera målet med förtur.

Cementa hävdar att det finns allvarliga brister i hur Mark- och miljööverdomstolen har handlagt målet, till exempel vilken kompetens domstolen haft tillgång till samt att domen kom så långt efter huvudförhandlingen i oktober 2020.

Cementa begär att HD genom en deldom ska ge tillstånd att i ett år ytterligare bryta sten i enlighet med det nuvarande tillståndet.

Källor: Mark- och miljööverdomstolen, Cementa

Ekonomi

GM vände till vinst och höjer prognosen

General Motors huvudkontor i Detroit, USA. Arkivbild.
Foto: Paul Sancya/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den amerikanska biltillverkaren General Motors redovisar en nettovinst för andra kvartalet på 2,8 miljarder dollar, eller cirka 24 miljarder kronor. Det kan jämföras med förlusten under motsvarande period i fjol, under coronapandemins inledning, på 806 miljoner dollar.

GM höjer nu sin prognos för helåret 2021 och räknar med en vinst inom intervallet 7,7–9,2 miljarder dollar.

Intäkterna mer än fördubblades under andra kvartalet jämfört med motsvarande period 2020.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

Ekonomi

Kraftig vinstökning för The New York Times

Det går bra för The New York Times. Arkivbild.
Foto: Julio Cortez/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

The New York Times redovisar en kraftig vinstökning under andra kvartalet, men antalet nya digitala prenumeranter är lägre än på länge.

Tidningens nettovinst uppgick till 54,3 miljoner dollar, omkring 470 miljoner kronor, vilket kan jämföras med vinsten på 23,7 miljoner dollar motsvarande period i fjol.

Orsaken till lyftet är en ökning av intäkterna som mer än väl uppvägde de stigande rörelsekostnaderna. Totalt ökade intäkterna med 23,5 procent till 498,5 miljoner dollar. Annonsintäkterna steg med hela 66,4 procent.

Under kvartalet ökade antalet digitala prenumeranter med 142 000. Det är, enligt nyhetsbyrån Reuters, den lägsta tillväxttakten sedan tredje kvartalet 2019. Vd och chefredaktör Meredith Kopit Levien påpekar dock att jämförelsen görs med de "historiska resultaten" under andra kvartalet 2020, då coronakrisen precis hade slagit till.

Ekonomi

Regeringen överväger speciallag efter Cementadom

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) krävs på en plan för att möta hot om brist på cement. Arkivbild.
Foto: Nils-Petter Nilsson / TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen har beställt en oberoende analys av samhällseffekterna om Cementa tvingas upphöra med kalkbrytning och cementproduktion på Gotland i höst, erfar TT.
Och lagstiftning övervägs för att i ett krisläge kunna ge ett kort tillfälligt tillstånd.
PREMIUM

Men vägen fram beskrivs, från en insatt källa i regeringskansliet, som oerhört juridiskt komplicerad. Analysen av vad som är möjligt pågår ännu.

Och regeringens vägval avgörs även av vad den oberoende konsultrapporten kommer att säga om vilka samhällseffekterna blir, för bostadsbyggande, stora väg- och järnvägsprojekt och gruvindustrin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Nedåt i juli för Volvo Cars – pandemin spökar

Volvo Cars försäljning sjönk med nio procent i juli, men jämförelsen görs med en ovanligt stark månad i fjol. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Volvo Cars försäljning sjönk i juli, jämfört med förra året. Men det är inte förvånande. Pandemin spökar i siffrorna. Juli 2020 var en månad med ovanligt stor försäljning, när många länder lättade sina coronarestriktioner.
PREMIUM

Volvo sålde 8,7 procent färre bilar världen över förra månaden än i juli 2020. Men om vi i stället jämför med det mer normala året 2019, så var försäljningen nu i juli en ökning med drygt fyra procent.

– Det har varit en väldigt speciell situation, konstaterar Maria Dagman, presstalesperson på Volvo Cars.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL