Annons

Norge "i världstoppen" gällande vaccinering

Onsdagen markerar med största sannolikhet vaccindos nummer 5 000 000 i Norge. Statsminister Erna Solberg (H) jublar över landets vaccinationstakt.
Publicerad 21 juli 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Norska coronarestriktioner kan snart vara ett minne blott, enligt statsminister Erna Solberg (H). Bild från den 7 juli.
Norska coronarestriktioner kan snart vara ett minne blott, enligt statsminister Erna Solberg (H). Bild från den 7 juli.Foto: Marit Hommedal/NTB/TT

– Det som är särskilt viktigt i Norge är att så många säger ja till vaccinering. Jag hoppas att det fortsätter så, för det är vägen ut ur de restriktioner som vi har. Det är vägen till mer frihet i vardagen, säger hon till norska VG.

Enligt den norska regeringen är landet i världstoppen när det gäller hur många som tackar ja till vaccinet. I en undersökning gjord av Folkehelseinstituttet svarade nyligen hela 93 procent av de tillfrågade norrmännen att de vill vaccinera sig.

Annons

Tre av fyra norrmän – av landets 5,3 miljoner stora befolkning – har nu fått minst en dos covid-19-vaccin. Innan augusti är till ända väntas alla över 18 år ha fått erbjudande om en första dos.

I månadsskiftet juli-augusti ska regeringen ta ställning till fortsatta lättnader i de kvarvarande restriktionerna. Om allt ser fortsatt ljust ut kan då bland annat regeln om max 20 gäster i norska hem samt krav på bordsservering på uteserveringar slopas.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons