Kultur och nöje

Ny lag kan hjälpa Britney byta förmyndare

En Britney Spears-supporter visar sitt stöd för popstjärnan i juni 2021. Spears har hävdat att hennes förmyndarskap är kränkande. Nu kan ett nytt lagförslag bli verklighet och ta makten från hennes pappa som är hennes förmyndare. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Britney Spears kämpar sedan i juni för att bli fri från sin pappa Jamie Spears förmyndarskap som kontrollerat hennes privatliv, karriär och ekonomi sedan 2008.

Den senaste tiden har stjärnan uttryckt en vilja att själv få makten över sina pengar och tillgångar, och beskrivit förmyndarskapet som kränkande. Den juridiska kampen fortsätter med en ny advokat och genom sociala medier har hennes situation fått stort gehör hos allmänheten. Något som nu påverkat amerikanska politiker.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Nyhetssajt lämnar Hongkong

Sista utgåvan av Apple Daily. Nu lämnar nyhetssajten Initium Hongkong. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Nyhetssajten Initium lämnar Hongkong och flyttar sin huvudredaktion till Singapore. Anledningen är Hongkongs nya säkerhetslag.

"De senaste sex åren har vägen till frihet blivit allt tuffare och farligare, världen blir alltmer polariserad och antagonistisk", skrev chefredaktör Susie Wu när nyhetssajten fyllde sex år.

Initium är en relativt liten sajt på kinesiska, med omkring 60 000 betalande läsare.

Fastlandkinas grepp om Hongkong har hårdnat alltmer på sistone. Nyligen lades prodemokratiska Hongkongtidningen Apple Daily ned, och medarbetare har gripits av polisen.

Kultur och nöje

Dansmusiken på väg ut ur pandemidvalan

På utomhusklubben Trädgården i Stockholm släpper man in 600 besökare, men dansandet är än så länge begränsat. Förhoppningen är att kunna öppna flera dansgolv med olika musikinriktningar i samband med lättade restriktioner i september. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje "We've lost dancing" har varit pandemiårets soundtrack. När utomhusklubbarna nu har fått öppna igen, med dansgolven näst på tur, hoppas scenen på en rytmisk nytändning.

Medan dansgolven runt om i världen har stått tomma och nedsläckta, har även dansmusiken gått på sparlåga.

– Det har absolut släppts mindre direkt klubbinriktad musik under pandemitiden, bekräftar dj:n och musikproducenten Kornél Kovács.

Han är precis hemkommen till Sverige efter en helg av spelningar i England. I sommar har klubbscenen i Europa tagit sina första stapplande steg ut ur nedstängningen, och i dess spår har dansmusiken hittat tillbaka till dansgolven.

Kornél Kovács konstaterar att många producenter och skivbolag har tänkt strategiskt.

– Sommaren 2020 kom det väldigt mycket ambient-skivor, den genren har helt klart fått ett uppsving. Men nu märker man att många släpper dansigare skivor igen. Förmodligen tänker man på tajmningen. Det är nog inte konstigare än att det släpps julskivor i november, säger han och nämner aktuella släpp som Pedrodollars "Gazzoo" och Gallegos "Ultimate damage".

För egen del upplevde Kornél Kovács att det blev precis tvärtom. I brist på dansgolv började han skapa mer dansant musik än vad han hade gjort på flera år, "för att få utlopp för frustrationen". Samtidigt, fortsätter han, är dansgolven en förutsättning för musikens utveckling – och inte bara dansmusikens.

– Skulle man ta bort dansgolven som grogrund skulle populärmusikens hela utveckling de senaste 100 åren försvinna. Jazz föddes på dansgolv, hiphop föddes på dansgolv, det gäller inte bara techno och house.

Dansbegränsning

Sedan restriktionerna i Sverige lättade den 1 juli har flera utomhusklubbar runt om i landet kunnat öppna igen. En av dem är Trädgården i Stockholm, som lyder under reglerna för offentlig tillställning och släpper in max 600 gäster. Men dansen har begränsats, eftersom klubben är ålagd att undvika trängsel och gäster måste sitta ner för att dricka och äta.

Enligt Trädgårdens grundare Jakob Grandin har varje dag i juli "känts som helg".

– Det har varit en väldig tillströmning av människor, men det har varit komplext att driva den klubb vi vill driva. En klubb utan dansgolv, det är lite som en livekonsert utan band, fortsätter han.

Han menar att Trädgårdens ambition är att värna om olikheter och att man i vanliga fall gör det genom att erbjuda flera olika dansgolv med olika musikinriktningar.

– Folk har varit i så tajta sammanhang den senaste tiden, man har skaffat sig ett levnadssätt där man identifierar sig med väldigt få: vissa människor, vissa kläder, viss musik. Nu gäller det för nattklubbar att gå mot strömmen och erbjuda något som gör att folk blir nyfikna på natten igen, säger han.

"Ingen ny superhit"

Även på utomhusklubben Port du Soleil i Göteborg är det anvisade sittplatser och ingen dans som gäller. Trots det har trycket på klubben varit helt galet sedan man kunde öppna igen i juli, säger nattklubbsägaren Alexander Clarensius.

– Folk börjar köa en timme innan vi öppnar och vi fyller upp klubben på en kvart.

Port du Soleils dj:ar spelar vad Alexander Clarensius beskriver som "klassisk elektronisk nattklubbsmusik". Enligt honom märks det att genren inte har uppdaterats särskilt mycket under pandemin, eftersom klubbarna runt om i världen har hållit stängt.

– Låtarna som funkade på dansgolven för två år sedan, de funkar fortfarande. Det har inte kommit någon ny superhit, säger han.

Nu hoppas Alexander Clarensius att restriktionerna ska lätta så att han kan öppna sina inomhusklubbar Excet och 8ight lagom till att housefestivalen Summerburst, med EDM-stjärnor som David Guetta, Alok och Rebecca & Fiona, anordnas i Göteborg första helgen i september.

Tar ut svängarna

Kornél Kovács hoppas å sin sida att nyöppningen kan föra med sig "mer experimentlusta och eklekticism på dansgolven".

– Jag hoppas att det finns en stor hunger efter den här kulturformen nu, att musiken inte bara tar vid där den slutade och att det görs utrymme för fler uttrycksformer. Det skulle vara väldigt deprimerande om ett evigt housebeat från mars 2020 bara fortsatte.

Han menar att han redan före pandemin märkte att genren höll på att luckras upp.

– Det kändes som att jag som dj kunde ta ut svängarna mer och att det togs emot väl på dansgolven. Den utvecklingen hoppas jag fortsätter.

Matilda Källén/TT

'Nu märker man att många släpper dansigare skivor igen', säger den svenske dj:n och musikproducenten Kornél Kovács. Pressbild.
"Nu märker man att många släpper dansigare skivor igen", säger den svenske dj:n och musikproducenten Kornél Kovács. Pressbild.
Foto: Märta Thisner
'En klubb utan dansgolv, det är lite som en livekonsert utan band', säger Trädgårdens grundare Jakob Grandin.
"En klubb utan dansgolv, det är lite som en livekonsert utan band", säger Trädgårdens grundare Jakob Grandin.
Foto: Privat

FAKTA

Fakta: Dansgolv – det gäller i Sverige just nu

Folkhälsomyndigheten:

"Med nuvarande regler är det [dans] inte uttalat förbjudet men det är i praktiken omöjligt att ha ett 'dansevent' på ett serveringsställe, bland annat eftersom man måste sitta ner på serveringsställen samt att trängsel inte får förekomma. Av 2 a § HSLF-FS 2020:37 framgår att när konserter, idrottsevenemang eller liknande verksamheter anordnas på eller invid ett serveringsställe, ska den som driver serveringsstället organisera verksamheten så att besökare sitter ned. Denna regel är avsedd att träffa såväl arrangemang som omfattas av ordningslagen som andra arrangemang.

Det är polisen som ger tillstånd för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Kommunerna bedriver tillsyn enligt serveringsregelverket och länsstyrelserna enligt covid-19-regelverket."

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kultur och nöje

"Allt för Sverige" återupptas

Deltagarna i den tionde säsongen av SVT:s 'Allt för Sverige' är nu i Sverige och spelar in. Pressbild.
Foto: Emelie Nilsson
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Förra sommaren ställdes inspelningen av realityserien "Allt för Sverige" in till följd av coronapandemin. Nu är inspelningarna av SVT:s serie där Anders Lundin hjälper en grupp amerikaner att hitta sitt ursprung i gång igen.

Säsongen som nu spelas in är den tionde och är planerad att få premiär i januari 2022. Bland deltagarna finns en slaktare, en författare och en före detta modell.

Årets deltagare:

Sally Fransson, 37 år, Minneapolis, Minnesota – Lidköping, författare och yogalärare.

Melody Sky Weaver, 40 år, Seattle, Washington – Stockholm, Östergötland, bibliotekarie.

Erika Newell, 37 år, Panama City, Florida – Uppsala, kurator på Zoo, tidigare förhörsledare i armén.

Nicole Archer, 30 år, Saratoga Springs, Utah – Gotland, tidigare videoredigerare.

Brittany Pearson, 40 år, Vail, Colorado – Umeå, slaktare.

Sharon Fabriz, 63 år, Sacramento, Kalifornien – Västergötland, lärare.

Trevor Ohlsen, 25 år, Iron Mountain, Michigan – Småland.

Michael Palmer, 30 år, Logan, Utah – Alingsås, scenansvarig på universitet.

Jon Strand, 38 år, Indianapolis, Indiana – Värmland, tidigare modell.

Brett Gross, 51 år, Chealis, Washington – Västergötland, försäljare.

Kultur och nöje

Nicholas Hoult i "Dracula"-spinoff

Nicholas Hoult ska spela Renfield i Universals 'Dracula'-spinoff.
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Bram Stokers "Dracula" har gestaltats otaliga gånger – men nu är det dags för hans tjänare Renfield att kliva fram.

Deadline uppger att Nicholas Hoult ska spela R.M. Renfield, som i Stokers originalhistoria är intagen på ett mentalsjukhus på grund av vanföreställningar, men i själva verket är en av greve Draculas lakejer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Filmrecension: Unga män i passionerad dödsdans

Medryckande och mörkt när tonårskillarna David och Alexis träffas för en stormig sommarflört i 'Summer of 85'. Pressbild.
Foto: Edge Entertainment
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Summer of 85" utforskar de högsta topparna och det djupaste mörkret i en dödsdömd första kärlek. Francois Ozon är tillbaka i högform på den franska kusten.
PREMIUM

Den lilla hamnstaden Le Tréport anno 1985 ser ut som något ur en saga. Pastellfärger, smala gränder och en lång strandpromenad där alla stöter på varandra.

16-årige Alexis (Félix Lefebvre) är på en plågsam resa genom tonårstidens dubbla medvetanden, på väg från barndomen in i vuxenvärlden. Han har ett tvålfagert ansikte och är – som många tonåringar – besatt av döden. Hans konsekvenstänk är heller inte helt färdigutvecklat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awisee

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Kultur och nöje

"Onedin"-stjärnan Anne Stallybrass död

Kultur och nöje
Kultur och nöje Den brittiska skådespelaren Anne Stallybrass har dött, 82 år gammal, rapporterar flera brittiska medier.
PREMIUM

Stallybrass är kanske mest känd i rollen som Anne, hustru till Kapten Onedin i den brittiska dramaserien "Onedinlinjen" som var omåttligt populär på 70-talet, och en av de största succéerna någonsin i svensk tv.

Hon lämnade dock serien 1972, efter bara två säsonger, av rädsla för att förknippas allt för starkt med sin rollfigur och för att hon längtade tillbaka till teaterscenen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Filmrecension: Bostadsbrist och patriarkal terror

Efter slagen fortsätter den psykologiska misshandeln för Sandra, som blir bostadslös efter att ha lämnat pappan till sina barn. Pressbild.
Foto: Noble Entertainment
Kultur och nöje
Kultur och nöje En misshandlad kvinna är på väg att förlora sina barn om hon inte skaffar nytt boende – så hon bygger ett eget hus. "Herself" är en ojämn blandning av irländsk diskbänksrealism och "Husdrömmar"-feelgood.
PREMIUM

Sandra (Clare Dunne) har två små döttrar och en man som slår henne. Berättelsen inleds också med en rejäl misshandel som leder till ett uppbrott. Men som ofta i skadliga relationer tar inte våldet slut för det.

På något osannolikt sätt får pappan Gary (Ian Lloyd Anderson) behålla halva vårdnaden om barnen och försöker locka tillbaka Sandra. Men nej, hon har bestämt sig för frihet och sliter på två olika jobb, som städare på en bar och hos en pensionerad läkare med hälsoproblem, men hon har ändå inte råd med eget boende.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Filmrecension: Kittlande om kuriren bakom järnridån

Greville Wynne (Benedict Cumberbatch) var spion för brittiska MI6 och hjälpte till att avvärja Kubakrisen på 60-talet. I filmen 'The Courier' spelar Jessie Buckley hans fru Sheila. Pressbild.
Foto: Scanbox entertainment
Kultur och nöje
Kultur och nöje "The Courier" med Benedict Cumberbatch är en gamla skolans spionthriller. Den är baserad på en sann historia och bevarad i en tidskapsel från kalla krigets mest nervösa period.
PREMIUM

Greville Wynne var en brittisk affärsman som på 60-talet rekryterades av underrättelsetjänsten MI6 för att spionera på Sovjet och landets planer på att beväpna Kuba med atommissiler.

I "The Courier" gestaltas Wynne av Benedict Cumberbatch med ödmjuk framtoning. Wynne skildras som en karl med viss trivselalkoholism som absolut inte kan något om spioneri. Enligt två påstridiga agenter från MI6 respektive CIA ger det honom en perfekt täckmantel som resande affärsman.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL