OS i Tokyo 2021

Rapinoe: "Sverige ett av världens bästa lag"

Hanna Glas i duell med USA:s Megan Rapinoe.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport 44 matcher utan förlust. Och bara ett enda insläppt mål i år före OS-premiären.
Så kom Sverige, och krossade guldfavoriten med 3–0 i Tokyo – och Megan Rapinoe kunde bara konstatera att de precis mött ett av världens bästa lag.
– Sverige gjorde en fantastisk match, säger stjärnan till TT.

Sverige besegrade den regerande världsmästaren USA med sensationella 3–0 och efteråt säger såväl förbundskaptenen Vlatko Andonovski och stjärnan Megan Rapinoe att det absolut inte var ett resultat de förväntade sig.

– Vi gjorde inte en speciellt bra match, utan att ta något från Sverige – de gjorde en fantastisk match och hittade många ytor. De tog tillvara på sina chanser, säger Megan Rapinoe till TT efter matchen.

– Sverige är ett av de bästa lagen i världen, och om vi inte spelar bra kommer vi inte vinna dessa matcher. Vi vill spela mycket bättre än så här, fortsätter hon.

Förbundskaptenen Andonovski:

– Det är ett tufft resultat, jag tror aldrig att det här laget har varit i den här situationen tidigare, att förlora med 0–3 är lite av en chock. Men det är bara att studsa tillbaka. Det är klart att det inte var något vi förväntade oss, men vi spelade inte tillräckligt bra och Sverige gjorde en otrolig match.

TT: Hur kommer resultatet att påverka er under fortsättningen?

– Vi är de enda som kan ta oss ur den här situationen, det finns fortfarande en chans och jag vet att det här laget inte kommer att ge upp, säger Andonovski.

Marie Carlsson/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

OS i Tokyo 2021

Blohms målsvit fortsätter: "Går i slow motion"

Linn Blohm har nu gjort 22 mål på 22 avslut.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Hon har gjort 22 mål på 22 skott. Linn Blohms sensationella målform håller i sig. Förklaringen?
– Jag känner mig så extremt lugn och trygg, allt går typ i slow motion när jag får bollen.

Inför kvartsfinalen hade den svenska mittsexan tagit 16 avslut och gjort lika många mål. Det blev ytterligare sex mot Sydkorea. Hon satte alla. Målsviten håller i sig.

– Det är jättekul såklart, men jag tror att det kommer bli svårare för mig att göra mål i de kommande matcherna med mycket bättre målvakter. Jag hoppas ju att det fortsätter men det ser svårt ut också.

Linn Blohm säger att hon är inne i ett stim både mentalt och fysiskt.

– Jag känner mig så extremt lugn och trygg, allt går typ i slow motion när jag får bollen så jag ser var jag ska skjuta och jag litar på mig själv. Kroppen bara gör.

Andreas "Stycket" Nilsson har ett målrekord på 24 från EM 2014.

– Det har man hört en miljard gånger, säger Blohm.

Om hon ska slå det?

– Det är jag väldigt sugen på, två mål till. Men vi får se om det räcker.

Blohm berättar också att hon bänkades lite ofrivilligt i den sista gruppspelsmatchen mot Ungern. Förbundskapten Tomas Axnér valde att sätta henne på läktaren för att hon skulle få vila. Själv tyckte hon att det bara var frustrerande.

– På läktaren skriker man, men man känner sig nästan värdelös, man kan inte göra någonting.

– Jag vill alltid spela.

Niklas Svahn/TT

OS i Tokyo 2021

Efter 30 års väntan: "Nu jävlar ska vi ha guldet"

Marika Domanski Lyfors håller sig ofta lite i bakgrunden. 'Men sedan när hon talar så lyssnar man verkligen', säger backstjärnan Magdalena Eriksson. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport Caroline Seger har väntat i 16 år, Hedvig Lindahl i 19.
Det är ingenting i sammanhanget.
I bakgrunden smyger en grå eminens som har längtat i en halv livstid.
– Nu jävlar ska vi ha det där guldet, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors inför OS-finalen.

"It wasn't a free kick."

Det är den 12 oktober 2003. Platsen är Home Depot Center i Carson, Kalifornien, och Marika Domanski Lyfors, dåvarande svensk förbundskapten, tänker inte ta emot huvuddomaren Cristina Babadacs utsträckta hand.

VM-finalen har nyss tagit slut på det grymmaste av sätt. En tveksamt dömd frispark ledde till Tysklandsavgörande i förlängningen, och den svenska förbundskaptenen nöjer sig med att sakligt förklara för domaren att Sverige blivit bestulet på guldet.

"It wasn't a free kick".

Ibland sticker den där förlusten fortfarande till som en giftpil i sidan på Domanski Lyfors.

Som när Sverige är en match från ett historiskt OS-guld.

– Jag är relativt stolt över den silvermedaljen, men jag är inte nöjd med att vi bara tog ett silver. Så vid sådana här tillfällen kommer den upp, och då tänker man verkligen att ”nu jävlar, nu tar vi den där guldmedaljen", säger Marika Domanski Lyfors.

Aldrig varit lugnare

På fredag vill hon en gång för alla lägga den där matchen bakom sig. Sverige ska möta Kanada i en OS-final på Olympiastadion i Tokyo, och Marika Domanski Lyfors, numera landslagschef, har aldrig känt sig lugnare under ett mästerskap.

Kanske är det här det bästa svenska landslag hon sett.

– Det är jättesvårt att jämföra och beror lite på vad man uppskattar för fotboll, om det är prestationen i sig eller om det handlar om att vinna matcher och medaljer. Men när jag ser det här laget så kan jag säga att det håller världsklass.

Hon om någon borde veta.

Domanski Lyfors har följt Sverige genom alla VM- och OS-turneringar. I det första världsmästerskapet, i Kina 1991, var hon bevakare åt förbundskapten Gunilla Pajkull, därefter assisterande åt Bengt Simonsson innan hon själv tog över huvudansvaret 1996 och behöll det i elva år.

Efter en kort sejour som förbundskapten för Kina över VM 2007 var hon tillbaka i Sverige 2008, och har sedan dess haft en övergripande chefsroll.

– ”Markan” är hjärtat i det här landslaget. Hon har varit med hela tiden och om jag kallar mig en vinnare så är hon … ja, hon är nästintill bredvid mig där, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

"Ska bryta förbannelsen"

Asllani påminner om att det inte är oviktigt vem som styrde skutan när Sveriges hittills enda mästerskapsguld på damsidan, EM-titeln 1984, bärgades.

– Då var hennes man (Ulf Lyfors) förbundskapten. Hon har fått höra det så mycket från honom så vi ska bryta den förbannelsen och ta guld på fredag. Det är det enda som betyder något. Vi är så redo för det.

Ett ovant öga skulle kunna missta Marika Domanski Lyfors för en hemlig agent, eller en livvakt. När landslaget tränar glider hon ofta förbi i periferin eller ställer sig med armarna i kors och bara betraktar. Inte sällan med ett par solglasögon i Secret service-kompatibel modell på nästippen.

Hon märks knappt. Inte förrän det behövs.

– Jag tycker att Marika är skitcool, jag gillar verkligen henne som person, säger backen Magdalena Eriksson.

– Hon smyger omkring lite i vassen och observerar. Men sedan när hon talar så lyssnar man verkligen. Hon har någon typ av respekt, en aura kring henne, för hon har varit med så länge.

"Tror vi står med guldmedaljen"

Så vad säger Marika Domanski Lyfors till spelarna inför OS-finalen?

– Jag brukar ofta säga att det viktigaste är inte varifrån man kommer utan vart man går. Man kan stå kvar och luta sig mot att vi har tagit oss till den här finalen och att vi har en silvermedalj. Men det är inte det viktigaste i det här läget, utan det är nästa steg. Det är steget mot guld.

– Jag har drömt om den här medaljen i så många år nu. Nu tänker jag verkligen att vi är värda att ta den. Jag tror att vi står med guldmedaljen efter matchen. Det tror jag verkligen.

Lasse Mannheimer/TT

Från vänster: Sofia Jakobsson, Kosovare Asllani och Marika Domanski Lyfors. Arkivbild.
Från vänster: Sofia Jakobsson, Kosovare Asllani och Marika Domanski Lyfors. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

FAKTA

Fakta: Marika Domanski Lyfors

Född: den 17 maj 1960 (61 år)

Gör: Landslagschef för damlandslaget i fotboll.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Främsta meriter som spelare: SM-guld med Jitex 1981 och 1984, seger i svenska cupen med Jitex 1981, 1982 och 1984.

Främsta meriter som tränare: VM-silver 2003, EM-silver 2001, TT:s pris för Årets idrottsledare 2003.

Ledarkarriär: 1989–93 Tyresö FF, 1991–93 förbundskapten för U20-landslaget, 1992–96 assisterande förbundskapten för A-landslaget, 1996–2005 förbundskapten för A-landslaget, 2005–06 förbundskapten för U21-landslaget, 2007 förbundskapten för Kinas A-landslag 2008– svensk landslagschef.

FAKTA

Fakta: Landslagschefens mest minnesvärda matcher

När Marika Domanski Lyfors ska välja vilka av Sveriges landskamper som har etsat sig fast, är det fyra matcher som sticker ut:

VM 1991, match om tredjepris: Sverige–Tyskland 4–0.

Anneli Andelén, Pia Sundhage, Lena Videkull och Helen Nilsson gjorde Sveriges mål, alla i första halvlek, och ordnade svenskt brons i den historiska första VM-turneringen på damsidan.

"Vi slog Tyskland i bronsmatchen, och ganska så överlägset om jag inte missminner mig".

VM 1999, kvartsfinal: Sverige–Norge 1–3.

Det kan tyckas märkligt att välja ut en förlust i en VM-kvartsfinal, men när Malin Moström reducerade till 1–3 på tilläggstid var det inte bara ett tröstmål. Det var precis vad som behövdes för att Sverige skulle ta en plats i OS 2000.

"Vi avgör i sista sparken och tar oss till ett OS-slutspel".

VM 2003, kvartsfinal: Sverige–Brasilien 2–1.

Ett stjärnfyllt Brasilien var favorit till VM-guldet, men Victoria Svensson (numera Sandell) och Malin Andersson såg med var sitt mål till att ta Sverige till semifinal.

"Vi spelade så taktiskt klokt, med riktigt bra försvarsspel och anfallsspel, och vinner den matchen mot ett så tekniskt och bra lag som de var då. De var verkligen favoriter. Den matchen var närmast fulländad."

OS 2021, premiär: Sverige–USA 3–0.

USA kom till OS med 44 raka landskamper utan förlust. I premiären blev de regerande världsmästarna fullständigt utspelade.

"Jag såg ett lag som gick ut och bara hade bestämt sig 'det här vinner vi'. De var större i sitt spel, de var starkare, mer tekniska, de hade en spelidé som slog USA:s och det var liksom inget snack om saken. Och då får vi inte glömma att vi mötte världsmästarna."

OS i Tokyo 2021

Rolfö: "Varit ett krig att ta sig tillbaka"

Fridolina Rolfö firar ett mål mot Australien i gruppspelet i OS.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Den stora dagen är på fredag, den största i Fridolina Rolfös karriär – och det av fler skäl än det uppenbara:
Att få vinna och fira ett OS-guld.
Att leva upp till det olympiska mottot att delta betyder också mycket.
– Det har varit ett krig för att ta sig tillbaka från alla dessa skador, säger hon.

Upprepade skador, skadekänningar och sjukdomar. Rolfös landslagskarriär har kantats av motgångar som skadeuppehåll, återbud och mästerskapsdrömmar som gått i kras.

Sådant behöver hon inte fundera på i Tokyo.

Rolfö fick rubrikerna efter målet – semifinalens enda mot Australien – som tog landslaget till Olympiastadion och fredagens final mot Kanada. Men hon har betytt mer än så för ett lag som vunnit svenska folkets hjärtan.

Känner mig pigg

– Det har varit många matcher på kort tid, men jag känner att min fysiska status är bra. Jag hoppas att jag kan ge det sista till laget i sista matchen också.

Med tanke på den fysiska och mentala dränering ett långt mästerskap i den japanska sommarhettan innebär, gav förbundskaptenen Peter Gerhardsson spelarna en träningsfri onsdag.

– Vi äter, vi firade "Mondo", jag åkte på dopningkontroll. Det har varit dagen hittills, säger Fridolina Rolfö.

Att det var upplyftande att hänga med Armand Duplantis fattar var och en.

Inspirerad av Duplantis

– Jag blev jätteinspirerad av att se på honom i går och att få fira honom på det sätt som han förtjänar, säger Rolfö om träffen med den färske stavhoppsmästaren.

Snart kan det vara hennes tur att stå med en guldmedalj i OS-byn och möta den övriga svenska truppens uppskattning och beröm.

En som imponerats av Rolfös OS är Kosovare Asllani.

– Hon har kvalitéer som kan vara matchavgörande. För oss som lag är det skönt att ha en sådan som Fridolina i form. Men det absolut viktigaste är att hon får känna sig skadefri och kan göra sig själv rättvisa. Det har hon visat i den här turneringen.

Vill se fler skott

– Vi gillar att ha henne i form. Varje gång hon kommer i skottläge tänker jag: "Varför lossar hon inte bössan?", säger Asllani.

TT: "Kosse" tycker att du ska skjuta oftare?

– Sade hon det? Det är kul att ens lagkamrater uppskattar att man skjuter. Jag gillar att komma i de lägena och jag har tränat mycket för att få skotten innanför målramen, säger Rolfö som gjort tre mål hittills i turneringen.

– Det är kul när det lönar sig.

TT: Hon är glad för din skull, att du är med och i den form du är.

– Jag har missat två av tre mästerskap jag varit med till och fått avsluta min resa för tidigt. Nu hoppas jag att jag kan få vara med hela vägen, spela finalen och avsluta mästerskapet med att vara skadefri. Det är en stor dröm jag har.

TT: Ett OS-guld skulle göra det här äventyret till något alldeles speciellt med tanke på vad du har bakom dig?

– Absolut. Självklart. Det är den största dröm jag har och jag vill inget annat än att vinna OS-guldet.

Henrik Skiöld/TT

Fridolina Rolfö intervjuas i OS-byn inför finalen mot Kanada.
Fridolina Rolfö intervjuas i OS-byn inför finalen mot Kanada.
Foto: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Två mästerskap där Rolfö varit skadad

VM 2019: Hade stora skadeproblem inför mästerskapet. Var ändå en startspelare fram tills hon gjorde illa foten och fick utgå i bronsmatchen mot England (2-1-seger).

OS 2016: Bröt ett ben i foten i kvartsfinalen mot USA och missade resten av turneringen när Sverige tog silver.

OS i Tokyo 2021

von Eckermann i ledning i OS-finalen

Sveriges Henrik von Eckermann är klar för omhoppning om guldet.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Det är svenskt i ledningen i OS-finalen i hästhoppning. Henrik von Eckermann med startnummer 10 är den enda som hittills är felfri på den mycket svåra banan i Tokyo.

Därmed är han klar för minst omhoppning om medaljerna. Är det ingen annan som är felfri tar han guldet.

Det är 30 ekipage som rider OS-finalen. Alla som är felfria efter grundomgången går till omhoppning om medaljerna.

Alla tre svenskar gick vidare från kvalet till finalen. Förutom von Eckermann och King Edward tävlar även Malin Baryard Johnsson på Indiana och Peder Fredricson med sin All In i finalen.

Tidigare år har det individuella resultatet även räknats in i lagtävlingen, men från och med i år avgörs de båda disciplinerna var för sig. Lagtävlingen inleds på fredag.

Sport

Malmö FF värvar peruansk landslagsman

Sergio Pena, till vänster, jagar Brasiliens storstjärna Neymar i Copa America-semifinalen för en månad sedan. Arkivbild.
Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT
Sport
Sport

Malmö FF har gjort klart med Perus landslagsmittfältare Sergio Pena. 25-åringen, med 18 landskamper på kontot, ansluter från nederländska FC Emmen.

"Jag ser möjligheter här, MFF är ett bra lag med stora ambitioner. Här kan jag utvecklas. Jag skulle säga att jag har många kvalitéer som fotbollsspelare. Jag har en stor rörlighet ute på planen och är trygg med bollen", säger han i ett pressmeddelande.

Pena har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till och med säsongen 2024.

"Han har erfarenhet av att spela och prestera på hög nivå och har under de senaste åren i sin karriär varit en framstående spelare i de klubbar han representerat. En generellt sett väldigt bra fotbollsspelare som har sina främsta kvalitéer i passningsspelet", säger sportchef Daniel Andersson.

MFF hoppas kunna få Pena spelklar till hemmamötet med IFK Göteborg den 14 augusti.

Anton Johansson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Områden där e-legitimation har haft stor påverkan - betalningar, casino och mer

www.nya-casinon.online

Det kan kännas som en evighet sedan vi såg den något primitiva introduktionen av elektronisk legitimation här i Sverige. Den gick att använda, men dess funktionalitet var ännu begränsad, och inte helt intuitiv.

E-legitimationen idag är mycket lättanvänd och tillgänglig för alla med svenskt personnummer. Det är enkelt att skaffa och har ett ständigt ökande antal användningsområden.

Vanlig e-legitimation, såsom BankID, har helt och hållet förändrat hur vi interagerar med vardagliga uppgifter. Allt från hur vi betalar på nätet eller skickar pengar, spelar på nätcasinon eller verifierar vår identitet på ett bankmöte har underlättats markant och blivit säkrare.

Tjänsten uppdateras med jämna mellanrum, lägger till nya funktioner, förbättrar säkerheten och blir tillgänglig inom nya områden. Det är svårt att visualisera en framtid utan någon form av e-legitimation.

Vardagliga betalningar

BankID har helt klart trängt sig in i vardagen och kan nu användas till mycket. Något som de flesta bör känna till är tjänsten Swish.

Den kan bland annat användas för att skicka pengar till någon, alternativt för att ta emot en summa.

Syftet kan t.ex. vara att låna pengar till en vän, dela på notan eller ge bort pengar som present istället för presentkort och liknande. Det har även gjort det smidigt att betala någon för varor i sammanhanget begagnad försäljning.

Oavsett vad så sker det på några sekunder och nyttjar just BankID för att verifiera användarens identitet. Så länge användaren i fråga utför handlingarna på ett säkert vis och döljer sin kod, så är BankID en mycket säker och trygg tjänst.

Vissa butiker använder sig också av e-legitimation för att låta kunden betala med Swish. Det kan handla om en restaurang eller kiosk/närbutik och är särskilt praktiskt om någon exempelvis glömt sin plånbok hemma.

Nätbaserade casinon

Ett område där e-legitimation har gjort betydande skillnad är online casino. Idag är det lag på att svenska spelaktörer ska erbjuda e-legitimation såsom BankID som metod för spelare att kunna logga in och verifiera sig.

Att registrera sig på ett nätcasino genom att fylla i e-postadress, användarnamn och bestämma lösenord hör alltså till det förflutna. Den långdragna processen har istället ersatts av e-legitimation som sparar otroligt mycket med tid eftersom det enda en spelare behöver uppge vid inloggning är sitt personnummer.

Då det inte skapas ett vanligt konto med eget användarnamn brukar det här spelsättet i folkmun kallas för ”casino utan registrering” (den som i detalj vill ta reda på hur det fungerar kan göra det här).

Det finns också tjänster som i samverkan med BankID har effektiviserat in- och utbetalningar, vilket också bidrar till känslan av att spela utan att skapa ett konto. Sammanfattningsvis har alltså e-legitimation i många avseenden förändrat sättet vi spelar casino på nätet.

Bankärenden och myndigheter

E-legitimation har framgångsrikt integrerats i flera delar i samhället och är för många människor lika självklart att inneha som ett fysiskt ID-kort. Bortsett från att elektronisk legitimation används vid betalningar i vardagen och casinospel på nätet har det också ytterligare användningsområden.

Ett av dessa områden är bankärenden där det med hjälp av e-legitimationen BankID går att logga in, betala räkningar, föra över pengar och en rad andra saker. Det här tillvägagångssättet är betydligt bekvämare än att använda säkerhetsdosa eftersom istället för att knappa in långa koder så verifieras transaktioner snabbt med BankID.

Även myndigheter har moderniserats och det är därför lättare än någonsin att sköta diverse ärenden. Bland myndigheter som har anammat tekniken med e-leg syns Skatteverket, Bolagsverket, CSN, Försäkringskassan m.fl. I framtiden kan fler myndigheter få samma behandling.

OS i Tokyo 2021

Sverige till historisk semifinal: Helt sjukt

Linn Blohms målgest har gått i repris de senaste matcherna.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Drömmen om OS-medalj lever vidare.
Sveriges handbollsdamer står för en uppvisning mot Sydkorea och vinner med 39–30.
Nu är laget klart för en historisk OS-semifinal.
– Det var sjukt! Jag är nog fortfarande i chock, säger Matilda Lundström.

Handbollsdamernas resa genom OS fortsätter på ett imponerande vis.

Sverige slår ut Sydkorea och går vidare till sin första semifinal i OS-sammanhang någonsin.

– Det är en otroligt häftig känsla att göra det som ingen gjort förr, säger förbundskapten Tomas Axnér till Discovery.

– Så nu ska vi njuta ett tag och sen blicka framåt. Jag är jäkligt stolt över tjejerna

Sydkorea, som historiskt är en stor handbollsnation, hade inte mycket att sätta emot när svenskorna skruvade upp tempot.

– Det kändes bra, vi fick tag på dem direkt och fick in några lätta, säger Jamina Roberts.

Blohm hundraprocentig

Damerna sade på förhand att receptet i en kvartsfinal var samma som i gruppspelet: Våga anfalla direkt. Och det var precis vad man gjorde.

– Vi förberedde oss för matchen på ett extremt bra sätt, vi visste skulle möta en nyckfull motståndare. Vi hade kontroll på dem i första halvlek, var lösningsorienterade och vakna, säger Axnér till Discovery.

Mittsexan Linn Blohm kom in efter att ha vilat i sista gruppspelsmatchen mot Ungern. Hon satte sina chanser och har ännu inte missat ett skott på hela OS.

Hela det svenska laget noterades i målprotokollet utom målvakterna i vad som kom att bli Sveriges största vinst hittills i OS.

Förväntningarna på Blågult var inför spelen ganska lågt ställda och såväl spelare som ledare pratade om en svår grupp som de skulle vara nöjda med att avancera ifrån.

Nu slutade man gruppetta efter att ha krossat både Spanien och ryska laget, samt spelat oavgjort mot guldfavoriten Frankrike, och fick ses som klara favoriter mot Sydkorea – en press damerna inte ställts inför tidigare.

– Det är en jätteny situation för oss, att vi går och vinner gruppen. Men det är vår turnering, vi har bra självförtroende och vi spelar skitbra, säger Nathalie Hagman.

Blev odramatiskt

Matchen blev aldrig riktigt nervig. Sverige kontrollerade tillställningen från avkast till slutsignal.

– Men jag var rätt nervös innan matchen. För vi visade i förra matchen att man kan förlora mot alla lag om vi inte gör det vi ska, säger Jamina Roberts om förlusten mot Ungern i sista gruppspelsmatchen.

Redan i paus hade Sverige dragit ifrån till 21–13, sydkoreanerna hängde inte med i kontringarna, gjorde många tekniska fel och var helt enkelt sämre på att vårda bollen.

Sydkorea har annars ett historiskt bra facit i OS med två guld och tre silver, men de senaste tio åren har laget hamnat på dekis. I Rio-OS 2016 slutade man på en tiondeplats.

Flera svenska spelare var också med i Rio då det blev uttåg innan brons, silver eller guld kom på fråga. En åttamålsförlust i kvartsfinalen mot Norge sved.

Därefter har Sverige inlett en generationsväxling och förbundskapten Tomas Axnér har varit tydlig med vilka som utgör den svenska startsjuan.

Semifinal på fredag

Efter den historiska kvartsfinalen nu får svenskorna två dagar på sig att ladda om.

Damlandslagets semifinalmotståndare avgörs senare i dag när Frankrike möter Nederländerna.

I den andra semifinalen är det klart att Norge möter ryska laget, som Sverige körde över och vann med tolv mål emot i gruppspelet.

Semifinalerna spelas på fredag.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Slutspel i OS-handbollen

Damernas kvartsfinaler:

Montenegro–Ryska laget. 26–32.

Norge–Ungern. 26–22.

Sverige–Sydkorea. 39–30.

13.45: Frankrike–Nederländerna.

Semifinalerna spelas på fredag den 6 augusti:

Ryska laget–Norge.

Sverige–Frankrike/Nederländerna.

Final och bronsmatch spelas på söndag den 8 augusti.

OS i Tokyo 2021

Matchguide: Sverige–Kanada

Kanadas Kadeisha Buchanan och Sveriges Stina Blackstenius under VM-åttondelsfinalen 2019. Nu möts de igen, i OS-finalen i Tokyo. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport

Vad: OS-final i fotboll, damer.

Var: Olympiastadion i Tokyo, Japan.

När: Fredag klockan 04, svensk tid (klockan 11, lokal tid).

Sveriges väg till finalen: USA 3–0, Australien 4–2, Nya Zeeland 2–0, Japan (kvartsfinal) 3–1, Australien (semifinal) 1–0.

Kanadas väg till finalen: Japan 1–1, Chile 2–1, Storbritannien 1–1, Brasilien (kvartsfinal) 4–3 efter straffar, 0–0 vid full tid, USA (semifinal) 1–0.

Favoritskapet: Båda finallagen är obesegrade hittills i OS, men det är Sverige som imponerat mest med fem raka segrar. Inte minst gör insatsen i premiären, 3–0 mot regerande världsmästaren USA, att favorittrycket ligger på Sverige. Inbördes statistiken talar också för blågul seger. På 23 möten mot Kanada har Sverige 14 segrar, fyra oavgjorda och fem förluster.

Motståndet: Semifinalsegern mot USA är den största framgången i det kanadensiska landslagets historia. Att Kanada fram till dess förlorat 37 raka landskamper mot USA säger det mesta om matchens betydelse.

Så gick det senast: VM-åttondelsfinalen 2019 var dramatisk och jämn, men Sverige vann till slut med 1–0 och kom sedan hem med ett oväntat brons. Stina Blackstenius gjorde målet mot Kanada, men lika stor matchvinnare var målvakten Hedvig Lindahl som räddade en straff från Janine Beckie.

Tidigare OS-meriter: Sverige har deltagit i alla sex OS-turneringar och nått medalj en gång: silvret i Rio 2016. Kanada har bara kvalat in till de tre senaste turneringarna men kommer till Tokyo med två raka OS-brons i bagaget.

Sverige, tänkbar startelva (4–3–3): Hedvig Lindahl – Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson – Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani, Caroline Seger – Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö.

Övriga truppen: Jennifer Falk (mv), Zecira Musovic (mv), Emma Kullberg, Julia Roddar, Jonna Andersson, Hanna Bennison, Madelen Janogy, Lina Hurtig, Olivia Schough, Anna Anvegård, Rebecka Blomqvist.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson.

Kanada, tänkbar startelva (4–5–1): Stephanie Labbé – Ashley Lawrence, Kadeisha Buchanan, Vanessa Gilles, Allysha Chapman – Janine Beckie, Desiree Scott, Jessie Fleming, Quinn, Nichelle Prince – Christine Sinclair

Övriga truppen: Kailen Sheridan (mv), Erin McLeod (mv), Gabrielle Carle, Julia Grosso, Jayde Riviere, Shelina Zadorsky, Sophie Schmidt, Evelyne Viens, Deanne Rose, Adriana Leon, Jordyn Huitema.

Förbundskapten: Bev Priestman.

Lasse Mannheimer/TT

Sport

Louis van Gaal tillbaka – för tredje gången

Louis van Gaal är tillbaka som nederländsk förbundskapten. Arkivbild.
Foto: Alastair Grant/AP/TT
Sport
Sport Louis van Gaal är tillbaka som förbundskapten för Nederländernas herrlandslag i fotboll. Det är tredje gången som den 69-årige tränarveteranen basar för landslaget.

van Gaals kontrakt sträcker sig till och med VM i Qatar 2022.

"Nederländsk fotboll har alltid legat nära mitt hjärta och att träna landslaget är, enligt mig, en nyckel för att ta vår fotboll framåt. Dessutom ser jag det som en stor ära att leda landslaget", säger han i ett uttalande på Nederländska fotbollsförbundets hemsida.

Louis van Gaal har en lång meritlista. 1995 vann han Champions League med Ajax och han har också tränat Barcelona, Bayern München och Manchester United.

Han var förbundskapten för Nederländerna mellan 2002 och 2004 och 2012 till 2014. Han förde Nederländerna till tredje plats i VM 2014.

Nederländerna gick obesegrat i sommarens EM-gruppspel. Men mästerskapet fick ett mörkt slut när man förlorade mot Tjeckien i åttondelsfinalen. Förbundskaptenen Frank de Boer valde senare att avgå.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL