Annons

Allramålet: Samtliga döms till fängelse

Hovrätten ändrar de tidigare friande domarna mot de höga cheferna i fondförvaltaren Allra. De fyra män som av tingsrätten friades för bland annat mutbrott och grov trolöshet mot huvudman döms nu till mellan fyra och sex års fängelse.
Publicerad 22 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Allras tidigare vd Alexander Ernstberger döms i hovrätten till sex års fängelse och näringsförbud. Tre ytterligare män döms i hovrätten. Arkivbild.
Allras tidigare vd Alexander Ernstberger döms i hovrätten till sex års fängelse och näringsförbud. Tre ytterligare män döms i hovrätten. Arkivbild.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Fyra män med kopplingar till pensionsbolaget Allra döms till fängelse för bland annat grovt mutbrott, grov trolöshet mot huvudman, bestickning och bokföringsbrott.

Domen handlar främst om en värdepappersaffär som kostat pensionsspararna minst 130 miljoner kronor. Affären var avsiktligt dyrare än vad som var befogat och den var noga uttänkt, menar hovrätten. De inblandade fick utbetalningar i hundramiljonersklassen i antingen "provision" eller aktieköp.

Annons

"Enligt hovrätten har samtliga åtalade varit införstådda med upplägget, brottsplanen, och alla har varit aktiva i genomförandet och väsentliga för att realisera planen", skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Fängelsedomar

De män som åtalats och nu dömts har haft ställningar som vd, vice vd och förvaltningschef i Allra samt vd i Oak Capital.

Allras grundare och vd Alexander Ernstberger döms i hovrätten för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Han får sex års fängelse och näringsförbud.

Medgrundaren till Allra, även han åtalad, döms för grovt mutbrott och grovt häleri till fem års fängelse.

De två andra männen döms för bland annat grovt bokföringsbrott, grov bestickning och medhjälp till trolöshet för huvudman. De får fem respektive fyra års fängelse.

"Brotten har varit grova med hänsyn till att de har rört betydande belopp. De har medfört ekonomisk skada för pensionsfonderna och inneburit missbruk av det särskilda förtroende som det innebär att förvalta pensionsmedel", skriver hovrättsrådet Christer Lundh i ett pressmeddelande.

De fyra männen har tidigare friats på samtliga åtalspunkter i tingsrätten. I hovrätten bedöms i stället brotten som grova. Förutom fängelsestraff och näringsförbud ska Pensionsmyndigheten få ett skadestånd på 170 miljoner kronor (den summa som Oak Capital fick i provision för att ha förmedlat värdepappersaffären).

– Vi är naturligtvis väldigt glada över att hovrätten har gått på vår linje fullt ut. Både för pensionsspararnas skull och för förtroendet för pensionssystemet är det här otroligt viktigt, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr.

Döms på samtliga åtalspunkter

Kammaråklagare Thomas Hertz, som lett förundersökningen och drivit ärendet sedan flera år tillbaka, fick igenom samtliga åtalspunkter i Svea hovrätt.

– Jag kan konstatera att det hovrätten dömer på är precis det material som låg till grund för domen i tingsrätten, det är egentligen ingenting som har förändrats.

Annons

Men pengarna kan vara förlorade, säger Thomas Hertz. När han utredde ärendet och drev åtalet i tingsrätten hade han beslagtagit egendomar och tillgångar från de åtalade på drygt 200 miljoner kronor.

– Tingsrättens dom innebar genom ett penndrag att flera hundra miljoner kronor av brottsvinsterna släpptes fria. Det finns en påtaglig risk att pensionsspararna inte får tillbaka de pengarna nu.

Tea Oscarsson/TT

Fakta: Turerna kring Allra

Allra grundades 2008 under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av Konsumentombudsmannen (KO), som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder.

I september 2013 bytte bolaget namn till Allra.

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet efter upprepade klagomål från sparare. En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt Pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna.

Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten.

Den 1 oktober 2018 väcktes åtal mot fyra personer, däribland Allras vd. Åtalet rör grovt mutbrott, grovt bestickningsbrott, grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till sådan brottslighet, grovt penninghäleri samt grovt bokföringsbrott.

Huvudförhandlingen hölls i Stockholms tingsrätt mellan oktober till december 2019. Samtliga fyra som misstänktes för brott friades i tingsrätten. Domen överklagades till Svea hovrätt som nu har meddelat sin dom.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons