OS i Tokyo 2021

Skämtade om Förintelsen – OS-regissör sparkas

En dag före invigningen sparkas chefen för ceremonin.
Foto: Kiichiro Sato/AP/TT
Sport
Sport Kentaro Kobayashi, regissör för OS-invigningen i Tokyo, får sparken – en dag före ceremonin som öppnar spelen.
I en 23 år gammal sketch skämtade han om Förintelsen.

Kentaro Kobayashi skämtade om Förintelsen på vad som beskrivs som ett olämpligt sätt i en sketch 1998, som en del av ett uppträdande som komiker.

– Det har blivit känt att han under ett tidigare framträdande använde ett språk som hånade en tragisk del av historien, säger OS-chefen Seiko Hashimoto.

Ber om ursäkt

Kobayashi ber i ett uttalande om ursäkt, och kallar en del av replikerna i sketchen för extremt olämpliga.

"Det var från en tid då jag inte lyckades få skratt på det sätt jag ville, och jag tror att jag försökte att få folks uppmärksamhet på ett fördomsfullt sätt".

Han är den tredje framträdande personen som tvingas lämna ledningen för invigningen, innan den ens ägt rum. Tidigare har även kompositören Keigo Oyamada och den konstnärligt ansvariga Hiroshi Sasaki tvingats bort.

Den förstnämnde sedan en intervju blivit känd där han berättar hur han behandlade funktionshindrade klasskompisar illa, och den kreativt ansvarige Hiroshi Sasaki fick gå i mars sedan han föreslagit att en kvinnlig komiker skulle uppträda som en gris.

Japans premiärminister Yoshihide Suga säger, enligt Reuters, att han ser allvarligt på skandalerna inom organisationskommittén för OS och anser att Kobayashis skämt är oacceptabelt.

Suga anser dock att invigningen ska genomföras som planerat.

"Trångsynta attityder"

Att flera ledande personer för invigningen tvingas bort kort inpå spelen, samt att inte ens 1 000 personer kommer att se invigningen på plats, har gjort Tokyo-OS till en pr-katastrof, säger pr-veteranen Bob Pickard.

– Tokyo 2020 skulle bli ett skyltfönster för en global lansering av ett nytt Japan. I stället ser vi att arvet av gamla trångsynta japanska attityder fastnat i gamla fördomar och föråldrade stereotyper, säger han till Reuters.

OS invigs på Tokyos Olympiastadion klockan 13, svensk tid.

Kentaro Kobayashi. Arkivbild.
Kentaro Kobayashi. Arkivbild.
Foto: Tokyo 2020/AP/TT

OS i Tokyo 2021

Efter skadan – Sjöström simmar gulddistansen

Sarah Sjöström har bestämt sig för att simma sin guldgren i OS.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Efter all tvekan är det nu klart:
Simstjärnan Sarah Sjöström väljer att simma sin OS-guldgren 100 meter fjäril i Tokyo.
– Det blir tufft, men jag har överraskat mig själv förr, säger hon.

På en pressträff i OS-byn i Tokyo meddelade Sjöström att hon har bestämt sig:

– Jag kommer ställa upp på 100 fjärilsim, för jag har gjort det de senaste 13 åren på internationella mästerskap. Det blir tufft, men jag är nyfiken på hur det skulle kunna gå.

Hennes guldgren, där hon tagit ett OS-guld, fyra VM-guld och lika många EM-titlar, börjar på lördag med försök och finalen avgörs på måndag.

Det är till en final hon siktar i första hand.

– Om jag skulle gissa så borde jag kunna göra en bit under 57 sekunder i alla fall. Det kanske inte kommer räcka till medalj direkt, men vi får se, säger hon.

Sen träningsstart

Sjöström har efter armbågsbrottet med efterföljande operation i februari i första hand siktat in sig på 50 och 100 meter fritt i Tokyo. Hon innehar världsrekordet på båda distanserna.

Hon har varit tveksam över en start i OS-guldgrenen eftersom hon på grund av belastningen på armen inte kunde börja träna fjäril förrän ungefär en månad efter frisimmet.

Först i midsommarhelgen gjorde Sjöström tävlingscomeback på 100 fjäril i internationella sammanhang. Då fick hon tiden 57,65, drygt två sekunder över hennes eget världsrekord på distansen.

– Ju närmare tävling det har kommit desto mer nyfiken har jag blivit på vad jag kan göra. Jag förväntar mig inga världsrekord. Jag hoppas att jag ska vara mycket snabbare än i Rom, säger Sjöström som uppenbarligen fått fina kvitton under OS-lägret i japanska Fukuoka den senaste veckan.

Inför fjärilscomebacken i Rom sade Sjöström till TT: "Ska jag ställa upp så ska jag i alla fall kunna ta mig till final".

"Jätteglad och stolt"

Hennes konkurrenter har simmat snabbt på distansen i år, världsettan Torri Huske, USA, har simmat på 55,66 och både kinesiskan Zhang Yufei och Emma McKeon, Australien, har gjort under 56 sekunder.

Sjöström är glad och positiv över att hon ens kommer till start i Tokyo.

– Det går framåt hela tiden och jag är jätteglad och stolt över den resan som jag har gjort. Det har varit extremt tufft och gjort väldigt ont många gånger, men jag har pushat förbi smärtan med mycket vilja och mycket tålamod. Det har varit de viktigare bitarna och det känns riktigt häftigt att vara på OS. Det trodde jag verkligen inte när jag såg röntgenbilden, säger Sjöström som 27 år gammal gör sitt fjärde spel.

Det är speciella spel mitt under en pandemi och arrangören gör allt för att undvika smittspridning i OS-byn. Det har inte gått jättebra. Men Sjöström, som liksom de allra flesta i den svenska OS-truppen är vaccinerad, är inte orolig.

– Vi känner oss säkra och håller fokuset på tävlandet så mycket vi kan. Det är inte så att man går fram och kramas med konkurrenter och vänner på samma sätt som man kanske gjort tidigare i OS. Man försöker hålla distans till de som inte är i den svenska bubblan, säger hon.

Göran Sundberg/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

Sport

Duplantis: "Har Sveriges tyngd på mina axlar"

Armand Duplantis säger att han är i sitt livs form. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson / TT
Sport
Sport Armand "Mondo" Duplantis är i sitt livs form och lovar att hoppa över sex meter i OS.
Samtidigt känner han av pressen.
– Jag har Sveriges tyngd på mina axlar, säger stavhopparen som är Sveriges största guldhopp i Tokyo.

Den 21-åriga stjärnan befinner sig just nu på förläger i Fukuoka tillsammans med andra svenska friidrottare.

Om drygt en vecka, den 31 juli, kliver han in OS. Det är nervösa känslor inför kvalet.

– Man har allt att förlora, kval är supernervöst, säger Duplantis.

Han har lyckats toppa formen till spelen i Tokyo och beskriver det själv som att han aldrig varit i lika fysiskt bra form.

– Om jag inte hade varit i så bra form hade jag varit lite mer stressad över allt.

Lovar sex meter

Han går in i tävlingen som favorit. På den sista tävlingen på Stockholms stadion hoppade han 6,02 meter. Det blev även ett bra försök på världsrekordhöjden 6,19.

Nu lovar han att ta sex meter i Japan.

– Jag tror att någon annan också kommer att hoppa sex meter, jag kommer att göra det, men någon kommer att följa mig.

Samtidigt försöker han hantera pressen som favoritskapet innebär.

– Alla förväntar sig stora saker av mig, alla ser det som att jag ska vinna guld. Jag har Sveriges tyngd på mina axlar egentligen. Men det är okej, det är vad man får ta när man vill göra något stort, säger Armand Duplantis.

TT: Hur hanterar du det?

– Jag tänker inte på det så mycket. Jag vet såklart att pressen finns där, men för mig är det bara stavhopp, jag måste bara hoppa och göra det lite bättre än vad jag annars gör.

"Vill hoppa i dag"

På ett sätt önskar stjärnan att OS redan var över.

– Nästan. Nu har jag väntat så länge eftersom det sköts upp ett år, och jag fick redan då frågorna om att vinna, slå rekord och ta guldmedalj. Nu har jag fått samma frågor i ett och ett halvt år. Jag vill inte att det ska vara över, men jag skulle vilja ha upplevt det redan. Jag skulle vilja hoppa i dag.

Som stöd på resan finns som alltid hans familj, mamma Helena och pappa Greg.

– Jag är tacksam att få ha mina föräldrar här. Det är superviktigt för mig, att bara kunna snacka skit eller prata om vad som helst. Eftersom de är mina föräldrar kan jag också ibland glömma att det är OS och bara se det som en tävling på Ullevi i Göteborg eller något.

Kvalet inleds på förmiddagen klockan 9.40. En tid som annars kanske inte helt hade passat stavhoppsstjärnan.

– Om det var en normal onsdag i Uppsala hade jag inte valt att hoppa halv tio. Men vid något så här viktigt så kommer jag inte ha några problem att vakna klockan 6 och få upp adrenalinet. Vi hoppar alla på morgonen så det är lika förutsättningar, säger Duplantis.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Armand Duplantis största konkurrenter

Sam Kendricks, USA. Säsongsbästa: 5,92 meter utomhus, 5,86 inomhus.

Piotr Lisek, Polen. Säsongsbästa: 5,82 utomhus, 5,80 inomhus.

Renaud Lavillenie, Frankrike. Säsongsbästa: 5,92 utomhus, 6,06 inomhus.

Källa: World Athletics

OS i Tokyo 2021

Knappt 1 000 personer släpps in på OS-invigningen

Tomma läktare är att vänta under OS-invigningen. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Sport
Sport

På fredag invigs OS i Tokyo – men någon folkfest blir det som väntat inte.

Omkring 950 personer, däribland journalister och personal från arrangören, väntas finnas på plats på Olympiastadion.

Utöver det kommer både artister som ska uppträda under ceremonin samt idrottare att befinna sig på arenan, som normalt tar in nästan 70 000 personer.

I början av juli beslutade organisatörerna att genomföra OS utan några åskådare på grund av smittspridningen av covid-19.

Sport

SOK:s läkare: "Alla svenskar friska"

Per 'Pliggen' Andersson, svensk OS-läkare. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Oron för eskalerande smitta i OS-byn är stor och testerna omfattande.
Men än så länge finns inga smittofall i svenska truppen, försäkrar svenske OS-läkaren.
– Alla svenskar är friska, säger Per "Pliggen" Andersson

De aktiva omgärdas av hårda regler kring alltifrån tester till munskydd och avstånd. Allt för att hålla sig undan potentiella smittorisker. En utmaning, men arbetet pågår för fullt – inte minst bland svenskarna.

– Jag har ett väldigt stort fokus på svenska truppen och hur vi förhåller oss till de rutiner vi inarbetat, och än så länge tycker jag att det funkar bra, säger Per Andersson.

Flera fall har upptäckt i OS-byn i Tokyo – och i samhället utanför, bland japanerna själva, fortsätter smittan att öka. Detta trots att undantagstillstånd råder i den japanska huvudstaden.

Självaste OS-chefen gick tidigare i veckan ut och flaggade för att OS skulle kunna stoppas is sista sekund - om smittan eskalerar. Det har varit stor osäkerhet kring arrangemanget och många är oroliga att OS ska bli ett så kallat superspridarevent.

Det kan finnas en risk, medger Per Andersson.

– Noll och hundra procent finns inte i medicinen, så allt är möjligt. Men jag menar att med de åtgärder som finns har vi gjort det vi kan göra.

Anna Karolina Eriksson/TT

Sport

Uttåg för Ymer i Washington

Elias Ymer. Arkivbild.
Foto: Andy Brownbill/AP/TT
Sport
Sport

Elias Ymers äventyr i ATP 500-turneringen i Washington är över. 43-rankade australiern John Millman blev en för svår nöt att knäcka för den 168-rankade svensken.

Millman vann matchen i två raka set. Ymer bjöd dock upp till en riktig kamp i det andra, setsiffrorna skrevs till 6–2, 7–6.

Ymer tog sig till den andra rundan genom att först besegra två amerikaner i kvalet och sedan även 62-rankade australiern Jordan Thompson med 3–6, 7–5, 6–3 i den första omgången.

I tredje omgången väntar vinnaren mellan amerikanen Reilly Opelka och Daniel Elahi Galan Riveros från Colombia för Millman.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Sport

Spelarna: Det var en liten bomb

Mjällby sparkade Christian Järdler. Arkivbild.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Att Mjällby sparkade Christian Järdler från tränarjobbet kom som en chock, både för spelare och Järdler själv.
– Jag blev absolut överraskad, säger han till Sportbladet.

På tisdagen sparkades Järdler sedan resultaten uteblivit för Mjällby efter det allsvenska uppehållet. Det verkar ha kommit som en överraskning för såväl Järdler och spelarna.

– Det var en liten bomb. Vi spelare var inte förberedda på det, säger lagkapten David Löfquist till BLT och konstaterar att spelarna också har en del i att det gått trögt för nästjumbon.

Järdler säger själv till Sportbladet att han vet hur branschen fungerar men att han inte var beredd på att få gå.

– Det är ett väldigt osäkert jobb att vara tränare. Sen har vi en dålig form. Men med det sagt har jag inte fått några signaler innan, jag har känt stöd hela vägen så jag blev absolut överraskad i går, säger han till tidningen.

Mjällby ligger just nu på 15:e plats i Allsvenskan, med bara tio inspelade poäng på 13 matcher.

Sport

Ivan hittade målformen

Ivan Danielsson Andonovski blev tvåmålsskytt och låg bakom ytterligare ett. En riktig islossning för smålänningen.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Fotboll Två mål av Ivan Danielsson Andonovski säkrade en viktig IFK-seger hemma mot jumbon Prespa Birlik. Även Isak Orajärvi och Armin Culum hittade nätet i 4–1-segern.

Det var en välspelad match av ett IFK Hässleholm som såg ut att höra hemma högre upp i tabellen. Men i första halvlek blev det också tydligt varför laget inte slåss i den absoluta toppen: brist på effektivitet.

Det var skuggor av Sölvesborgsmatchen som spökade och trots att chanserna duggade tätt för IFK tog bortalaget ledningen genom sin klart bäste spelare, den giftige anfallaren Abdelhamid Ahmaniferdi. En ren bjudning på mittplan gav Ahmaniferdi friläge och med en tunnlad Carl Lundahl Persson var 0–1 ett faktum.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Livefotboll 2021

Se höjdpunkterna från IFK Hässleholm - Prespa Birlik

Sport
Livesänd fotboll 2021 Den fjärde augusti tog IFK Hässleholm emot Prespa Birlik. 4 - 1 slutade matchen. Här kan du se höjdpunkterna.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL