Sport

Röke mot – Filippinerna

Rickard Träff.
Foto: Stefan Sandström
Sport
INNEBANDY Röke IBK:s herrlag spelar säsongens första träningsmatch – mot landslaget. Filippinska landslaget, alltså. Filippinerna ligger på träningsläger i Munka Ljungby och matchar i kväll, torsdag, mot Rökes division två-lag i Qpoolen.

– Det ska bli kul och spännande, säger Röketränaren Rickard Träff.

Att Filippinerna är på träningsläger i Munka Ljungby och spelar match mot Röke IBK är faktiskt inte så anmärkningsvärt. Det finns flera kopplingar till både Sverige och Röke.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Kane blir borta minst en vecka till

Harry Kane vill inte tillbaka till Tottenham. Arkivbild.
Foto: Laurence Griffiths/AP/TT
Sport
Sport

Harry Kane ligger inte på plussidan hos många Tottenhamsupportrar just nu. 28-åringen har vägrat ansluta till lagets försäsongsträning som började i måndags. Kane har i stället varit på semester med familjen, och hans val av resmål gör att han inte kan vara tillbaka hos "Spurs" förrän tidigast i nästa vecka.

Kane har tillbringat tid på både Bahamas och i Florida, områden som kräver fem dagars full karantän vid inresa till England. Förutom onsdagskvällens vänskapsmatch mot Chelsea betyder karantänsreglerna att Kane även missar den mot Arsenal på söndag.

Harry Kane har enligt medieuppgifter valt att strunta i Tottenhams försäsongsläger för att försöka tvinga klubben att låta honom gå till Manchester City.

OS i Tokyo 2021

Efter svåra tiden – ny OS-chans för Menning

Petter Menning vann sitt heat vid onsdagens kvaltävlingar OS.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport När OS-chansen äntligen kom förmörkades den av en svår tid i familjen.
Fem år senare är Petter Menning tillbaka för att ta en ny OS-chans, snart 34 år gammal.
Och han imponerade i första loppet i Tokyo.
– Jag känner en stor tacksamhet över att kunna vara här och göra det jag älskar.

Petter Menning OS-debuterade i Rio de Janeiro 2016 och efter tre raka VM-medaljer på sprintdistansen – K1 200 meter – var han bättre förberedd än någonsin tidigare.

Men kort före avresan, under ett träningsläger, fick han besked om att hans cancersjuka mamma blivit sämre och kanske inte skulle klara sig.

Det påverkade prestationen, mer än han kanske insåg för tillfället, och gjorde att OS slutade med besvikelse och en tiondeplats.

Ett år senare, på VM, berättade han för Radiosporten om sorgen efter mamman, som efter en längre tids sjukdom avled under sommaren 2017.

Nu är han på plats i Tokyo för en ny OS-chans.

– Det har varit en känslosam resa med både med- och motgångar. När jag står nu och tänker på allt det här känner jag mig därför väldigt tacksam. Jag känner en stor tacksamhet över att kunna vara här och göra det jag älskar. Att pröva hur fort jag kan paddla, säger Petter Menning, som fyller 34 på söndag.

– Drömmen har jag alltid haft kvar. Däremot är det otroligt hårda kval för att ta sig hit till OS. Det jag känt hela tiden är att så länge jag tycker det är roligt att köra, då måste jag satsa, så länge jag inte känner mig klar.

Chanserna i Tokyo? Rätt så goda, om man frågar Petter Menning själv. Och han verkar ha koll, för i kvalloppet på onsdagen tog han sig enkelt och direkt vidare till torsdagens semifinal.

"Pete the meat"

Petter Menning är känd för att träna hårt. Extremt hårt.

Men det behövs på en distans där det bara är full satsning som gäller från start till mål.

– Jag tränar ju tre gånger om dagen, nästan varje vecka året runt. Det ställer ju krav på kroppen, men samtidigt finns det ju tråkigare saker att göra, säger Menning, skämtsamt kallad "Pete the meat" för sin muskulösa överkropp.

– Så länge jag har möjligheten att göra det, då känner jag mig glad över att kunna köra de här tuffa träningsperioderna. För det är inte säkert heller. Även om det bitvis är så trött att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Men det ingår ju.

TT: Beskriv känslan i kroppen från start till mål.

– Innan så klart nerver, adrenalin som pumpar. Sedan när startskottet går är det mer att kroppen slår på det här som vi har övat på så många gånger.

– Då har jag i huvudet och i kroppen att accelerera och få fart på kanoten så fort som möjligt. Sedan har jag en del där jag försöker paddla stort men avslappnat och snabbt. Sedan på slutet handlar det mer om att få farten att sänkas så lite som möjligt.

"Bara att forsätta"

Omkring 50 meter från mål kommer dessutom en väntad men ovälkommen gäst på besök – mjölksyran. Det gör slutet av loppet till en kamp mot smärtan.

– Det sista 50 meterna brukar vara rätt tuffa. Men det gäller bara att fortsätta att sätta i paddeln så ofta som möjligt.

Det kan räcka långt i Tokyo.

Men om inte annat, kommer det ju ett nytt OS redan om tre år. Det skulle ju också innebära tre tuffa träningsår till.

– Jag är sugen. Jag är inte trött på det här, så jag är sugen på Paris. Sedan har vi också VM i september, säger han.

– Och så kommer EM och VM. Det är mycket roligt att se fram emot.

Jens Bornemann/TT

Petter Menning i OS-byn.
Petter Menning i OS-byn.
Foto: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Petter Menning

Född: den 8 augusti 1987.

Familj: Hustrun Evelina som också är hans tränare, döttrarna Lovisa och Lykke.

Klubb: Vaxholms KS.

Gren: K1 200 meter.

Främsta meriter:

OS: Tia 2016.

VM: Guld 2013, silver 2014, brons 2015.

EM: Guld 2013 och 2015, silver 2016, brons 2012.

Europeiska spelen: guld 2015.

Sport

Ekstrands uppdrag: rädda allsvenska kontraktet

Stefan Ekstrand under tiden i Vittsjö. I bakgrunden lurar nuvarande Vittsjötränaren Robert Bergström, då i Umeå IK.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Fotboll Ur askan i elden. Nyss hemkommen från OS i Tokyo blir Stefan Ekstrand nästa assisterande tränare för herrallsvenska Mjällby AIF.

Efter sex raka allsvenska förluster var Mjällbys tålamod med Christian Järdler och Alf Westerberg slut. Lösningen tills vidare blir en duo med lång historia i Mjällby AIF: 2013 års huvudtränare Anders Torstensson är tillbaka med Stefan Ekstrand vid sin sida.

– Jag kände att jag ville hjälpa till, jag vill kämpa för att vända den här trenden, säger Ekstrand som har 15 år bakom sig i klubben på Lister.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Äntligen guld för de Grasse

Andre de Grasse.
Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Sport
Sport Andre de Grasse hade redan åtta OS- och VM-medaljer.
Nu har kanadensarens äntligen ett guld också.
– Jag har väntat på det här ögonblicket, säger han efter segern på 200 meter.

Andre de Grasse tog brons på 100 meter häromdagen. Förstås. Kanadensaren har prenumererat på medaljer i de stora mästerskapen, både individuellt och i lag.

Men bara på silver och brons.

Tills nu.

Efter att ha slutat tvåa bakom Usain Bolt i Rio de Janeiro 2016 var Andre de Grasse en av förhandsfavoriterna på 200 meter i Tokyo, särskilt efter bronset på 100.

Guld i rekordfart

Och den här gången höll det också ända till slutet, med målgång på kanadensisk rekordtid, 19,62.

– Jag visste att amerikanerna skulle pressa mig och att de skulle ta mig till ett personbästa. Det var fem år sedan jag satte personbästa, så det var skönt att få det ur vägen till slut, säger han.

Amerikanen Kenneth Bednarek tog silvret på 19,68 och landsmannen Noah Lyles bronset på 19,74.

Stjärnskottet fyra

Att det skulle bli de mer rutinerade amerikanerna som tog medalj var inte så oväntat.

Men många hade nog ändå ögonen på Erriyon Knighton, 17-åringen som jämförts med självaste Usain Bolt.

Knighton har fått leva med jämförelsen – men också själv gjort den, eftersom han liksom Bolt är en ovanligt lång sprinter (1,91 mot Bolts 1,95).

Hittills har amerikanen dessutom överträffat Bolts tider i samma ålder. I en tävling i Florida i juni slog Knighton jamaicanens U18-världsrekord på 200 meter och på de amerikanska OS-uttagningarna en månad senare rök även Bolts U20-världsrekord.

I OS-debuten fick han dock nöja sig med fjärdeplatsen. För det här var landslagskompisarnas – och framför allt Andre de Grasses kväll.

– Jag har tränat hårt för det här. Efter 100 meter var jag lite besviken på mig själv, jag kunde ha gjort det bättre. Så jag sade att ”jag måste gå ut och ta 200, jag måste ta det”, säger han.

Jens Bornemann/TT

Sport

Eriksen tillbaka i Italien

Christian Eriksen är tillbaka i Italien. Arkivbild.
Foto: Luca Bruno/AP/TT
Sport
Sport

Christian Eriksen är tillbaka på Inters träningsanläggning efter hjärtstoppet under EM-matchen mot Finland.

"Eriksen är i utmärkt form, både fysiskt och psykiskt" skriver klubben på sin hemsida. Dansken ska bland annat ha hälsat på sina lagkamrater och klubbledningen.

Enligt klubben ska Eriksen fortsätta med sin rehabilitering i Italien.

Om Eriksen kommer att kunna spela för Inter igen är dock oklart. Enligt den medicinska kommittén i Serie A får spelare inte spela match om de har en hjärtstartare inopererad, vilket Eriksen numera har.

– Christian Eriksen kan inte få grönt ljus att spela i Italien, säger Francesco Braconaro, medlem i kommittén, enligt Football-Italia.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Tradingportalen.com

Lär dig mer om finansmarknaden

Tradingportalen.com Vill du lära dig mer om finansmarknaden och bli bättre på att investera? Då har du kommit helt rätt.

Vi kommer att gå igenom hur du kan göra för att lära dig mer om finanser, hur man investerar och hur du kan få så bra avkastning som möjligt på dina pengar.

Gå en kurs

Lär dig mer om finansmarknaden med en kurs! Det finns tusentals olika kurser på nätet som drivs av duktiga investerare som kan mycket om finansmarknaden. De kan hjälpa dig att bli ännu bättre och få en bättre avkastning på dina pengar. Vi rekommenderar dock att du läser recensioner för kursen innan du betalar något. Det finns många där ute som vill tjäna snabba pengar på att lura dig att köpa något som de slängt ihop på en timme.

Några exempel på bra kurser är:

Läs nyheter

Det finns många sidor på internet som samlar mängder med information och nyheter om finansmarknaden. Genom att spendera lite tid varje dag på att läsa detta kommer du sakta men säkert att bli bättre på det. En sådan sida är tradingportalen. Här hittar du mängder med nyheter kring finans från hela världen men också guider på hur du kan bli bättre på att investera. Vi kan garantera att om du spenderar lite tid varje dag på att läsa deras guider och nyheter kommer du snart ha mycket mer kunskap om finansvärlden och förmågan att använda den kunskapen för att tjäna pengar.

Testa

Det finns faktiskt inget annat sätt att lära dig om finansmarknaden än att testa. Oavsett hur mycket kunskap du har kommer du förr eller senare behöva testa att investera i marknaden.

Annars är all din kunskap värdelös. I början kommer det kanske inte gå bra men om du har en bra strategi och verkligen följer den kommer du snart märka att det går bättre. Tro oss, vi vet att det kommer kännas otäckt i början men det är naturligt. Om du aldrig testar kommer du aldrig att lära dig något.

Några bra appar som kan hjälpa dig att komma igång med din investering är:

Avanza

Nordnet

Etoro

Gör misstag

Det är inget fel med att göra misstag, speciellt inte när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla kommer göra misstag i början och alla proffs som du läser om på nätet har antagligen misslyckats fler gånger än du försökt. Så länge du lär dig av dina misstag är det inget fel. Då kommer du komma tillbaka starkare än du var tidigare och det kommer att gå bättre för dig. Var därför inte rädd att begå misstag när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla gör det.

OS i Tokyo 2021

OS-silver igen – Fredricson hyllar All In

Peder Fredricson med sin silvermedalj.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport 17 hundradelar.
Så nära var Peder Fredricson guldet i hästhoppningen i OS. Nu blev det ett silver – precis som i Rio.
Och shit, en britt var snabbare igen.
– Mitt mål var att ta guld, så klart. Men det känns lite girigt att stå här och vara tjurig över att det blev silver, säger Fredricson.

Den favorittippade Ben Maher vann den olympiska finalen efter att ha varit snabbast i omhoppningen med sex ryttare. Han förstörde en svensk klang-och-jubelföreställning där det ett tag såg ut att det nästan bara skulle vara svenskar i omhoppningen.

Henrik von Eckermann kom snöpligt fyra, tätt följd av Malin Baryard Johnsson när medaljerna fördelades..

– Jag känner lite med mina lagkamrater. Jag hade gärna haft dem omkring mig på podiet, säger Fredricson.

"Känslor på ett annat sätt"

På nytt missade han det efterlängtade OS-guldet med löjligt liten marginal. I Rio de Janeiro var britten Nick Skelton 53 hundradelar snabbare.

Men trots att tidsmarginalen var betydligt mindre var smaken på det här silvret aptitligare än för fem år sedan.

– Det är känslor på ett annat sätt. Det känns så fantastiskt för att All In är tillbaka. Han visade formen i går och han gick in här i dag. Jag kände direkt att han var med.

– Omhoppningen är var så mycket snabbare än i Rio. Det går inte att jämföra. Det var en helt annan sport nu än då. Mitt mål var att ta guld, så klart. Men det känns lite girigt att stå här och vara tjurig över att det blev silver, säger Fredricson.

TT: Kunde du ha ridit snabbare utan att äventyra säkerheten i omhoppningen?

– Nej, jag tror att just i dag spelar det ingen roll vem som red först eller sist av oss. Marginalerna var så små. Det var hans dag i dag, helt enkelt. Hade vi gjort det en gång till kanske det hade varit min dag, säger Fredricson.

Kärlek till All In

I stället för att fastna i diskussioner om tävlingsryttaren Fredricsons besvikelse valde han att vara hästkarlen Fredricson och bjöd på en spontan kärleksförklaring till All In.

I ögonen kom glansen när han pratade om en 15-årig valack som han en gång snappade upp i Belgien. Där andra såg en bångstyrig häst som det omöjligen kunde bli en internationell topphäst av, såg Fredricson potentialen, förstod kynnet och började det mödosamma arbetet.

Han älskar sin All In. Den där speciella hästen en ryttare ofta bara få en gång i sin karriär.

– Om man såg honom för ett år sedan var han väldigt, väldigt långt från en OS-medalj. Vi har haft OS som mål men det har varit en lång väg. Vi var sent ute efter coronan och hästviruset. Det såg ut som om vi var på rätt väg, men man vet ju aldrig.

– Formtoppen föll precis rätt in.

"Vilken resa vi gjort"

Ägaren Charlotte Söderström har i alla år stöttat Fredricson. Att sälja hästen har inte varit aktuellt.

När Fredricson får chansen att skicka en hälsning till Söderström säger han:

– Vilken resa vi har gjort tillsammans med den här hästen. Från sju år till två OS-medaljer och en EM-medalj. Det är emotionellt, men det är vårt jobb.

– För mig är han en legend, säger Fredricson.

Vid sidan följde förbundskaptenen Henrik Ankarcrona dramat i Baji Koen-stadion.

– Vi levererar fantastiska rundor. När man kommer till en omhoppning på den här nivån finns det bara ett läge. Vi satsade allt vi hade, men det räckte inte hela vägen den här gången.

Maikel van der Vleuten från Nederländerna knep bronspengen.

Det var fullständig svensk dominans i grundomgången i OS-finalen i hästhoppning. Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson var samtliga felfria på den mycket svåra banan i Tokyo.

Favorit i lagtävlingen

Den enda andra ryttaren – förutom svenskarna, Maher och van der Vleuten – som klarade banan av de 30 startande var japanen Daisuke Fukushima, rankad på plats 600 i världen.

Alla andra hade minst ett fel, däribland favoriter som världsettan Daniel Deusser, Tyskland, och schweizaren Martin Fuchs, rankad tvåa i världen, som rev två hinder vardera.

Tidigare år har det individuella resultatet även räknats in i lagtävlingen, men från och med i år avgörs de båda disciplinerna var för sig. Lagtävlingen inleds på fredag.

I den går Sverige för guld.

Henrik Skiöld/TT

Mikael Forsell/TT

OS i Tokyo 2021

Svenskduon utanför pallen: "Känns skitsurt"

Malin Baryard Johnsson blev femma.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Det var nära att bli tre blågula medaljer i den individuella OS-hoppningen.
Men i omhoppningen hamnade Henrik von Eckermann och Malin Baryard Johnsson precis utanför pallen.
– Det är ingen som kommer ihåg en femma, säger Baryard Johnsson.

Chansen fanns där. Av sex felfria ryttare som tog sig vidare till omhoppningen i Tokyo var tre av dem svenskar.

Men det blev bara tvåan Peder Fredricson som fick stå på pallen när allt var sagt och gjort. Henrik von Eckermann på King Edward blev fyra och Malin Baryard Johnsson på Indiana blev femma.

– Det känns lite tomt. Jag får till en grundomgång som är näst intill perfekt och i omhoppningen gör jag vad jag kan. Med de felfria ekipagen som är med så vet jag att jag får det svårt i omhoppningen. Dessvärre är det några av världens snabbaste ekipage, säger Baryard Johnsson efter hoppningen.

– Jag får till en bra runda och gjorde vad jag kunde. Det räckte inte i dag.

Baryard Johnsson gör sitt femte OS men har aldrig tidigare tagit en individuell OS-medalj. Så blev det inte den här gången heller och det är en snopen känsla att vara så pass nära.

– Det är skitsurt. Jag gjorde vad jag kunde och vi hade prickat formen. Ridningen sitter och det är oturligt att det är några som är snabbare i omhoppningen. Men det är klart att det är surt, det är ingen som kommer ihåg en femma, säger hon.

Henrik von Eckermann var ännu närmare. Han var mindre än sekunden bakom trean Maikel van der Vleuten, Nederländerna.

– Det är lite tomt nu. Men det får jag ta på mig själv. Hästen kunde inte ha gjort det bättre och jag var för långsam. Det är inte mycket mer att säga, säger han efter fjärdeplatsen.

40-åringen inledde omhoppningen så som han ville, men efter de tre första hindren gick det sämre.

– Det kostade medalj.

Von Eckerman tog sin främsta placering i ett mästerskap. Det tidigare var femteplatsen i EM i Madrid för tio år sedan.

Men att vara så nära en medalj, det sved verkligen

– Det är inte första gången. Det är lite jobbigare i ett OS än på en vanlig tävling. Hästen har hoppat bra och vi får ladda om för lagkvalet, säger von Eckermann.

Anton Johansson/TT

Henrik Skiöld/TT

Henrik von Eckermann på King Edward.
Henrik von Eckermann på King Edward.
Foto: Pontus Lundahl/TT

OS i Tokyo 2021

Sverige till historisk semifinal: Helt sjukt

Svenska damerna jublar efter att ha krossat Sydkorea i OS-kvartsfinalen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Drömmen om OS-medalj lever vidare.
Sveriges handbollsdamer stod för en uppvisning mot Sydkorea och vann med 39–30.
Nu är laget klart för en historisk semifinal – mot Frankrike.
– Det var sjukt! Jag är nog fortfarande i chock, säger Mathilda Lundström.

Handbollsdamernas resa genom OS fortsätter på ett imponerande vis. Sverige slog ut Sydkorea och är vidare till sin första semifinal i OS-sammanhang någonsin.

– Det är en extrem känsla att vi är i en OS-semifinal, det är helt obeskrivligt och såklart en dröm, framför allt med tanke på lottningen vi hade, säger förbundskapten Tomas Axnér i Yoyogihallens katakomber efter matchen.

– Jag är otroligt stolt över tjejerna.

Sydkorea, som historiskt är en stor handbollsnation, hade inte mycket att sätta emot när svenskorna skruvade upp tempot.

– Det kändes bra, vi fick tag på dem direkt, säger vänsternian Jamina Roberts.

Spelmotorn Carin Strömberg har under turneringen växt fram till en viktig kugge i Tomas Axnérs lagmaskin.

– Det är så otroligt kul, en fantastisk känsla att vara i semifinal. Jag tycker att vi var jättebra förberedda i dag.

Blohm hundraprocentig

Mittsexan Linn Blohm kom in efter att ha vilat ofrivilligt i sista gruppspelsmatchen mot Ungern. Hon satte sina chanser och har ännu inte missat ett skott på hela OS.

Hela det svenska laget noterades i målprotokollet utom målvakterna i vad som kom att bli Sveriges målrikaste vinst hittills i turneringen.

Förväntningarna på Blågult var inför spelen ganska lågt ställda och såväl spelare som ledare pratade om en svår grupp som de skulle vara nöjda att avancera ifrån.

Nu slutade man gruppetta efter att ha krossat både Spanien och ryska laget, samt spelat oavgjort mot guldfavoriten Frankrike, och fick ses som klara favoriter mot Sydkorea – en press damerna inte ställts inför tidigare.

– Det är en jätteny situation för oss, att vi går och vinner gruppen. Men det är vår turnering, vi har bra självförtroende och vi spelar skitbra, säger Nathalie Hagman.

Blev odramatiskt

Matchen blev aldrig riktigt nervig. Sverige kontrollerade tillställningen från avkast till slutsignal.

– Men jag var rätt nervös innan matchen. För vi visade i förra matchen att man kan förlora mot alla lag om vi inte gör det vi ska, säger Jamina Roberts om förlusten mot Ungern i sista gruppspelsmatchen.

Efter den historiska kvartsfinalen nu får svenskorna två dagar på sig att ladda om. Då väntar Frankrike – igen. Det stod klart efter att Frankrike fullständigt kört över Nederländerna med 32–22 i en senare match.

– Vi möter lag som har spelat många matcher av den här kalibern, så det kommer att ställas på sin spets, även för mig coachingsmässigt, sade Axnér när motståndet ännu inte var klart efter Sydkoreavinsten.

Han tycker omöjligt att Sverige kan hållas för favorit i en match mot Frankrike.

I den andra semifinalen möter Norge det ryska laget, som Sverige körde över och vann med tolv mål emot i gruppspelet.

Semifinalerna spelas på fredag.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Slutspel i OS-handbollen

Damernas kvartsfinaler:

Montenegro–Ryska laget 26–32.

Norge–Ungern 26–22.

Sverige–Sydkorea 39–30.

Frankrike–Nederländerna 32–22.

Semifinalerna spelas på fredag den 6 augusti. Speltid i svenska tider:

10.00: Sverige–Frankrike.

14.00: Norge–Ryska laget.

Final och bronsmatch spelas på söndag den 8 augusti.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL