Sport

Smederna körde över Västervik i toppmöte

Sport
Sport

Serieledande Smederna är tillbaka på vinnarspåret i elitserien i speedway. Efter att i tisdags ha förlorat den tidiga seriefinalen mot Dackarna (42–48) på bortaoval i Målilla kördes tabelltrean Västervik över med 52–38 i hemma i Eskilstuna under torsdagskvällen.

Smederna, som före mötet med Dackarna inte hade förlorat den här säsongen, leder elitserietabellen på 14 poäng på åtta matcher, tre poäng före tvåan Dackarna på elva. Trean Västervik är ett av tre lag på tio poäng.

David Hjorter/TT

OS i Tokyo 2021

Danmark till OS-final – möter Frankrike

Danmarks Mathias Gidsel och Henrik Toft Hansen är klara för OS-final
Foto: Pavel Golovkin AP/TT
Sport
Sport

Danmarks herrhandbollslandslag är vidare till final efter att ha besegrat Spanien med 27–23. Nu väntar Frankrike.

Danmark kontrollerade matchen i stora drag, men de avslutande minuterna bjöd på en del dramatik.

Spanske målvakten Gonzalo Perez de Vargas Moreno spikade igen och gav spanjorerna chansen att ta sig tillbaka. Fyramålsledningen som danskarna hade inledningen av den andra halvleken krympte till ett ynka mål med fem minuter kvar att spela.

Men Danmark stod pall och när Mikkel Hansen skickade in sitt elfte mål i matchen på straff hade spanjorerna ingen chans att att ta sig tillbaka.

Danmark är finalklart och där väntar Frankrike som besegrade Egypten med 27–23 tidigare under torsdagen. Finalen spelas klockan 14 på lördag svensk tid. Spanien får möta Egypten i bronsmatchen klockan 10 samma dag.

OS i Tokyo 2021

Norges "sandvolleygutta" till OS-final

Christian Sørum firar finalplatsen genom att lyfta sin medspelare Anders Mol.
Foto: Petros Giannakouris/AP/TT
Sport
Sport Norge, ett land känt för höga berg och djupa fjordar, kan ta OS-guld – i beachvolley. De norska "sandvolleygutta" spelar final natten till lördag.
– Nu ska vi ta guldet, säger Anders Mol till VG

Anders Mol och Christian Sørum är nationalidoler i vårt västra grannland där de går under namnet "sandvolleygutta". De tillhör världseliten och har bland annat vunnit tre raka EM-titlar och ett VM-brons.

Nu kan det bli ett OS-guld i prisskåpet. Norrmännen är i final efter att ha slagit det lettiska paret Plavins/Tocs i två raka set, 21–15, 21–16.

– Vi är i himlen och surfar på en våg som vi kommer att hålla fast oss på. Det har varit många upp- och nedgångar på vägen hit, men nu ska vi ta guldet, säger Mol till VG.

Vinner de är det historiskt. Norge har aldrig tidigare tagit OS-guld i beachvolley.

– Det är helt galet. Jag är så stolt. Vi har nog inte fattat det här än, säger Anders Mol.

Den andra semifinalen spelas senare i eftermiddag mellan två par från Qatar och Ryska olympiska kommittén.

Finalen spelas 04.30, natten till lördag. Vinner norrmännen blir det landets tredje guld efter Karsten Warholms seger på 400 meter häck och Kristian Blummenfelts titel i triathlon.

Mikael Forsell/TT

De norska 'sandvolleygutta' har infriat förväntningarna i Tokyo.
De norska "sandvolleygutta" har infriat förväntningarna i Tokyo.
Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

OS i Tokyo 2021

Tung OS-final för Bengtsson: "Känner mig dålig"

Angelica Bengtsson.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Det blev bara en 13:e-plats i OS-finalen.
Frågan är nu om det blir fler mästerskap för Angelica Bengtsson.
– Nästa år ser ut att vara ett roligt år med en massa mästerskap. Men jag ska börja planera det när jag kommer hem och efter säsongen, säger hon.

Angelica Bengtsson hade till slut tagit sig till en OS-final, efter missarna i London och Rio.

Men finalen i Tokyo slutade i besvikelse.

Angelica Bengtsson tog ingångshöjden 4,50 meter i sista försöket och slapp i alla fall bli utan höjd i OS-finalen.

Men det tuffa höjningsschemat gjorde att det stannade där.

Och vad värre var: det fanns inte så mycket mer att hämta, medger hon.

– Man känner sig dålig. Jag hade inte mer, säger hon.

Efter första höjden lades ribban upp på hela 4,70 direkt, vilket gjorde att Bengtsson – och en lång rad andra – fick stora problem och totalt nio hoppare rev ut sig.

Den svenska stavhoppsstjärnan var märkbart besviken efteråt och behövde samla sig en stund innan hon orkade svara på frågor.

– Jag hade inte nivån. Det var ett tufft höjningsschema, det var det. Men jag hade kunnat ta -70 om jag hade fått till det ordentligt, säger hon.

Höjningsschemat var det samma på VM i Doha 2019. Men, konstaterar Angelica Bengtsson – den gången hade inte covid-19-viruset härjat i ett och ett halvt år.

– Vi gjorde så i Doha (VM 2019) och där fungerade det väldigt bra. Men då hade vi inte haft en pandemi där hälften varit instängda ett tag och andra hälften hade funderat på vad idrott är bra för, säger svenskan.

– Det är många tankar som har snurrat, det är det ju. Idrotten, kulturen, var ju den yrkeskategori som blev mest nonchalerad i början. Man kände sig obetydlig, det var många tankar då.

Lockande mästerskap

Det är några veckor kvar av säsongen. Och mycket längre än så – till SM och Finnkampen – blickar Angelica Bengtsson inte just nu.

Om det blir några fler mästerskap återstår därför att se, även om nästa år med inne-VM i Belgrad, VM i Eugene i Oregon och EM i München lockar.

Det ska hon som sagt dock börja planera för först efter hemkomsten och efter säsongen.

– Så att resan blir värd det, säger hon.

Men tillbaka till stavfinalen.

Anzjelika Sidorova var felfri över både 4,80 och 4,85 – men såväl brittiskan Holly Bradshaw och amerikanskan Katie Nageotte klarade också båda höjderna.

På 4,90 fick ryskan Sidorova dock problem. Det öppnade för Katie Nageotte, som i det läget bara låg på bronsplats.

Nageotte tog höjden i andra försöket och blev tack vare det, 30 år gammal och i sitt första internationella mästerskap, olympisk mästare.

Sidorova och Bradshaw stannade på 4,85 och tog silver respektive brons.

Hjälp av Duplantis

Angelica Bengtsson kunde efteråt trösta sig med att hon i alla fall tog sig till final och därmed är bland de 15 bästa i världen.

Och åt stödet från läktaren – från tillfälliga tränaren och delar av hans familj.

Angelica Bengtsson har under OS haft hjälp av Greg Duplantis. Vid hans sida under finalen satt dessutom Helena Duplantis – och en viss Armand Duplantis.

– Det var jätteroligt. Jag hade störst publik av alla tror jag, säger Angelica Bengtsson.

Jens Bornemann/TT

Katie Nageotte.
Katie Nageotte.
Foto: Matthias Schrader/AP/TT

OS i Tokyo 2021

USA vände och vann – final mot Frankrike

Kevin Durant var viktig för USA när finalplatsen i OS säkrades.
Foto: Eric Gay/AP/TT
Sport
Sport USA kom tillbaka från underläge mot Australien och spelar OS-final i basket på lördag.
Nu väntar chans till revansch mot Frankrike som stoppade superstjärnan Luka Doncics Slovenien.

USA vann OS-semifinalen mot Australien med 97–78, men det australiska laget, med sex NBA-spelare, bjöd på hårt motstånd – i alla fall i den första halvleken.

Australien var i ledning hela den första halvleken och störde amerikanerna med aggressivt försvar och framgångsrikt trepoängsskytte.

Med fem minuter kvar av den andra perioden var ledningen uppe i hela 15 poäng, 41–26, innan USA kom tillbaka och två minuter i den andra halvleken hade amerikanerna vänt matchen till 46–45. Då gick luften ur det australiska laget och USA kunde gå fram till seger.

Liksom tidigare i turneringen lutade sig USA mycket mot Brooklyn-stjärnan Kevin Durant som fick ta stort ansvar och satte 23 poäng – innan han fick vila i den tredje perioden.

USA har blivit bättre ju längre turneringen pågått och kommit igen efter förlusten mot Frankrike med 76–83 i premiären.

Nu väntar final på lördag mot just Frankrike som i sin semifinal höll undan och vann med 90–89 mot Slovenien sedan slovenen Klemen Prepelic fått ett skott blockat med en sekund kvar av matchen.

Så nära var NBA-stjärnan Luka Doncic att skrälla hela vägen till finalen. Dallas 22-åriga fenomen har varit enastående under hela turneringen och gjort i snitt 24 poäng per match.

Det otippade slovenska laget slog bland annat världsmästarna Spanien i gruppspelet. Men mot Frankrike lyckades han bara komma upp i 16 poäng.

Mikael Forsell/TT

OS i Tokyo 2021

Fredricson i ny medaljjakt – nu med laget

Peder Fredricson med sitt silver. Det kan bli en medalj till. Sverige går in i lagtävlingen som en av de tunga favoriterna.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Svenska ryttare tvåa-fyra-femma i en OS-final – en resultattavla som tidigare aldrig setts i modern olympisk tid.
Budskapet till konkurrenterna var tydligt. Sverige går in i lagtävlingen som favorit till guldet.
– Det kan man lugnt säga. Det ser onekligen bra ut, säger Malin Baryard Johnsson.

Det har inte hänt att svensk hoppsport haft tre ryttare av sex i en omhoppning om medaljerna i en OS-final.

Trots det var några av reaktionerna dystra efter den dramatiska upplösningen i onsdags. Henrik von Eckermann var djupt besviken över att han missade medalj. Baryard Johnsson hade svårt att smälta att hon var så nära sin första individuella mästerskapsmedalj.

– Jag lider lite med mina lagkamrater, sade Peder Fredricson, som på nytt snuvades på guldet med ytterst liten marginal.

I Rio de Janerio 2016 var Nick Skelton 53 hundradelar snabbare. På Baji Koen-stadion tog Ben Maher sin Explosion över mållinjen med 17 hundradelar till godo på Fredricson och All In.

Ny dag, ny tävling

Kanske kommer den optimala utdelningen på lördag, i lagtävlingens final, men först ska hopplandslaget klara fredagens kval.

Och det är samma trio som ska fixa det.

– Vi har tre ryttare topp-5 på ett OS, jag vet inte om det har hänt tidigare. Det är klart att det känns jättebra. Sedan är det en helt ny dag, en helt ny tävling. Vi måste nollställa oss och ha full fokus på lagtävlingen, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

Den svenska framgången i den individuella tävlingen kostade hästarna kraft och energi.

– Man får inte glömma att våra hästar gått dubbla rundor. Det är en nackdel, så klart, men jag tror att hästarna är i väldigt bra form och de får en vilodag. De kommer nog att återhämta sig, säger Baryard Johnsson.

Lugn dag för hästarna

Under torsdagen fick Indiana, All In och King Edward ta det riktigt lugnt.

– Det är bara att försöka få ut mjölksyran och mjuka upp dem lite lugnt. De är tävlingshästar som är vana att gå flera dagar, men det är extremt tuffa banor. Samtidigt sitter vi på tre väldigt kapabla hästar., fortsätter Baryard Johnsson.

Om så behövs har Henrik Ankarcrona fram till två timmar före tävlingsstart möjligheten att plocka in veteranen Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo i lagtävlingen.

TT: Ser du någon anledning att göra det?

– Hästar och ryttare måste känna sig hundraprocentigt fräscha. Det är en dialog jag tar med veterinärer och ryttare innan jag fattar beslut. Men det är klart, de här tre har inte gjort mig besviken, säger Ankarcrona och syftar på Fredricson, von Eckermann och Baryard Johnsson.

Startar som lag 12

Om inget oförutsett inträffar under fredagen (kvalet börjar först 19.00 lokal tid) får den trion nytt förtroende av förbundskaptenen.

Det slog Ankarcrona fast efter veterinärbesiktningen, som samtliga svenska hästar klarade utan mankemang.

Han tror att fajten om medaljerna i lagtävlingen blir hård.

– Jag kan räkna upp sex-åtta lag som kan vinna. Det är en helt ny tävling.

Sverige startar som tolfte lag och först ut är von Eckermann. Baryard Johnsson har startnummer 31 och Fredricson 50.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Så avgörs lagtävlingen

Eventuell ombesiktning. Kvalomgång. 19 startande lag med tre ekipage i varje lag, samtliga resultat räknas. (12.00–15.05, svensk tid)

Lagfinal med tio lag. Resultatet från kvalet stryks. Vid lika poäng sker omhoppning om guldet. (12.00–14.30, svensk tid)

Deltagande lag: Japan, USA, Sverige, Tyskland, Schweiz, Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Frankrike, Tjeckien, Israel, Brasilien, Mexiko, Argentina, Egypten, Marocko, Nya Zeeland, Kina, Irland.

Så gick det i OS i Rio de Janeiro 2016: 1) Frankrike, 2) USA, 3) Tyskland... 7) Sverige (Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Rolf-Göran Bengtsson)

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Tradingportalen.com

Lär dig mer om finansmarknaden

Tradingportalen.com Vill du lära dig mer om finansmarknaden och bli bättre på att investera? Då har du kommit helt rätt.

Vi kommer att gå igenom hur du kan göra för att lära dig mer om finanser, hur man investerar och hur du kan få så bra avkastning som möjligt på dina pengar.

Gå en kurs

Lär dig mer om finansmarknaden med en kurs! Det finns tusentals olika kurser på nätet som drivs av duktiga investerare som kan mycket om finansmarknaden. De kan hjälpa dig att bli ännu bättre och få en bättre avkastning på dina pengar. Vi rekommenderar dock att du läser recensioner för kursen innan du betalar något. Det finns många där ute som vill tjäna snabba pengar på att lura dig att köpa något som de slängt ihop på en timme.

Några exempel på bra kurser är:

Läs nyheter

Det finns många sidor på internet som samlar mängder med information och nyheter om finansmarknaden. Genom att spendera lite tid varje dag på att läsa detta kommer du sakta men säkert att bli bättre på det. En sådan sida är tradingportalen. Här hittar du mängder med nyheter kring finans från hela världen men också guider på hur du kan bli bättre på att investera. Vi kan garantera att om du spenderar lite tid varje dag på att läsa deras guider och nyheter kommer du snart ha mycket mer kunskap om finansvärlden och förmågan att använda den kunskapen för att tjäna pengar.

Testa

Det finns faktiskt inget annat sätt att lära dig om finansmarknaden än att testa. Oavsett hur mycket kunskap du har kommer du förr eller senare behöva testa att investera i marknaden.

Annars är all din kunskap värdelös. I början kommer det kanske inte gå bra men om du har en bra strategi och verkligen följer den kommer du snart märka att det går bättre. Tro oss, vi vet att det kommer kännas otäckt i början men det är naturligt. Om du aldrig testar kommer du aldrig att lära dig något.

Några bra appar som kan hjälpa dig att komma igång med din investering är:

Avanza

Nordnet

Etoro

Gör misstag

Det är inget fel med att göra misstag, speciellt inte när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla kommer göra misstag i början och alla proffs som du läser om på nätet har antagligen misslyckats fler gånger än du försökt. Så länge du lär dig av dina misstag är det inget fel. Då kommer du komma tillbaka starkare än du var tidigare och det kommer att gå bättre för dig. Var därför inte rädd att begå misstag när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla gör det.

OS i Tokyo 2021

Historisk transperson kan släcka Sveriges dröm

Kanadas Adriana Leon, till vänster, och Quinn firar ett mål mot Storbritannien i OS-gruppspelet.
Foto: Fernando Vergara/AP/TT
Sport
Sport Den första OS-medaljen är unik.
Den andra kan vara nog så speciell.
25-åriga Quinn blir i och med Kanadas fotbollsframgångar den första öppet icke-binära idrottaren att nå en olympisk prispall.

När Kanadas damlandslag tog OS-brons 2016 fanns Quinn med i truppen. Men det var först fyra år senare som mittfältaren, som första elitspelare i världen, kom ut som transperson och icke-binär.

Att Kanada redan säkrat minst ett OS-silver inför fredagens final mot Sverige innebär därför något historiskt: Quinn blir den första transpersonen, som kommit ut, som tar en OS-medalj.

"Känner mig stolt"

"Jag känner mig stolt när jag ser 'Quinn' i laguppställningen och på min ackreditering. Men jag blir ledsen av vetskapen att det har funnits olympier före mig som på grund av vår omvärld inte kunnat leva ut sitt sanna jag", skrev Quinn på Instagram tidigare under OS.

Det tidigare förnamnet Rebecca är inte längre relevant, numera är det bara Quinn som gäller. 25-åringens insatser på fotbollsplanen är däremot allt annat än betydelselösa.

OL Reign-stjärnan är en viktig del av det här kanadensiska OS-laget och har startat fyra av fem matcher, bland annat semifinalen mot USA, där Jessie Fleming ordnade matchvinnande 1–0 på straff.

Det var Kanadas första seger mot USA sedan 2001, och gjorde att laget nådde det högt uppsatta målet att få mer än ett brons med sig hem.

– Jag är så stolt över mitt lag, det här är mina bästa vänner. Och jag är så glad att vi kommer att ta hem en ädlare medalj än ett brons, sade Quinn till kanadensiska CBC efter semifinalsegern.

Trolig startspelare

Quinn är en av åtminstone tre transpersoner som tävlar i Tokyo. Nyzeeländska tyngdlyftaren Laure Hubbard blev utslagen direkt men skrev historia som den första transkvinnan att delta i ett OS och i skateboardens street-gren slutade icke-binära Alana Smith, USA, på 20:e plats i kvalet.

I finalen talar mycket för att Quinn startar på det kanadensiska mittfältet, med förhoppningen om att hjälpa sitt land till ett första OS-guld.

På längre sikt hoppas hen på större förändringar.

Känner optimism

"Jag känner mig förhoppningsfull om att det ske en förändring. Förändring i lagar. Förändring i regler, strukturer och tankesätt. Mest av allt är jag medveten om hur verkligheten ser ut. Transflickor som stoppas från att idrotta. Transkvinnor som utsätts för diskriminering och fördomar medan de försöker uppfylla sina olympiska drömmar. Kampen är inte ens nära att var över ... och jag firar när vi alla har nått dit", skriver Quinn.

Lasse Mannheimer/TT

FAKTA

Fakta: Hbtqi

Hbtqi är ett samlingsnamn och en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer som identifierar sig som queer eller intersexperson.

Homosexuell och bisexuell handlar om sexuell läggning, alltså vem man har förmågan att bli kär i eller attraherad av.

Transperson handlar om könsidentitet. Som transperson önskar man inte alls eller delvis inte identifiera sig med det kön som tilldelats vid födseln.

Queer kan röra både sexuell läggning, könsidentitet, relationer och sexuell praktik men kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer.

Intersexvariationer är många olika tillstånd där en person föds med en inre eller yttre anatomi som inte stämmer överens med hur en typiskt kvinnlig eller typiskt manlig kropp förväntas vara.

Källa: RFSL

OS i Tokyo 2021

Lloyd efter bronset: "Vi vände på allt"

Megan Rapinoe, höger, och Carli Lloyd stod för två mål vardera och sköt OS-bronset till USA.
Foto: Andre Penner/AP/TT
Sport
Sport Hörnmål och volley av Megan Rapinoe, två djupledslöpningar av Carli Lloyd.
Stjärnduon såg till att USA knep en OS-medalj i Tokyo.
– Vi åker hem med en medalj och det finns ingen bättre känsla än det, säger Lloyd efter 4–3 i bronsmatchen mot Australien.

Jessie Flemings straffmål i semifinalen sköt Kanada vidare till finalen mot Sverige – och grusade USA:s drömmar om OS-guld.

Där och då handlade det för USA om att mobilisera ny kraft och hitta motivation för att åtminstone få resa hem från Tokyo-OS med medalj.

Vägen dit bestod bland annat av två lagmöten.

– Man går igenom utmaningar i turneringar och man försöker hitta lösningar på det, säger Carli Lloyd.

– Vi fick ett slag i ansiktet i första matchen mot Sverige och sedan kunde vi inte hitta vår väg efter det. Förlusten mot Kanada kändes inte alls bra.

– Det var viktigt för alla att höra att den här medaljen, tredjeplatsen, vi skulle spela för var lika viktig som om det vore en guldmatch.

Med ny energi blev bronsmötet med Australien – med svenske Tony Gustavsson som förbundskapten – en mumsbit.

– Sättet som ni alla såg oss att spela: det var USA:s mentalitet. Vi spelade bra, vi gjorde några fina mål och är extremt nöjda hur vi vände på allt, säger Lloyd.

– Vi åker hem med en medalj och det finns ingen bättre känsla än det.

Slog till hörna

Inledningsvis var det mycket tack vare stjärnan Megan Rapinoes show.

Med två fina mål visade hon regerande världsmästaren USA vägen till medalj.

1–0 i åttonde minuten: 36-åringen slog hörnan hårt och inåtskruvat, målvakten Teagan Micah hamnade fel och bollen smet in i det australiska målet.

2–1 i 21:a minuten: Australien försökte rensa bort USA:s inlägg men Alanna Kennedy fick varken träffen eller riktningen som hon önskade. I stället blev det ett perfekt upplägg för Rapinoe. Stjärnan drog till direkt på volley och satte 2–1 i krysset bakom Micah.

Två mål av Lloyd

Efter Rapinoes uppvisning tog en annan stjärna vid: Carli Lloyd.

3–1 prickade 39-åringen in på tilläggstid. Anfallaren stack i djupet, tajmade Lindsey Horans instick perfekt och utökade ledningen när hon placerade in bollen i Micahs bortre hörn.

Tidigt i andra höll hon sig framme igen. 39-åringen tog en ny löpning, fick tag på Alanna Kennedys svaga hemåtnick och överlistade sedan enkelt Micah i 51:a minuten.

Sam Kerr kvitterade till 1–1, Caitlin Foord satte 2–4 och Emily Gielnik gjorde 3–4 i 90:e men Australien var aldrig nära att matcha USA om bronsmedaljen.

Anders Wallin/TT

OS i Tokyo 2021

OS-finalen flyttas i sista stund: "Helt sjukt"

Caroline Seger, här på torsdagens senarelagda presskonferens i OS-byn, var inte nöjd med IOK:s agerande i frågan om att flytta fram OS-finalen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Mindre än 16 timmar kvar till karriärens höjdpunkt. Då kom beskedet att OS-finalen i fotboll mellan Sverige och Kanada flyttas fram.
Ett bra beslut men ett uselt agerande från IOK, säger lagkapten Caroline Seger.
– Fruktansvärt dåligt. Det där får de nog göra om och aldrig göra igen.

Ny avsparkstid blir klockan 14 på fredagen, svensk tid. Det innebär klockan 21 på kvällen i Japan i stället för klockan 11 på dagen, och på så sätt undviker man den värsta värmen.

Finalarenan blir också en annan, Yokohamastadion söder om Tokyo i stället för Olympiastadion i den japanska huvudstaden, eftersom den senare är reserverad för friidrott på fredagskvällen.

Därmed får de båda finallagen, Sverige och Kanada, som de ville till slut.

– Det är ju positivt. Att spela klockan 11 var kanske inget som vi hade föredragit ur ett hälsoperspektiv. Det är perfekt att det flyttas till en tid som dels är bättre för alla svenskar, men också mycket bättre från vårt håll, säger Caroline Seger.

Inget nytt önskemål

Den ursprungliga avsparkstiden har väckt kritik och i veckan har de båda landslagen bett Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och Internationella olympiska kommittén (IOK) att senarelägga den.

Men det är obegripligt att beskedet dröjde så, säger Seger. Inte förrän de japanska klockorna passerat 19 på torsdagskvällen blev det officiellt.

– Det är fruktansvärt dåligt. För vår del har vi inte lagt så mycket fokus på det men ska man se helheten så är det helt sjukt att man ska behöva vänta så många timmar dagen innan den största matchen man kan uppleva, säger Seger.

Saken är också den att Fifa har försökt få IOK att ändra den ovanliga avsparkstiden sedan lång tid tillbaka. Enligt Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors lyftes det för första gången redan för 1,5 år sedan. Det gör Caroline Seger än mer irriterad.

– Jag förstår inte hur svårt det kan vara. Och det är ju egentligen inte i dag som diskussionerna har börjat, det har ju börjat mycket, mycket tidigare. Jag vet faktiskt inte varför det har tagit så lång tid.

– Men jag tror mycket att det handlar om att det är pengar som styr, precis som med allt annat i världen. Det har säkert haft med tv-tider och så att göra.

"Faktiskt vi som ska spela"

Landslaget har hela tiden förberett sig utifrån att matchen ska spelas klockan 11 på dagen, lokal tid. Men det är inga problem att nu justera planeringen för en senare start, säger hon.

– Det positiva är att vi får fler timmar till matchen, bättre sömn, lugn och ro och att vi spelar på en tid som är normal för oss som fotbollsspelare. Och det är ju faktiskt vi som ska spela. Så för vår del är det bara att tacka och ta emot.

Förbundskapten Peter Gerhardsson hade fram till det sena beslutet också utgått ifrån att matchen skulle spelas på den ursprungliga tiden.

– Ja, naturligtvis. Vi har förberett oss hela dagen på det. Men det är ett bra beslut. Det är inte bara ett bra beslut. Det är ett väldigt, väldigt, väldigt, väldigt, väldigt bra beslut, säger Gerhardsson.

Lasse Mannheimer/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL