Annons

SOK:s läkare: "Alla svenskar friska"

Oron för eskalerande smitta i OS-byn är stor och testerna omfattande.
Men än så länge finns inga smittofall i svenska truppen, försäkrar svenske OS-läkaren.
– Alla svenskar är friska, säger Per "Pliggen" Andersson
Publicerad 22 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Per "Pliggen" Andersson, svensk OS-läkare. Arkivbild.
Per "Pliggen" Andersson, svensk OS-läkare. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

De aktiva omgärdas av hårda regler kring alltifrån tester till munskydd och avstånd. Allt för att hålla sig undan potentiella smittorisker. En utmaning, men arbetet pågår för fullt – inte minst bland svenskarna.

– Jag har ett väldigt stort fokus på svenska truppen och hur vi förhåller oss till de rutiner vi inarbetat, och än så länge tycker jag att det funkar bra, säger Per Andersson.

Annons

Flera fall har upptäckt i OS-byn i Tokyo – och i samhället utanför, bland japanerna själva, fortsätter smittan att öka. Detta trots att undantagstillstånd råder i den japanska huvudstaden.

Självaste OS-chefen gick tidigare i veckan ut och flaggade för att OS skulle kunna stoppas is sista sekund - om smittan eskalerar. Det har varit stor osäkerhet kring arrangemanget och många är oroliga att OS ska bli ett så kallat superspridarevent.

Det kan finnas en risk, medger Per Andersson.

– Noll och hundra procent finns inte i medicinen, så allt är möjligt. Men jag menar att med de åtgärder som finns har vi gjort det vi kan göra.

Anna Karolina Eriksson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons