GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Unika ängar skördas för djurlivet

Den årliga slåttern av gräset på Hörlinge ängar är i full gång. Det är ett viktigt arbete som gynnar de unika ängarnas djur- och växtliv, men som endast kan genomföras under en kort period när det är riktigt torrt i marken.
Verum • Publicerad 22 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Skörden av gräset på ängarna i Hörlinge är i full gång. Kristofer von Hausswolff och Carl Persson äger olika delar av marken.
Skörden av gräset på ängarna i Hörlinge är i full gång. Kristofer von Hausswolff och Carl Persson äger olika delar av marken.Foto: Jenny Stjernström

Mellan Verum och Osby ligger Hörlinge ängar, ett våtmarksområde som är unikt för Skåne. Ängarna ligger nämligen under vatten stora delar av året, runt 10 månader, och är klassat som Natura 2000 av EU-kommissionen vilket innebär att det är ett skyddat område.

Fåglar häckar och växter fröar av sig

Marken ägs till stor del av Carl Persson som arbetat med ängarna i många år. Redan på 90-talet var han involverad och 2008 tog han över vårdnaden och tillsynen av en stor del av ängarna. Idag äger han 30 hektar av området. Kristofer von Hausswolff har en mindre del mark, runt 5 hektar, som han arbetat med i sju år.

35 hektar äng ska skördas av Kristofer von Hauswolff och Carl Persson tillsammans.
35 hektar äng ska skördas av Kristofer von Hauswolff och Carl Persson tillsammans.Foto: Jenny Stjernström

– Vi är båda månskensbönder och har andra jobb utöver detta arbete så vi arbetar intensivt nu med att slå ner gräset, säger Kristofer.

Eftersom ängarna står under vatten under lång tid krävs det att marken är riktigt torr för att de tunga jordbruksredskapen ska kunna köras. Slåttern får heller inte påbörjas för tidigt på sommaren då många fågelarter fortfarande häckar och växterna inte har fröat av sig. Några av fåglarna som trivs på Hörlinge ängar är trana, näktergal, svartsnäppa, tofsvipa och havsörn.

Det finns gott om fjärilar och insekter i gräset på det skyddade området.
Det finns gott om fjärilar och insekter i gräset på det skyddade området.Foto: Jenny Stjernström

– Det är ett väldigt väderberoende jobb och lite regn gör mycket här. Det var torrt kring midsommar men sen kom det 50 milliliter regn och blötte allt igen så vi fick vänta tills nu, berättar Carl Persson.

150 halmbalar

Att slå ner gräset tar för Kristofer von Hausswolff en dag, medan Carl Persson behöver upp till tre dagar för sin stora yta. Han kan sedan få ihop runt 150 balar av gräset som i sin tur används som foder eller bädd till kossor.

Många balar av gräset blir det.
Många balar av gräset blir det.Foto: Jenny Stjernström

– Det är ett speciellt område som vi vill hålla i ordning. Vi har restaurerat en del av det själva och rensat diken tillsammans, säger Carl Persson.

Tidigare användes lie under slåttern på ängarna, senast under 60-talet tror Carl. När detta arbetssätt gick ur tiden växte ängarna vilt under lång tid tills Länsstyrelsen beslutade att området skulle vårdas. Under tidigt 2000-tal skedde därmed en restaurering av ängarna innan den årliga slåttern med slåttermaskin tog vid.

Efter att gräset har slagits ner ska det strängas ihop innan det pressas. Carl Persson och Kristofer von Hausswolff sätter sig i traktorerna igen för att fortsätta. Kvar blir vårdade ängar där djur- och växtliv frodas.

Natura 2000

Natura 2000 är ett nätverk av skyddande områden som sträcker sig över hela EU. Områdena finns för att främja den biologiska mångfalden genom bevaring och förbättring av naturmiljön. Områdena huserar arter som är särskilt skyddsvärda ur ett europeiskt perspektiv. Bara i Sverige finns drygt 4000 Natura 2000-områden.

Områdena väljs ut av länsstyrelsen som lämnar in förslaget till Naturvårdsverket vilka i sin tur lägger fram förslaget till regeringen. Regeringen beslutar om området ska läggas fram som förslag till att bli ett Natura 2000-område till Europeiska kommissionen som sedan tar det slutgiltiga beslutet.

Källa: Naturvårdsverket

Jenny StjernströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.