Sport

Sagström bästa svenska – världsettan illa ute

Nelly Korda hade ingen bra inledningsdag i Evian Championship. Arkivbild.
Foto: John Bazemore/AP/TT
Sport
Sport Världsettan Nelly Korda, som vann stortävlingen PGA-mästerskapen så sent som i juni, är långt ifrån att konkurrera om en andra major i Evian Championship i Frankrike.
Amerikanskan gick första rundan på 74 slag, tre över par, och riskerar att missa kvalgränsen.

På sitt sista hål, det nionde, gjorde hon dessutom en luftsving. Bollen låg placerad i utkanten av en bunker och 22-åringen råkade nudda marken med klubban, vilket ledde till en total miss.

Bästa svenska är Madelene Sagström som gick runt på 69 slag, två under par. Sagström slog till med sex birdies, men fyra bogeys försämrade resultatet.

Pernilla Lindberg och Anna Nordqvist ligger på par efter första rundan. Nordqvist, mästaren från 2017, låg tre över par efter fem spelade hål, men lyckades resa sig. Hon följde upp en bogey på det 14:e hålet, med en eagle på hålet efter. Sedan blev det två birdies och ytterligare en bogey innan första rundan var över.

Dani Holmqvist hade en tung runda med 75 slag, fyra över par.

I delad ledning ligger amerikanskan Yealimi Noh och thailändskan Pajaree Anannarukarn som båda gick runt på 65 slag, sex under par.

OS i Tokyo 2021

USA vände och vann – final mot Frankrike

Kevin Durant var viktig för USA när finalplatsen i OS säkrades.
Foto: Eric Gay/AP/TT
Sport
Sport USA kom tillbaka från underläge mot Australien och spelar OS-final i basket på lördag.
Nu väntar chans till revansch mot Frankrike som stoppade superstjärnan Luka Doncics Slovenien.

USA vann OS-semifinalen mot Australien med 97–78, men det australiska laget, med sex NBA-spelare, bjöd på hårt motstånd – i alla fall i den första halvleken.

Australien var i ledning hela den första halvleken och störde amerikanerna med aggressivt försvar och framgångsrikt trepoängsskytte.

Med fem minuter kvar av den andra perioden var ledningen uppe i hela 15 poäng, 41–26, innan USA kom tillbaka och två minuter i den andra halvleken hade amerikanerna vänt matchen till 46–45. Då gick luften ur det australiska laget och USA kunde gå fram till seger.

Liksom tidigare i turneringen lutade sig USA mycket mot Brooklyn-stjärnan Kevin Durant som fick ta stort ansvar och satte 23 poäng – innan han fick vila i den tredje perioden.

USA har blivit bättre ju längre turneringen pågått och kommit igen efter förlusten mot Frankrike med 76–83 i premiären.

Nu väntar final på lördag mot just Frankrike som i sin semifinal höll undan och vann med 90–89 mot Slovenien sedan slovenen Klemen Prepelic fått ett skott blockat med en sekund kvar av matchen.

Så nära var NBA-stjärnan Luka Doncic att skrälla hela vägen till finalen. Dallas 22-åriga fenomen har varit enastående under hela turneringen och gjort i snitt 24 poäng per match.

Det otippade slovenska laget slog bland annat världsmästarna Spanien i gruppspelet. Men mot Frankrike lyckades han bara komma upp i 16 poäng.

Mikael Forsell/TT

OS i Tokyo 2021

Fredricson i ny medaljjakt – nu med laget

Peder Fredricson med sitt silver. Det kan bli en medalj till. Sverige går in i lagtävlingen som en av de tunga favoriterna.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Svenska ryttare tvåa-fyra-femma i en OS-final – en resultattavla som tidigare aldrig setts i modern olympisk tid.
Budskapet till konkurrenterna var tydligt. Sverige går in i lagtävlingen som favorit till guldet.
– Det kan man lugnt säga. Det ser onekligen bra ut, säger Malin Baryard Johnsson.

Det har inte hänt att svensk hoppsport haft tre ryttare av sex i en omhoppning om medaljerna i en OS-final.

Trots det var några av reaktionerna dystra efter den dramatiska upplösningen i onsdags. Henrik von Eckermann var djupt besviken över att han missade medalj. Baryard Johnsson hade svårt att smälta att hon var så nära sin första individuella mästerskapsmedalj.

– Jag lider lite med mina lagkamrater, sade Peder Fredricson, som på nytt snuvades på guldet med ytterst liten marginal.

I Rio de Janerio 2016 var Nick Skelton 53 hundradelar snabbare. På Baji Koen-stadion tog Ben Maher sin Explosion över mållinjen med 17 hundradelar till godo på Fredricson och All In.

Ny dag, ny tävling

Kanske kommer den optimala utdelningen på lördag, i lagtävlingens final, men först ska hopplandslaget klara fredagens kval.

Och det är samma trio som ska fixa det.

– Vi har tre ryttare topp-5 på ett OS, jag vet inte om det har hänt tidigare. Det är klart att det känns jättebra. Sedan är det en helt ny dag, en helt ny tävling. Vi måste nollställa oss och ha full fokus på lagtävlingen, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

Den svenska framgången i den individuella tävlingen kostade hästarna kraft och energi.

– Man får inte glömma att våra hästar gått dubbla rundor. Det är en nackdel, så klart, men jag tror att hästarna är i väldigt bra form och de får en vilodag. De kommer nog att återhämta sig, säger Baryard Johnsson.

Lugn dag för hästarna

Under torsdagen fick Indiana, All In och King Edward ta det riktigt lugnt.

– Det är bara att försöka få ut mjölksyran och mjuka upp dem lite lugnt. De är tävlingshästar som är vana att gå flera dagar, men det är extremt tuffa banor. Samtidigt sitter vi på tre väldigt kapabla hästar., fortsätter Baryard Johnsson.

Om så behövs har Henrik Ankarcrona fram till två timmar före tävlingsstart möjligheten att plocka in veteranen Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo i lagtävlingen.

TT: Ser du någon anledning att göra det?

– Hästar och ryttare måste känna sig hundraprocentigt fräscha. Det är en dialog jag tar med veterinärer och ryttare innan jag fattar beslut. Men det är klart, de här tre har inte gjort mig besviken, säger Ankarcrona och syftar på Fredricson, von Eckermann och Baryard Johnsson.

Startar som lag 12

Om inget oförutsett inträffar under fredagen (kvalet börjar först 19.00 lokal tid) får den trion nytt förtroende av förbundskaptenen.

Det slog Ankarcrona fast efter veterinärbesiktningen, som samtliga svenska hästar klarade utan mankemang.

Han tror att fajten om medaljerna i lagtävlingen blir hård.

– Jag kan räkna upp sex-åtta lag som kan vinna. Det är en helt ny tävling.

Sverige startar som tolfte lag och först ut är von Eckermann. Baryard Johnsson har startnummer 31 och Fredricson 50.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Så avgörs lagtävlingen

Eventuell ombesiktning. Kvalomgång. 19 startande lag med tre ekipage i varje lag, samtliga resultat räknas. (12.00–15.05, svensk tid)

Lagfinal med tio lag. Resultatet från kvalet stryks. Vid lika poäng sker omhoppning om guldet. (12.00–14.30, svensk tid)

Deltagande lag: Japan, USA, Sverige, Tyskland, Schweiz, Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Frankrike, Tjeckien, Israel, Brasilien, Mexiko, Argentina, Egypten, Marocko, Nya Zeeland, Kina, Irland.

Så gick det i OS i Rio de Janeiro 2016: 1) Frankrike, 2) USA, 3) Tyskland... 7) Sverige (Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Rolf-Göran Bengtsson)

OS i Tokyo 2021

Tung OS-final för Bengtsson: Känner mig dålig

Angelica Bengtsson.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Det blev bara en höjd för Angelica Bengtsson i OS-finalen i stavhopp.
Efter 4,50 i tredje försöket blev 4,70 för svårt och svenskan slutade på 13:e plats.
– Man känner sig dålig, säger hon till Discovery.
Amerikanskan Katie Nageotte tog guldet.

Det började illa direkt, med två rivningar.

Men Angelica Bengtsson tog till slut ingångshöjden 4,50 meter i sista försöket och slapp i alla fall bli utan höjd i OS-finalen.

– Man känner sig dålig, men samtidigt lyckades jag ta mig hit. Är det någon som kände att man kunde hoppa bättre själv så har man inte klarat resan hit, säger Bengtsson till Discovery och tillägger:

– Och resten har inte försökt att hoppa stav.

Höjningsschemat på Olympiastadion var inte nådigt. Efter första höjden lades ribban upp på hela 4,70 direkt, vilket gjorde att Bengtsson – och en lång rad andra hoppare – fick stora problem och totalt nio hoppare rev ut sig.

– Det var tufft höjningsschema. Det var samma som i Doha och man kan inte förvänta sig att vi ska vara i samma form nu som i Doha. Hälften var instängda länge (karantän) och andra halvan ifrågasatte varför man höll på med idrott. Det var tufft uppenbarligen. 4,70 var säsongsbästa och jag kunde inte förvänta mig att jag skulle klara det, säger Bengtsson.

En faktor bakom den tunga finalen tycks vara hälseneinflammationen som hon även drogs med under kvalet.

– Jag har förbaskat ont i foten. Efter ett väldigt långt stavpass (i tisdags) fick jag avbryta för att jag hade ont. Det visade sig att jag hade en hälseneinflammation. Jag har inte märkt av den när jag sprungit, men jag springer ju som en kratta, säger hon till Radiosporten.

Amerikanskt guld

Plötsligt var bara fyra hoppare kvar – och både ribban och nivån i stavfinalen höjdes.

Anzjelika Sidorova var felfri över både 4,80 och 4,85 – men såväl brittiskan Holly Bradshaw och amerikanskan Katie Nageotte klarade också båda höjderna.

På 4,90 fick ryskan Sidorova dock problem. Det öppnade för Katie Nageotte, som i det läget bara låg på bronsplats.

Nageotte tog höjden i andra försöket, varpå Sidorova sparade sitt sista hopp till 4,95 – och rev. Därmed är 30-åriga Katie Nageotte – i sitt första stora internationella mästerskap – olympisk mästare.

Holly Bradshaw stannade på 4,85 och tog bronset.

Hjälp av Duplantis

Angelica Bengtsson var oerhört nöjd efter att ha klarat 4,55 i betydligt svårare förhållanden i kvalet härom dagen.

I finalen började hon på ingångshöjden och rev direkt, två gånger om.

Men i sista försöket satt hoppet 4,50. Svenskan brast ut i ett stort leende och sprang sedan ut mot läktaren för att få lite tränarkommentarer.

Från vem, kanske ni undrar?

En berättigad fråga, efter Angelica Bengtssons tränarkaos den här säsongen. Hon och långvarige tränaren Peter Widén bröt med varandra under våren.

Hon fick hjälp av Svetlana Romanova vid en Diamond League-gala och gjorde sedan klart med Gustaf Hultgren – som skadades svårt i en bilolycka kort därefter och inte kunde vara med på förlägret i Fukuoka.

Då valde Angelica Bengtsson att tillfälligt ta hjälp av Greg Duplantis under OS. Vid hans sida under finalen satt dessutom Helena Duplantis – och viss Armand Duplantis.

– Det var jätteroligt. Jag hade störst publik av alla tror jag, säger hon.

Jens Bornemann/TT

Emil Forsberg/TT

Katie Nageotte.
Katie Nageotte.
Foto: Matthias Schrader/AP/TT

OS i Tokyo 2021

Historisk transperson kan släcka Sveriges dröm

Kanadas Adriana Leon, till vänster, och Quinn firar ett mål mot Storbritannien i OS-gruppspelet.
Foto: Fernando Vergara/AP/TT
Sport
Sport Den första OS-medaljen är unik.
Den andra kan vara nog så speciell.
25-åriga Quinn blir i och med Kanadas fotbollsframgångar den första öppet icke-binära idrottaren att nå en olympisk prispall.

När Kanadas damlandslag tog OS-brons 2016 fanns Quinn med i truppen. Men det var först fyra år senare som mittfältaren, som första elitspelare i världen, kom ut som transperson och icke-binär.

Att Kanada redan säkrat minst ett OS-silver inför fredagens final mot Sverige innebär därför något historiskt: Quinn blir den första transpersonen, som kommit ut, som tar en OS-medalj.

"Känner mig stolt"

"Jag känner mig stolt när jag ser 'Quinn' i laguppställningen och på min ackreditering. Men jag blir ledsen av vetskapen att det har funnits olympier före mig som på grund av vår omvärld inte kunnat leva ut sitt sanna jag", skrev Quinn på Instagram tidigare under OS.

Det tidigare förnamnet Rebecca är inte längre relevant, numera är det bara Quinn som gäller. 25-åringens insatser på fotbollsplanen är däremot allt annat än betydelselösa.

OL Reign-stjärnan är en viktig del av det här kanadensiska OS-laget och har startat fyra av fem matcher, bland annat semifinalen mot USA, där Jessie Fleming ordnade matchvinnande 1–0 på straff.

Det var Kanadas första seger mot USA sedan 2001, och gjorde att laget nådde det högt uppsatta målet att få mer än ett brons med sig hem.

– Jag är så stolt över mitt lag, det här är mina bästa vänner. Och jag är så glad att vi kommer att ta hem en ädlare medalj än ett brons, sade Quinn till kanadensiska CBC efter semifinalsegern.

Trolig startspelare

Quinn är en av åtminstone tre transpersoner som tävlar i Tokyo. Nyzeeländska tyngdlyftaren Laure Hubbard blev utslagen direkt men skrev historia som den första transkvinnan att delta i ett OS och i skateboardens street-gren slutade icke-binära Alana Smith, USA, på 20:e plats i kvalet.

I finalen talar mycket för att Quinn startar på det kanadensiska mittfältet, med förhoppningen om att hjälpa sitt land till ett första OS-guld.

På längre sikt hoppas hen på större förändringar.

Känner optimism

"Jag känner mig förhoppningsfull om att det ske en förändring. Förändring i lagar. Förändring i regler, strukturer och tankesätt. Mest av allt är jag medveten om hur verkligheten ser ut. Transflickor som stoppas från att idrotta. Transkvinnor som utsätts för diskriminering och fördomar medan de försöker uppfylla sina olympiska drömmar. Kampen är inte ens nära att var över ... och jag firar när vi alla har nått dit", skriver Quinn.

Lasse Mannheimer/TT

FAKTA

Fakta: Hbtqi

Hbtqi är ett samlingsnamn och en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer som identifierar sig som queer eller intersexperson.

Homosexuell och bisexuell handlar om sexuell läggning, alltså vem man har förmågan att bli kär i eller attraherad av.

Transperson handlar om könsidentitet. Som transperson önskar man inte alls eller delvis inte identifiera sig med det kön som tilldelats vid födseln.

Queer kan röra både sexuell läggning, könsidentitet, relationer och sexuell praktik men kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer.

Intersexvariationer är många olika tillstånd där en person föds med en inre eller yttre anatomi som inte stämmer överens med hur en typiskt kvinnlig eller typiskt manlig kropp förväntas vara.

Källa: RFSL

OS i Tokyo 2021

Lloyd efter bronset: "Vi vände på allt"

Megan Rapinoe, höger, och Carli Lloyd stod för två mål vardera och sköt OS-bronset till USA.
Foto: Andre Penner/AP/TT
Sport
Sport Hörnmål och volley av Megan Rapinoe, två djupledslöpningar av Carli Lloyd.
Stjärnduon såg till att USA knep en OS-medalj i Tokyo.
– Vi åker hem med en medalj och det finns ingen bättre känsla än det, säger Lloyd efter 4–3 i bronsmatchen mot Australien.

Jessie Flemings straffmål i semifinalen sköt Kanada vidare till finalen mot Sverige – och grusade USA:s drömmar om OS-guld.

Där och då handlade det för USA om att mobilisera ny kraft och hitta motivation för att åtminstone få resa hem från Tokyo-OS med medalj.

Vägen dit bestod bland annat av två lagmöten.

– Man går igenom utmaningar i turneringar och man försöker hitta lösningar på det, säger Carli Lloyd.

– Vi fick ett slag i ansiktet i första matchen mot Sverige och sedan kunde vi inte hitta vår väg efter det. Förlusten mot Kanada kändes inte alls bra.

– Det var viktigt för alla att höra att den här medaljen, tredjeplatsen, vi skulle spela för var lika viktig som om det vore en guldmatch.

Med ny energi blev bronsmötet med Australien – med svenske Tony Gustavsson som förbundskapten – en mumsbit.

– Sättet som ni alla såg oss att spela: det var USA:s mentalitet. Vi spelade bra, vi gjorde några fina mål och är extremt nöjda hur vi vände på allt, säger Lloyd.

– Vi åker hem med en medalj och det finns ingen bättre känsla än det.

Slog till hörna

Inledningsvis var det mycket tack vare stjärnan Megan Rapinoes show.

Med två fina mål visade hon regerande världsmästaren USA vägen till medalj.

1–0 i åttonde minuten: 36-åringen slog hörnan hårt och inåtskruvat, målvakten Teagan Micah hamnade fel och bollen smet in i det australiska målet.

2–1 i 21:a minuten: Australien försökte rensa bort USA:s inlägg men Alanna Kennedy fick varken träffen eller riktningen som hon önskade. I stället blev det ett perfekt upplägg för Rapinoe. Stjärnan drog till direkt på volley och satte 2–1 i krysset bakom Micah.

Två mål av Lloyd

Efter Rapinoes uppvisning tog en annan stjärna vid: Carli Lloyd.

3–1 prickade 39-åringen in på tilläggstid. Anfallaren stack i djupet, tajmade Lindsey Horans instick perfekt och utökade ledningen när hon placerade in bollen i Micahs bortre hörn.

Tidigt i andra höll hon sig framme igen. 39-åringen tog en ny löpning, fick tag på Alanna Kennedys svaga hemåtnick och överlistade sedan enkelt Micah i 51:a minuten.

Sam Kerr kvitterade till 1–1, Caitlin Foord satte 2–4 och Emily Gielnik gjorde 3–4 i 90:e men Australien var aldrig nära att matcha USA om bronsmedaljen.

Anders Wallin/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

OS i Tokyo 2021

OS-finalen flyttas i sista stund: "Helt sjukt"

Caroline Seger, här på torsdagens senarelagda presskonferens i OS-byn, var inte nöjd med IOK:s agerande i frågan om att flytta fram OS-finalen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Mindre än 16 timmar kvar till karriärens höjdpunkt. Då kom beskedet att OS-finalen i fotboll mellan Sverige och Kanada flyttas fram.
Ett bra beslut men ett uselt agerande från IOK, säger lagkapten Caroline Seger.
– Fruktansvärt dåligt. Det där får de nog göra om och aldrig göra igen.

Ny avsparkstid blir klockan 14 på fredagen, svensk tid. Det innebär klockan 21 på kvällen i Japan i stället för klockan 11 på dagen, och på så sätt undviker man den värsta värmen.

Finalarenan blir också en annan, Yokohamastadion söder om Tokyo i stället för Olympiastadion i den japanska huvudstaden, eftersom den senare är reserverad för friidrott på fredagskvällen.

Därmed får de båda finallagen, Sverige och Kanada, som de ville till slut.

– Det är ju positivt. Att spela klockan 11 var kanske inget som vi hade föredragit ur ett hälsoperspektiv. Det är perfekt att det flyttas till en tid som dels är bättre för alla svenskar, men också mycket bättre från vårt håll, säger Caroline Seger.

Inget nytt önskemål

Den ursprungliga avsparkstiden har väckt kritik och i veckan har de båda landslagen bett Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och Internationella olympiska kommittén (IOK) att senarelägga den.

Men det är obegripligt att beskedet dröjde så, säger Seger. Inte förrän de japanska klockorna passerat 19 på torsdagskvällen blev det officiellt.

– Det är fruktansvärt dåligt. För vår del har vi inte lagt så mycket fokus på det men ska man se helheten så är det helt sjukt att man ska behöva vänta så många timmar dagen innan den största matchen man kan uppleva, säger Seger.

Saken är också den att Fifa har försökt få IOK att ändra den ovanliga avsparkstiden sedan lång tid tillbaka. Enligt Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors lyftes det för första gången redan för 1,5 år sedan. Det gör Caroline Seger än mer irriterad.

– Jag förstår inte hur svårt det kan vara. Och det är ju egentligen inte i dag som diskussionerna har börjat, det har ju börjat mycket, mycket tidigare. Jag vet faktiskt inte varför det har tagit så lång tid.

– Men jag tror mycket att det handlar om att det är pengar som styr, precis som med allt annat i världen. Det har säkert haft med tv-tider och så att göra.

"Faktiskt vi som ska spela"

Landslaget har hela tiden förberett sig utifrån att matchen ska spelas klockan 11 på dagen, lokal tid. Men det är inga problem att nu justera planeringen för en senare start, säger hon.

– Det positiva är att vi får fler timmar till matchen, bättre sömn, lugn och ro och att vi spelar på en tid som är normal för oss som fotbollsspelare. Och det är ju faktiskt vi som ska spela. Så för vår del är det bara att tacka och ta emot.

Förbundskapten Peter Gerhardsson hade fram till det sena beslutet också utgått ifrån att matchen skulle spelas på den ursprungliga tiden.

– Ja, naturligtvis. Vi har förberett oss hela dagen på det. Men det är ett bra beslut. Det är inte bara ett bra beslut. Det är ett väldigt, väldigt, väldigt, väldigt, väldigt bra beslut, säger Gerhardsson.

Lasse Mannheimer/TT

OS i Tokyo 2021

Matchguide: Sverige–Kanada

Sport
Sport

Vad: OS-final i fotboll, damer.

Var: Yokohamastadion, Japan.

När: Fredag klockan 14, svensk tid (klockan 21, lokal tid).

Sveriges väg till finalen: USA 3–0, Australien 4–2, Nya Zeeland 2–0, Japan (kvartsfinal) 3–1, Australien (semifinal) 1–0.

Kanadas väg till finalen: Japan 1–1, Chile 2–1, Storbritannien 1–1, Brasilien (kvartsfinal) 4–3 efter straffar, 0–0 vid full tid, USA (semifinal) 1–0.

Flytten: Efter mycket om och men flyttades avsparken från 11 till 21, lokal tid, för att spelarna skulle slippa spela i tryckande värme. Det kan vara positivt, men också irritera uppladdningen när förutsättningen för spelarna förändras med kort varsel.

Favoritskapet: Båda finallagen är obesegrade hittills i OS, men det är Sverige som imponerat mest med fem raka segrar. Inte minst gör insatsen i premiären, 3–0 mot regerande världsmästaren USA, att favorittrycket ligger på Sverige. Inbördes statistiken talar också för blågul seger. På 23 möten mot Kanada har Sverige 14 segrar, fyra oavgjorda och fem förluster.

Motståndet: Semifinalsegern mot USA är den största framgången i det kanadensiska landslagets historia. Att Kanada fram till dess förlorat 37 raka landskamper mot USA säger det mesta om matchens betydelse.

Så gick det senast: VM-åttondelsfinalen 2019 var dramatisk och jämn, men Sverige vann till slut med 1–0 och kom sedan hem med ett oväntat brons. Stina Blackstenius gjorde målet mot Kanada, men lika stor matchvinnare var målvakten Hedvig Lindahl som räddade en straff från Janine Beckie.

Tidigare OS-meriter: Sverige har deltagit i alla sex OS-turneringar och nått medalj en gång: silvret i Rio 2016. Kanada har bara kvalat in till de tre senaste turneringarna men kommer till Tokyo med två raka OS-brons i bagaget.

Sverige, tänkbar startelva (4–3–3): Hedvig Lindahl – Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson – Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani, Caroline Seger – Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö.

Övriga truppen: Jennifer Falk (mv), Zecira Musovic (mv), Emma Kullberg, Julia Roddar, Jonna Andersson, Hanna Bennison, Madelen Janogy, Lina Hurtig, Olivia Schough, Anna Anvegård, Rebecka Blomqvist.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson.

Kanada, tänkbar startelva (4–5–1): Stephanie Labbé – Ashley Lawrence, Kadeisha Buchanan, Vanessa Gilles, Allysha Chapman – Janine Beckie, Desiree Scott, Jessie Fleming, Quinn, Nichelle Prince – Christine Sinclair

Övriga truppen: Kailen Sheridan (mv), Erin McLeod (mv), Gabrielle Carle, Julia Grosso, Jayde Riviere, Shelina Zadorsky, Sophie Schmidt, Evelyne Viens, Deanne Rose, Adriana Leon, Jordyn Huitema.

Förbundskapten: Bev Priestman.

Lasse Mannheimer/TT

OS i Tokyo 2021

OSFOTBOLL-FINALTID: SEGER: "FRUKTANSVÄRT DÅLIGT"

Sport
Sport

OS-finalen i fotboll mellan Sverige och Kanada flyttas till klockan 14 i morgon, svenskt tid. Lagkapten Caroline Seger är upprörd över den sena ändringen.

– Det är fruktansvärt dåligt. Ska man se helheten så är det helt sjukt att de gör det några timmar innan den största dagen man kan uppleva. Det får de aldrig göra om igen, säger hon på en pressträff.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL