GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Färgsprakande och perfekt anpassad för sin publik

Roland Klinteberg recenserar den animerade barnfilmen Biet Maya och det gyllene ägget.
Film/Recension • Publicerad 23 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Biet Maya och det gyllene ägget.
Biet Maya och det gyllene ägget.
Foto: Pressbild

Det faktum att vi med Biet Maya och det gyllene ägget har nått den tredje filmen om det lilla flitiga biet och hennes äventyr är kvitto så gott som något på att filmerna fångat sin målgrupp. Biet Maya kom 2014 och Biet Mayas honungsäventyr 2018 så den öronmärkta publiken som var mellan 2 och 5 år är nu säkert för gamla för Mayas nya eskapader. Det är alltså läge för återväxt och varför inte?

Denna gång vaknar kompisarna Maya och Willy yrvaket efter vinterdvalan och får i sin ägo ett gyllene ägg som visar sig innehålla en liten prinsessa. Biet Maya var ursprungligen en tv-serie som baserades på den tyske barnboksförfattaren Waldemar Bonsels böcker som skrevs för mer än 100 år sedan.

Jag noterar med glädje att Maya reservationslöst vänder sig till barnen och helt undviker blinkningar och referenser som stryker föräldrarna medhårs.Visst finns här en lågmäld sensmoral om vänskap och solidaritet men inga tunga budskap trycks ner i näbben på publiken. Det är charmigt, gulligt och färgsprakande med roliga figurer och en handling som inte behöver förklaras i ord utan låter den visuella ögonfägnaden leva sitt eget liv. De svenska rösterna är nödvändiga och fungerar friktionsfritt vilket jinte alltid är fallet i animerade rullar. Mycket barnvänligt alltså.

Filmrecension

Film

Biet Maya och det gyllene ägget.

Regi: Noel Cleary.

Betyg: 3

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.