Kultur och nöje

Metoo-uppror i Finlands alternativa musikscen

Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Instagramkontona "punkstoo" och "metaltoo" har samlat olika vittnesmål och anklagelser om sexuella trakasserier från Finlands alternativa musikscen, rapporterar SVT Kulturnyheterna.

Uppmärksamheten har lett till att flera stora konsertarrangörer till Tuska, Nummi Rock och Ruisrock lovar bättring och att de arbetar för att göra sina festivaler säkrare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

SVT lär barn om kroppsgränser

Serien 'Strula' på SVT tar upp otrygghet i skolan och så kallad 'slut-shaming'. Pressbild.
Foto: SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje SVT barn satsar på temat "stopp min kropp" i höst, i flera olika program. Tonåringar såväl som yngre får lära sig om dickpics, porrlänkar och att sätta gränser.

Dokumentärserien "Snart 13" följer till exempel ett tjejgäng i Oskarshamn, som bland annat utsätts för dick pics och porrlänkar. Serien "Jobbigt" behandlar också sexuella trakasserier och i serien "Strula" skildras bland annat otrygghet i skolan, grupptryck och så kallad "slut-shaming".

"Samtidigt som vi tar upp 'snackisämnen' som åldersgräns på energidryck, äckliga skoltoaletter, stimmiga skolmatsalar och märkeshets, så ser vi helt klart ett behov hos barnen att lyfta ännu känsligare och tyngre ämnen än vad vi gjort tidigare. Det är den sorgliga verkligheten och barnen behöver vårt stöd här", säger Madeleine Adaktusson producent på SVT Barn, i ett pressmeddelande.

De olika redaktionerna har gjort research och rådgjort med experter inför programmen. Alla program baseras på målgruppsundersökningar med unga och enligt programchefen Anna Alandh är "det nya normala" en mer otrygg tillvaro.

Även för de små lyfts samma tema, i Bolibompaklubben och Lilla Aktuellt. Där får man bland annat lära sig skillnaden på bra och dåliga hemligheter, och hur viktigt det är att larma om något känns fel.

Kultur och nöje

Sju av tio bibliotek stängde under pandemin

Kultur och nöje
Kultur och nöje Brist på krisberedskap och mer digital verksamhet har präglat biblioteken de senaste två åren, under coronapandemin. Men pandemin har också inneburit färre trakasserier och hot om våld mot bibliotekarierna.

När fackförbundet DIK nu kommer med sin rapport "Bibliotek i kristid" handlar mycket om hur pandemin har slagit mot bibliotekens verksamhet. Sju av tio folkbibliotek har haft helt stängt under pandemin. 84 procent har ställt om till digital verksamhet och 93 procent har utökat sina vanliga lånetjänster, med bland annat take away-lån och e-lån.

De stängda biblioteken har också synliggjort att många är beroende av biblioteken för vardagsärenden som bank- och myndighetskontakter, och att bibliotekarierna lägger allt mer tid på att hjälpa människor med detta.

Tryggheten på biblioteken har länge lyfts av bibliotekarier. Men den här rapporten visar att färre nu har upplevt oro och våld – antagligen på grund av minskade öppettider. Trots det har 79 procent av bibliotekarierna känt social oro under året. Och trots att de flesta bibliotek har en handlingsplan för att motverka svåra situationer upplever bara 44 procent att åtgärderna är tillräckliga.

I rapporten formuleras flera krav för trygga och mer tillgängliga bibliotek: mer resurser, att fler aktörer måste ta ansvar för människors digitala utanförskap, att beredskapen behöver stärkas inför kommande kriser och att arbetsgivare måste fortsätta att motverka hot, våld och trakasserier mot bibliotekspersonalen.

Elin Swedenmark/TT

FAKTA

Fakta: Biblioteksrapporten i urval

Hälften av folkbibliotekarierna och skolbibliotekarierna har någon gång under det senaste året bytt eller funderat på att byta jobb på grund av sin arbetsmiljö.

51 procent av folkbibliotekarierna arbetar ibland själva ute i biblioteket, jämfört med 60 procent vid den senaste undersökningen. 27 procent av folkbibliotekarierna arbetar ensamma dagligen eller flera gånger i veckan.

Endast 44 procent svarar att de åtgärder som gjorts för att förbättra arbetsmiljön och skapa en tryggare arbetsplats har varit tillräckliga.

92 procent tycker att det ska vara möjligt att tillfälligt avvisa personer som stör ordningen från biblioteket, och 64 procent tycker att det ska gå att porta besökare för en längre tid.

1 707 personer svarade på enkäten och svarsfrekvensen var 42 procent.

Kultur och nöje

19-årig debutant gjorde "allt" i "Vår i Paris"

Suzanne Lindon provade på tre olika roller – som manusförfattare, regissör och skådespelare – när hon gjorde 'Vår i Paris'. Arkivbild.
Foto: Alessandra Tarantino
Kultur och nöje
Kultur och nöje När Suzanne Lindon 19 år gammal bestämde sig för att göra film gjorde hon det inte direkt lätt för sig.
Hon skrev manuset, regisserade och spelade själv huvudrollen.

– Jag ville göra allt på en gång, jag behövde en bra anledning att göra film. Så jag skrev en roll som jag kunde göra och som jag också kunde regissera, säger hon till TT via Zoom från Paris.

Resultatet blev ”Vår i Paris”, en berättelse om en 16-årig flicka som möter och blir förälskad i en 30-årig man. Men det är inte en film om en äldre man som utnyttjar en naiv ung flicka, de två har inte sex, de kysser inte ens varandra.

– Det är en fantasi. Hon är mera förälskad i själva idén än i honom, konstaterar Suzanne Lindon.

Kända föräldrar

Hennes föräldrar är två av Frankrikes mest hyllade skådespelare, Vincent Lindon och Sandrine Kiberlain, och Suzanne Lindon konstaterar att detta självfallet har influerat henne.

– Jag har ju sett film och teater från det att jag var liten, så att bli skådespelare har känts väldigt naturligt för mig. Konstigt nog har jag aldrig varit på några filminspelningar, och det var bra, för nu blev min egen inspelning den första jag var på. Så jag kände inte att jag borde göra på något speciellt sätt, jag kunde göra lite vad jag ville, nu när jag var boss, säger hon.

Men att vara "boss" är inte viktigt, framhåller Suzanne Lindon sedan.

– Jag hade ett väldigt bra filmteam, många var unga, vi hjälpte varandra. Själva skådespeleriet var det enkla, då kände jag mig fri. När vi sedan sade ”bryt” och jag skulle se vad vi hade filmat, det var då det verkliga jobbet började.

"Kändes helt naturligt"

Hon skrev manuset när hon var 15 och har sedan dess planerat för sin film. Att gå tillbaka några år och försöka att hitta sitt 16-åriga jag var inga problem.

– Det kändes helt naturligt, att gå tillbaka och föreställa mig vem denna unga kvinna var. Det fanns de som var yngre än jag på inspelningen, och vi delade många minnen, som till exempel den där udda känslan när man blir trött på att umgås med jämnåriga. Och visst finns det drag av mig själv i huvudpersonen, mer än att hon också heter Suzanne.

”Vår i Paris” var uttagen till 2020 års Cannesfestival, den som inte blev av, men bara det att den blev uppmärksammad var en hedersbetygelse.

– Nu har jag idéer kring vad jag vill göra härnäst, men jag känner mig inte riktigt redo att börja tänka på dem än.

Gunnar Rehlin/TT

Suzanne Lindon spelar själv huvudrollen i 'Vår i Paris' med Arnaud Valois som motspelare. Pressbild.
Suzanne Lindon spelar själv huvudrollen i "Vår i Paris" med Arnaud Valois som motspelare. Pressbild.
Foto: Edge Entertainment

FAKTA

Fakta: Suzanne Lindon

Ålder: 21 år.

Familj: Föräldrarna Vincent Lindon och Sandrine Kiberlain.

Bor: I Paris.

Yrke: Skådespelare och regissör.

Aktuell: Med ”Vår i Paris” – som hon har skrivit manuset till, spelar huvudrollen i och har regisserat. Filmen har svensk biopremiär den 17 september.

Kultur och nöje

Nya "Battlefield 2042" försenas

De storskaliga striderna på futuristiska slagfält får vänta till november. Pressbild.
Foto: EA/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Svenska Dices kommande storspel "Battlefield 2042" försenas en månad, meddelar bolaget EA i ett pressmeddelande.

Spelet kommer den 19 november, i stället för den 22 oktober som man först hade tänkt.

Studiochefen Oskar Gabrielson säger i pressmeddelandet att förseningen beror på att utvecklarna tvingas jobba hemifrån till följd av pandemin. Man hade hoppats på att personalen skulle vara tillbaka på kontoren vid den här tiden, men att det inte har gått.

Trots förseningen räknar inte EA med några förändringar när det gäller bolagets prognoser för det brutna räkenskapsåret 2022.

Förstapersonsskjutaren "Battlefield 2042" släpps till Xbox One/Series X/S, Playstation 4, Playstation 5 och pc.

Kultur och nöje

G-Eazy gripen för misshandel efter MTV-gala

G-Eazy på MTV-galan 'Video music awards' i New York i söndags. Han greps dagen därpå.
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske rapparen G-Eazy greps i måndags för att han ska ha slagit två män i ansiktet utanför ett hotell i New York på fredagen, skriver Billboard. Männen behövde inte söka sjukhusvård.

Gripandet skedde dagen efter att han närvarat på MTV-galan "Video music awards". Den 32-årige rapparen åtalades för förseelserna, och släpptes sedan fri med en kallelse till en domstolsförhandling vid ett senare datum.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Vinterdepression - och olika metoder för att bli av med den

Apoteum

Vad är vinterdepression?

Nu när det går mot mörkare tider, är det många som börjar märka av vinterdepressionen, som är en typ av årstidsbunden depression. Vissa får också något som kallas för vår-depression, men vanligast är ändå den som är bunden till vintern.

Några av symtomen för vinterdepression är en trötthet som inte ger med sig, svårigheter med att somna, nedstämdhet och oro, och ett starkt sockersug, vilket gör att många går upp i vikt under vintern - inte bara på grund av julmaten. Även om det inte finns en entydig anledning till varför vissa får den här typen av depression, så är det sannolikt att det har med brist på dagsljus att göra.

Finns det behandling?

Om man lider av vinterdepression kan man få antidepressiva läkemedel av läkare, eller få genomgå kognitiv beteendeterapi (KBT) för att lära sig att hantera det bättre. I vissa fall rekommenderas det också att man skaffar sig en ljusterapilampa, som simulerar naturligt solljus och kan lura hjärnan till att tro att det är sommar. Många tar också vitamin D tillskott för att tillgodose det behovet under vintermånaderna.

Andra metoder för att lätta på depressionen kan vara att motionera regelbundet så att hjärnan utsöndrar endorfiner, försöka sitta nära fönster och ha öppna ytor runt sig för att öka känslan av rum och ljus, och att undvika stressiga situationer så mycket som möjligt.

Depression och det endocannabinoida systemet

En nyare metod för att lätta på depressionen som allt fler forskare har börjat titta på är hur det endocannabinoida systemet i våra kroppar kan påverka vårt humör. Depression kommer sällan ensam, utan har ofta sällskap av ångest och stress. Det är sedan tidigare känt att det endocannabinoida systemet, som man kan föreställa sig är som en variant av nervsystemet eller cirkulationssystemet, spelar en roll i hur vi hanterar både stress och ångest. När det aktiveras kan det reducera aktiviteten hos neuroner i amygdalan, vilket får oss att känna oss lugnare och mer avslappnade.

Folk som lider av depression tros också lida av dopamin-och serotonin brist, två hormoner som fungerar som signalämnen i hjärnan, och har med humöret och känslan av lycka att göra. Forskare tror att när receptorerna som tar emot de här signalerna blir utmattade, så kan det leda till depression. Genom att aktivera det endocannabinoida systemet, så aktiveras även dessa receptorerna, och man kan få tillbaka känslan av mental balans och harmoni.

Och vad är det som aktiverar det endocannabinoida systemet? Jo, det är cannabinoider som CBD.

CBD från tillskott

Även om kroppen i sig själv producerar en liten mängd cannabinoider, räcker inte det alltid, och då kan man få i sig fler genom tillskott från växter. De cannabinoider som finns i till exemplet hampa, nässlor eller humle, är väldigt snarlika de som finns i däggdjur, och kan sätta igång det endocannabinoida systemet precis lika bra som de cannabinoider vi själva producerar.

Det har gjorts vetenskapliga studier under de senaste åren för att se vilka samband det finns mellan CBD och minskad stress och ångest. Resultaten har visat sig vara lovande, men det krävs fortfarande mycket mer forskning innan man kan säga något med säkerhet.

Kultur och nöje

Morissette tar avstånd från film om sitt liv

Alanis Morissette kallar den nya filmen för 'oanständig'. Arkivbild.
Foto: Amy Harris/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Alanis Morissette kallar filmen "Jagged" för "oanständig", och säger att hon inte håller med om den version av sitt liv som dokumentären berättar, enligt BBC News.
PREMIUM

I "Jagged" antyds att flera män utnyttjade Alanis Morissette sexuellt när hon var 15 år.

Nu tar den 47-åriga sångerskan avstånd från filmen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Storfilmen "Bodyguard" får ny version

Whitney Houston hade huvudrollen i originalfilmen från 1992. Arkivbild.
Foto: Johannes Eisele/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Filmsuccén "Bodyguard" med Whitney Houston och Kevin Costner i huvudrollerna får en ny version, skriver The Variety.

Matthew López, författaren till den Tonynominerade Broadwaypjäsen "The inheritance", har fått uppdraget att skriva manus till filmen för Warner Bros.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Agnetha Fältskog: Vi är så glada

Agnetha Fältskog berättar om mottagandet i kommande 'Svensktoppen' på P4. Arkivbild.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Agnetha Fältskog bryter tystnaden efter Abbas comeback för två veckor sedan.
PREMIUM

– Vi är så glada, allihop i gruppen, och tacksamma, och rörda över det här enorma mottagandet vi får. Det känns jätteskönt och varmt i kroppen, säger Agnetha Fältskog i en intervju i det kommande programmet av "Svensktoppen", rapporterar Sveriges Radio.

Agnetha Fältskog uppger också att ingen av dem ska ha varit tveksamma inför projektet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL