Annons

På med stövlar och ut med ungarna i skogen

Ge naturen en chans – och den återhämtar sig. I boken "Naturen vi ärvde" skriver Henrik Ekman om hur naturen kan göra storstilad revansch. Om vi bara hjälper den på traven.
Publicerad 23 juli 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Henrik Ekman älskar naturen, men mest av allt ekar. Särskilt eklandskapet i Bjärka-Säby i Östergötland. Det var där som hans naturintresse redan i barndomen utvecklades och fördjupades. "Jag tror det är viktigt att man redan som barn får möjlighet att skapa en känslomässig relation till naturen", säger han. Arkivbild.
Henrik Ekman älskar naturen, men mest av allt ekar. Särskilt eklandskapet i Bjärka-Säby i Östergötland. Det var där som hans naturintresse redan i barndomen utvecklades och fördjupades. "Jag tror det är viktigt att man redan som barn får möjlighet att skapa en känslomässig relation till naturen", säger han. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Vem hade Henrik Ekman varit utan Bjärka-Säbys ekar? Ekarna och hagarna på det östgötska godset har präglat honom i grunden. Så mycket älskar Henrik Ekman ekar att han har skrivit två böcker och gjort en film om dem – och nya boken, "Naturen vi ärvde", tar också den avstamp i barndomens exkursioner med brorsan i Bjärka-Säby.

Fast egentligen började det med en trutunge som Henrik Ekman en barndomssommar vårdade ömt, såg bli en ståtlig ungtrut och sedan dö i salmonella – men inte utan att först ha hunnit smitta honom och hans syskon. Men det var det värt om man frågar Henrik Ekman.

Annons

– Startskottet var barndomens förundran över naturen, att klättra upp i ett träd och se de perfekta äggen i ett trastbo och att hålla en trutunge i mina händer. När jag blev äldre började jag med ornitologi, men att på håll titta på en fågel genom en kikare blir abstrakt. Att däremot se den på nära håll, att hålla i den, är konkret och slår an något i en människa.

Naturfilm kan väcka starka känslor

Henrik Ekmans röst föregår honom. Han är redaktör för naturprogrammet "Världens natur", bossar över vilka naturfilmer som SVT köper in och är också den vars röst lotsar oss genom filmerna. Påkostade naturfilmer i all ära, men Henrik Ekman tror att de behöver kompletteras med andra typer av filmer och program, sådana som låter oss komma lite närmare.

– En bra naturfilm kan väcka lika starka känslor som en spelfilm, men det behövs också program där någon åker ut och upplever djur på nära håll, och det behövs program som "Den stora älgvandringen". Däremot behöver vi inte program om savannens fem dödligaste rovdjur.

I "Naturen vi ärvde" skriver han om de miljöproblem som under hans livstid har uppstått – men också fått sin lösning. Djurarter har varit nästan utdöda, men tack vare engagemang, kloka beslut och åtgärder har stammar återhämtat sig. Sjöar har varit igengrodda, nu kan man bada i dem. Hotade ekar och bokskogar har räddats och fått sin egen lag: ädellövskogslagen. Fåglarna sjunger på nytt i våra skogar.

"Greta Thunberg har fel"

– När folk försöker sälja en film till mig säger de ofta "Henrik, den här är inte bara dyster, det finns hopp också". Det är vad min bok handlar om, att det finns gott hopp och att naturen kan ta revansch.

Naturens förmåga att läka är stor, men det finns sår som inte kan läka. Arterna som har utrotats kommer inte tillbaka. De är borta för alltid och de rödlistade arterna blir allt fler, både i Sverige och utomlands. Men Henrik Ekman tror på naturen – och han tror på politiken.

– Greta Thunberg har fel när hon skäller ut politikerna och säger att de inte gör någonting. De gör en massa saker. Det finns ledare som både vill och kan, men ska de göra mer fordrar det ett politiskt stöd hos folket. Det är därför jag menar att det är viktigt att kommande generationer stimuleras till intresse och engagemang för naturen.

Ut med ungarna i skog och mark – det är Henrik Ekmans filosofi. Med ett stormkök till hands behöver man inte åka hem för att äta lunch, och har man ett tält behöver man inte ens åka hem när man ska sova.

– Gummistövlar är en fantastiskt bra uppfinning, med stövlar på fötterna blir det genast mycket roligare att vara ute i naturen.

Barnbarn och mördarsniglar

Han erkänner dock att vår tids stora problem – klimatkrisen – är ett mycket komplicerat sådant. Här kommer den svenska modellen – beslut, utredning och åtgärder – till korta. Det krävs mer arbete än så. Likväl håller Henrik Ekmans fast vid sin tro på politikens möjligheter.

Annons

– Politiken är det möjligas konst. Dessutom har något hänt efter den heta sommaren 2018, torkan och bränderna var en vändpunkt. Det finns en opinion för miljöfrågor som inte har funnits på länge. Innan den sommaren tycktes folk bara vara intresserade av träning och dieter.

Henrik Ekman kan inte låta bli att vara hoppfull. Inte minst när han ser barnbarnen förtjust plocka upp mördarsniglar. Eller när de går runt och försöker hitta så många olika sorters gula blommor som möjligt.

– Ett engagemang för naturen kan börja med en nyfiken glädje.

Viktor Andersson/TT

I "Naturen vi ärvde" skriver Henrik Ekman om miljöproblemen som har uppstått under hans liv – men som också har fått sin lösning. "I viss mån har vi lärt oss av våra misstag, men det kommer alltid att finnas personer som sätter sina egna, kortsiktiga behov framför naturens långsiktiga", säger han. Pressbild.
I "Naturen vi ärvde" skriver Henrik Ekman om miljöproblemen som har uppstått under hans liv – men som också har fått sin lösning. "I viss mån har vi lärt oss av våra misstag, men det kommer alltid att finnas personer som sätter sina egna, kortsiktiga behov framför naturens långsiktiga", säger han. Pressbild.Foto: Magnus Liam Karlsson
Klimataktivisten Greta Thunberg har skällt ut politiker över hela världen för att de inte gör något åt klimathotet. Men stämmer verkligen det? Henrik Ekman tror på politikens möjligheter och pekar på allt som politikerna har gjort för miljön och naturen. Arkivbild.
Klimataktivisten Greta Thunberg har skällt ut politiker över hela världen för att de inte gör något åt klimathotet. Men stämmer verkligen det? Henrik Ekman tror på politikens möjligheter och pekar på allt som politikerna har gjort för miljön och naturen. Arkivbild.Foto: Jason DeCrow/AP/TT
Fakta: Jorden vi ärvde

Fakta: Jorden vi ärvde

50 år efter att Evert Taube skrev "Änglamark" intervjuar vi några av dagens författare och konstnärer med hjärtat i det gröna. I serien har vi tidigare intervjuat konstnärsduon Bigert & Bergström och den isländske författaren Andri Snær Magnason.

"Änglamark" gavs ut 1971 på skiva med Sven-Bertil Taube och Gunnar Svenssons orkester. Strofen "låt sista älven som brusar i vår natur brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur!" var en protest mot förslaget att bygga ut Vindelälven. Evert Taube hade redan 1967 telegraferat till statsminister Tage Erlander: ”om detta får ske då ska djävulen och inte jag vara svensk. Då flyr jag från detta land för att aldrig hit återkomma vare sig levande eller död”.

Vindelälven byggdes aldrig ut.

Fakta: Henrik Ekman

Fakta: Henrik Ekman

Henrik Ekman är född 1951. Han är biolog, filmare, författare, journalist med inriktning på natur och vetenskap samt presentatör av naturprogram på SVT.

Han har producerat flera dokumentärfilmer för SVT och givit ut en rad böcker med naturanknytning, bland annat "Ekarnas hagar "(med Börje Pettersson), De sista ängarna", "Utsikt från ett torp" och "Vargen – Den jagade jägaren".

I höst är han aktuell med boken "Naturen vi ärvde – En miljöresa från 'Tyst vår' till het sommar".

Den 20 juli var han värd i "Sommar i P1".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons