Annons

Utländskt vatten får användas i svensk vodka

Beteckningarna svensk vodka och svensk akvavit får användas även om dryckerna spätts med utländskt vatten.
Tidigare krav ska slopas, fastslår kammarrätten i Stockholm.
Publicerad 23 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Vodka och akvavit ska varken behöva innehålla svenskt vatten eller vara utspädd i Sverige för att få kallas svensk, enligt Kammarrätten. Arkivbild.
Vodka och akvavit ska varken behöva innehålla svenskt vatten eller vara utspädd i Sverige för att få kallas svensk, enligt Kammarrätten. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kammarrätten bedömer att krav på svenskt vatten och spädning i Sverige som finns i produktspecifikationerna för de skyddade geografiska beteckningarna svensk vodka och svensk akvavit inte överensstämmer med EU-rätten.

Därmed ska kraven slopas, anser en enig rätt.

Annons

Livsmedelsverkets krav överklagades av vodka- och akvavitproducenter som hade invändningar mot hur specifikationerna för de geografiska beteckningarna var utformade.

Huvudfrågan är kravet på att spritdryckerna ska innehålla svenskt vatten och vara utspädda i Sverige.

"Vi bedömer att Livsmedelsverket inte har visat att kraven på svenskt vatten och spädning i Sverige har ett sådant samband med vodkan och akvavitens kvalitet eller anseende att de är lämpliga, nödvändiga och proportionerliga", säger rättens ordförande Eva-Lotta Hedin i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverkets argument, att konsumenterna förväntar sig att det som går under beteckningarna svensk vodka och svensk akvavit är helsvenska produkter, är inte tillräckligt väl underbyggt, påpekar Hedin.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons