Annons

Bitvis våldsamt vid vaccinkritiska protester

Hundratusentals fransmän har under lördagen demonstrerat mot landets uppskruvade vaccinkrav.
På vissa platser i Paris blev det våldsamt när grupper tillhörande "gula västarna" och nationalistpartiet "Patrioterna" tågade genom staden.
Publicerad 24 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Det högernationalistiska partiet Patrioternas ledare Floriant Philippot talar inför demonstranter vid Place Trocadero i Paris.
Det högernationalistiska partiet Patrioternas ledare Floriant Philippot talar inför demonstranter vid Place Trocadero i Paris.Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT

Fransmän som vill gå på bio, museum eller sportevenemang har sedan i onsdags varit tvungna att visa intyg på att de antingen vaccinerats mot covid-19 eller nyligen testats negativt för viruset.

Annons

En inskränkning av friheten, tycker de cirka 161 000 fransmän som enligt inrikesdepartementet under lördagen gick ut på gatorna i flera franska städer för att visa missnöje, rapporterar tidningen Le Monde.

Delvis våldsamt

I Paris blev protesterna delvis våldsamma och polisen avfyrade tårgas mot kravallerna som uppstod vid den berömda avenyn Champs-Elysées och järnvägsstationen Saint Lazare, i de centrala delar av staden.

Inrikesdepartementet uppskattar att över 10 000 demonstrerade i olika grupperingar i huvudstaden. En stor grupp uppges tillhöra protestgruppen gula västarna, en annan stor skara tillskrivs högerextrema under ledning av nationalistpartiet "Patrioternas" ledare Florian Philippot, skriver Le Monde.

Macron har stöd

I september blir det också obligatoriskt för vårdpersonal att ha vaccinerat sig, annars uteblir lön och arbetstillfällen. Hundratusentals har vid tidigare tillfällen redan protesterat mot vaccinkraven, som syftar till att stävja den kraftiga fjärde virusvåg som drabbat landet.

En tydlig majoritet, cirka 76 procent av fransmännen stöttar president Emmanuel Macrons metoder med vaccinkravet, enligt en undersökning från tv-kanalen BFM tidigare i juli.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons