Inrikes

Fängelse för knivhugg på krogen

En man har dömts till åtta års fängelse för att ha knivhuggit en annan man på en restaurang tidigare i år. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En lördagskväll i mars i år skadades en 52-årig man svårt i handen när han försökte värja sig från en 37-årig mans knivhugg under ett bråk på en krog i Malmö.

Efter att flera gäster lyckades avväpna 37-åringen, kunde polisen sedan gripa honom på plats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Polisen: Handgranat kastades in i fel bostad

Polisen undersöker bostaden i Rotebro.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes Tidigt på måndagsmorgonen kastades en handgranat in genom ett fönster i en bostad i Rotebro.
En kvinna skadades i attacken – som polisen tror var ett misstag.

– Jag vill nog mena på att det är en oskyldig familj som har drabbats av extremt grovt våld, säger Christoffer Bohman, lokalpolisområdeschef i Sollentuna.

Det var vid 03.30-tiden på måndagen som explosionen ägde rum norr som Stockholm. Enligt polisen bor det en barnfamilj i den drabbade bostaden, och flera personer i familjen befann sig i hemmet när handgranaten briserade.

Trots det var det bara en kvinna som skadades lindrigt.

– Det är ett under att det inte blivit mer personskador än vad som skedde, säger Christoffer Bohman, lokalpolisområdeschef i Sollentuna.

Fel lägenhet

Polisen misstänker att attacken inte var riktad mot familjen.

– Min starka övertygelse är att det här är en handgranat som har kastats in i fel lägenhet, säger Christoffer Bohman.

– Sedan kan jag inte gå in exakt på vad som gör att vi har den starka övertygelsen. Men jag vill nog mena på att det är en oskyldig familj som har drabbats av extremt grovt våld, fortsätter han.

Mycket pekar på att det är organiserad brottslighet som ligger bakom dådet.

– Dels för att det är den här typen av våld vi ser i konfliktmiljöer. Det baseras till viss del på erfarenhet, men sedan har vi också flera arbetshypoteser som stärker det här, utifrån underrättelse och kunskap om miljön runt omkring, säger Christoffer Bohman.

"Passerat en gräns"

Brottsrubriceringen är i nuläget allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord och hantering av explosiva varor. Ingen har blivit frihetsberövad i fallet – men polisen har ett antal "intressanta individer".

Extra resurser har tillsatts i området för att både hjälpa till med utredningen och arbeta förebyggande.

– Vi jobbar dygnets alla timmar med att förhindra nästa skjutning eller sprängning, vilket är ett omöjligt uppdrag. Men sedan förhindrar vi några, säger Christoffer Bohman.

– Det kommer nog att vara tufft att vara kriminell i vårt polisområde, för vi lägger tryck i de här miljöerna nu. Det här har passerat en gräns för vad som är acceptabelt.

Ola Palmström/TT

Inrikes

Politiker häktad för våldtäkter

Värmlands tingsrätt i Karlstad. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes En manlig politiker har häktats av Värmlands tingsrätt som misstänkt för flera våldtäkter, rapporterar lokala medier.

Tingsrätten anser att mannen är misstänkt på sannolika skäl, vilket är den högre graden av misstanke.

Politikern greps och anhölls i fredags. Han nekar till brott.

På måndagen begärdes han häktad.

– Jag menar att det finns risk för att han, genom att undanröja bevis eller på annat sätt, försvårar sakens utredning. Det finns också risk för att han fortsätter sin brottsliga verksamhet, sade kammaråklagare Rebecca Hällgren under häktningsförhandlingen, enligt Värmlands Folkblad.

Åklagarmyndigheten uppger i ett pressmeddelande att mannen är misstänkt för våldtäkter mot en kvinna vid flera tillfällen under två års tid, fram till gripandet.

Mannen har flera poster för sitt parti, som i helgen dock meddelade att han inte kommer att fortsätta med sina uppdrag.

Inrikes

Tydlig spricka i budgetdebatten mellan V och C

Finansminister Magdalena Andersson (S) lämnar budgetpropositionen till riksdagens talman inför budgetdebatten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Regeringens problem med att få stöd för sin budget av C och V framkom tydligt i budgetdebatten i riksdagen. Samtidigt kräver Sverigedemokraterna stärkta pensioner för att stödja ett alternativ från M och KD som kan hota regeringens budget.

Centern efterlyste fler skattesänkningar från regeringen samtidigt som Vänsterpartiet kritiserade det "reptricket".

– Sverige är fortfarande i en djup arbetslöshetskris med 450 000 arbetslösa, varav 190 000 långtidsarbetslösa. De flesta bedömare säger nu att småföretagen måste få chansen att anställa. Delar finansministern Centerns inställning att man kan sänka de rekordhöga skatterna på jobb och företagare? frågade partiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl.

Svarade inte

Finansminister Magdalena Andersson (S) svarade inte direkt på den frågan utan framhöll att budgeten innehåller flera åtgärder för att de långtidsarbetslösa ska få jobb. Hon framhöll också att 74 miljarder i reformer kommer att innebära en vitamininjektion för hela ekonomin.

– Det handlar om att arbeta med effektiva åtgärder, det finns goda möjligheter att anställa långtidsarbetslösa till låga kostnader. Jag hoppas att Sveriges företagare tar de möjligheterna, sade finansministern.

Hennes problem med att få stöd för budgeten framkom tydligt när det var dags för Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. V oroar sig för att regeringen lägger välfärden på diet.

Dåligt reptrick

– Det är klart att man kan fortsätta sänka skatter ofinansierat och därmed öka den ekonomiska ojämlikheten och fortsätta underfinansiera välfärden och bidra till en politik med massarbetslöshet. Det reptricket har vi hållit på med i många år nu och resultatet är väldigt tydligt, sade Ulla Andersson.

Några krav om vad och i så fall hur budgeten ska förändras under behandlingen i riksdagen, för att V ska stödja den, gav hon inte.

Regeringens behov av stöd från både C och V för att få igenom budgeten beror på om SD tänker stödja ett gemensamt budgetförslag som kan komma från M och KD.

Lyfter pensioner

Men SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt gjorde klart att SD inte tänker lova bort sitt stöd till M och KD utan vidare. Som SD-ledaren Jimmie Åkesson i partiledardebatten förra veckan underströk han att en höjning av pensionerna, eller mer i plånboken för pensionärerna, är en extra viktig fråga för partiet.

– Vi kommer att prioritera höjda pensioner, sade Sjöstedt.

Den som inte delar den synen kan inte räkna med SD:s stöd, enligt Sjöstedt. Han förvarnade om att SD i nästa vecka kommer att lägga fram ett förslag som stärker pensionerna och pensionssystemet långsiktigt.

– En väldigt genomarbetad och uttänkt modell, hävdade han.

Halvera bistånd

Han klagade över att regeringen anslår 52 miljarder till biståndet nästa år och antydde att en del pengar kan hämtas där. SD vill halvera biståndet till 27 miljarder, Moderaterna har haft förslag om att minska det med omkring 15 miljarder. Men Kristdemokraterna har hittills inte velat sänka det alls.

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

Inrikes

Fet valårsbudget kan falla i riksdagen

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgetpropositionen för 2022 vid en pressträff i Rosenbad.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen laddar upp med en lång rad satsningar i budgeten för valåret 2022. Där finns pengar för välfärd, vaccin, extra föräldraledighet – och mycket mer.
Men det är osäkert om budgeten godkänns av riksdagen.

Regeringen summerar de nya satsningarna i budgetpropositionen till 74 miljarder kronor.

– Det klart att det här är siffror som gör en socialdemokratisk finansminister stolt, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Totalt innehåller budgeten utgifter på över 1 000 miljarder kronor. Men de nya satsningarna på 74 miljarder handlar, enligt regeringen, framförallt om klimat och miljö, jobben, välfärden och kampen mot brottsligheten.

De flesta budgetnyheterna presenterades redan tidigare i september, men en nyhet för dagen är ett tillskott till sjukvården på 5 miljarder kronor, bland annat för att korta vårdköer.

Familjevecka i vår

Dessutom vill regeringen införa den utlovade så kallade familjeveckan från april nästa år. Men det blir inte en hel vecka extra föräldraledighet på en gång.

Till en början kan föräldrar med barn mellan 4 och 16 år vara hemma och få ut 80 procent av inkomsten totalt sex dagar per år – tre dagar per förälder. Den som är ensam vårdnadshavare får själv disponera alla sex dagarna.

Pandemin ligger fortfarande som ett stort orosmoln över den ekonomiska utvecklingen. I budgeten har regeringen avsatt flera miljarder för att säkra resurser till vaccin, testning och smittspårning även nästa år.

Annars ser prognoserna ljusa ut när det gäller tillväxten och de offentliga finanserna beräknas ha ett överskott 2023.

Arbetslöshet oroar

Finansministern oroas dock av en växande långtidsarbetslöshet. Omkring 190 000 personer har nu varit utan jobb i mer än ett år.

Andersson räknar visserligen med att satsningarna i budgeten kommer att stimulera ekonomin och skapa jobb, men säger:

– Det kommer att skapa jobb, men inte till alla. Olika insatser behövs för olika grupper.

Finansministern pekar på att nyanlända snabbt måste lära sig svenska och kanske skaffa sig en kompletterande utbildning. I budgeten läggs pengar på så kallade kombinationsutbildningar.

– Men det kan också handla om att man behöver omskola sig till ett bristyrke, som busschaufför eller vårdbiträde, säger Andersson.

För de som står längst från arbetsmarknaden, som äldre nyanlända utan utbildning, satsar regeringen på fler extratjänster.

Arbetslösheten beräknas sjunka från 8,8 procent i år till 7,7 procent nästa år för att åren därefter ligga på 7 procent.

Oklart stöd

Budgeten innehåller förslag på en rad områden. Till exempel blir det extrapengar till polis och kriminalvård och stödet utökas till elbussar och biogas. Dessutom satsas det på bredband på landsbygden och miljarder går till skydd av natur.

Några av miljarderna går också till ökade kostnader för bland annat rättsliga biträden och läkemedelsförmåner.

Finansdepartementet räknar med att 5-10 miljarder av satsningarna 2022 behöver finansieras av lån.

Men även om budgeten innehåller något för de flesta, så är det osäkert om riksdagen kommer att säga ja. I budgetomröstningen sent i höst krävs sannolikt att både Centern (C) och Vänsterpartiet (V) stödjer den.

Men ingen av de två partierna vill i dag garantera sitt stöd.

V vill till exempel se mer pengar på sikt till vård, skola och omsorg, en höjd garantipension och slopat karensavdrag i sjukförsäkringen.

V hoppas på mer och hur man ska rösta bestäms först sent i höst.

V har krävt satsningar på ekonomiskt svaga grupper. I regeringens budget finns till exempel höjt tak i sjukförsäkringen och bättre villkor för de som har sjuk- och aktivitetsersättning, det som tidigare kallades förtidspension.

"Lagar revor"

– Den här budgeten har en väldigt tydlig fördelningsprofil och lagar de revor som finns i välfärdssystemet, säger finansminister Magdalena Andersson.

– Det finns mycket i denna budget som jag tror att också V tycker är väldigt bra politik.

Andersson är tippad att bli ny S-ledare efter Stefan Löfven i höst och därmed också Sveriges nästa statsminister, om hon godkänns av riksdagen.

Hon vill dock inte svara på frågor om huruvida en S-ledd regering sitter kvar om regeringen förlorar budgetomröstningen senare i höst.

– Hur en ny statsminister ställer sig till det måste bli en fråga för den personen, säger Andersson.

– Vi får se hur andra partier ställer sig. Det är många veckor kvar innan budgetbeslutet i riksdagen.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

FAKTA

Fakta: Förslag i budgeten för 2022

– Statsbidrag till kommuner: 3

– Äldreomsorg: 2,5

– Sjukvård: 5 mdr

– Skola: 1,3

– Matchningstjänster: 1, 2

– Arbetsmarknadsutbildning: 0,42

– Extratjänster/introduktionsjobb: 0,7

– Övriga insatser för arbetslösa: 0,16

– Arbetsförmedlingen mm 0, 56

– Folkhögskola, fler platser: 0,3

– Kombinationsutbildningar: 1,56

– Studiemedel på grund av fler platser: 0,44

– Omställningsstudiestöd mm: 0,25

– Övrigt: 0,24

– Höjd omsättningsgräns för moms: 0,25

– Sänkt arbetsgivaravgift unga: 1,55

– Slopad reklamskatt:0,1

– Extra föräldraledighet: 3,5

– Höjt tak, sjukförsäkring: 2,6

– Övrigt sjukpenning: 0,32

– Höjt bostadstillägg pensionärer: 1

– Höjd garantinivå, sjuk/aktivitetsersättning: 1,5

– Höjt bostadstillägg: 0,55

– Höjt underhållsstöd: 0,04

– Färre karensdagar i a-kassan: 0,34

– Skattereduktion förvärvsinkomst: 7

– Skattereduktion förtidspension: 2,6

– Skattereduktion a-kassa:0,8

– Stärkt klimatpremie för bl a elbussar:1,3

– Klimatklivet: 0,8

– Biogasstöd: 0,5

– Kompetenslyft för klimatet: 0,5

– Kommuners klimatanpassning: 0,5

– Industriklivet: 0,2

– Bonus klimatvänliga bilar (bonus-malus) 0,6

– Ökat järnvägsunderhåll: 1

– Övrig infrastruktur: 0,77

– Kollektivtrafik: 1

– Cykelsatsning: 0,2

– Övrigt: 0,16

– Skydd av värdefull natur: 2, 39

– Ersättningar till skogsägare: 0,81

– Skötsel av naturreservat, mm: 0,12

– Friluftsorganisationer/vandringsleder 0,1

– Underhåll, mindre vägar: 1

– Bredband: 0,5

– Stöd butiker, bensinmackar med mera: 0,25

– Stöd till kommuner: 0,5 mdr

– Kulturpengar: 1,2

– Regional kultur: 0,1

– Mediestöd: 0,1

– Idrott: 0,4

– Polis: 0,5

– Kriminalvård: 0,8

– Övrigt rättsväsende: 0,6

– Ungdomsvård, Sis-hem: 0,6

– Åtgärder mot våld mot kvinnor: 0,4

– Åtgärder mot bidragsfusk: 0,2

– Övrigt: 0,2

– Vaccininköp: 3,5

– Vaccinering: 2,1

– Testning/smittspårning: 2

– Nytt regionalt företagsstöd: 0,5

– Övrigt: 1,5

Inrikes

Flera ton kläder försvann – två män åtalas

Två män åtalas för att ha stulit 4,6 ton kläder ur insamlingscontainrar på flera platser i Västsverige. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Två män åtalas för att ha stulit sammanlagt 4,6 ton kläder och skor ur insamlingscontainrar i Västsverige.
Männen hittades sedan en man som ställt ut containrar blivit misstänksam, skriver Göteborgs-Posten.

Insamlaren trodde att någon stal ur containrarna. Han placerade en gps i ett par byxor, som han sedan lade i en av behållarna. En natt kom en signal om att hans gps var i rörelse.

Mannen hittade skåpbilen som signalen kom ifrån. Där fanns också två män, som rörde sig mellan bilen och en återvinningscentral. Insamlaren följde efter männen. Han uppger att duon stal klädpåsar på minst tio platser till.

Med hjälp av gps-signalerna kunde även polisen hitta det misstänkta fordonet. De två män som nu åtalas fanns i närheten. Det gjorde också ytterligare en skåpbil, som en av männen hade nyckel till.

Totalt fanns påsar med 4,6 ton kläder och skor i de två fordonen.

De åtalade nekar till brott, men har gett olika förklaringar i polisförhör. En av männen har sagt att de köpt kläderna. Den andre medger att duon tagit kläder vid insamlingscontainrar, men hävdar att han trodde att kläderna var på väg att slängas "som alla andra sopor".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

Inrikes

Stort oljeutsläpp utanför Örnsköldsvik

Olja som läckt ut utanför Husum, norr om Örnsköldsvik, har flutit i land på stränderna.
Foto: Kustbevakningen
Inrikes
Inrikes Kustområdet med flera öar utanför Husum, strax norr om Örnsköldsvik, har drabbats av ett omfattande oljeutsläpp. Farhågorna är nu att blåsigare väderlek ska sprida oljan ytterligare.

Det var i lördags som räddningstjänsten och kustbevakningen ryckte ut efter att flera personer larmat om olja i vattnet. Uppskattningsvis 800 meter av kustlinjen är påverkad. Källan till utsläppet är ännu inte fastställd, rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland.

– Vi har sökt av med flyg och andra enheter och hittat olja utspritt på öarna och några klumpar flytande i vattnet, säger Tomas Molldén, vakthavande befäl vid kustbevakningen, till TT.

MSB bistår kommunen med resurser i det fortsatta saneringsarbetet som rör de drabbade landområdena – insatser som kan pågå i flera veckor, enligt inre befäl på räddningstjänsten.

Än så länge bedöms läget vara under kontroll, men om vinden tilltar kan situationen förvärras.

– Vi är lite oroliga för vädret, det ska börja blåsa ordentligt här om några dagar. Då kan oljan flyta iväg, säger Martin Neldén, beredskapshandläggare vid länsstyrelsen som övervakar saneringsarbetet.

Tomas Lauffs/TT

Inrikes

Häktad för mord på kvinna i Kristianstad

En man har häktats som misstänkt för mord på en kvinna i Kristianstad. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En 27-årig man har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord på den kvinna i 30-årsåldern som hittats avliden i en lägenhet i Kristianstad, rapporterar P4 Kristianstad.

Mannen togs med till polishuset för förhör i samband med att kvinnan hittades i fredags och anhölls senare. Inför häktningsförhandlingen ville chefsåklagare Pernilla Åström inte uppge några fler detaljer än att 27-åringen var misstänkt för mord.

– I nuläget är vi förtegna då det är många människor runt om omkring som ska höras. Det är viktigt att de inte fått någon annan information i förväg utan att deras berättelse är opåverkad, sade hon till SVT Nyheter Skåne.

Inrikes

Drabbades av spelmissbruk: "Det var en flykt"

När Erik Werkelin var 16 år började han spela mer och mer. I dag är han fri från sitt missbruk.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes När det var som värst kunde han tillbringa 16 timmar om dagen framför skärmen.
Att fly in i datorspelandet blev ett sätt för Erik Werkelin att få tiden att gå.

När Erik Werkelin var sex år började han spela datorspel. Allt började som ett stort intresse.

– Det var en kul grej, en aktivitet, ett tidsfördriv och en hobby, säger 22-åringen.

Spelandet blev ett missbruk

Men senare under gymnasiet förändrades sättet som han spelade datorspel på och blev till ett missbruk i stället.

– I mitt fall har datorspelandet aldrig varit ett beroende, snarare en flykt. Jag satt framför skärmen och isolerade mig från omvärlden. Det var som mest under gymnasiet.

Det som Erik Werkelin flydde från var psykisk ohälsa, säger han.

– Datorspelandet påverkade mig negativt såklart. Det var inte att jag satt framför datorn i sig men mer att jag inte försökte hitta någon lösning på den psykiska ohälsan som jag hade. Jag stoppade mest huvudet i sanden och hoppades på att det skulle bli bättre nästa vecka.

Isolerade sig

Missbruket ledde till att han kunde spendera upp till 16 timmar per dygn framför datorskärmen. Han isolerade sig från vänner och hade svårt att sköta sina gymnasiestudier.

Han drabbades också av extrema sömnproblem, något som ledde till att han till slut sökte hjälp hos skolkuratorn. Men Erik Werkelin berättar att situationen förblev oförändrad i tre års tid efter detta.

Sedan tog han hjälp av Dataspelsakuten. Efter ett år med terapi där är inte datorspelandet ett missbruk längre.

– I dag spelar jag fortfarande på. Det är inte så att datorspel är farligt utan det blir en dålig grej när man spelar i stället för saker andra saker som man måste göra. Men så länge det finns en balans kan man hålla på med datorspel som med vad som helst, säger Erik Werkelin.

"Upp till individen"

Den första september infördes en ny lag i Kina som ska begränsa minderårigas användande av onlinespel. Personer under 18 år kan nu endast spela spel en timme om dagen, från klockan 20 till och med 21, fredagar till söndagar och på helgdagar.

Erik Werkelin har hört talas om den nya kinesiska lagen och tänker att det inte kommer att hjälpa unga som spelar för mycket.

– Det är upp till individen när det kommer till att spela mindre, att bestämma hur mycket varje individ ska spela är ingenting som staten ska kontrollera. Det kommer att finnas sätt för de som vill spela att kringgå reglerna.

Beata Wallsten/TT

Erik Werkelin har haft spelandet som en hobby sedan han var sex år gammal.
Erik Werkelin har haft spelandet som en hobby sedan han var sex år gammal.
Foto: Jessica Gow/TT
I dag spelar Erik Werkelin fortfarande datorspel men på en nivå som inte är ohälsosam: 'Så länge det finns en balans kan man hålla på med datorspel som med vad som helst.'
I dag spelar Erik Werkelin fortfarande datorspel men på en nivå som inte är ohälsosam: "Så länge det finns en balans kan man hålla på med datorspel som med vad som helst."
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Detta är spelberoende

Världshälsoorganisationen WHO klassade spelberoende som en sjukdom 2018.

Beroendet kännetecknas av att personen får en försämrad förmåga att kontrollera sitt spelande och att spelandet prioriteras över andra intressen och aktiviteter.

Trots att det uppstår negativa konsekvenser av beteendet för personen fortsätter hen och det kan ske en eskalering av spelandet.

För att en diagnostisering ska kunna ske måste beteendemönstret vara av den allvarlighetsgrad att det sker en betydande försämring av personliga, familje-, sociala, utbildnings-, yrkesmässiga eller andra viktiga funktionsområden och ska normalt ha varit uppenbart i minst 12 månader.

Källa: WHO

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL