Annons

Grannlandskonflikt bakom cesiummätning i OS

Att nationer väljer att laga egen mat till sina olympier är inget nytt.
Men att som Sydkorea i Tokyo-OS också mäta om maten innehåller radioaktivitet kan vara ett led i konflikten med Japan.
Publicerad 24 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Sydkoreas förste vice utrikesminister Choi Jong-Kun och Japans vice utrikesminister Takeo Mori hade möte i Tokyo i veckan.
Sydkoreas förste vice utrikesminister Choi Jong-Kun och Japans vice utrikesminister Takeo Mori hade möte i Tokyo i veckan.Foto: Franck Robichon/AP/TT

Det förekommer ibland att OS-trupper inte äter maten som serveras i OS-byn utan lagar egen mat för att de aktiva ska få mat som smakar som den gör hemma. Men att mäta cesiumhalten i maten, som Sydkorea gör under OS i Tokyo, är något nytt.

Maten, cirka 400 måltider per dag, lagas på ett hotell i närheten av OS-byn och fraktas sedan till den sydkoreanska OS-truppen, skriver nyhetsbyrån Yonhap.

Annons

– Vi mäter cesiumhalten i ingredienserna, från kimchi som vi tagit med oss hemifrån till andra matvaror, inklusive japanska, säger en anonym talesperson för Sydkoreas trupp till Reuters.

Importförbud av fisk

Skälet uppges vara rädsla för att det ska finnas kvar radioaktivitet efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima för tio år sedan. Sydkorea har kvar vissa förbud och testkrav av import av fisk och skaldjur från Japan sedan Fukushima-händelsen.

Ett annat skäl kan hänga ihop med den politiskt ansträngda relationen mellan Sydkorea och Japan som blivit alltmer spänd de senaste åren.

Det handlar bland annat om efterspelet till andra världskriget då sydkoreanska kvinnor och flickor togs som sexslavar av japanerna. Sydkorea bröt 2019 överenskommelsen som slöts 2015 som innebar en japansk ursäkt och skadestånd till drabbade och deras familjer.

En annan pågående konflikt mellan länderna handlar om Liancourt-öarna som båda nationerna hävdar är deras territorium.

Flaggbråk

Sydkorea har också kritiserat Japan för att använda "den uppgående solens flagga" som kan ses som en symbol för landets imperialistiska förflutna. Det fick några sydkoreanska OS-idrottare att kontra genom att hänga upp flaggor med krigsreferenser utanför sina rum i OS-byn. Det ska ha stått "Jag har fortfarande stöd från 50 miljoner koreaner" på flaggorna vilket är en parafras på en känd krigsfras från 1597 när den japanska flottan besegrades i strid.

Internationella olympiska kommittén tvingade sydkoreanerna att ta ner flaggorna.

Tidigare i veckan meddelade Sydkoreas president Moon Jae-In att han inte skulle åka till OS i Tokyo, där det också var tänkt att han för första gången skulle träffa Japans premiärminister Yoshihide Suga för ett toppmöte. I stället har Sydkoreas förste vice utrikesminister Choi Jong-Kun och Japans vice utrikesminister Takeo Mori träffats i Tokyo tidigare i veckan.

Ingela Ahlberg/TT

Fakta: Konflikten mellan Japan och Sydkorea

Fakta: Konflikten mellan Japan och Sydkorea

Det pågår ett handelskrig mellan länderna sedan några år tillbaka som grundar sig i återuppväckta historiska oförrätter från 1900-talets första hälft då Koreahalvön var under japanskt kolonialvälde.

Den pågående handelsdispyten mellan länderna föranleddes av ett beslut av Högsta domstolen i Sydkorea 2018, enligt vilket koreanska före detta tvångsarbetare gavs rätten att stämma japanska företag och utkräva kompensation för vad de utsattes för under krigstiden. Japan tillbakavisar dock alla krav på kompensation med hänvisning till 1965 års överenskommelse som slöts i samband med normaliseringen av relationerna mellan länderna.

Det pågår även en konflikt om ögruppen Dokdo/Takeshima (Liancourt-öarna) i Östhavet/Japanska havet. Båda länderna hävdar sina historiska rättigheter till ögruppen, som sedan 1950-talet är under sydkoreansk kontroll.

Källa: Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons