Utrikes

Journalist avstängd – smorde in sig med lera

Lera täcker vägarna i staden Altenahr i västra Tyskland. Bild från förra helgen.
Foto: Lino Mirgeler/AP
Utrikes
Tyskland
PREMIUM

En känd tv-journalist på tyska RTL har stängts av från sitt arbete sedan det framkommit att hon smetat in sig med lera innan hon i direktsändning rapporterade från översvämningsdrabbade områden.

Tilltaget var tänkt att få rapporteringen att framstå som mer autentisk, men när det dök upp filmer på nätet som visade hur hon smutsade ner sig innan kameran rullade togs hon ur tjänst av sin arbetsgivare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Lotterivinnare vann knarkkungens hem

En man pekar på vilken lott han vill köpa i lotteriet där beslagtagna fastigheter kunde vinnas.
Foto: Fernando Llano/AP/TT
Utrikes
Utrikes En lycklig vinnare i ett statligt mexikanskt lotteri kan börja packa flyttkartongerna. Vinnaren har nämligen vunnit den förre knarkkungen Joaquin "El Chapo" Guzman hus.

Villan i Culiacán i västra Mexiko var ett av runt 20 beslagtagna fastigheter den mexikanska staten lockade med i ett stort lotteri, vars vinnarnummer avslöjades på onsdagen.

Huset är det som knarkkungen via avloppssystemet lyckades fly från 2014 – innan han sex dagar senare kunde gripas. Han sitter i dag i ett högsäkerhetsfängelse i USA, dömd på livstid.

Huset bedöms vara värt omkring 1,6 miljoner kronor och var långt ifrån det mest värdefulla priset i lotteriet. Bland övriga fastigheter att vinna fanns till exempel ett hus i Mexico City som tillhört den tidigare ledaren för en av landets mest brutala narkotikaligor, den så kallade Juarez-kartellen.

Amado Carrillo Fuentes avled i samband med en plastikoperation 1997 och hans hus tros vara värt runt 34 miljoner kronor. Hans bror Vicente Carrillo Fuentes, även kallad "El Viceroy" var även han ledare för kartellen. Han greps 2014 och dömdes så sent som i veckan till 28 års fängelse.

Målet med lotteriet var att minska statens utgifter för underhåll av fastigheterna. Vem som vann knarkkungarnas fastigheter har hållits hemligt. Pengarna de och alla andra lottköpare betalat ska gå till Mexikos deltagare i OS och Paralympics i Tokyo i år.

Utrikes

Historisk rymdcharter har lyft

Falcon 9-raketen lyfter från Kennedy Space Center i Florida.
Foto: John Raoux/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den första fullskaliga "charterresan" ut i rymden har lyft från Kennedy Space Center i Florida.
Tre minuter efter klockan 02, svensk tid, påbörjade de fyra resenärerna sin resa, och tio minuter senare befann de sig i rymden.

Himlen var molnfri, humöret på topp och åskådarna runt Kennedy Space Center jublade ikapp med Space X kontrollrum när raketen Falcon 9 klockan 20.03 lokal tid steg mot skyn.

Tre timmar senare kunde rymdföretaget via Twitter meddela att de fyra ombord hade nått 585 kilometer ut i rymden, den höjd deras farkost ska gå i omloppsbana runt jorden på.

När de hade kommit nästan halvvägs dit tackade Jared Isaacman, den miljardär som har beställt äventyret, alla som gjort resan möjlig och sade att "vi öppnar dörren mot en spännande och outforskad gräns, dit få tidigare har nått och många ska följa".

– Och dörren är nu öppen och det är ganska häftigt, fortsatte han.

Överlevde cancer

38-åringen blev miljardär efter att som tonåring ha hoppat av skolan och sedan grundat onlinebetalningsföretaget Shift 4. Upp i världsalltet tar han med sig 42-årige Chris Sembroski, 51-åriga Sian Proctor och 29-åriga Hayley Arceneaux. Den sistnämnda överlevde cancer i barndomen, och målet med resan är att samla in hela 200 miljoner dollar (1,7 miljarder kronor) till bland annat cancerforskning.

Hur mycket Isaacman har betalat entreprenören Elon Musks företag Space X är hemligt. Men vid sidan av välgörenhetsmålet är projektet ett skyltfönster för Musks rymdplaner – tillsammans med USA:s rymdstyrelse Nasa planerar han baser på såväl månen som Mars, och har deklarerat att människan ska bli en "multiplanetär art".

Utsiktskupol i glas

Kapseln de fyra rymdfararna färdas i är av modellen Crew Dragon, som Space X även använder i sin kontraktstrafik för Nasa då de transporterar astronauter till Internationella rymdstationen (ISS). Men detta exemplar, som kallas Resilience, har speciella "turistfinesser". Där dockningsluckan för ihopkoppling med ISS i vanliga fall sitter finns nu i stället en stor utsiktskupol i glas, för att kunna beundra vår planet uppifrån och föreviga de bästa fototillfällena.

Skillnaden mot tidigare liknande satsningar på turism i rymden är dels att de ska vara ute så länge och så långt bort, tre dygn 585 kilometer upp, bortom ISS. Dels att Dragon-kapseln innehåller idel "civilister", alltså ingen fullutbildad astronaut som leder resan.

Planen är att kapseln sköter hela färden själv, fram till den planerade landningen i Atlanten i helgen. Fram tills dess kommer Crew Dragon att färdas runt jorden med en hastighet som gör att de tar sig runt klotet på 90 minuter.

Utrikes

Guterres: Drömtänkande om FN i Afghanistan

FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.
Foto: Paul White/AP/TT
Utrikes
Utrikes Alla funderingar över om FN kan ordna situationen i Afghanistan är rena fantasierna. Det säger generalsekreteraren António Guterres i en intervju.
– Man kan inte förvänta sig några mirakel, säger han.

En månad efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan, och inför nästa veckas generalförsamling i New York, säger António Guterres att omvärldens förväntningar på FN och organisationens möjligheter att påverka situationen inne i landet är orealistiska.

– Det är förväntningar som helt saknar grund, säger han till nyhetsbyrån Reuters om förslag om att FN med sitt inflytande skulle kunna lösa alla knutar.

Generalsekreteraren påminner om att USA:s 20 år i Afghanistan kostade stormakten över 1 000 miljarder dollar.

– Med tanke på att de trots alla sina resurser misslyckades är det rena rama fantasierna att tro att vi nu, utan sådana styrkor eller pengar, skulle kunna lyckas lösa det de inte gjorde.

"Humanitär katastrof"

Hans kommentarer betyder inte att FN inte kommer att göra allt som står i organisationens makt för att hjälpa landets 36 miljoner invånare, säger Guterres, som beskriver situationen som "på gränsen till en dramatisk humanitär katastrof".

Efter talibanernas intåg har matpriserna stigit kraftigt, och torkan i landet hotar den kommande skörden. Elva miljoner människor är i akut behov av mat och 3,4 miljoner människor behöver livsuppehållande sjukvård.

Tidigare i veckan fick en givarkonferens ledd från FN:s kontor i Genève det internationella samfundet att skänka 1,2 miljarder dollar, motsvarande drygt tio miljarder kronor, till hjälpinsatser i Afghanistan.

Begränsade möjligheter

För att nödhjälpen skulle räcka till slutet av året hade Guterres hoppats på fem miljarder dollar från givarländerna. Han efterlyser också lättnader i den ekonomiska blockad omvärlden har mot landet och talibanerna.

– Det måste till sätt att injicera pengar i den afghanska ekonomin så att den inte kollapsar och folket hamnar i en än värre situation som skulle tvinga miljoner människor att fly.

Även FN:s möjligheter att medla med talibanregeringen är begränsade, och FN måste fokusera på att hjälpa folket, säger Guterres – och hjälpen ska användas som ett medel att övertyga talibanerna om att respektera grundläggande mänskliga rättigheter för alla, även kvinnor och barn.

– Ingen vet vad som kommer att hända, men det är viktigt att vi är aktiva, säger generalsekreteraren.

Utrikes

Dödsfall efter skalv i Kina

Utrikes
Utrikes

Minst två personer har omkommit och ett 50-tal har skadats efter ett skalv i provinsen Sichuan i sydvästra Kina.

Över 20 hus ska ha kollapsat efter skalvet, som enligt USA:s geologiska myndighet USGS hade magnituden 5,4.

Tiotusentals hushåll saknar el, och invånarna uppmanas att hålla sig utomhus för att undvika fara vid eventuella efterskalv. Men enligt de lokala myndigheterna tros inga ytterligare större skalv inträffa.

Utrikes

Britterna, USA och Australien i säkerhetspakt

USA:s president Joe Biden, Australiens premiärminister Scott Morrison, på skärm i mitten, och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på skärm till vänster, håller en gemensam presskonferens om bildandet av en ny säkerhetspakt.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA och Storbritannien kommer att bilda en säkerhetspakt tillsammans med Australien. Det meddelar de tre ländernas ledare på en gemensam digital presskonferens.
– Det här handlar om att investera i vår största styrka, våra allianser, säger USA:s president Joe Biden.

De tre ledarna stod i sina respektive länder och presenterade samarbetet, Aukus kallat, som ska stärka de redan täta banden länderna emellan.

– Vi har alltid sett världen med samma ögon. Vi har alltid trott på en värld som föredrar fred och frihet och respekterar suveräna staters oberoende, säger Australiens premiärminister Scott Morrison enligt Sydney Morning Herald.

I London fyller kollegan Boris Johnson i med:

– Alliansen kommer att föra oss närmare än någonsin och skapa jobb och välstånd.

Aukus – "Det låter konstigt, men det funkar", säger Biden om namnet – handlar enligt presidenten om att uppdatera samarbetet för att bättre kunna möta dagens hot.

Och dagens hot, är det Kina? De tre ledarna nämnde inte en enda gång Kina, men andemeningen fanns där.

– Vår värld blir alltmer komplex, i synnerhet i vår region, och det påverkar oss alla, säger Morrison.

– Vi inser alla vikten av att försäkra oss om fred och stabilitet i regionen över en lång tid framåt, säger Biden.

Kina: Kalla kriget-mentaliteter

"Regionen" de talar om är vad som på geopolitiskt språk kallas Indo-Pacific, alltså i stort sett hela Indiska oceanen och Stilla havet, från Afrikas östkust till västra USA. Där ligger Sydkinesiska sjön i mitten, och med ett Kina som rustar upp sin flotta och spänner musklerna mot bland annat Taiwan.

– Vi måste kunna adressera såväl det nuvarande strategiska läget i regionen, som hur det kan komma att utvecklas. Framtiden för vart och ett av våra länder och faktiskt hela världen avgörs av att en fri och öppen region blomstrar under de kommande årtiondena, säger Biden.

I en första kommentar från kinesiskt håll säger landets ambassad i Washington enligt Reuters att de tre länderna "borde skaka av sig sina kalla kriget-mentaliteter och ideologiska fördomar".

Inga kärnvapen

Men de stärkta banden har även rört upp känslorna i Frankrike.

En stor del av presentationen handlade om att Australien med brittisk och amerikansk hjälp ska bygga en atomdriven ubåtsflotta. Därmed skrotas de långt gångna planerna på ett franskt samarbete om nya ubåtar, värt drygt 300 miljarder kronor.

– Dessa ubåtar ska tillverkas i Adelaide (i Australien) i nära samarbete med USA och Storbritannien, sade Australiens premiärminister Scott Morrison.

Biden säger att ubåtarna ska ha "de mest moderna förmågor som är tillgängliga och som vi behöver för att försvara oss mot snabbt förändrade hot". Men enligt de tre ledarna är ubåtarna inte avsedda att bestyckas med kärnvapen utan med konventionella vapen.

– Men låt mig vara helt tydlig: Australien kommer inte att försöka etablera sig som en kärnvapenmakt eller utveckla kärnkraft, och vi kommer att fortsätta åta oss alla våra icke-kärnkraftsåtaganden, säger Morrison.

Frankrike beklagar

Förutom ubåtarna ska länderna samarbeta i utvecklingen av AI-teknik som ska kunna användas militärt. De tre länderna ska under halvtannat år gemensamt utveckla och planera "uppgraderingen" av ubåtsflottan, ett arbete som enligt Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är:

– Ett av de mest komplexa och tekniskt utmanande projekten i världen, som kommer att pågå i årtionden.

Frankrike kommenterar ubåtsaffären med att den bryter mot den "anda av samarbete" som finns mellan Frankrike och Australien och som enligt planerna skulle ha resulterat i tolv ubåtar som skulle ha tillverkats i Frankrike, vilket Morrison i juni "fullt ut" ställde sig bakom.

"Vi kan bara notera och beklaga detta", skriver Frankrikes utrikesdepartement i ett uttalande nu, enligt AFP.

Inte heller Nya Zeeland jublar. Premiärminister Jacinda Ardern säger i ett uttalande att "Nya Zeelands hållning om förbud av atomdrivna ubåtar i våra vatten är fortsatt oförändrat" och att de alltså inte kommer att tillåtas använda nyzeeländskt territorium.

Martin Yngve/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Ökat intresse för att investera i aktier bland unga

www.lotsia.se

Sedan pandemin slog till har världen inte varit sig lik. Hela städer, samhällen och länder har varit tvungna att förändra sina beteenden bara för att klara av att leva med och hantera detta förödande virus som nu har härjat i över ett års tid. Det har varit allt annat än lätt, och det är inte många som kommer komma ur detta helskinnade. Något som dock fått ett rejält uppsving sen pandemin slog till är vår värld online, det vill säga allt som finns att tillgå på nätet och som tillhör kategorin ”digitalt”. Detta har i sin tur lett till att allt fler skaffat sig nya intressen relaterat till bland annat ekonomi.

En kategori inom just detta område, som vuxit sig allt större under de senaste åren, är intresset för investeringar. Närmare bestämt för investeringar i aktier, och det främst bland unga.

Tillgängligheten online öppnar nya dörrar och möjligheter

En fördelaktig egenskap som en stor del av den yngre generationen besitter, det inte minst på grund av att de fötts in i och vuxit upp med den digitala världen, är tron om och förhoppningen på att i princip alla har möjligheten att göra allt. Och det utan att det bara används som ett uttryck för att skapa samhörighet.

Många unga är idag otroligt företagsamma, de kommer på nya idéer, tar tillvara på minsta lilla chans de får och ser inga hinder i att gå sin egen väg. Trots att detta till mångt och mycket kommer från att det idag är möjligt att göra i princip allt via nätet så är detta något som känns lovande för framtidens samhällsbestånd.

Aktier har aldrig tidigare varit så aktuellt

Något som väldigt många intresserat sig för nu när vi varit så begränsade i ”vårt riktiga liv” är just investeringar och sparande online. Här är framförallt investeringar i aktier en kategori som vuxit och blivit otroligt omtalat bland unga.

Tänker man efter är det inte så konstigt, för i dessa tider har i princip alla haft möjligheten att göra bra affärer på börsen. Trots att marknaden har svängt en hel del finns det tydliga tecken på att de allra flesta aktier har tagit en rejäl sväng uppåt. Detta har i sin tur gjort att fler intresserat sig för att kunna ”tjäna pengar på aktier”.

Mycket som talar för att det kan gå bra

Visst är det bra att unga tar saken i egna händer och engagerar sig i saker som kan bidra till en bra ekonomi på sikt. Men samtidigt är det viktigt att man kommer ihåg att detta enorma intresse som skapats på senaste tiden kommer från att det under senaste tiden varit ”relativt enkelt” på marknaden – många har kunnat tjäna pengar utan att ha särskilt stor kunskap.

Att det är så enkelt att handla och göra bra affärer beror också på den tillgänglighet av information som finns att tillgå online idag. Självklart är det något som underlättar för alla unga som vill investera och spara på egen hand.

Bara en sådan sak som att du när och var som helst kan jämföra olika handelsplattformar, exempelvis Avanza eller Nordnet, mot varandra innebär att åtkomsten är större än vad den någonsin varit tidigare. Och detta både på gott och ont.

Marknaden har tagit det lite för långt

En rätt riskfylld följd av denna marknad som vi har kunnat ta del av under de senaste åren, framförallt sen pandemin slog till, är att det ökade intresset för aktieinvesteringar kan gå lite för långt.

Bland unga har det till och med gått så långt att vissa tar snabblån för att kunna investera. För de som är nya på bollen och som kanske inte själva har så mycket pengar att ta av, eller som har läst om något i stil med att ”nu är tiden för att bli rik på aktier”, kan det vara väldigt lätt att bli lurad till att låna pengar för att kunna vara med. Förhoppningsvis får just det en ändring snart.

Utrikes

Macron: IS-ledare dödad i Sahel

Frankrikes president Emmanuel Macron tidigare i september.
Foto: Francois Mori/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Fransk militär har dödat ledaren för Islamiska staten i Storsahara, Abu Adnan al-Sahrawi. Det uppger Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter.

"Ännu en stor framgång för vår kamp mot terroristgrupper i Sahel", skriver han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Vaccinationskrav i FN:s generalförsamling

Hubert Alexander Minnis, premiärminister på Bahamas, deltar via länk i förra årets möte i FN:s generalförsamling. Arkivbild.
Foto: Manuel Elías/FN/AP/TT
Utrikes
Utrikes Alla diplomater som ska delta vid FN:s generalförsamling i New York nästa vecka måste vara vaccinerade, enligt en begäran från stadens borgmästares kontor.
PREMIUM

FN-delegaterna måste uppvisa vaccinationsbevis för att komma in i den stora debattsalen och även om de vill äta eller träna inomhus. New York införde nya regler den här veckan, där många inomhusaktiviteter kräver att deltagarna ska ha tagit minst en dos av coronavaccinet.

I en skrivelse klassar New Yorks hälsoansvariga FN:s generalförsamling som en konferens och det betyder att alla deltagare ska vara vaccinerade. Vidare krävs att man bär munskydd i kollektivtrafiken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rekordmånga fyller 100 i Japan

Kane Tanaka är den äldsta nu levande kvinnan, 118 år gammal. Arkivbild.
Foto: Takuto Kaneko/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

86 510 japaner är nu över hundra år gamla, rapporterar Japan Today. Antalet hundraåringar och äldre har stigit med över 2 000 från samma period förra året.

Av de drygt 86 000 äldre är 88,4 procent, eller 76 450 personer, kvinnor. Antalet män över hundra är 10 060 stycken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL