Annons

Nya Zeeland sörjer död späckhuggare

I nästan två veckor har Nya Zeeland följt den lilla späckhuggaren Toas öde. Men på fredagen kom beskedet ingen ville ha: Toa överlevde inte utan sin mamma.
Publicerad 24 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Späckhuggaren Toa, vars öde följts på Nya Zeeland.
Späckhuggaren Toa, vars öde följts på Nya Zeeland.Foto: Marty Melville/AFP/AP/TT

Späckhuggaren hittades den 11 juli uppspolad på en strand nära huvudstaden Wellington.

Den drygt två meter långa späckhuggaren, som tros ha varit mellan fyra och sex månader gammal, blev förstasidesnyhet och fick snart namnet Toa – maori för krigare.

Annons

Hundratals människor har sedan dess hjälpt till att dygnet runt ta hand om Toa, allt med förhoppningen om att han skulle kunna återförenas med sin mamma. Men till slut gick det inte längre.

– Vi har hela tiden vetat att ju längre han var i fångenskap, och separerad från sin mamma, desto större var risken att hans hälsa skulle försämras, säger Ian Angus, som leder den grupp marinbiologer och valskötare som skötte Toa, till nyzeeländska medier.

På lördagsmorgonen tog runt 70 personer farväl av späckhuggaren innan Toa fördes till sin sista vila i en marae, en helig plats för maorier, rapporterar NZ Herald.

– Toa dog snabbt, omgiven av kärlek som gjorde hans sista dagar så smärtfria som möjligt, säger Ian Angus till tidningen.

Martin Yngve/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons