Annons

Yoko Ono kommenterar OS-invigningen

Till tonerna av John Lennons och Yoko Onos "Imagine" formerade 1 800 drönare sig till en gigantisk jordglob som svävade över Olympiastadion i Tokyo under fredagens invigningsceremoni.
Nu kommenterar Yoko Ono sångens betydelse.
Publicerad 24 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
John Lennons och Yoko Onos låt "Imagine" anses stämma väl in i den olympiska rörelsens budskap om gemenskap, samhörighet, hopp och fred. Arkivbild.
John Lennons och Yoko Onos låt "Imagine" anses stämma väl in i den olympiska rörelsens budskap om gemenskap, samhörighet, hopp och fred. Arkivbild.Foto: Rebecca Blackwell/AP

De över 100 miljoner människor som tittade på OS-invigningen fick följa med på en musikalisk resa över världen. Den startade i Tokyo med barnkören Suginami och sedan gick vidare med afrikanska Angélique Kidjo, spanska balladsångaren Alejandro Sanz, R&B stjärnan John Legend och countryartisten Keith Urban, som alla anslöt på distans i låten "Imagine".

Nu kommenterar Tokyofödda Yoko Ono det känslosamma inslaget, rapporterar musiksajten NME. "Låten 'Imagine' förkroppsligade våra gemensamma värderingar vid den tiden. John och jag träffades – han kommer från väst och jag kommer från öst – och fortfarande är vi tillsammans", skriver hon på Twitter.

Annons

"Imagine", som utkom på singel 1971, är med sitt budskap om med fred och kärlek en av tidernas mest inflytelserika låtar. Den hamnade på tredje plats när musiktidskriften Rolling Stone 2004 rankade de 500 bästa låtarna genom tiderna.

Hösten 2018 kom Lennons änka Yoko Ono, som först då officiellt tillerkänts rollen som medförfattare, med en egen version av låten.

Det är inte första gången som "Imagine" används vid invigningen av de olympiska spelen. Den framfördes av Stevie Wonder i Atlanta 1996, av Peter Gabriel i Turin 2006, av en engelsk barnkör i London 2012 och av de koreanska popstjärnorna Ha Hyun-woo, Jeon In-kwon, Lee Eun-mi och Ahn Ji-young i Pyeongchang 2018.

1 824 drönare formerar sig till en jordglob över olympiastadion i Tokyo under invigningen av sommarspelen.
1 824 drönare formerar sig till en jordglob över olympiastadion i Tokyo under invigningen av sommarspelen.Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons