Inrikes

Bolid lyste upp natthimlen i Västsverige

Klockan 01.08 natten till söndag lyste en stor meteor, en bolid, upp sommarnatten i Norge och västra Sverige.
Foto: Norsk meteornettverk
Inrikes
Inrikes Klockan 01.08 natten till söndag lyste ett blixtrande ljussken upp sommarnatten i Norge och västra Sverige. En bolid – en större meteor – skådades och fångades på bild av ovanligt många privatpersoner och rymdobservationskameror.
PREMIUM

– Det är tydligt att det är en bolid, en stor meteor, som har rört sig i ett område söder om Oslo, säger Eric Stempels, forskare vid institutionen för fysik och astronomi på Uppsala universitet.

Rymdfenomenet har rört sig från 90 kilometers höjd ner till ungefär 25-30 kilometers höjd och synts över stora områden i hela södra Norge och västra Sverige, enligt forskaren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fler ska få rätt till personlig assistans

Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen föreslår i den kommande budgeten höjd sjuk- och aktivitetsersättning och utökad rätt till personlig assistans.
Sammantaget kostar förslagen fullt utbyggda 5 miljarder kronor.

Redan tidigare har regeringen föreslagit sänkt skatt för personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Nu föreslås att garantinivån i sjukersättningen och aktivitetsersättningen höjs från och med den 1 januari 2022.

Förslaget innebär att personer med hel sjukersättning och aktivitetsersättning i form av garantiersättning får drygt 1 000 kronor mer i garantiersättning per månad. Det beräknas kosta drygt 1,5 miljarder kronor per år.

Ekonomiskt sårbara

– Det kommer innebära bättre ekonomi för 160 000 människor, en grupp som vi vet är ekonomiskt sårbar, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på en presskonferens med jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) och socialminister Lena Hallengren (S).

Förslaget fanns med i Vänsterpartiets krav på årets budget.

Regeringen föreslår också höjt bostadstillägg för den här gruppen. Bostadskostnadstaket höjs till 7 500 kr för ogifta och 3 750 kronor för gifta och samboende.

Med den förändringen blir nivån densamma som för pensionärer. Kostnaden är 550 miljoner kronor på årsbasis.

Fler barn

Regeringen föreslår också att rätten till assistans stärks. Fler barn ska få rätt till personlig assistans genom att föräldraansvaret smalnas av.

Kostnaderna beräknats uppgå till 712 miljoner för 2023 och till 3,56 miljarder per år när reformerna fått full effekt.

– Sammantaget leder de här förändringarna till att 2 000 personer, varav ungefär 800 barn får rätt till assistans. Det är en lättnad för många vuxna och barn som slipper gå runt med en klump i magen och fundera på hur assistansen ser ut framöver, säger socialminister Lena Hallengren.

Man vill även höja underhållsstödet till ensamstående föräldrar med barn i åldrarna sju till tio år samt inrätta ett nationellt kunskapscentrum för intellektuell funktionsnedsättning och autism.

FAKTA

Fakta: Förslagen

Höjd garantinivå i sjukersättningen och aktivitetsersättningen från och med den 1 januari 2022.

Förslaget innebär att personer med hel sjukersättning och aktivitetsersättning i form av garantiersättning får drygt 1 000 kronor mer i garantiersättning per månad. Det beräknas kosta drygt 1,5 miljarder kronor per år.

Höjt bostadstillägg för den personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Bostadskostnadstaket höjs till 7 500 kr för ogifta och 3 750 kronor för gifta och samboende. Kostnaden är 550 miljoner kronor på årsbasis.

Höjt underhållstöd för barn 7–10 år. Det högre beloppet kommer att betalas ut för första gången i juli och avser underhållsstöd för augusti månad. Höjningen beräknas kosta 35 miljoner kronor år 2022, därefter 70 miljoner kronor årligen.

Utökad rätt till assistans. Fler barn ska få rätt till personlig assistans genom att föräldraansvaret smalnas av.

Kostnaderna har beräknats uppgå till 712 miljoner för 2023 och till 3,56 miljarder per år när reformerna fått full effekt.

Källa: Regeringen.

Inrikes

Europolchef: Sveriges situation inte unik

Jean-Philippe Lecouffe, nytillträdd biträdande chef för Europol, besökte i onsdags den svenska polisen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Organiserad brottslighet struntar i landsgränser och det kräver mer informationsutbyte de europeiska länderna emellan. Det anser Europols nya biträdande chef, som inte ser Sveriges brottsproblematik som unik:
– Jag vill inte säga att situationen är värre än någon annanstans, säger han till TT.

Jean-Philippe Lecouffe har en halvtimme fri mellan onsdagens möte med representanter för den svenska polisen och resan mot flyget hem. Under den tiden får TT en möjlighet att ställa frågor till Lecouffe, som i maj i år tillträdde som biträdande Europolchef och chef för det europeiska polissamarbetets operativa avdelning.

Det är det första besök han gör på en brottsbekämpande myndighet sedan tillträdet, och inför intervjun antyds att den svenska situationen med omfattande gängkriminalitet och stora problem med skjutningar spelat en roll i det. Men det är inget han själv nämner när han får frågan om varför han prioriterade just Sverige. I stället tar han upp mordet på en polis i Göteborg i juni.

– Det påverkade också Europol, och är ett av skälen till att jag är här, säger Jean-Philippe Lecouffe.

Mer våld

Europol ser flera stora utmaningar med den organiserade brottsligheten i Europa, säger han. En är att den blir mer och mer globaliserad.

– Den känner inga landsgränser och det här måste mötas med polisiärt samarbete, inte bara i Europa utan över hela världen. Vi har också sett ett ökat användande av våld, inte bara kriminella emellan utan även bland allmänheten. Jag vet att det är ett av problemen ni har i Sverige, men det är något vi också ser i andra europeiska länder, och i andra delar av världen, säger Lecouffe.

Den ekonomiska kapacitet som den organiserade brottsligheten besitter lyfter han upp som ytterligare ett orosmoln.

I Sverige fortsätter skottlossningarna mellan kriminella grupperingar. Fram till den sista augusti i år räknade polisen till 220 skjutningar och 35 döda. I våras kom en Brå-studie där dödligt våld med skjutvapen i ett 20-tal europeiska länder, däribland Sverige, jämfördes. Resultatet är dystert för svensk del – inget annat land uppvisar en sådan tydlig ökning av dödligt skjutvapenvåld.

På frågan om hur Jean-Philippe Lecouffe ser på läget i Sverige säger han:

– Det är ingen enkel situation.

Dekrypterade tjänster

Europolchefen ger ett mycket diplomatiskt intryck och försöker undvika att måla ut Sverige i särskilt dålig dager när TT upprepade gånger försöker få honom att beskriva sin syn på brottsligheten i landet. Han vill inte göra några jämförelser mellan situationen i Sverige och övriga medlemsländer.

– Alla länder är olika. Men den typ av problem vi ser i Sverige är sådana som vi kan hitta även i andra europeiska länder. Det är inte en unik situation, säger han och fortsätter:

– Jag kan förstå att för svenskar är det en tydlig förändring jämfört med tidigare, men det är en situation som kan kännas igen från andra länder. Jag vill inte säga att situationen är värre än någon annanstans.

Jean-Philipp Lecouffe återkommer gång på gång till värdet av att medlemsländerna utbyter information och underrättelser med varandra, vilket också skett i anslutning till insatsen mot den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat, som fransk polis lyckades knäcka förra våren. Materialet har lett till en lång rad åtal och fällande domar mot gängkriminella i Sverige som kommunicerat om sin brottsliga verksamhet via tjänsten. Även en annan tjänst, Sky ECC, har dekrypterats.

"Matar databasen"

Så sent som i juni i år blev det känt att svensk polis haft en ledande roll i den europeiska delen av operation Trojan Shield/Greenlight. Där lyckades FBI sprida ut kommunikationstjänsten Anom bland kriminella över hela världen som använde denna ovetande om att polisen hela tiden fick kopior på konversationerna.

– Sverige har fått ta del av mycket information och det har lett till nya förundersökningar som i sin tur gett ny information som kunnat delas med Europol och andra länder. Jag måste säga att man gjort ett bra jobb i Sverige. Det här matar vår databas och ger oss den information vi behöver för att kunna trycka tillbaka den organiserade brottsligheten i alla länder, säger Jean-Philippe Lecouffe.

Han poängterar samtidigt att brottsligheten inte bara är polisens sak:

– Polisen befinner sig i frontlinjen, men hela samhället måste bemöta det här problemet. Samarbete mellan olika parter i samhället kan bidra till lösningar. Det kommer att ta tid, men jag tror att arbetet är på rätt väg.

Erika Nekham/TT

Jean-Philippe Lecouffe, som nyligen tillträtt som biträdande chef på Europol, gjorde på onsdagen ett Sverigebesök för möten med svensk polis. Här ses Lecouffe med Linda H Staaf, underrättelsechef vid polisens nationella operativa avdelning (Noa), och Johan Olsson, ställföreträdande rikspolischef och chef för Noa.
Jean-Philippe Lecouffe, som nyligen tillträtt som biträdande chef på Europol, gjorde på onsdagen ett Sverigebesök för möten med svensk polis. Här ses Lecouffe med Linda H Staaf, underrättelsechef vid polisens nationella operativa avdelning (Noa), och Johan Olsson, ställföreträdande rikspolischef och chef för Noa.
Foto: Anders Wiklund/TT

FAKTA

Fakta: Europol

Europol är EU:s brottsbekämpande organ, som inriktar sig på förebygga och bekämpa gränsöverskridande grov brottslighet, som droghandel, penningtvätt, trafficking och terrorism.

Europol ger stöttning till EU:s medlemsstater genom att hjälpa dem till ett effektivare samarbete. Europol samlar också in och analyserar information från samarbetsländerna, sprider uppgifterna och samordnar åtgärder. Medlemsstaterna har också gemensamma databaser där information om personer som är inblandade i de här typerna av brottslighet.

Europol har sitt huvudkontor i Haag i Nederländerna.

Källa: Svenska Polismyndigheten, Europol

Inrikes

En anhållen efter skjutning i Linköping

En har anhållits efter skjutningen i Linköping. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 20-årsåldern har anhållits misstänkt för att ha skjutit en annan man i Linköping på onsdagskvällen, skriver polisen på sin hemsida.

Larmet kom vid 19-tiden på onsdagen efter att flera personer ringt om minst en hög smäll i stadsdelen Ryd. Den skjutne mannen är också han i 20-årsåldern, men det är oklart hur illa skadad han är.

Den misstänkte togs till förhör senare på kvällen och anhölls under natten.

Inrikes

Avliden i explosion identifierad

En man omkom efter en explosion i Björbo i Dalarna på onsdagen. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den person som omkom i en explosion i Björbo i Gagnefs kommun i Dalarna på onsdagen är nu identifierad, uppger polisen för Sveriges Radio P4 Dalarna.

Den avlidne är en man i 60-årsåldern. Enligt polisen finns i nuläget inget som tyder på brott.

Polisen larmades om smällen vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen. Ingen utomstående skadades vid explosionen.

Polisens arbete på platsen förväntas pågå även under torsdagen.

Inrikes

Bäver förmörkade Bollnäs

En bäver orsakade elavbrott under natten. Arkivbild.
Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

En bäver råkade mörklägga delar av Bollnäs, Finnfara och Kilafors när trädet den satt tänderna i föll över en elledning, rapporterar lokala medier.

Avbrottet startade klockan 00.44 natten till torsdagen och var avhjälpt två timmar senare. Som mest var runt 500 hushåll drabbade.

En vuxen bäver är en imponerande gnagare och kan under en natt gnaga av ett träd med 50 centimeters diameter.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Inrikes

M vill skärpa tagen mot hedersförtrycket

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) vill se skärpta åtgärder mot hedersförtryck. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna föreslår skärpta åtgärder mot hedersförtryck.
Lagen om utreseförbud bör utvidgas för att förhindra att barn förs ut ur landet för barnäktenskap eller könsstympning.

"Hundratals flickor förs varje år ut ur landet för att könsstympas eller giftas bort. Varje barn som lämnar landet är ett misslyckande för det svenska samhället", skriver Moderatledaren Ulf Kristersson tillsammans med Muf-ordförande Matilda Ekeblad i en debattartikel i Expressen.

Moderaterna föreslår att lagen om utreseförbud som trädde i kraft förra året måste utvidgas. Den möjliggör i dag för socialtjänsten att ansöka om utreseförbud för barn som riskerar att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap eller könsstympas.

Moderaterna vill nu att den utvidgas för att omfatta fler fall, till exempel omvändelseförsök på grund av sexuell läggning eller barn som är på väg att föras till krigsområde.

Moderaterna vill också riva sekretesshindren mellan myndigheter. Det måste bli lättare för skola, socialtjänst och polis att dela information i brottsförebyggande syfte, enligt M.

Vidare föreslår M en förstärkning av informationen till landets socialtjänster och att ett nationellt frånvaroregister skapas. I dag saknas samlad statistik över hur många barn som blir bortförda.

Inrikes

Kraftigt regn över södra Västsverige

SMHI har varnat för att morgontrafiken i Västsverige kan påverkas av stora vattensamlingar på vägarna.
Foto: Jon Olav Nesvold/AP/TT
Inrikes
Inrikes Ett kraftigt regnväder med klass 1-varning har under natten dragit in över södra Västsverige.
PREMIUM

SMHI har varnat för att morgontrafiken kan påverkas av stora vattensamlingar på vägarna. Även dagvattenledningar riskerar att bli överfyllda och källare kan svämmas över.

Klass 1-varningen ligger över Hallands län och Västra Götalands län med Göteborg, Sjuhäradsbygden, Göta älv och södra Bohuslän, där regnmängder på 35–50 millimeter väntas.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Global mathandel sårbar när klimatet förändras

Inrikes
Inrikes Maten vi äter har ofta färdats lång väg. Men trots den globala handeln är många länder allt för fokuserade på sin egen klimatanpassning, enligt en rapport som manar till internationellt samarbete.
För Sveriges del finns stora klimatrisker i kaffeimporten.
PREMIUM

När hundratals desperata människor marscherade genom Senegals huvudstad med tomma rissäckar i händerna var det kulmen på den globala spannmålskrisen 2008. Den orsakades bland annat av extrema väderhändelser som torka och översvämningar och de begränsade lagren och ökande priserna fick stora risproducenter som Indien och Vietnam att stoppa eller begränsa sin export. Det ledde i sin tur till ransonering i amerikanska stormarknader, panikhamstring i Filippinerna och svenska artiklar som dryftade oron för dyrare ris.

Spannmålskrisen är ett exempel på hur klimatförändringarnas effekter – precis som varor, människor och kapital – kan färdas över gränser, ge upphov till risker och kräva åtgärder på andra sidan jordklotet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL