Botanisera bland grönsaker och godsaker
Fikonträdet dignar av stora, gröna och nymogna fikon. Vi befinner oss varken vid Medelhavet eller i Skånes varmaste delar, utan på Trädgårn i utkanten av Södertälje. Här säljs både egenodlade fikon och fikonplantor som passar vårt klimat, men också en rad olika grönsaker och bär som har fått växa i ekologisk jord utan kemiska bekämpningsmedel.
Jag drar upp stora rödlökar och nyper av spänstig zucchini och krispiga slanggurkor.
I grönsakslandet får kunderna själva plocka av det som är skördeklart. Jag drar upp stora rödlökar och nyper av spänstig zucchini och krispiga slanggurkor. Jag passar också på att hälsa på gårdens höns, dricka äppelmust från trädgårdens eget musteri och botanisera bland shiso och andra sällsynta örter.
Runt om i landet finns en rad odlingar som – likt Trädgårn – erbjuder besökarna att plocka själva, eller åtminstone att plocka fritt i gårdsbutiken. Runt Mälaren finns flera gårdar som kan besökas under en och samma utflykt.
Med baksätet fyllt av fikon och grönsaker fortsätter jag från Södertälje till Selaön norr om Stallarholmen. Vid vägens ände väntar Kilfröslunda gård och två stora höbalar som pekar mot självplock av lök och potatis.
Här finns också en nyöppnad gårdsbutik som är fylld med vitkål, rödkål och andra grönsaker, men också ankägg, vaktelägg, habanerosylt. Jag fortsätter på det exotiska spåret och köper med mig Sörmlandsodlad nätmelon och physalis.
På vägen tillbaka över Selaön gör jag ett spontant stopp vid Klippinge Gård. Årets första majs har precis blivit mogen och man lockar med självplock. Det är så roligt att jag snabbt har fyllt flera påsar med gula och vita majskolvar.
På grannön Aspö väntar nästa stopp: Hornuddens trädgård. Den ligger vackert vid Mälaren mellan Enköping och Strängnäs och drivs sedan drygt 30 år av ekopionjärerna Karin och Mats Sjöstedt. De odlar grönsaker både på friland och i växthus, bland annat ett tjugotal olika tomatsorter som får växa i långsam takt. Karin låter mig provsmaka hennes favorit: Minikumato.
– De smakar allra bäst så här direkt från plantan när de är mogna och solvarma, säger hon.
Den grönrödrandiga, söta tomaten ger mersmak. Jag fortsätter till gårdsbutiken och fyller en påse med tomater i olika färger och storlekar. Jag köper också med mig ett par flaskor hantverkscider gjord av gårdens äpplen och humle.
Sista stoppet på den kulinariska resan är Resta gård utanför Örsundsbro mellan Uppsala och Enköping. I hagarna betar gamla svenska koraser som fjällnära, fjällko och jersey och i grishagen bökar kultingarna bredvid sina mammor.
– Vi vill skapa förutsättningar för djuren att leva ett så naturligt liv som möjligt. De går ute året runt, äter grönt och kultingarna får vara med sin mamma tills de slutar dia, säger Anna Hane, som lämnade en karriär i IT-världen för att satsa på ett liv som ekobonde.
Gårdens gamla vattenkraftstation har gjorts om till gårdsbutik och kafé. Här kan man välja bland syrat smör, lamm, korv och andra charkprodukter. Jag hittar inga exotiska frukter, däremot helmjölk på glasflaska – vilket känns tillräckligt exotiskt.
Annika Goldhammer/TT
+ Kosters Trädgårdar
På Koster i Bohuslän gömmer sig denna oas med grönsaksodling, blomsterbäddar, skogsträdgård, bikupor, hönor, restaurang och kafé. I den lilla trädgårdsbutiken säljs nyskördade grönsaker, bröd från gårdens hantverksbageri, eget örtsalt, ägg, plantor, trädgårdsredskap, keramik, böcker med mera.
+ Orbadens Ekoodling
Vid sidan av tågspåret i Orbaden mellan Bollnäs och Järvsö i Hälsingland frodas flera så kallade kulturarvssorter, exempelvis Hälsinge gråärt och den sällsynta kålrotssorten Klint Karin. En stor del av skörden levereras till restaurangen på Orbaden Spa & Resort, som ligger granne med odlingen. En del säljs också i det lilla självbetjäningsståndet intill hotellparkeringen.
+ Ugglarps Grönt, Falkenberg
Ugglarps grönt levererar till stjärnkockar och Nobelmiddagar, men i gårdsbutiken kan vem som helst köpa gårdens nyskördade och obesprutade grönsaker, frukter och bär. I utbudet finns även ägg, blommor, honung, ringblomssalva med mera. Odlaren Mikael Jidenholm kan allt som är värt att veta även om vilda växter. Under sommaren leder han växtvandringar längs havet och berättar om saltarv, strandkål och andra delikatesser.
+ Rudenstam, Jönköping
Bland de vidsträckta äppelodlingarna ovanför Vättern ligger Rudenstams gårdskafé och gårdsbutik omgivet av vidsträckta fruktodlingar. Här kan man botanisera bland allsköns must, cider och egenproducerade fruktprodukter, men också nyskördade grönsaker och annat lokalodlat.
Runt om i landet finns en rad trädgårdar och odlare värda att besöka. Här är några sajter som listar den typen av utflyktsmål. Eldrimners guide Mathantverk finns också som app.
gardsnara.se
gardsbutiker.se
ica.se/buffe/artikel/100-gardar
mathantverk.se