Annons

Dödlig "svart svamp" sprids i Indien

Ett utbrott av den dödliga infektionen "svart svamp" sprider sig bland indiska covidpatienter. 45 000 personer ska ha smittats de senaste två månaderna.
Publicerad 25 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Patienter som smittats med mukormykos, "svart svamp", vårdas på ett sjukhus i Ahmedabad i nordvästra Indien i maj.
Patienter som smittats med mukormykos, "svart svamp", vårdas på ett sjukhus i Ahmedabad i nordvästra Indien i maj.Foto: Ajit Solanki/AP/TT

Svampinfektionen, med det vetenskapliga namnet mukormykos, har en dödlighet på över 50 procent. Den var tidigare mycket ovanlig men antalet fall har skjutit i höjden under pandemin, och drabbar framförallt människor som tillfrisknat från covid-19. Infektionen är mycket aggressiv och kirurger har tvingats operera bort ögon, näsa och käke på patienter för att hindra att den sprider sig till hjärnan. 4 200 människor har dött i mukormykos, enligt indiska hälsomyndigheter.

I vanliga fall brukar i genomsnitt omkring 20 indier om året smittas av "svart svamp". Då rör det sig i regel om personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, däribland hiv-smittade och mottagare av organdonationer.

Annons

Experter förklarar ökningen med överdriven användning av steroider i behandlingen av covidpatienter. Den indiska regeringen klassade mukormykos som en epidemi i maj, och på sociala medier syns desperata böner om medicin för att behandla sjukdomen.

Smittspridningen ska ha nått sin topp i maj och juni, och har sedan dess minskat. Men fallen har ökat bland barn i Rajastan i norra Indien, rapporterar tidningen Hindustan Times.

Samtidigt rasar pandemin vidare i landet, med 39 742 nya smittade och 535 döda det senaste dygnet. Sammanlagt har covid hittills krävt 420 551 liv i landet, enligt statistik från indiska myndigheter.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons