Utrikes

Dödlig "svart svamp" sprids i Indien

Patienter som smittats med mukormykos, 'svart svamp', vårdas på ett sjukhus i Ahmedabad i nordvästra Indien i maj.
Foto: Ajit Solanki/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett utbrott av den dödliga infektionen "svart svamp" sprider sig bland indiska covidpatienter. 45 000 personer ska ha smittats de senaste två månaderna.
PREMIUM

Svampinfektionen, med det vetenskapliga namnet mukormykos, har en dödlighet på över 50 procent. Den var tidigare mycket ovanlig men antalet fall har skjutit i höjden under pandemin, och drabbar framförallt människor som tillfrisknat från covid-19. Infektionen är mycket aggressiv och kirurger har tvingats operera bort ögon, näsa och käke på patienter för att hindra att den sprider sig till hjärnan. 4 200 människor har dött i mukormykos, enligt indiska hälsomyndigheter.

I vanliga fall brukar i genomsnitt omkring 20 indier om året smittas av "svart svamp". Då rör det sig i regel om personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, däribland hiv-smittade och mottagare av organdonationer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Lotterivinnare vann knarkkungens hem

En man pekar på vilken lott han vill köpa i lotteriet där beslagtagna fastigheter kunde vinnas.
Foto: Fernando Llano/AP/TT
Utrikes
Utrikes En lycklig vinnare i ett statligt mexikanskt lotteri kan börja packa flyttkartongerna. Vinnaren har nämligen vunnit den förre knarkkungen Joaquin "El Chapo" Guzman hus.

Villan i Culiacán i västra Mexiko var ett av runt 20 beslagtagna fastigheter den mexikanska staten lockade med i ett stort lotteri, vars vinnarnummer avslöjades på onsdagen.

Huset är det som knarkkungen via avloppssystemet lyckades fly från 2014 – innan han sex dagar senare kunde gripas. Han sitter i dag i ett högsäkerhetsfängelse i USA, dömd på livstid.

Huset bedöms vara värt omkring 1,6 miljoner kronor och var långt ifrån det mest värdefulla priset i lotteriet. Bland övriga fastigheter att vinna fanns till exempel ett hus i Mexico City som tillhört den tidigare ledaren för en av landets mest brutala narkotikaligor, den så kallade Juarez-kartellen.

Amado Carrillo Fuentes avled i samband med en plastikoperation 1997 och hans hus tros vara värt runt 34 miljoner kronor. Hans bror Vicente Carrillo Fuentes, även kallad "El Viceroy" var även han ledare för kartellen. Han greps 2014 och dömdes så sent som i veckan till 28 års fängelse.

Målet med lotteriet var att minska statens utgifter för underhåll av fastigheterna. Vem som vann knarkkungarnas fastigheter har hållits hemligt. Pengarna de och alla andra lottköpare betalat ska gå till Mexikos deltagare i OS och Paralympics i Tokyo i år.

Utrikes

Historisk rymdcharter har lyft

Falcon 9-raketen lyfter från Kennedy Space Center i Florida.
Foto: John Raoux/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den första fullskaliga "charterresan" ut i rymden har lyft från Kennedy Space Center i Florida.
Tre minuter efter klockan 02, svensk tid, påbörjade de fyra resenärerna sin resa, och tio minuter senare befann de sig i rymden.

Himlen var molnfri, humöret på topp och åskådarna runt Kennedy Space Center jublade ikapp med Space X kontrollrum när raketen Falcon 9 klockan 20.03 lokal tid steg mot skyn.

Tre timmar senare kunde rymdföretaget via Twitter meddela att de fyra ombord hade nått 585 kilometer ut i rymden, den höjd deras farkost ska gå i omloppsbana runt jorden på.

När de hade kommit nästan halvvägs dit tackade Jared Isaacman, den miljardär som har beställt äventyret, alla som gjort resan möjlig och sade att "vi öppnar dörren mot en spännande och outforskad gräns, dit få tidigare har nått och många ska följa".

– Och dörren är nu öppen och det är ganska häftigt, fortsatte han.

Överlevde cancer

38-åringen blev miljardär efter att som tonåring ha hoppat av skolan och sedan grundat onlinebetalningsföretaget Shift 4. Upp i världsalltet tar han med sig 42-årige Chris Sembroski, 51-åriga Sian Proctor och 29-åriga Hayley Arceneaux. Den sistnämnda överlevde cancer i barndomen, och målet med resan är att samla in hela 200 miljoner dollar (1,7 miljarder kronor) till bland annat cancerforskning.

Hur mycket Isaacman har betalat entreprenören Elon Musks företag Space X är hemligt. Men vid sidan av välgörenhetsmålet är projektet ett skyltfönster för Musks rymdplaner – tillsammans med USA:s rymdstyrelse Nasa planerar han baser på såväl månen som Mars, och har deklarerat att människan ska bli en "multiplanetär art".

Utsiktskupol i glas

Kapseln de fyra rymdfararna färdas i är av modellen Crew Dragon, som Space X även använder i sin kontraktstrafik för Nasa då de transporterar astronauter till Internationella rymdstationen (ISS). Men detta exemplar, som kallas Resilience, har speciella "turistfinesser". Där dockningsluckan för ihopkoppling med ISS i vanliga fall sitter finns nu i stället en stor utsiktskupol i glas, för att kunna beundra vår planet uppifrån och föreviga de bästa fototillfällena.

Skillnaden mot tidigare liknande satsningar på turism i rymden är dels att de ska vara ute så länge och så långt bort, tre dygn 585 kilometer upp, bortom ISS. Dels att Dragon-kapseln innehåller idel "civilister", alltså ingen fullutbildad astronaut som leder resan.

Planen är att kapseln sköter hela färden själv, fram till den planerade landningen i Atlanten i helgen. Fram tills dess kommer Crew Dragon att färdas runt jorden med en hastighet som gör att de tar sig runt klotet på 90 minuter.

Utrikes

Guterres: Drömtänkande om FN i Afghanistan

FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.
Foto: Paul White/AP/TT
Utrikes
Utrikes Alla funderingar över om FN kan ordna situationen i Afghanistan är rena fantasierna. Det säger generalsekreteraren António Guterres i en intervju.
– Man kan inte förvänta sig några mirakel, säger han.

En månad efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan, och inför nästa veckas generalförsamling i New York, säger António Guterres att omvärldens förväntningar på FN och organisationens möjligheter att påverka situationen inne i landet är orealistiska.

– Det är förväntningar som helt saknar grund, säger han till nyhetsbyrån Reuters om förslag om att FN med sitt inflytande skulle kunna lösa alla knutar.

Generalsekreteraren påminner om att USA:s 20 år i Afghanistan kostade stormakten över 1 000 miljarder dollar.

– Med tanke på att de trots alla sina resurser misslyckades är det rena rama fantasierna att tro att vi nu, utan sådana styrkor eller pengar, skulle kunna lyckas lösa det de inte gjorde.

"Humanitär katastrof"

Hans kommentarer betyder inte att FN inte kommer att göra allt som står i organisationens makt för att hjälpa landets 36 miljoner invånare, säger Guterres, som beskriver situationen som "på gränsen till en dramatisk humanitär katastrof".

Efter talibanernas intåg har matpriserna stigit kraftigt, och torkan i landet hotar den kommande skörden. Elva miljoner människor är i akut behov av mat och 3,4 miljoner människor behöver livsuppehållande sjukvård.

Tidigare i veckan fick en givarkonferens ledd från FN:s kontor i Genève det internationella samfundet att skänka 1,2 miljarder dollar, motsvarande drygt tio miljarder kronor, till hjälpinsatser i Afghanistan.

Begränsade möjligheter

För att nödhjälpen skulle räcka till slutet av året hade Guterres hoppats på fem miljarder dollar från givarländerna. Han efterlyser också lättnader i den ekonomiska blockad omvärlden har mot landet och talibanerna.

– Det måste till sätt att injicera pengar i den afghanska ekonomin så att den inte kollapsar och folket hamnar i en än värre situation som skulle tvinga miljoner människor att fly.

Även FN:s möjligheter att medla med talibanregeringen är begränsade, och FN måste fokusera på att hjälpa folket, säger Guterres – och hjälpen ska användas som ett medel att övertyga talibanerna om att respektera grundläggande mänskliga rättigheter för alla, även kvinnor och barn.

– Ingen vet vad som kommer att hända, men det är viktigt att vi är aktiva, säger generalsekreteraren.

Utrikes

Dödsfall efter skalv i Kina

Utrikes
Utrikes

Minst två personer har omkommit och ett 50-tal har skadats efter ett skalv i provinsen Sichuan i sydvästra Kina.

Över 20 hus ska ha kollapsat efter skalvet, som enligt USA:s geologiska myndighet USGS hade magnituden 5,4.

Tiotusentals hushåll saknar el, och invånarna uppmanas att hålla sig utomhus för att undvika fara vid eventuella efterskalv. Men enligt de lokala myndigheterna tros inga ytterligare större skalv inträffa.

Utrikes

Britterna, USA och Australien i säkerhetspakt

USA:s president Joe Biden, Australiens premiärminister Scott Morrison, på skärm i mitten, och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på skärm till vänster, håller en gemensam presskonferens om bildandet av en ny säkerhetspakt.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA och Storbritannien kommer att bilda en säkerhetspakt tillsammans med Australien. Det meddelar de tre ländernas ledare på en gemensam digital presskonferens.
– Det här handlar om att investera i vår största styrka, våra allianser, säger USA:s president Joe Biden.

De tre ledarna stod i sina respektive länder och presenterade samarbetet, Aukus kallat, som ska stärka de redan täta banden länderna emellan.

– Vi har alltid sett världen med samma ögon. Vi har alltid trott på en värld som föredrar fred och frihet och respekterar suveräna staters oberoende, säger Australiens premiärminister Scott Morrison enligt Sydney Morning Herald.

I London fyller kollegan Boris Johnson i med:

– Alliansen kommer att föra oss närmare än någonsin och skapa jobb och välstånd.

Aukus – "Det låter konstigt, men det funkar", säger Biden om namnet – handlar enligt presidenten om att uppdatera samarbetet för att bättre kunna möta dagens hot.

Och dagens hot, är det Kina? De tre ledarna nämnde inte en enda gång Kina, men andemeningen fanns där.

– Vår värld blir alltmer komplex, i synnerhet i vår region, och det påverkar oss alla, säger Morrison.

– Vi inser alla vikten av att försäkra oss om fred och stabilitet i regionen över en lång tid framåt, säger Biden.

Kina: Kalla kriget-mentaliteter

"Regionen" de talar om är vad som på geopolitiskt språk kallas Indo-Pacific, alltså i stort sett hela Indiska oceanen och Stilla havet, från Afrikas östkust till västra USA. Där ligger Sydkinesiska sjön i mitten, och med ett Kina som rustar upp sin flotta och spänner musklerna mot bland annat Taiwan.

– Vi måste kunna adressera såväl det nuvarande strategiska läget i regionen, som hur det kan komma att utvecklas. Framtiden för vart och ett av våra länder och faktiskt hela världen avgörs av att en fri och öppen region blomstrar under de kommande årtiondena, säger Biden.

I en första kommentar från kinesiskt håll säger landets ambassad i Washington enligt Reuters att de tre länderna "borde skaka av sig sina kalla kriget-mentaliteter och ideologiska fördomar".

Inga kärnvapen

Men de stärkta banden har även rört upp känslorna i Frankrike.

En stor del av presentationen handlade om att Australien med brittisk och amerikansk hjälp ska bygga en atomdriven ubåtsflotta. Därmed skrotas de långt gångna planerna på ett franskt samarbete om nya ubåtar, värt drygt 300 miljarder kronor.

– Dessa ubåtar ska tillverkas i Adelaide (i Australien) i nära samarbete med USA och Storbritannien, sade Australiens premiärminister Scott Morrison.

Biden säger att ubåtarna ska ha "de mest moderna förmågor som är tillgängliga och som vi behöver för att försvara oss mot snabbt förändrade hot". Men enligt de tre ledarna är ubåtarna inte avsedda att bestyckas med kärnvapen utan med konventionella vapen.

– Men låt mig vara helt tydlig: Australien kommer inte att försöka etablera sig som en kärnvapenmakt eller utveckla kärnkraft, och vi kommer att fortsätta åta oss alla våra icke-kärnkraftsåtaganden, säger Morrison.

Frankrike beklagar

Förutom ubåtarna ska länderna samarbeta i utvecklingen av AI-teknik som ska kunna användas militärt. De tre länderna ska under halvtannat år gemensamt utveckla och planera "uppgraderingen" av ubåtsflottan, ett arbete som enligt Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är:

– Ett av de mest komplexa och tekniskt utmanande projekten i världen, som kommer att pågå i årtionden.

Frankrike kommenterar ubåtsaffären med att den bryter mot den "anda av samarbete" som finns mellan Frankrike och Australien och som enligt planerna skulle ha resulterat i tolv ubåtar som skulle ha tillverkats i Frankrike, vilket Morrison i juni "fullt ut" ställde sig bakom.

"Vi kan bara notera och beklaga detta", skriver Frankrikes utrikesdepartement i ett uttalande nu, enligt AFP.

Inte heller Nya Zeeland jublar. Premiärminister Jacinda Ardern säger i ett uttalande att "Nya Zeelands hållning om förbud av atomdrivna ubåtar i våra vatten är fortsatt oförändrat" och att de alltså inte kommer att tillåtas använda nyzeeländskt territorium.

Martin Yngve/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Kommer det sociala nätverket Clubhouse att trenda nästa år?

www.unibet.se

När du besöker appbutiken på din mobil och tittar på de många apparna för sociala medier, finns det många appar som du kan välja mellan. Men det verkar som att vissa har en förmåga att skapa nya trender och hamna i rampljuset av olika anledningar.

Det som ligger bakom detta är förändringar i hur människor socialiserar, och uppdateringar i olika gruppers sätt att socialisera. De skiftande trenderna plockas upp av olika sociala medieplattformar som har förändrat och uppdaterat gruppers sätt att interagera med varandra. Ett sådant exempel är appen Clubhouse.

Vad är Clubhouse?

The clubhouse är en social nätverksapp där människor kan chatta i realtid, dela sina berättelser, och använda sin röst för att samarbeta med varandra. Enkelt uttryckt är det en ljudchatt, som endast är öppen för inbjudna.

Personerna som går med i Clubhouse får delta i och lyssna på konversationerna. Målet med Clubhouse är att sammanföra människor och låta dem socialisera med varandra genom att utveckla starka vänskaper och relationer.

På ett sätt bygger den här appens popularitet på en fantastisk användarupplevelse. Vi kan förstå det här bättre när vi pratar om spelplattformar online och hur de har lyckats utifrån precis samma principer.

Clubhouse och casinospel - användarupplevelser

The clubhouse är en social medieapp där användarna kan skapa sina profiler. Du kan enkelt se de personer du följer och de som följer dig, och där finns virtuella chattrum som man vill delta i.

Det som skiljer den från de flesta applikationer är dock att den prioriterar användarupplevelsen och förhöjer designen i enlighet med det. Det här liknar väldigt mycket hur några av de populära spelen inom Live casino online fungerar. Designen är prydlig och enkel att följa, så varje spelare får en chans, och det är enkelt att hantera flikar. Ännu viktigare är att designen ger spelarna en känsla av att spela på ett riktigt casino.

Det här är samma princip som Clubhouse följer. Den frammanar schemalagda livechattar via en algoritm och visar dig den som du kan vara intresserad av att delta i. När du kommit in i chatten, märker du att du inte får prata förrän du “räcker upp handen” och värden godkänner din förfrågan om att delta i ljudchatten. Annars är det endast de talare som är värdar för chatten som får lov att prata. Nu har Clubhouse till och med särskilda rum där folk diskuterar spel, strategier och delar med sig av sina erfarenheter.

Du kan interagera med stjärnorna

När du går med i Clubhouse, får du chansen att vara med i de många konversationer som några kända stjärnor står som värdar för. Inte bara det, du kan också delta i deras konversationer om du vill, utan problem. Hittills verkar det vara en trygg plats där vanliga människor och stjärnor kan interagera med varandra.

Ett växande antal användare

Antalet användare på Clubhouse tycks öka hela tiden, och där finns många influencers, kändisar, entreprenörer och stjärnor, vilket kan visa sig väldigt fördelaktigt, i synnerhet för marknadsförare. Idag ser den ut att ha ungefär 600 000 användare, vilket kan visa sig extremt användbart för att marknadsföra varor och tjänster till en specifik publik.

Huvudbudskap

Med tanke på hur Clubhouse blir känt och växer, kommer det med all säkerhet inom en snar framtid betraktas som ett oundgängligt socialt nätverk inom marknadsföring på sociala medier, i konkurrens med många andra sociala nätverksappar.

Utrikes

Macron: IS-ledare dödad i Sahel

Frankrikes president Emmanuel Macron tidigare i september.
Foto: Francois Mori/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Fransk militär har dödat ledaren för Islamiska staten i Storsahara, Abu Adnan al-Sahrawi. Det uppger Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter.

"Ännu en stor framgång för vår kamp mot terroristgrupper i Sahel", skriver han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Vaccinationskrav i FN:s generalförsamling

Hubert Alexander Minnis, premiärminister på Bahamas, deltar via länk i förra årets möte i FN:s generalförsamling. Arkivbild.
Foto: Manuel Elías/FN/AP/TT
Utrikes
Utrikes Alla diplomater som ska delta vid FN:s generalförsamling i New York nästa vecka måste vara vaccinerade, enligt en begäran från stadens borgmästares kontor.
PREMIUM

FN-delegaterna måste uppvisa vaccinationsbevis för att komma in i den stora debattsalen och även om de vill äta eller träna inomhus. New York införde nya regler den här veckan, där många inomhusaktiviteter kräver att deltagarna ska ha tagit minst en dos av coronavaccinet.

I en skrivelse klassar New Yorks hälsoansvariga FN:s generalförsamling som en konferens och det betyder att alla deltagare ska vara vaccinerade. Vidare krävs att man bär munskydd i kollektivtrafiken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rekordmånga fyller 100 i Japan

Kane Tanaka är den äldsta nu levande kvinnan, 118 år gammal. Arkivbild.
Foto: Takuto Kaneko/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

86 510 japaner är nu över hundra år gamla, rapporterar Japan Today. Antalet hundraåringar och äldre har stigit med över 2 000 från samma period förra året.

Av de drygt 86 000 äldre är 88,4 procent, eller 76 450 personer, kvinnor. Antalet män över hundra är 10 060 stycken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL