Annons

Miljarder lades på oanvändbar vårdutrustning

Storbritannien har spenderat drygt två miljarder pund (motsvarande 24 miljarder svenska kronor) på oanvändbar skyddsutrustning under pandemin, enligt rapporter från ett utskott i det brittiska parlamentet.
Publicerad 25 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans regering kritiseras för slösaktiga pandemiåtgärder. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans regering kritiseras för slösaktiga pandemiåtgärder. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Det partiöverskridande utskottet Public Accounts Committee (PAC) kritiserar i två nya rapporter premiärminister Boris Johnsons regering för "oacceptabelt höga" nivåer av slöseri som kommer att gå ut över de brittiska skattebetalarna "i årtionden". PAC nämner även beräknade kreditförluster på 26 miljarder pund för stödlån till företag som inte kommer att kunna betalas tillbaka eller som försvinner genom bedrägeri.

Hittills har Storbritannien spenderat 372 miljarder pund på pandemin. Oppositionspartiet Labour säger att siffrorna tyder på ett misslyckade av regeringen och vill se en omedelbar utredning av pandemihanteringen.

Annons

"Med tanke på de extremt höga summor som lagts på åtgärder mot covid-19 hittills måste regeringen nu vara tydlig med hur detta kommer att hanteras framöver, och hur länge", säger Meg Hillier, parlamentsledamot för Labour och ordförande i PAC.

Boris Johnson har lovat en oberoende statlig utredning av regeringens pandemihantering som väntas inledas våren 2022.

Regeringen säger att endast 0,84 procent av all skyddsutrustning visat sig vara oanvändbar inom vården, och att den ska komma till användning på annat håll.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons