GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stora änglavingar och himmelsk glädje i Hässleholms kyrka

För många är kyrkan en stor och viktig del av livet. Här välkomnas nya familjemedlemmar, kärlekslöften sluts och vi kan ta ett sista farväl av en älskad. Innanför kyrkomurarna ryms också en ovärderlig historieskatt, som vittnar om hur livet såg ut för våra förfäder långt tillbaka i tiden. Under sommaren besöker Norra Skåne ett urval av kommunens helgedomar, för att berätta mer om just detta. Näst på tur är Hässleholms kyrka.
Hässleholm • Publicerad 25 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Eva Andersson, före detta ordförande och engagerad senior i Hässleholms kyrka.
Eva Andersson, före detta ordförande och engagerad senior i Hässleholms kyrka.Foto: Felicia Bexell

På kullen i stadens hjärta står Hässleholms kyrka, strategiskt placerad vid foten av första avenyn och poserande på sniskan så att besökare kan beundra byggnaden i all sin prakt. Tillsammans med stationen ramar de in centrum.

– Till skillnad från andra kyrkor är denna väldigt ny, säger Eva Andersson före detta ordförande i kyrkorådet och engagerad senior i Hässleholms kyrka.

3 bilder
Hässleholms kyrka.
Hässleholms kyrka ligger i stadens mitt.
Hässleholms kyrka.
Hässleholms kyrka.
Hässleholms kyrka ligger i stadens mitt.

Även om kyrkan är ung så är dess historia nära sammanflätad med Hässleholm, som är nära knuten till järnvägen. Södra stambanan mellan Malmö och Stockholm byggdes 1860 och då skänkte Hässleholmsgårdens ägare August Ehrenborg mark till stationen. 1890 bildades det en kapellförsamling som började arbeta för att det skulle byggas en kyrka i Hässleholm. 1910 blev Hässleholm en egen församling och den 18 juli 1913 lades grundstenen av biskop Gottfrid Billing. 1914 stod kyrkan klar för invigning.

– Det finns en rolig historia från invigningen. När biskopen kom till kyrkan ska han ha sagt att han tyckte att änglavingarna på altartavlan var lite för stora. Under middagen när kyrkoherde Sivardsson avtackade konstnären svarade han biskopen: ”Väl har det sagts att änglavingarna voro något stora, men jag frågar: har någon av herrarna sett några änglavingar?”, berättar Eva Andersson, detta ska till och med fått biskopen att erkänna att han sattes på plats.

3 bilder
Gamla fönsterna innan de byttes ut till målade.
Eva Andersson, före detta ordförande i kyrkorådet och engagerad senior i Hässleholms kyrka.
Bild från invigningen av Hässleholms kyrka 1914.
Gamla fönsterna innan de byttes ut till målade.
Eva Andersson, före detta ordförande i kyrkorådet och engagerad senior i Hässleholms kyrka.

Altartavlan sitter står inte längre kvar på sin ursprungliga plats utan dekorerar istället mötesrummet i källaren. 1964 genomfördes det en stor renovering av koret och delar av inredningen i kyrkan.

– Koret öppnades upp och en ny bredare trappa anlades. Från början var bänkarna målade bruna och det var gröna fönster på sidorna vilket gjorde lokalen mycket mörk. Men när detta togs bort lyste det upp rummet, säger Eva Andersson.

Det går inte att undgå den lugnande atmosfär ljuset tillför Hässleholms kyrka. Det är kanske inte så konstigt då tanken med de höga valven och fönsterna var att ge kyrkorummet en försmak av ”den himmelska glädjen”.

1972 blev korfönstren pricken över i när de byttes ut till fönster med glasmålningar av Halmstadsmålaren Erik Olsson föreställande de tolv apostlarna. Tillsammans med rosettfönstret kompletterar de himlavalvet.

– Det finns ljus, rymd och fin akustik, säger Eva Andersson som själv sjungit i kyrkokören under större delen av sitt liv.

3 bilder
Jesus korset med korfönstren i bakgrunden.
De höga valven och fönstren ska ge försmak för ”den himmelska glädjen”.
Orgeln är kyrkans stolthet med sina spanska trumpeter.
Jesus korset med korfönstren i bakgrunden.
De höga valven och fönstren ska ge försmak för ”den himmelska glädjen”.

I kyrkan finns också orgeln på sin traditionella plats ovanför kyrkportarna.

– Orgeln är vår stolthet. Den kom hit på mitten av 50-talet och är byggd av Marcussen & Søn. Denna var den första orgeln i Sverige med spanska trumpeter, säger Eva Andersson och förklarar att detta är öppna trumpeter med raka rör.

På grund av Hässleholms kyrka ändå är förhållandevis modern finns det inte mycket myter, sägner eller annan mystik kring byggnaden. Men historia skrivs i nuet– finns det kanske några framtida legender på väg?

– Jag vet inte om folk är så vidskepliga idag, men vem vet, säger Eva Andersson.

5 bilder
Rosettfönstret i Hässleholms kyrka.
Biskopen tyckte att änglavingarna på den gamla altartavlan var för stora.
St Paulus och St Petrus är en av de få sakerna som är kvar från det gamla koret.
St Paulus och St Petrus är en av de få sakerna som är kvar från det gamla koret.
Den gamla dopfunten står fortfarande kvar.
Rosettfönstret i Hässleholms kyrka.
Biskopen tyckte att änglavingarna på den gamla altartavlan var för stora.

Felicia BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.