Annons

Australiskt världsrekord – Sverige sexa

Det svenska frisimslaget slutade sexa i lagkappen 4x100 meter fritt i OS.
Australien vann överlägset och satte världsrekord.
Publicerad 25 juli 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Sarah Sjöström, Michelle Colman och Louise Hansson under lagkappsfinalen i Tokyo.
Sarah Sjöström, Michelle Colman och Louise Hansson under lagkappsfinalen i Tokyo.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Det var en fantastisk prestation, det var lite medaljvittring där ett tag, säger Michelle Coleman.

Svenskorna lastade in sina tre toppnamn, Sarah Sjöström (52,62), Michelle Coleman (53,62) och Louise Hansson (53,51) på de tre första sträckorna och låg då tvåa.

Annons

Bröstsimmaren Sophie Hansson simmade sista sträckan på 54,94. Hon ersatte Sara Junevik som simmade sista sträckan i försöken.

Svenskorna kapade drygt en sekund från försöken, då laget gick till final med sista tid, och slutade på 3.34,69, knappt en sekund över det svenska rekordet.

Sverige blev sexa också på VM 2019.

– Det är samma placering som i Gwangju och de flesta mästerskapen senaste åren. Det är klart att det hade varit häftigt att komma upp på prispallen, men vi är jättenöjda med prestationen. Det var ungefär det vi hade väntat oss, säger Sarah Sjöström som satte olympiskt rekord på sin startsträcka och visade att formen är lysande även i frisim.

Sverige var knappt två sekunder från prispallen. Australien var helt överlägset och slog världsrekord med tiden 3.29,69, en kapning av deras eget rekord med 36 hundradelar.

– Jag är så stolt över de här tjejerna. Det har ställts höga krav på alla att ta sig hit. Och att inte bara vinna utan även sätta världsrekord – helt ärligt så blir det inte bättre än så här, säger Cate Campbell, som simmade sista sträckan, till australiska tv-kanalen Seven.

Ned till tvåan Kanada skiljde drygt tre sekunder. USA tog brons.

Göran Sundberg/TT

Emma Gyllestad/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons