Annons

Getingarna är tillbaka: "Fler som störs"

Det surrar i luften. Medan getingarna förra sommaren var ovanligt få är antalet nu mer normalt.
– Vi har fler samtal från personer som störs av getingar än förra året, säger Håkan Kjellberg, expert på skadedjur på Anticimex.
Publicerad 26 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
I Sverige finns över 20 getingsorter. Tysk geting och vanlig geting trivs väldigt bra intill människors hus.
I Sverige finns över 20 getingsorter. Tysk geting och vanlig geting trivs väldigt bra intill människors hus.Foto: Anticimex

Efter en lång trend, med ett stigande antal getingar under jämna år och ett sjunkande antal vid ojämna år, bröts trenden 2020, då det var extremt få getingar. Det blev därför svårt att sia hur getingsommaren 2021 skulle bli. Svaret hittills är att det är en normalsommar.

– Vi har fler samtal från personer som störs av getingar än förra året, och mest har vi haft från Karlskrona, Kristianstad och Lund, säger Håkan Kjellberg.

Annons

I motsats till myggor och fästingar anfaller getingarna bara om de känner sig hotade. Det går därför bra att leva i samklang med dem om man är noga med mathygienen.

– Getingar är också extrema nyttodjur som äter upp olika insekter som vecklare, vilka skadar våra äppel- och plommonskördar. Så om du inte besväras av dem så låt dem vara kvar, säger Håkan Kjellberg.

Han tipsar om att se till att torka av bord och sopa bort under bord när man har ätit utomhus så att det inte finns någon mat när getingarna kommer dit. Genom att hålla rent bryter man deras mönster och då försvinner de.

– Och om du dricker läsk, häll upp så att du ser vad du dricker. Ofta när folk blir stuckna i munnen och sväller upp i halsen är det för att det har gömt sig en geting i en burk.

Åsa Karlsson/TT

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons