GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skåne – nia i Europa på innovation

Förra gången, 2019, EU-kommissionen släppte sin rapport över mest innovativa regioner i Europa kom Skåne-Blekinge på 17 plats. I årets rapport har regionen klättrat upp till plats nio.
Publicerad 26 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Skåne-Blekinge klättrar upp från sjuttonde till nionde plats på listan över mest innovativa regioner i EU. (Arkivbild)
Skåne-Blekinge klättrar upp från sjuttonde till nionde plats på listan över mest innovativa regioner i EU. (Arkivbild)
Foto: Johan Nilsson / TT

Med två år mellan gångerna släpper EU-kommissionen en rapporten ”Regional Innovation Scoreboard”, där man rankar 22 länder indelade i 240 regioner. Man använder sig av flera olika bedömningar och indikationer för att mäta innovationsklimatet.

Det kan röra sig om allt från investeringar i forskning och innovation till lärande, hållbarhet och sökta patent.

Regionen Sydsverige som består av Skåne och Blekinge hamnar i årets rapport på nionde plats av 240 europeiska regioner. Bättre än för två år sedan då regionen hamnade på sjuttonde plats.

I Sverige hamnar Skåne-Blekinge på andraplats. Stockholm är den region som kommissionen inte bara bedömer ligga bäst till i Sverige utom i hela Europa.

– Detta är glädjande nyheter för oss i Skåne och visar på att vi är en region som presterar väldigt bra inom många områden, säger Ulrika Geeraedts, Regions Skånes utvecklingsdirektör i ett pressmeddelande.

Utbildning och digitala färdigheter är några av de styrkor som regionen uppvisar jämfört med andra regioner inom EU. Tittar man på andra svenska regioner ligger Skåne-Blekinge högt upp när det kommer till offentliga investeringar i forskning.

Något sämre är det dock med investeringar från näringslivet.

– Det blir tydligt att vi är en intressant samarbetspartner för andra regioner i Europa. Samtidigt har vi utmaningar kvar och därför är jobbet som vi gör tillsammans inom FIRS viktigt för att fortsatt stärka det skånska innovationsklimatet, säger Ulrika Geeraedts.

Andreas PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.