GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Surrealistiskt om vår kamp mot åldrandet

Roland Klinteberg har sett M.Night Shyamalans senaste skräckfilm.
Recension • Publicerad 26 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Foto: Phobymo/Universal Pictures

Även utan att kämpa mot så kallad åldersnoja måste jag erkänna att hurtfriska utrop om "du evigt unge" vid födelsedagstårtan skorrar allt mer ihåligt för varje år. Att bli ett år äldre är väl inget att sucka över men kanske inte heller något att korka upp champagne för.

Hur skulle man då känna sig om man plötsligt åldrades ett helt år på 30 minuter? På detta tema gör M.Night Shyamalans nya science fiction/skräck-rulle avspark och det hela börjar lovande och inger förhoppningar om att Shyamalan skall ta upp stafettpinnen igen efter mästerverket "Sjätte sinnet" som lade ribban lite för högt för framtiden .

Nåja, inte så att Shyamalan levererat magplask, långt därifrån, men ändå. Guy och Prisca (Gael Garcia Bernal & Vicky Krieps) med familj anländer till ett Hawaii-doftande hotell som på ytan verkar som ett paradis att gå ner i varv och hämta krafter på.

En lismande hotellchef (tycker ni er känna igen Gustaf Hammarsten är ni rätt på det) står vid entren och hälsar välkommen och erbjuder utvalda gäster att få besöka en undangömd strand där de kan vara ensamma. När ett lik flyter upp, sår läker på någon sekund och barnen växer ikapp föräldrarna förstår alla att stranden inte är en hälsosam plats att vistas på.

Det är ett intressant och surrealistiskt tema om vår kamp mot ålderdomen som ibland tar vad vi brukar kalla svart-humoristiska svängar som roar men också ibland slår knut på sig själv. Dialogen är heller inte något stöd för händelseutvecklingen, snarare stundtals en kvarnsten runt aktörernas halsar.

Fotot är naturligtvis en visuell ögonfägnad och upplösningen som jag givetvis inte skall avslöja kastar upp ännu en boll i luften och kan fungera som ännu en brandfackla i dessa coronatider när vaccinets vara eller inte vara är i hetluften. Jag tror fortfarande Shyamalan har mycket ogjort i skräckgenren och det är ju inte hans fel att han började på toppen.

Old

Regi: M.Night Shyamalan.

Medverkande: Gael Garcia Bernal, Vicky Krieps, Embeth Davidtz, Alex Wolff och Thomasin McKenzie bl.a

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.