GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En drogpolitik som fungerar eller en som låter bra

Opinion • Publicerad 27 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

Det kan bli en intern strid om narkotikaanvändning för eget bruk inom socialdemokraterna. Det vore bra om det blev så, av flera skäl. Främst handlar det om Sveriges höga drogdödlighet, men också om att vara seriös i sin strävan att bekämpa den organiserade brottsligheten. Det finns också en tredje faktor, som bör spela in varje gång man bestämmer sig för vilken politik som bör föras.

S-studenter, socialdemokraternas studentförbund, vill att narkotika för eget bruk ska avkriminaliseras, i strid med moderpartiets rigida hållning i frågan. Ryktet säger att också SSU på sin kommande kongress kommer att kräva att avkriminalisering av narkotikaanvändning för eget bruk ingår i en förutsättningslös utvärdering av den svenska narkotikapolitiken.

Att Sverige har hög drogdödlighet har vi tidigare helt enkelt accepterat. Det är ändå bara knarkare som dör, verkar man resonera. Vi vill hellre ha en drogpolitik som låter förnuftig än en som räddar liv.

Även om man bortser från tragiken i att Sverige har så hög narkotikadödlighet så finns ytterligare skäl att åtminstone diskutera avkriminalisering för eget bruk.

Man kan inte bortse från drogförsäljningens roll i att skapa rikedom och inflytande för gängkriminella. Den politiker som ropar att de vill bekämpa gängkriminaliteten men samtidigt vägrar att diskutera droghandelns roll i de kriminella gängens framgångar är inte seriös, som SSU-ordföranden Philip Botström påpekar.

Oavsett var socialdemokrater och SSU landar är interndebatten i partiet intressant och välkommen. Dels på grund av att ungas alltmer drogliberala inställning lär sätta spår i politiken framöver, även om en avkriminalisering är långt borta, men också på grund av att politik måste fungera. Man måste veta att den har de avsedda effekten. Man kan och bör inte ha en lagstiftning som vilar på magkänslan om statistiken visar att något helt annat skulle fungera bättre. Därför måste man diskutera om det finns något som skulle det.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.